Reithe Reithe diskuze

☰ menu

17) Kniha, která má žlutou obálku

Přidávám další tip, který jsem v diskusi neviděl: Karin Tidbeck - Sobí hora, https://www.databazeknih.cz/knihy/sobi-hora-372544 Ještě se na obálku podívám pořádně za denního světla, ale řekl bych, že je to jasný odstín žluté. ;-)

14.02.2023


1. Kniha (od autora) z mého dětství

Tak tady se bude dobře vybírat, možnosti jsou rozsáhlé. ;-) Bez dlouhého přemýšlení mě napadl Eduard Štorch nebo Jack London.

07.12.2021


9. Kniha, jejíž první věta začíná zájmenem

Dovolím si taky přispět s troškou do mlýna, vlastně do diskuse ;-). Překvapivě hned první kniha, kterou jsem vzal do ruky, začíná: „Těmto vzpomínkám dominuje strach,...“. Je to Spiknutí proti Americe od Philipa Rotha (https://www.databazeknih.cz/knihy/spiknuti-proti-americe-3150). Tak třeba kdyby si někdo chtěl přečíst knihu, než se podívá na seriál. :-)

01.04.2020


"Nejsem cílová skupina"

Mně vyjádření „Nebudu hodnotit, protože nejsem cílová skupina“ přijde alibistické. Jestliže předem vím, že kniha je primárně určena pro jinak zaměřené čtenáře, a tudíž předpokládám, že se mi nebude líbit, pak ji vůbec nečtu. Pokud ji přesto přečtu, pak na ni přeci mám nějaký názor a i s vědomím, že do „cílové skupiny“ (nejspíš) nepatřím, ho můžu vyjádřit (a případně tento názor mírně korigovat právě s ohledem na to, že kniha nemusela být určena mně). Zároveň si ale myslím, že dělení na „cílové skupiny“ je poněkud umělé. Buď mě kniha zaujme, nebo ne.

30.05.2019


5.) Kniha od ženské autorky s mužskou hlavní postavou

Vypadá to, že pro knihu k tomuto tématu nebudu muset chodit nikam daleko: už od loňska mám koupenou, ale zatím nepřečtenou knihu Alif, neviditelný (https://www.databazeknih.cz/knihy/alif-neviditelny-199031). Možná se to hodí jako tip pro příznivce fantasy/sci-fi. :-)

04.01.2019


8.) Kniha od asijského autora

K tomuto tématu mě jako první napadl Haruki Murakami, ale jelikož jsem od něj už několik knih četl, přečtu si Problém tří těles od Liou Cch'-sin. Už nějakou dobu mám tuhle knihu v knihovně, tak mám aspoň o důvod víc si ji přečíst.

30.12.2018


13.) Kniha autora jehož jméno i příjmení začíná na stejné písmeno

Zkusím čerstvý úlovek z Levných knih: Jari Järvelä - Dívka s bombou (https://www.databazeknih.cz/knihy/divka-s-bombou-267851).

30.12.2018