Formol Formol diskuze u knih

☰ menu

Učebnice obecné psychologie Učebnice obecné psychologie Alena Plháková

mirRa_cze: Lepší je sáhnout po světové klasice: https://www.databazeknih.cz/knihy/psychologie-atkinsonove-a-hilgarda-114376
K některým kapitolám (vydání z roku 2001/2003) mám dost zásadní výhrady, ale doufám, že nejde o natolik překvapivé výhrady, že v novějších vydáních byly odstraněny.

26.11.2020 2 z 5


Eutanázie: definice, historie, legislativa, etika Eutanázie: definice, historie, legislativa, etika Marek Vácha

Ke knize vyšla zdrcující recenze Davida Černého: http://medlawjournal.ilaw.cas.cz/index.php/medlawjournal/article/view/187

Jen pro upřesnění, tento David Černý je filozof a zabývá se mimo jiné i problematikou eutanázie. Důvod zdrcující recenze není ani odlišný postoj, protože David Černý je spíše proti eutanázii, důvodem je Váchovo diletantství, které ostře kontrastuje s tím, jak se k problematice vyjadřuje veřejně a také jeho postavení na univerzitě.

20.01.2020


Proč (a jak) psychosomatika funguje? Proč (a jak) psychosomatika funguje? Jarmila Klímová

Antis:
Protože jsem knihu nečetl a nehodlám plýtvat svůj čas na něco, o čem můžu velmi dobře předpokládat, že je to škvár (EDIT: Když se AKTIP stal mediální kauzou, knihu jsem si přečetl. Sbírka blábolů, ze které zvlášť vyčnívá oslavná předmluva dr. Honzáka a jeho následné pokrytecké zděšení nad praktikami AKTIPu), vyjádřím se (jako absolvent a zaměstnanec lékařské fakulty) k vašim připomínkám.

Ano, Klímová není až tak výjimečný produkt lékařské fakulty. Medici toho mají dostat do hlavy tolik, že řada podlehne pokušení se jen učit básničky a nepřemýšlet. Fungování vědy se moc neřeší (ale to chci jako člen vedení Sisyfa změnit alespoň na "mé" fakultě), takže když je někdo trouba od přirození, velmi snadno pokládá celé studium biologie člověka a nemocí (tedy první tři roky studia) za zajímavý příběh, ale jakékoliv jiné pindy, zejména pokus jsou mu srozumitelnější, pokládá za přijatelnou alternativu (bez negativních konotací).

Další problém je vůbec motivace ke studiu medicíny. Zřejmě stále převažuje potřeba pomáhat, případně chuť studovat něco těžkého a biologicky orientovaného (to byl třeba můj případ). Poměrně často se objeví i motivace prestiží povolání, což už může lákat sortu lidí schopných i věcí, které by člověk od lékaře nečekal. Bohužel ne až tak vzácně se objeví i motivace, které jsou vyloženě patologické, např. fascinace mocí lékaře nad životem jiných, přitahování lidským utrpením pro utrpení samo,... No a v takovém materiálu se velmi snadno objeví člověk, který ze sebe bude klidně dělat před většinou kolegů naprostého hlupáka, ale který se nebude rozpakovat si založit velmi výnosnou a pro něj poměrně bezpečnou živnost s lidským zoufalstvím a s lidskou hloupostí. Podívejte se na stránky Bludným balvanem oceněného pracoviště AKTIP, tedy firmu J. Klímové. Nabídka služeb vypadá jako když pejsek a kočička vařili dort, tedy buď naprostý rozpad osobnosti, nebo rozmyšlené hromadění všeho, co přitáhne platící obě..., chtěl jsem napsat klienty.

13.12.2017 odpad!