majklp majklp diskuze

☰ menu

Pevná vazba, nebo brožovaná?

Je to paradox, že ano? Papírový přebal slouží jako ochrana knihy, ale nakonec právě ten přebal chráníme, aby se nepoškodil :-)

20.11.2015


Jak se vám líbí tato databáze?

Ne. mohlo by to fungovat takhle, dvě možnosti:
1. Každé konkrétní dílo má jednu jedinou stránku. Lhostejno, v kolika a jakých vydáních vyšlo. Zároveň je na stránce uveden kompletní seznam všech vydání v češtině - a metadata jako nakladatelství, obálka, ilustrace. Hodnotí se dílo jako takové (tedy komentáře pro dílo jako takové), ale hvězdičkami by se dalo hodnotit i konkrétní vydání.
2. Každé vydání libovolného díla se hodnotí samostatně, se všemi komentáři i hvězdičkami. Do hodnocení přibude zejména hodnocení ilustrací, obálky, překladu apod. Ovšem i tak je třeba mít vytvořenu stránku pro dílo jako takové, na kterou by každé jednotlivé vydání odkazovalo, stejně jako na autora.

Jinak, co se týká lepších a ještě lepších zdrojů, ten je konečný a existuje určitá nejvyšší level. A to jsou právě katalogy. Jenže ty neobsahují prvky sociálních sítí a feedbacků jako právě tenhle web a jemu podobné. To celé ovšem znamená, že je vždy nejlepší použít ten který nástroj pro konkrétní použití - tedy pro vyhledávání vydání databáze Národní knihovny nebo světové WorldCat - no a pro hodnocení a diskuse projekty jako je právě tento.

11.11.2015


Pevná vazba, nebo brožovaná?

Nejraději mám pevnou vazbu typu V7 (papírové desky, na hřbetě plátno). Miluju ovšem americké paperbacky, se všemi těmi křiklavě barevnými obálkami a kapesním formátem - totéž u českých scifi. Přebaly na knihách moc rád nemám, při čtení je praktičtější je sundat a pak je zase horší je najít. Jinak tedy klasická celoplátěná nebo kožená vazba V8 není špatná. Dnešní často viděnou umělohmotnou pevnou vazbu - omyvatelnou - V9 nemám vyloženě rád.

11.11.2015


Jak se vám líbí tato databáze?

Na podobné věci - tedy otázce po vydáních, autorech atd. jsou nesrovnatelně lepší zdroje: Souborný katalog ČR nebo třeba WorldCat. Ovšem, všechna vydání by přece šla uvést u každého díla zvlášť.

11.11.2015


Jak se vám líbí tato databáze?

V podstatě souhlasím s tenaxem. Když nehodnotit díla jako taková, je třeba hodnotit všechna jednotlivá vydání zvlášť, protože se liší překladem ilustracemi, obálkou, vazbou.

11.11.2015


Jak se vám líbí tato databáze?

siena: dvě práce rovná se dvě díla. Buď se tedy hodnotí knihy jako takové - tedy všechna vydání jednoho díla samostatně, anebo se každé dílo hodnotí jen jednou, jedno v jakém vydání vyšlo. Vidím v tom rozpor, samozřejmě mohu vyhledat všechna vydání a každé ohodnotit zvlášť, jen mi to připadá nesystematické. Buď tedy hodnotit každé vydání jednoho díla zvlášť nebo hodnotit každé dílo pouze jednou, nezávisle na tom, pro jakou formu se v daném vydání nakladatelství rozhodlo. Přece když vydám jednou Tři mušketýry, podruhé Tři mušketýry po dvaceti letech a potřetí objemnější knihu, kterou sice nazvu Tři mušketýři, ale bude obsahovat dílo Tři mušketýři a Tři mušketýři po dvaceti letech, stále se jedná o 2 díla ve 3 různých knihách.

11.11.2015


Jak se vám líbí tato databáze?

Je to totéž. Dvě různá díla vyjdou jednou samostatně a podruhé spolu. Stále jsou to dvě díla, ale různá vydání.

11.11.2015


Jak se vám líbí tato databáze?

Ano, ale pořád se jedná o stejné dílo, byť vydané v jiné podobě.... Na druhou stranu, třeba takový Den trifidů, kde byly za socialismu provedeny cenzorské zásahy (které byli po revoluci odstraněny), se hodnotí jako tatáž kniha. To samé třeba s Honzíkovou cestou, kde byly cenzurní zásahy provedeny naopak - tedy po revoluci. Jsem tu nový, takže se chci na tohle zeptat...

10.11.2015


Jak se vám líbí tato databáze?

Dobrý den, mě by zajímalo, proč se zvlášť hodnotí knihy jako třeba "Stopařův průvodce po galaxii" a pak jiné vydání, kde je součástí také dílo "Restaurant na konci vesmíru", když v jiných případech se hodnotí všechna vydání stejného díla.

10.11.2015