rusalka123 rusalka123 diskuze

☰ menu

Prosím o opravu

Zdravím, dnes jsem přidala knihu Sociální správa (https://www.databazeknih.cz/knihy/socialni-sprava-organizace-a-rizeni-socialnich-systemu-496038) od Šámalové, Vojtíška a kol. Přidala jsem tam autory v tomto pořadí, tedy nejdřív dva hlavní a jako třetího autora jsem uvedla "kolektiv autorů". Nicméně ve výsledku je tam kolektiv autorů uveden jako hlavní (první) a například při vyhledávání knihy se ti dva autoři ani neukáží. Bylo by to prosím možné změnit? Tj. přehodit to pořadí nebo i ten kolektiv smazat, ale prostě aby bylo na první pohled zřejmé, od kterých autorů kniha je. Předem díky :)

22.05.2022


Jak číst poezii

zdennyrakky, skvělý příspěvek, díky! Už je to nějaká doba, kdy jsem tuhle otázku položila, ale ráda jsem se k diskuzi vrátila a znovu se nad tím zamyslela. :)

03.01.2022


Které vydání Bible vám nejvíc vyhovuje či máte nejradši?

reign, nehodlám tu rozvíjet teologickou diskuzi, jen Vám řeknu tohle: pokud při katolické bohoslužbě není Ježíš přítomen, pak by mě docela zajímalo, jak je možné, že jsem při ní prožila to, co jsem prožila... A že to byly velké věci... Náhoda to asi nebude. Na ty nevěříte snad ani Vy. Nemám pro "obhajobu" své víry lepší argument než krásnou osobní zkušenost.

17.06.2020


Které vydání Bible vám nejvíc vyhovuje či máte nejradši?

reign, lépe by znělo, kdybyste napsal, že vy při nich pociťujete odtržení... víte, ono je to totiž dost subjektivní :)

14.06.2020


Prosím o opravu

pobijecmuch, výborně, díky.

11.10.2019


Prosím o opravu

Hlásím chybu, kterou jsem způsobila, přiznávám se :) Přidala jsem ke knize (https://www.databazeknih.cz/knihy/rosteme-hrou-vyvoj-a-podpora-hry-deti-se-zrakovym-postizenim-422875) nakladatelství EDA, pak jsem chtěla jeho název přepsat na Raná péče EDA, nakonec jsem zjistila, že jsou teď v databázi oba názvy jako dvě různá nakladatelství. Mohli byste je prosím sloučit pod jedno? Děkuji.

11.10.2019


Jak číst poezii

Amir, odpovím příkladem z oblasti hudby (je to dobrý příměr, za to díky). Vezměme si třeba Smetanovu Vltavu. Někdo ji poslouchá "jen tak", užívá si ji prostě, aniž by se nějak zvlášť soustředil a něco v ní hledal. Někdo, kdo se v ní líp vyzná, ji může poslouchat s tím, že si představuje konkrétní obrazy a situace, které do ní BS zakomponoval (jakože je jich plná). Je jedno z toho špatně? Určitě ne. I tak má ale určitě smysl se zamyslet, který z těchto způsobů poslechu mi sedne víc, a případně se tím pak řídit, abych do té hudby lépe pronikla.
Přesně takhle se teď já zamýšlím nad poezií (u které to narozdíl od hudby nemám vyřešené) a zajímalo mě i, jak to máte vy. Nemyslím si tedy, že to je zbytečná otázka. ;)

12.05.2019


Jak číst poezii

Díky za reakce. :)

Možná můj "problém" (je-li to problém, asi ani ne), vyplývá z mojí povahy, jak píše JáJejí, na tom určitě něco je.
Já mám na jednu stranu celkem takový umělecký cítění, který mi pomáhá si slova a verše užívat prostě jen tak. Ale na druhou stranu jsem zvyklá o všem hrozně přemýšlet - ani ne nějak "vědecky" rozpitvávat a analyzovat, ale prostě se zamýšlet, koukat se na věci tak nějak do hloubky a hledat jejich smysl. A každá ta moje stránka asi přistupuje k poezii po svém. :-) Nevím, jestli je to pochopitelný.

11.05.2019


Jak číst poezii

Pěkný den všem,
chtěla bych se zeptat, jak čtete poezii - kdo ji čtete. Určitě nejsem jediná, kdo ji má vlastně ráda, ale tak trochu má někdy pocit, že ji "neumí" číst.
Zastavujete se u veršů, u kterých si nejste jisti, "co tím chtěl básník říct" a zamýšlíte se nad nimi, nebo prostě jen necháváte slova na sebe působit, nasáváte atmosféru básně, ale její případný hlubší význam si necháváte unikat?

10.05.2019


Grafy

Zrovna jsem chtěla vytvořit diskuzi na téma statistiky, tak koukám, že nejsem sama, kdo si všiml jejich určité nelogičnosti... Ano, je to taková trošku "blbůstka", ale když už tu jsou, bylo by super, kdyby byly na první pohled odpovídající skutečnosti. Tedy aby to nevypadalo, že jsem za rok 2019 na nule, když už jsem přečetla 15 knih...
Dalo by se s tím prosím něco udělat?

21.04.2019


Nejlepší knihy, které jste přečetli v roce 2018

Když už jsem použila to slovo "tradiční", napadlo mě zjistit, jak dlouho už vlastně tahle tradice funguje. :) Překvapivě (pro mě) zřejmě už od roku 2010:

2010: https://www.databazeknih.cz/diskuze/diskuze-o-knihach-7/nejlepsich-knih-ktere-jste-precetli-v-roce-133/str-1

2011: https://www.databazeknih.cz/diskuze/diskuze-o-knihach-7/knihy-za-rok-2011-372/str-1

2012: https://www.databazeknih.cz/diskuze/diskuze-o-knihach-7/nejlepsich-10-knih-ktere-jste-precetli-v-roce-2012-669/str-1

2013: https://www.databazeknih.cz/diskuze/diskuze-o-knihach-7/nejlepsich-10-knih-ktere-jste-precetli-v-roce-2013-1189/str-1

2014: https://www.databazeknih.cz/diskuze/diskuze-o-knihach-7/nejlepsi-knihy-ktere-jste-precetli-v-roce-2014-1834/str-1

2015: https://www.databazeknih.cz/diskuze/volna-diskuze-5/nejlepsi-knihy-ktere-jste-precetli-v-roce-2015-2520/str-1

2016: https://www.databazeknih.cz/diskuze/volna-diskuze-5/nejlepsi-knihy-ktere-jste-precetli-v-roce-2016-3401/str-1

2017: https://www.databazeknih.cz/diskuze/diskuze-o-knihach-7/nejlepsi-knihy-ktere-jste-precetli-v-roce-2017-3923/str-1

01.01.2019


Nejlepší knihy, které jste přečetli v roce 2018

Čekala jsem, jestli se tu toto vlákno tradičně objeví. :)

Za mě určitě H. Lee - Jako zabít ptáčka (https://www.databazeknih.cz/knihy/jako-zabit-ptacka-14499).

+ jedna křesťanská - D. Torkington - Poustevník (https://www.databazeknih.cz/knihy/petr-calvay-poustevnik-64616)

01.01.2019


Knihy k maturitě

Pro ty, kdo už odmaturovali a mluvili o knize (teď nevím, jak přesně to vypadalo dříve, než se zavedla současná státní maturita?) - nechcete se podělit, jaká byla kniha, kterou jste si vytáhli a jestli s tím máte spojené nějaké originální, zábavné vzpomínky? :)

27.12.2018


Knihy k maturitě

Za mě hlavní rada je - nevybírat podle délky ani náročnosti, ale podle toho, co tě baví - radši dílo, o kterém ti třeba i učitel řekne, že je náročné, ale které tě natolik bavilo, že si ho celkem ráda zpracuješ a u maturity o něm budeš mluvit s nadšením, než vybrat to, co je obecně považováno za jednoduché, ale co tě nudilo a opět na tobě bude to znudění vidět. Tak jsem to pojala já (loni) a zpětně bych nic neměnila.
Jinak maturitu mám pořád v čerstvé paměti, tak kdyby ses chtěla ještě na něco zeptat, klidně napiš. :)

27.12.2018


Knihy odehrávající se v pravěku

Díky všem, tak se toho nenašlo úplně málo :) až budu potřebovat změnu prostředí v knihách, po některém z vašich tipů určitě sáhnu. ;)

25.06.2018


Knihy odehrávající se v pravěku

Hezký den,
tak mě napadlo, znáte nějaké knihy odehrávající se v pravěku, které by stály za přečtení? Mám pocit, že toho moc není (napadají mě jen Lovci mamutů), ale třeba se pletu...
Těším se na vaše tipy :)

17.06.2018


Technické potíže?

Díky za odpovědi. :)
R.E.M. Tím nehtem to fakt jakž takž funguje, díky! :) A to jsem to zkoušela všemi různými způsoby už třeba tisíckrát... :D

08.01.2018


Technické potíže?

Ahojte, mám jeden dotaz... Nejsem si úplně jistá, jestli to sem patří, ale nevím, kde jinde se zeptat... Možná je to chyba mého mobilu, ale nejde mi přes něj nic přidávat do mých seznamů, přesněji řečeno když kliknu na "přidat do mých knih", vůbec nic se nestane, jako kdyby tam žádné tlačítko nebylo... Přitom všechno ostatní jde bez problému... Jste na tom někdo stejně? A netušíte, v čem může být problém? Díky :)

08.01.2018


Nejlepší knihy, které jste přečetli v roce 2017

Díky za připomenutí tradice :-)
můj počet přečtených knih je letos vskutku alarmující, tak vyberu pouze jednu, která pro mě však svou prostou genialitou vydá třeba za deset knížek!

K. K. Taylor - Adresát neznámý
(https://www.databazeknih.cz/knihy/adresat-neznamy-46898)

02.01.2018


Nejdepresivnější knihy, jaké jste četli

cecetka, já s tím tak úplně nesouhlasím... Smutná a šokující kniha to sice bezesporu byla, ale na druhou stranu já v ní právě optimismus docela i viděla. Nebo možná ne přímo optimismus, ale takový to odhodlání hlavních postav, že se nedají, že přežijí... Prostě tam nebyli samí šíleně zoufalí hroutící se lidé, ale lidé, kteří navzdory všem těžkostem (dost strašným, co si budeme povídat) nepřestali vyhlížet lepší časy... A v tomhle na mě kniha působila svým způsobem i pozitivně.

22.01.2017