RCC RCC diskuze

☰ menu

Světová literatura pro děti po roce 1989

Je to pouze můj osobní názor, ale odborná ocenění mi připadají často subjektivní. Spíše bych vycházel z komerčního úspěchu, z vysoce prodejných pak vybral ty, co obsahují právě nějaké ty hlubší myšlenky a jsou i kvalitní z literárního hlediska. Pokud je jedná o nějaké, které dostaly nějakou cenu či nominaci, o to lépe. Jako kupříkladu https://www.databazeknih.cz/knihy/harley-quinn-utrzena-ze-retezu-475518. Harley Quinnová je celkově velký fenomén, i když ne přímo od roku 1989, vznikla až v roce 1992. Ale od té doby nejenom baví veřejnost každého věku (včetně dětí, je pro ně přirozenější než jiní hrdinové), přičemž nenásilně předkládá k zamyšlení různá aktuální témata jako sexuální orientace, duševní postižení, podstata hrdinství a podobně.
Pokud nejde pouze o děti nízkého věku, doporučoval bych například https://www.databazeknih.cz/serie/hunger-games-hry-o-zivot-110 či https://www.databazeknih.cz/serie/nastroje-smrti-nastroje-smrtelnikov-941. Naopak malé děti ocení třeba https://www.databazeknih.cz/knihy/dobrou-noc-planetko-437083, nebudou se ohlížet na nějaké literární kvality, prostě se budou bavit. A samozřejmě to mnou již dříve zmíněné.

05.05.2023


Světová literatura pro děti po roce 1989

Pouze beletrii nebo i komiks? Existuje mnoho kvalitních komiksů pro děti, je pro ně přirozené je číst. Je v nich hodně obrázků a málo textu. Pak jsou tu další otázky. Co považovat za kvalitní, jestli se jedná o děti pouze určitého věku, zda to musí být knihy vydané i u nás, a podobně. Pokud bych se měl na to podívat z pohledu oněch dětí, za kvalitu bych považoval zábavnost, takže by se pak jednalo třeba o https://www.databazeknih.cz/serie/pokemon-tracey-west-5938.
Či https://www.databazeknih.cz/serie/dc-superhrdinky-8404 (tato série dokonce získala několik ocenění, za kvalitní ji tedy považovat lze) a https://www.databazeknih.cz/serie/dc-superhero-girls-7184. Osobně bych se tudíž při zkoušce zaměřil spíše na rozebírání různých mnou naznačených aspektů tohoto tématu, méně na konkrétní knihy.

30.04.2023


Česká pošta a její služby

Pokud zavolají, to je ještě dobré. Jenže většinou nezavolají. Přijde pouze zpráva, že dnes od osmi do šestnácti hodin bude doručována zásilka. To znamená zůstat celý den doma. A datum doručení je bez záruky. Někdy se čeká úplně zbytečně. To mluvím o doručování na vsi, ve městech by si to pravděpodobně nedovolili. Ale na druhou stranu zůstává Česká pošta nejspolehlivější dopravce, protože ostatní jsou mnohem horší. To jsou potom i situace, kdy vám přivezou zásilku, přičemž nic nemáte objednáno. Balík je na jiné jméno a do jiné vesnice, ale to řidiči ani tak nevadí, on chce podpis o převzetí. I když někdy ani ten podpis nechtějí. Dokonce mi doručovali monitor k počítači tak, že naprosto bez ohlášení přijel řidič, který mi balíček přehodil přes plot na dvůr. Takže rozhodně raději poštu, i přes mé určité výhrady.

18.04.2023


Česká pošta a její služby

Ne vždy pošta doručení předem avizuje, a někdy to udělá, ale nedodrží. Proto mám rád Balíkovnu. Ta je na poště, pro balíček si mohu doběhnout. Je to zábavná procházka. Jenže se mi už stalo, že (prý z technických důvodů) museli změnit místo doručení. To nové místo bylo vzdálené šestnáct kilometrů. Celkově volím obvykle mezi Balíkovnou a Zásilkovnou, podle konkrétních podmínek. Obě výdejní místa jsou ve stejné budově.

18.04.2023


Obsah knihy v komentářích

Pokud v komentáři není dopředu prozrazeno něco jako jméno vraha, tak mi naznačení děje nevadí. Ale mělo by to být stručné. Něco jako "Kniha se bohužel nadměrně soustřeďuje na ... a jeho pátrání po ..., díky čemuž hlavní hrdina zůstává v pozadí a ... ."

17.04.2023


Knihy, po kterých pátrám - poraďte

Lenka.Vílka: My si asi nerozumíme. Někdo asi chybně přeložil military science fiction jako válečnou sci-fi. Nebo opravdu chtěl ten štítek použít pouze pro válečnou sci-fi. Mlitary science fiction nemusí být o válce, ale třeba o vojenské jednotce ztracené na cizí planetě v době míru (mírem myslím, že nejsou ve válce s onou planetou, i dnes jsou války časté, a to máte planetu pouze jednu, jak to potom bude vypadat, když bude planet mnoho, možná jedna válka za druhou, i když snad ne, to by nebyla pěkná budoucnost). Klíčovým prvkem je armáda (včetně tajných armád, plnících různé úkoly pro vládu), ne válka. Takže by pro lepší orientaci měl zůstat štítek military science fiction zachován. I proto, že je to zažitý termín.

03.04.2023


Knihy, po kterých pátrám - poraďte

siena: Přeložit do češtiny military science fiction? Vojenská vědecká fantastika. Někdy se používá (zřídka) opravdu překlad jako válečný, ale spíš by mělo být použito slovo válečnický než válečný. Což mnoho lidí asi neví, to je ale pochopitelné. Dokonce i profesionální překladatelé dělají chyby. Jde o to, že překlad by neměl být dělán obecně, ale na základě nějakého kontextu. K tomu moc nepřispívají ani některé články, například na cs.wikipedii, kde píší " ... kde je pozadím příběhu meziplanetární konflikt a jeho vojenské řešení". I když by to potom mnoho knih z tohoto žánru vyřazovalo, protože nesplňují právě ten požadavek meziplanetárního konfliktu.

03.04.2023


Knihy, po kterých pátrám - poraďte

Bohužel někdo smazal štítek "military science fiction", ten byl užitečný. Zůstal pouze štítek válečné sci-fi, kam jsou ale některé knihy řazeny nesprávně, protože se někdy jedná o příběhy o vojácích, ne o válce. Někdy se tyto dva štítky mohou překrývat, ale většinou je válečná sci-fi podskupinou military sci-fi. Ale ne vždy je válečná sci-fi o vojácích, pojednává o válce, ale může jít i o příběh civilistů. Skvělý příklad military science fiction je třeba https://www.databazeknih.cz/knihy/carpe-diem-dies-irae-204193 .

02.04.2023


Klub čtenářů sci-fi a fantasy

věrapodpěra: Doporučil bych i předplatit si Interkom. Vede ho Zdeněk Rampas. Tam je hodně informací.

26.03.2023


Klub čtenářů sci-fi a fantasy

Začínal jsem, zhruba před půl stoletím, knihami jako je Neználek, romány Julese Verna, Cesta slepých ptáků a další úžasné klasické příběhy. Potom Hobit, Conan, Zaklínač a podobné. I Star Trek mám rád, hlavně originální sérii. Hodně mne baví akční SF, v posledních letech jsem opět začal s akčními komiksy, ke kterým jsem dřív poněkud ochladl. Změnil to Sebevražedný oddíl https://www.databazeknih.cz/stitky/sebevrazedny-oddil-komiks-19828 , který přinesl místo neživých a občas nudných superhrdinů Harley Quinnovou. Je to tak úžasné, že mne to baví už mnoho let. Ty komiksy tady vychází už sedm let, sólová řada Harley Quinn osm let, přesto mne to nezačalo nudit. Dokonce existují komiksy a romány pro děti jako https://www.databazeknih.cz/serie/dc-superhrdinky-8404 a https://www.databazeknih.cz/serie/dc-superhero-girls-7184 nebo https://www.databazeknih.cz/knihy/harley-quinn-utrzena-ze-retezu-475518 , když někoho přestane bavit být dospělý, je to jasná volba. A když má někdo náladu na skutečné umění, je tu https://www.databazeknih.cz/knihy/harleen-433945 .

25.03.2023


Knihy, po kterých pátrám - poraďte

prasa432: Takových existuje hodně. Knih i komiksů. Skvělý, a občas i s mimozemšťany, je Sebevražedný oddíl https://www.databazeknih.cz/stitky/sebevrazedny-oddil-komiks-19828 , nejnovější je báječná kniha Sebevražedný oddíl: Dostaňte Jokera!. Jinak je i https://www.databazeknih.cz/serie/valka-druheho-spolecenstvi-717
https://www.databazeknih.cz/serie/battletech-saga-legie-sede-smrti-1616
a spousta dalších.

18.03.2023


11) Kniha, kterou nebudete číst poprvé

Harleen https://www.databazeknih.cz/knihy/harleen-433945

16.03.2023


15) Kniha napsaná dvěma autory

Výpadek https://www.databazeknih.cz/knihy/harley-quinn-volume-3-vypadek-312880

16.03.2023


14) Kniha, která je součástí série

Zkouškové peklo https://www.databazeknih.cz/knihy/dc-superhrdinky-zkouskove-peklo-390655

16.03.2023


10) Kniha o boji za lidská práva

Harley Quinn: Utržená ze řetězů https://www.databazeknih.cz/knihy/harley-quinn-utrzena-ze-retezu-475518

16.03.2023


18) Kniha, jejíž děj se odehrává ve vesmíru

Harley Quinn 1: Harley vs. Apokolips https://www.databazeknih.cz/knihy/znovuzrozeni-hrdinu-dc-harley-quinn-1-harley-vs-apokolips-480440

16.03.2023


20) Kniha poprvé vydaná v roce 2023 (nová kniha)

Sebevražedný oddíl: Dostaňte Jokera! https://www.databazeknih.cz/knihy/sebevrazedny-oddil-dostante-jokera-510483 Je to vážně skvělá kniha. Celý Sebevražedný oddíl má hodně co nabídnout. Je mnoho superhrdinských komiksů, ale toto je superhrdinský komiks o týmu složeném z vězňů, takže se nedá čekat nadbytek superhrdinských klišé. Čtenář se přitom může zamyslet o mnoha věcech. O svobodě, o hrdinství i o dalších zajímavých tématech. Ale přitom obsahuje i komické momenty. Tuto sérii, normální i Black Label, bych i přes její povětšinou vážné ladění dokonce doporučil i příznivcům Švejka, Harley Quinn by se nechala považovat za jeho americkou příbuznou nalézající se v podobné situaci jako on za války a čelící jí stejným stylem, humorem a předstíráním hlouposti.

16.03.2023


Filosofování pod starým mohutným dubem

Eicherik: Souhlasím. U detektivek nevyhledávám originalitu, spíše kvalitu. Za originální (a kvalitní zároveň) považuji například komiks Joker / Harley: Criminal Sanity. Naprosto nový pohled na první střetnutí klasického páru. Skvělý příběh, dokonce s použitím odborného poradce, i úžasná kresba. Česky to zatím kupodivu nevyšlo, nechápu to, avšak pokud se to změní, neměla by tato kniha nikomu uniknout.

25.04.2022


Nepředvídatelné finále příběhů

Já mám rád šťastné konce. Ale i relativně šťastný konec může být nepředvídatelný, například ve skvělé knize Batman: Bílý rytíř, to bylo opravdu nečekané. Ostatně i v žánru superhrdinského komiksu, který je považován za svázaný pravidly, existují i příběhy, kde hrdinka plánuje komplikovanou masovou vraždu dětí, čtenář by čekal, že ji zastaví Batman či Superman, ale ono je to právě o tom, jak tyto vraždy naplánuje a potom je úspěšně provede.

31.01.2022


Filosofování pod starým mohutným dubem

keri.H: Takových tipů by bylo hodně. Záleží na tom, jestli to musí být celé Vánoční, beletrie nebo komiks, akční příběh nebo detektivka. Jenom pár z nich https://www.databazeknih.cz/dalsi-vydani/vanoce-332232?lang=cz
https://www.databazeknih.cz/knihy/hercule-poirot-vanoce-hercula-poirota-61632
https://www.databazeknih.cz/knihy/znovuzrozeni-hrdinu-dc-znovuzrozeni-hrdinu-dc-slavi-vanoce-418076
https://www.databazeknih.cz/knihy/v-pasti-15497

19.11.2021