McBerny McBerny diskuze

☰ menu

Hodnocení knih

pro Richie1 a Dell:
Díky na naprosto přesné a navzájem se doplňující komentáře, je jasné, že jste pochopili, oč mi kráčí.
Nejde o žádné hnidopišství, ale o pokus pomoci těm již několikrát zmiňovaným "spřízněným" duším vybrat si knihu. Přeji vám všem hezký víkend a mnoho skvělých čtenářských zážitků!
P.S. Právě jsem dočetl Jeruzalém-Dějiny svatého města od Sebag-Montefioreho, vřele doporučuji.

18.03.2016


Hodnocení knih

neměj strach, mám dost důležitějších starostí než je hodnocení knih....a původním impulsem k mému příspěvku nebylo sjednocování kritérií, ale návrh na možnost hodnocení po 10%, nicméně je vůbec dobře, že ještě někdo čte, obávám se, že jako druh čtenáři pomalu vymírají..měj se fajn!

17.03.2016


Hodnocení knih

pro woodward:
přesně o tom píšu, to jsou ty "spřízněné duše" podle kterých se orientuju a pro ně se zase snažím nějakou nápovědu vytvořit pomocí hodnocení, nemluvě o tom, že ho nikomu nevnucuji, jen jsem uváděl můj subjektivní příklad....

17.03.2016


Hodnocení knih

Netušil jsem, jako smršť vyvolám.Takže na vysvětlenou:
Možná jsem pedant, ale když už mám možnost hodnotit, tak mi pětistupňová škála přijde nedostatečná, protože jsem sám sebe přistihnul při tom, že se příliš často ocitám v situaci, kdy se mi tři hvězdy zdají málo a pět moc...a ano, převádím si to na procenta, jak jinak.Proto mi třeba vyhovuje hodnocení filmů na csfd.cz.
Další otázkou je, jaký je (nebo by měl být) vlastně důvod hodnocení.Já to vidím tak, že nikdo z nás nepřečte za svůj život všechny knížky, co by měl nebo chtěl, proto se třeba vybírat.Je v tom hodně subjektivity, ale to je naprosto v pořádku, každý z nás čteme něco jiného a máme na knihy jiný vkus a jiné poždavky. Taky ale máme na databázi "spřízněné duše", u kterých často zaznamenáme stejný názor na přečtenou knihu a podle toho se můžeme orientovat.
Takže, když bych chtěl problém převest na společného jmenovatele, postupoval bych následně (znovu upozorňuji na subjektivitu):
-odpad-kniha, kterou nejsem schopen dočíst, což se stává jen naprosto vyjímečně...
-jedna hvězda-knihu jsem se sebezapřením přečetl, ale nenalezl jsem v ní nic, co by mě jakkoliv obohatilo
-dvě hvězdy-knihu jsem přečetl, nenadchla mě, ale našel jsem v ní alespoň jednu informaci, kterou jsem dříve neznal
-tři hvězdy-dobrá kniha, stála za přečtení, jsem schopen ji doporučit jinému čtenáři
-čtyři hvězdy-kniha se mi velmi líbila, hodně mě obohatila, přečetl jsem ji rychle a zanechala ve mně silný dojem
-pět hvězd-naprosto vyjímečná kniha, kterých v životě člověk moc nemá (maximálně 15-20) a vím, že ji budu číst opakovaně nebo se tak již stalo, kniha, kterou si beru do ruky, když mi v životě není nejlépe...
Toť moje subjektivní hodnocení, podotýkám, že jsem čtenář náročný až závislý, první knihu jsem přečetl v pěti letech, teď je mi skoro padesát a nepamatuji se, že bych někdy v životě neměl nějakou knihu rozečtenu...přeji všem hezký den!

17.03.2016


Hodnocení knih

Zdravím všechny,
často mám pocit při hodnocení knih, že by se mi hodila půlhvězdička...zdá se mi, že hodnocení po 20% je příliš hrubé, často se mi třeba 60% pro knihu zdá málo a 80% zase moc.Určitě by tohle dle mého názoru bylo téma na vylepšení webu.
Děkuji a vše přeji hezký den.
JB

12.03.2016