Reithe Reithe komentáře u knih

☰ menu

Mise na planetě Mise na planetě Michael Mammay

Prvotina každého autora může být totální propadák, anebo absolutní pecka. Případně něco mezi tím. A pokud se pustí do military sci-fi, může si šeredně naběhnout. V tomto případě ale autor velmi dobře, dokonce z vlastní zkušenosti, ví, o čem píše.

Příběh se rozbíhá pomalu, ale nikoli nezajímavě, a postupně graduje až k závěrečnému finále. Nejvíc (vojenské) akce se odehrává v poslední třetině knihy a právě tady vynikají autorovy znalosti bojových postupů. Znalost vojenského prostředí a jeho hierarchie je ovšem patrná v celé knize, což přispívá k uvěřitelnosti děje. Aby bylo jasno, tohle vlastně není typická military sci-fi, je to spíš detektivka z vojenského prostředí. Bojové akce ale mají nezastupitelné místo a posouvají děj vpřed. Na tom, že se kniha dobře čte, má zásluhu i suchý humor hlavního hrdiny a jeho vtipné glosování různých situací. Je to prostě přímej chlapík, který se s ničím a nikým nes..e. Dá se tedy mluvit o absolutní pecce? Asi ne, ale má k tomu dost blízko.

Další dvě pokračování příběhu plukovníka Butlera v Misi ve vesmíru a Misi v kolonii (předpokládám, že tak bude pojmenován třetí díl Colonyside, až bude přeložen do češtiny) si s chutí přečtu, protože v Misi na planetě jsou další osudy hlavního hrdiny neukončené.

01.02.2023 5 z 5


Oko čarodějnice Oko čarodějnice Nelly Černohorská

Knížka v kompaktním formátu, co se týče rozměru i délky, kterou je možné přečíst i na jeden zátah. Pokud jde o příběh, na zadek jsem si z něj nesedl. Zařazení mezi horory je možná přehnané, z mého pohledu tam je „hororovosti“ tak na dva stupně z deseti. Vlastně, vyšlo to v edici „Zrnka temnoty“, takže to zrnko by tomu odpovídalo. Jak už zaznělo v předešlých komentářích, sexu je tam popsáno dost na to, že většinou příběh samotný nikam neposouvá. Zvláštní byl jazyk, kterým je kniha napsána: skutečně by 18letá dívka používala tolik přechodníků, když by běžně mluvila hovorovou až obecnou češtinou? Můj závěr: nebylo to špatné, ale další úpravy a osekání textu by tomu asi prospěly.

19.08.2022 3 z 5


Minehava Minehava Eduard Štorch

Knihy Eduarda Štorcha znám ze svého dětství, nicméně k mým nejoblíbenějším autorům nepatřil. Po letech jsem tedy v rámci Čtenářské výzvy vzal do ruky jednu z jeho knih, o které jsem nikdy neslyšel, abych zjistil, jestli změním svůj názor. Příběh Minehavy je zajímavý, nicméně děj nepřináší žádné překvapivé zvraty a dá se celkem dobře odhadnout, jak vše dopadne. Živé popisy střídají vzletné dialogy, které mohou občas vyznít směšně nebo naivně. Celkově zastaralý jazyk s ohledem na dobu příběhu nevadí, ale nevím, jak ho přijmou dnešní děti. Mírně mě při čtení rušily pasáže, v nichž vyprávění v minulém čase najednou přechází do času přítomného. Mimo to se v příběhu objevily postavy, které se nakonec pro celkový děj ukázaly jako zbytečné (například Žvejkalova žena).

Konečné hodnocení: příběh, který mohl mít poměrně silný přesah do současnosti (práva žen), nakonec vyzněl tak trochu do ztracena. Nenudil mě, na lepší hodnocení než 3,5 hvězdičky to ale z mého pohledu není. Názor na knihy Eduarda Štorcha jsem nezměnil: dobře píšící autor, ale mezi spisovatele, po jejichž knihách vždy s chutí sáhnu, se nezařadí.

17.08.2022 3 z 5


Čaroděj Zeměmoří Čaroděj Zeměmoří Ursula K. Le Guin

Čekal jsem od téhle knihy víc. Víc děje, víc akce, víc zvratů, vtažení čtenáře do děje. Ničeho z toho se mi ale nedostalo. Je to ucházející vyprávění, ale rozhodně ne skvělé. Pravděpodobně je určeno dětským čtenářům, protože je to vlastně kniha o dospívání hlavního hrdiny, který se má stát největším čarodějem Zeměmoří. Nedokázal jsem si ale oblíbit žádnou postavu v této knize, dokonce ani hlavního hrdinu. Zatímco byl děj celé knihy přípravou na závěrečnou „bitvu“, konečné rozuzlení bylo až příliš rychlé a příliš snadné – stačily na něj přibližně čtyři stránky. Shrnuto: „Čaroděj Zeměmoří“ u mě rozhodně nezabodoval.

12.04.2014 3 z 5


Mosty do Tel Avivu Mosty do Tel Avivu Jiří Šulc

Velmi dobře napsaná (a studiem historických pramenů podložená) kniha o jednom úseku dějin Československa, o kterém se dlouho mlčelo, a o pomoci vznikajícímu Izraeli, o níž u nás většina lidí nejspíš stále téměř neví. Protože se o historii Izraele zajímám, byl jsem zvědavý, jak se autor „popere“ s obdobím jeho vzniku a právě s pomocí, kterou již komunistické Československo poskytlo. Nebyl jsem vůbec zklamaný - osudy několika hlavních postav se více či méně proplétají, ale dohromady rozhodně podávají poměrně přesný popis situace jak u nás, tak v Izraeli. Při čtení jsem se ani chvíli nenudil, často jsem nedočkavě čekal, jak se budou příběhy jednotlivých postav dále vyvíjet, i když v případě historických osobností jsem už předem věděl, co bych mohl očekávat. Knihu bych určitě doporučil každému, koho zajímá poválečné období v Československu a Izraeli, ale zároveň si místo literatury faktu přečte raději čtivý historický román.

31.07.2013 5 z 5


Věčná válka Věčná válka Joe Haldeman

Ačkoli tato kniha patří do žánru military sci-fi, rozhodně to není žádná akční nakládačka. Přesto (nebo právě proto?) jsem se u ní dobře bavil a přečetl jsem ji velmi rychle. Abych lépe pochopil teoretické základy, na nichž je vystavěna celá kniha, našel jsem si o nich podrobnější informace. Je samozřejmě možné prostě autorovi věřit, ale nikdy není na škodu se trochu poučit. :-) O tomto druhém vydání sám autor řekl, že je to „definitivní verze Věčné války. ... [Tato kniha] je ta, která byla npsána původně, než mne vydavatelé donutili celou jednu její část přepsat...“. Nevím, jak vypadala původní verze knihy, ale tahle je ponurá, byť ne vyloženě pesimistická. Určitě si rád přečtu i další knihy Věčný mír a Věčná svoboda.

08.04.2013 4 z 5


Jak úspěšně studovat cizí jazyky Jak úspěšně studovat cizí jazyky Ivan Kupka

Tuto celkem útlou knížku jsem si koupil s nadějí, že se dozvím nějakou zvlášť dobrou metodu, kterou bych ještě neznal. Nemůžu říct, že mě obsah vyloženě zklamal, ale většina rad není lidem, kteří se už alespoň jeden či dva jazyky naučili sami, neznámá. Nicméně uznávám, že zajímavé nápady a tipy se zde určitě najdou. Užitečné mi přišly kapitoly o moderních pomůckách, zvláště internetu, kde jsem díky aktualizaci textu autorem našel stránky, o nichž jsem dosud nevěděl. Velmi dobré byly i praktické příklady studijních metod studentů jazyků a polyglotů. Dal bych knize o půl hvězdičky víc, ale zdá se, že to nejde. Škoda.

08.04.2013 3 z 5


Skleník Skleník Brian Wilson Aldiss

V prvních kapitolách se začal vynořovat docela zajímavý svět a vypadalo to, že půjde o dobrý příběh. Bohužel jsem ho ale nenašel. Trochu mi to připomínalo „road movie“ na papíře – postavy příběhu cestují z místa na místo často bez zjevného důvodu. Přestože jde o docela nápaditou knihu díky množství podivných a různorodých rostlin obývajících Zemi, měl jsem neodbytný pocit, že události se dějí jen proto, že se dějí. Chvíli to vypadalo, že Lily-Yo a její noví přátelé, které potkala poté, co odešla „nahoru“, by mohli být důležitou součástí příběhu, ovšem nakonec ani tady nepřišlo žádné „završení“. Postavy se celkově chovaly dětinsky až hloupě, ačkoli by se mohlo zdát, že budou opatrnější vzhledem k tomu, v jakém světě žijí. Možná bych Skleníku dal 3,5 hvězdičky (za nápaditost), ale protože to nejde, zvolil jsem tři.

06.01.2013 3 z 5


Dračice Dračice Jan Hlávka

Ačkoli jsem si po prvních stránkách nebyl jistý, jestli se mi tenhle příběh bude vůbec líbit, brzy jsem mu přišel na chuť a začal se u něj velice dobře bavit. Humor, občas i černý, mi sedl a určitě si rád přečtu další případný příběh ze světa prince Kelema a magistry Sillion.

06.01.2013 5 z 5


Poslední hlídka Poslední hlídka Tomáš Petrásek

Novela, která dle mého soudu stojí na pomezí fantasy a sci-fi, je velice povedená. Uvedení do děje je poměrně krátké, první bitva začíná již na straně 40 a tempo se nezpomaluje ani pak. Vývoj situace strážců města v podstatě nutí k tomu, aby čtenář nepřestával číst. Já jsem tedy rozhodně chtěl vědět, co bude dál, takže jsem měl často problém knihu zavřít a počkat s pokračováním na jindy. Závěrečnou třešinkou na dortu je podrobné vysvětlení světa Poslední hlídky.

06.01.2013 5 z 5