Zajda Zajda diskuze

☰ menu

Poezie o poezii

Zdravím všechny náhodné čtenáře tohoto diskuzního vlákna.

Hledám všechny možné básnické texty, které se snaží odhalit tajemství toho, co to vlastně je poezie/básnictví.

Pár slavných, známých příkladů:

Jan Skácel (Oříšky pro černého papouška)


18
básníci básně neskládají
báseň je bez nás někde za
a je tu dávno je tu od pradávna
a básník báseň nalézá


Vladimír Holan (Na postupu)

Ptala se tě mladá dívka: Co je poézie?
Chtěl jsi jí říci: Také to, že jsi, ach ano, to, že jsi,
a že ve strachu a úžasu,
které jsou svědectvím zázraku,
bolestně žárlím na plnost tvé krásy,
a že tě nesmím líbat a že s tebou nesmím spát,
a že nic nemám, a že ten, kdo nemá, co by daroval,
musí zpívat...

Ale neřekl jsi jí to, mlčel jsi
a ona ten zpěv neslyšela...


Popřípadě stačí jen úryvky z básní, kde se objevují verše, jenž poezii osvětlují, odhalují její podmanivou sílu.


Jaroslav Seifert (Býti básníkem)

A znám verše
mocné jako zaklínadlo pekel,
které vyvrátí i brány ráje z pantů.


Kdybyste měli podobné úryvky po ruce/v paměti, budu moc rád, když se tady o ně podělíte. :)

06.06.2021


Nejlepší knihy, které jste přečetli v roce 2014

Přečteno 40 knih

TOP 10

Tisíc podzimů Jacoba de Zoeta
Golem
Nesmrtelnost
Rytíř sedmi království
Šógun
Radosti života
Kantos Hyperionu
Jakub Fatalista
Pochod Radeckého
Pravý výlet pana Broučka na Měsíc

Zklamání:

Love Story
Smrt v Benátkách
Sicilián

01.01.2015


Nový profil

"Čeho je moc, toho je příliš." Co se týče vzhledu webových stránek jsem velký konzervativec. Doba je rychlá a mění se, kort ve své fiktivní dimenzi a neustále zvykání si na nové designy ať už sociálních sítí, aplikací nebo právě www stránek mě teda štve. I tenhle detail krásně odráží myšlení a postoje společnosti naší doby. Co nejvíc, co nejdřív, co nejmoderněji. Všechno pěkně přehledně zaškatulkovat i do škatulek, které by člověk normálně nikdy nepoužil (a to jsem velkým milovníkem čísel a statistik a jsem DK opravdu vděčný za kategorii přečtených knih!) Ale což, vzhled jsem vždycky bral jako podřadnost... sice se mi daleko víc líbil starý kabát ale pozítří už si na nový zvyknu.. ostatně jako už mnohokrát.

30.01.2013


Vášniví čtenáři vs. gramatické chyby?

Chyby v pravopise dělám víc než často. Osobně mě tedy vůbec nerozhází, když vidím třeba: pepa novak, bilina, síček, pánovi koně nebo pjetka. Nijak to neřeším. Štve mě ale, když lidi místo aby se vyjadřovali k myšlenkám určitého komentáře nebo příspěvku, reagují stylem, že opravují dotyčného autora a kritizují jeho hrubky..

30.01.2013


Karel vs Miloš

Abych připojil jeden názor omladiny. Budu volit Karla ale učiním tak jen s největší lítostí. Rozhodně nepovažuji za výhru pokud Karla zvolí. A taky bych nejradši podrobil nejostřejší kritice všechny lidi, kteří ke Karlovi nebo Milošovi vzhlížejí s neskonalým obdivem a mají je jako své politické idoly a polobohy a věří, že nás ten či onen vyhrabe ze svrabu. Drazí uživatelé DK, buďme neskonale vděční, že prezident, o kterém se všude tak bouřlivě diskutuje, má velmi nepatrnou moc a ruce svázané ocelovými lany. Kdyby měl Karel nebo Miloš dostat pravomoc například (v extrémním případě) diktátorskou, to by jsme teprve byli všichni (a je třeba to říct na plnou hubu) v prdeli... (a bylo by úplně jedno, kdo z těch dvou byl stál v našem čele)

Na co se poslední dobou furt ptám je: Proč sakra si někdo dává práci odhalovat ty největší kauzy, podvody, korupce a krádeže! Zeman by měl chodit kanálem, popřípadě pobývat někde v exilu na Kamčatce a ne kandidovat na prezidenta! A Karla bych minimálně za ten Ural taky poslal...

21.01.2013


Nejlepších 10 knih, které jste přečetli v roce 2012

a)
1. 1984 - Orwell
2. Marťanská kronika - Bradbury
3. Klub Rváčů - Palahniuk
4. Válka s Mloky - Čapek
5. Nesnesitelná lehkost bytí - Kundera
6. Střet králů - Martin
7. Motýlek - Charriere
8. Rome Julie a tma - Otčenášek
9. Hostina pro vrány - Martin
10. Písečníci - Martin

b)
37

c)
Alchymista - Coelho
Lyrika - Byron
Zlé laně odcházejí k ránu - Skácel
a teď mě mnozí asi odsoudí ale zklamala mě i bible horroru - To - King

01.01.2013


Tvůrčí psaní a vydávání aneb pisálkové mezi námi

V období 6 - 8mé třídy jsem se pokoušel psát jakési fantasy příběhy. 2x jsem dokonce pokročil tak, že jsem popsal asi 20 až 30 stránek. No, co jsi budeme povídat. Tenkrát jsem měl o těch svých fantasy špetky pochybností, dnes se za celou mojí tvorbu v tehdejší době stydím, byť moje slohy vždycky učitelka na Čj komentovala jen a jen kladně.
Před cca dvěma lety, jsem se rozhodl, že v dohledné době na svoje spisovatelské ambice zapomenu a budu se věnovat především četbě. Musím poznamenat, že kolikrát mi přijde, jako by ze mě knihy spíše veškerou inspiraci odčerpávali. Asi to bude však důsledkem toho, že s přibývajícím počtem přečtených knih vzrostl i můj požadavek na kvalitní četbu. Tudíž se moje literární pokusy nedokáží dostat ani před ten pomyslný práh toho, co považuji za kvalitní a tak radši ani nepíši. :D
Řekl bych, že tak dobrá polovina (ne-li ještě více) těch nejlepších spisovatelů v historii lidstva neměla zrovna šťastný život... a tento fakt mě přivádí ke dvěma závěrům:
1.) Radši nikdy nic nenapíšu ale budu šťastný
2.) Lady, zkus prosím tě skončit na další soutěži v aerobicu na posledním místě, třeba by se takovýto neúspěch pozitivně projevil na tvém psaném projevu. ;-)

07.01.2012


Knihy za rok 2011

1. TOP 10 bez pořadí:
- Zelená míle (King)
- Hyperion (Simmons)
- Kdo chytá v žitě (Salinger)
- Hra o Trůny (Martin)
- Žert (Kundera)
- Tři muži ve člunu (Jerome Klapka Jerome)
- My děti ze stanice Zoo
- Hrozny hněvu (Steinbeck)
- Malý princ
- Minority Report a jiné povídky (Dick)

Těžko vybrat tu nejlepší z nich. Každá kniha převyšuje ostatní v jiných ohledech. Kdo chytá v žitě - jazyk, Hra o Trůny - postavy, My děti - atmosféra, Hyperion - forma, Hrozny hněvu - výpověď , Zelená míle - city, Tři muži ve člunu - humor.

2. Jelikož knihy poslední dobou vybírám dle doporučení, hodnocení a komentářů zde na databázy nedostal jsem letos do ruky vyložený brak. Paradoxně nejhorší knihy, jaké jsem letos četl byli na doporučení učitele ČJ. Pro laika je holt lepší, když dá zde na názor širokého spektra lidí než na názor jednoho odborníka na slovo vzatého :)
To horší (nikoliv hrozné nebo nečitelné) co jsem letos četl:

-Balady a romance (Neruda)
-Ivanhoe (Scott)
-Krysař (Dyk)
-Proměna (Kafka)

+ Knihy, které mě lehce zklamaly neb jsem od nich očekával víc

-Modlitba za Owena Meanyho
-Vánoce Hercula Poirota
- Pán prstenů

3. Celkově jsem za rok 2011 přečetl 47 knih, můj rekord. V roce 2012 chci ale dosáhnout 50tky minimálně. :D

01.01.2012


Knihy pod stromečkem aneb vaše vánoční knižní nadílka

Střet králů, Bouře mečů - G.R.R Martin
To - Stephan King
Do Egypta na kole

a dával jsem:
Smrt je mým řemeslem - R. Merle (i když trochu nevhodný název pro poklidné vánoční svátky :))
Tři muži ve člunu - Jarome Klapka Jarome
Fin Mika Waltari

24.12.2011


Ostatní

Co se týče komentářů sabynky. Očekává snad někdo od 11ti leté holčičky sáhodlouhé filozofické rozbory? Nebo by si dokonce sám troufl podrobit takovém rozboru jistě úchvatnými myšlenkami nabité dílo "Uličnice Dotty" ? :) Databáze je snad pro všechny věkové kategorie lidí. Muže snad člověk za to, že v 11ti ještě nespolkl všechnu modrost světa? Kdo ví... třeba si za pár let svými komentáři získá stejné uznání jako nightlybird.

Mé hodnocení Smetylova nápadu na vstupní test "ODPAD!" Chudák Kája, když vedle takových nápadů je jeho fotografie. (Promiň malý princi, i ty bys to řekl jinak)

Vyjadřování dnešní mládeže - bludný kruh. Jsem si jist, že před 20 ti lety kroutila tehdejší starší generace nad vyjadřováním té mladší hlavou stejně jako před 50ti lety, jako před 100 lety a jako dnešní TaQto PýŠiCý GeNeracHE bude za 10 let kroutit hlavou nad vyjadřováním dnešních miminek :)

Lituji, že nemohu o palcovat i některé příspěvky zde v diskuzi. Hrozně rád bych vyjádřil podporu třeba herdekfilekovi za jeho první reakci. A také souhlas s příspěvky Dell a Vojty.

16.09.2011