majklp majklp komentáře u knih

☰ menu

Věčný pekelný žalář Věčný pekelný žalář Giovanni Battista Manni

Úžasné dílko! Smrtedelnými hříchy plní hříšníci, smrdutí červi, ohnivá kola, hroziví čerti a jiné příšery, vše pěkně přehledně rozdělené, takže to ani nepůsobí jako beletrie, ale spíš vědecké pojednání. Vše doplněné zaručeně pravými příběhy hříšníků. Velmi zábavné čtení, 100%!

04.01.2019 5 z 5


Náboženský život a barokní zbožnost v českých zemích Náboženský život a barokní zbožnost v českých zemích Jiří Mikulec

Velice potřebná kniha, konečně mám pocit, že jsem získal základní přehled o katolicismu - rituály, odpustky, hierarchie svatých, prostě celý ten "ekosystém" týkající se katolické víry v českých zemích v době baroka. Za mne 100%.

27.03.2018 5 z 5


Kuchařka pro zaměstnaného muže Kuchařka pro zaměstnaného muže Jan Vlasák

1990 - rok následující po revoluci: erotika se vkládá úplně do všeho, takže proč ne taky do kuchařek. Z dnešního pohledu naprosto bizarní, ale taková byla doba. Tohle by už dneska nemělo šanci vyjít.
Informace pro sběratele: vyšlo roku 1990 a sice ve dvou vydáních; některé fotografie se liší, proto je třeba mít obě vydání.

14.03.2017 5 z 5


Bible Bible neznámý - neuveden

Starý zákon nemám rád, ale je určitě potřeba jej taky znát. Nový zákon je v mnohém inspirativní a i když se to někomu nelíbí, měla by to být povinná četba - protože bez toho nelze pochopit dva tisíce let naší kultury. Když neznáte základy, mnohým věcem prostě neporozumíte a ani si je naplno nevychutnáte. Měla by být povinná četba, ať už se to někomu líbí nebo ne.
Zajímavé jsou i různé varianty - srovnání češtiny kralické Bible, ekumenického překladu i toho pro 21. století. Pořád váhám, který překlad je vlastně nejlepší číst.

29.07.2016 5 z 5


Unabomber: Manifest Unabomber: Manifest Unabomber (p)

Zajímavé myšlenky. Nepochybně nebezpečná kniha pro všechny "chytlavé". Nedával bych k přečtení puberťákům, kteří se teprve hledají.

29.07.2016 4 z 5


Zelená kniha Zelená kniha Muammar Al-Kaddáfí

Zajímavé - myšlenkový svět pana plukovníka :-) Bohužel ale dost krátké, zasloužilo by si to pořádnou bichli, čekal jsem rozsáhlejší. Ze stylu psaní si nejsem jistý, zda je hloupý autor anebo zda to směřuje k hloupému publiku. Pár netradičních myšlenek se z toho ale přesto dostat dalo, navíc to vypadá dobře na poličce s označením "weird". Co víc si přát - snad jen podpis pana plukovníka :-)

29.07.2016 3 z 5


Vládci loutek Vládci loutek Robert A. Heinlein

Viděl jsem dříve film než četl a přišel tak o překvapení ze základní myšlenky - ale nevadí. Je to typický druh knihy, kterou neodložíte, dokud ji celou nepřečtete - a jak se blíží konec knihy, raději při čtení zpomalíte, aby vám to vydrželo co nejdéle. Mezitím (tedy v těch několika minutách, která si dáte na odpočinek) samozřejmě pátráte po tom, zda neexistují další pokračování :-). Naprosto skvělý příběh!

29.07.2016 5 z 5


Člověk obojživelník Člověk obojživelník Alexandr Romanovič Běljajev

Jedna z mých nejoblíbenějších knih vůbec, četl jsem ji několikrát. Dobře napsané.

23.11.2015 4 z 5


Justina čili prokletí ctnosti Justina čili prokletí ctnosti Donatien Alphonse François de Sade

Mám rád všechny ty sešitky vydané počátkem 90. let. Je z toho dodnes cítit duch doby - překotné vydávání všeho, co bylo za socialismu tabuizováno. Jinak dílko jako takové je čtivé, což rozhodně nelze říct o mnoha jiných dílech té doby. Jinak tedy v líčení zvráceností nedostižný autor

13.11.2015 5 z 5


Babička Babička Božena Němcová

Nic jiného, než naprostý brak. Celý život čekám na to, kdy na tuhle knihu změním názor. Ale i po všech těch letech musím konstatovat, že to je nudný, laciný, literární brak, který se nedá číst, natožpak dočíst. Možná by pomohlo celý příběh zkrátit a převyprávět soudobou češtinou. Jediné, co stojí za úvahu, je vydání s ilustracemi Zdeňka Buriana.

10.11.2015 odpad!


Dobrodružství Samuela Pingla Dobrodružství Samuela Pingla Sergej Michajlovič Beljajev

Naprostý sovětský brak. Jenže sbírám sci-fi/fantastiku a tak jsem koupil i tohle. A přiznám se, že jsem si autora spletl s jiným Běljajevem (tím, co napsal Člověka obojživelníka). Překombinovaný příběh o výzkumu virů a jednom šíleném vědci, neúnavném agentovi a hlavním hrdinovi, naivním chlapci. Nakonec, alespoň už vím, co je to tabáková mozaika.
Hodnocené vydání: Svět sovětů, edice "ddd", Praha 1959, 2. vydání

10.11.2015


Továrna na Absolutno Továrna na Absolutno Karel Čapek

(SPOILER) Nebýt skvělých ilustrací Josefa Čapka, hodnotil bych o něco hůř. Josefa Čapka dlouhodobě hodnotím výše než jeho bratra... Jinak v knize se mi líbil respekt k selskému rozumu. Závěrečná apokalypsa mi připomněla Ondřeje Neffa s jeho Tmou. Tohle je ovšem napsáno o něco lépe.
Hodnocené vydání: Aventinum, Praha, 1925, II. vydání

10.11.2015 3 z 5