Litocha Litocha diskuze

☰ menu

Knihy, po kterých pátrám - poraďte

Bosorečka28
Není to https://www.databazeknih.cz/knihy/sametovy-cyklus-sametovy-andel-83745?

30.04.2024


Knihy, po kterých pátrám - poraďte

gabrielaDCIa
Dle anotace bych to tipla na Pohyby ledu: https://www.databazeknih.cz/knihy/pohyby-ledu-409778

15.04.2024


Prvá veta v knihe na rozčítanej stránke

Můj původní plán zahrnoval i to, že se převléknu do čistého svetru a legín, ale bylo pořád dost teplo, takže jsem si užívala úplné objetí přírodou, což se hodilo k mé triumfální, nespoutané náladě; seděla jsem na rozložené bundě jen v podprsence a kalhotkách a čekala, až se uvaří čaj a kůže mi důkladně uschne.
(Beth Moran – Taková, jaká jsi)

14.03.2024


Prvá veta v knihe na rozčítanej stránke

"Ale já chci vydávat zvuky."
(Beth Moran - Taková, jaká jsi)

13.03.2024


Prvá veta v knihe na rozčítanej stránke

„Ale zní to tak, že tobě stačí jen vydržet sedět pár měsíců na zadku a projekt ti stejně padne do klína a –“
(Ali Hazelwood – Hlava plná lásky)

06.03.2024


Práve čítaný príbeh - čo v ňom nájdeme?

Možná se to hodí spíše k původnímu zadání. Zrovna se synem dočítáme třetí díl série o strašidlech, konkrétně Z ohně a písku, kde autorka jako obvykle vytvořila strašidla vlastní (v tomhle případě třeba ostníka, kvítenky nebo oživlé balvany feldse), ale použila i bytosti tradiční. Jednu z klíčových rolí tam má i mladý černokněžník. Je to dostatečně bájná bytost?
Pokud ano, pokračovat by mohl ten, v jehož knize je pozornost věnována nějakému řemeslu.

26.02.2024


Hledám knihy na téma...

silvie_z: Ono dost záleží, jak si člověk vyloží slovo zábavný, jestli ve smyslu zajímavý, poutavý, nebo zúženě jako vtipný. Ale několik možností, které mě momentálně napadly:

"Tak nám zabili Ferdinanda," řekla posluhovačka panu Švejkovi, který opustiv před léty vojenskou službu, když byl definitivně prohlášen vojenskou lékařskou komisí za blba, živil se prodejem psů, ošklivých nečistokrevných oblud, kterým padělal rodokmeny. (Hašek - Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války)

Ačkoliv nemám rád všechna ta přirovnání a podobenství, kterými doktor Vlach proplétá své temperamentní řeči, uznávám, že na tom názorném příkladu s kavárnou, člověkem a mísou koblih něco je. (Jirotka - Saturnin)

Рo meči a po přeslici čítala rodina poštovního tajemníka Pučálky pět členů: pana Pučálku, paní poštovní tajemníkovou Pučálkovou, povoláním manželku, a děti Vaška, Růženku a Libora. (Plachta - Pučálkovic Amina)

Když jsem skočil z postele a vzal Helenu do náruče, ozřejmil jsem - nikoli poprvé - že je na světě málo potěšeníček, které by se mohly srovnat s přitulením k půvabné ženě - zvlášť pokud je z člověka napůl rampouch. (Herriot - Když se zvěrolékař ožení)

Druhá občanská válka, známá také jako "Válka o vnitrozemí", byla dlouhý a krvavý konflikt vedený kvůli jedné jediné věci. (Shusterman - Bez šance)

Nemůžu vyhnat z hlavy jednu fotku. (Kemmererová - Dopisy ztraceným)

Přízrak se objevil pár minut po půlnoci. (Ness - Volání netvora)

Vívojová sprava: 1 - 5 březen
Doktor Strauss říká abich psal co myslím a každou věc co se stane odteďka. (Keyes - Růže pro Algernon - povídka, jestli román začíná stejně, netuším)

Nebo třeba většina dílů Harryho Pottera (třeba první díl: Pan a paní Dursleyovi z domu číslo čtyři v Zobí ulici vždycky hrdě prohlašovali, že jsou naprosto normální, ano, děkujeme za optání.).

02.02.2024


Hledám knihy na téma...

Cler1505
Uváděné knihy neznám, takže možná budu úplně mimo (ta série o sestrách, mohly to být sestry Drakeovy? https://www.databazeknih.cz/serie/sestry-drakeovy-530), ale paranormálno má v knihách dost často Amanda Quick/ Jayne Ann Krentz (část sérií se odehrává v minulosti, ale má i současné, třeba https://www.databazeknih.cz/serie/whispering-springs-1351) nebo Nora Roberts (třeba série https://www.databazeknih.cz/serie/tri-klice-327, https://www.databazeknih.cz/serie/strazci-nora-roberts-11183). Magií obdařené sestry jsou i v knize Zahrada kouzel (https://www.databazeknih.cz/knihy/zahrada-kouzel-508045).
Poněkud drsnější je třeba Anita Blake (https://www.databazeknih.cz/serie/anita-blakeova-lovec-upiru-448), humornější zase Charley Davidson (https://www.databazeknih.cz/serie/charley-davidson-3250). Pak je tady upířina Pravá krev (https://www.databazeknih.cz/serie/prava-krev-227) nebo J. R. Ward se svými upířími bojovníky. A co Čas čarodějnic (https://www.databazeknih.cz/serie/cas-carodejnic-pribeh-carodejnice-3309)? Třeba mě ještě něco napadne...

11.01.2024


Knihy, po kterých pátrám - poraďte

Stín183: Co zkusit Jih proti Severu?

06.01.2024


17. Kniha, jejíž postava pracuje v knihovně

A jestli stačí fakt jakákoliv postava, tak klidně i Harry Potter ;)

30.12.2023


17. Kniha, jejíž postava pracuje v knihovně

https://www.databazeknih.cz/knihy/s-laskou-pozdrav-z-italie-407786
https://www.databazeknih.cz/knihy/zacatek-sezony-11727
https://www.databazeknih.cz/knihy/nedotykej-se-me-nedotykej-se-me-445688
https://www.databazeknih.cz/knihy/jako-hvezdy-v-temne-noci-454785
https://www.databazeknih.cz/knihy/skotske-knihkupectvi-pojizdny-kramek-snu-366923
https://www.databazeknih.cz/knihy/the-game-changers-ty-nejsi-muj-romeo-474679
https://www.databazeknih.cz/knihy/cukrarna-u-silhaveho-jima-372650
https://www.databazeknih.cz/knihy/knihozrouti-knihozrouti-kdo-se-zakousl-do-knih-432887
https://www.databazeknih.cz/knihy/strasidelna-knihovna-ztraceny-duch-328590
https://www.databazeknih.cz/knihy/q-je-o-s-ocaskem-498082
https://www.databazeknih.cz/knihy/v-knihovne-je-lev-447919
https://www.databazeknih.cz/knihy/divka-ktera-chtela-zachranit-knizky-364906

30.12.2023


16. Kniha s více než dvěma perspektivami vyprávění

Z odlehčeného čtení: druhý a třetí díl série Zachraň mě Mony Kasten nebo Zmetek Elle Kennedy.

30.12.2023


5. Kniha, jejíž děj se odehrává během války

Bekule – Mám to podobně. Možná nakonec sáhnu po nějaké YA fantasy - v těch se docela často nějaká ta válka objevuje. Anebo si najdu zase nějakou dětskou knížku. A co případně nějaký komiks/grafický román? Třeba V šedých tónech, Dítě s hvězdičkou nebo Deník Anne Frankové? Anebo nějaká kniha/komiks zpracovávající třeba trojskou válku?

30.12.2023


Práve čítaný príbeh - čo v ňom nájdeme?

Zrovna jsem dočetla https://www.databazeknih.cz/knihy/pruvodce-kubanske-divky-cajem-a-budoucnosti-515836, kde je míchání kubánské a anglické kultury (především v jídle, ale i rozdílný život v kubánské komunitě v Miami a v anglickém městě nedaleko Londýna) výrazným prvkem. Kniha je hodně o hledání sebe sama a své cesty, ale vztah americké Kubánky a Angličana zde hraje taky důležitou roli.

Pokračovat může ten, jehož kniha se odehrává v horkém podnebí nebo je tam právě alespoň teplé léto.

27.12.2023


Knihy, po kterých pátrám - poraďte

Kamcatak
Je to sice o něco novější, ale nemohla by to být Divergence?

06.11.2023


Knihy, po kterých pátrám - poraďte

Stín183
Mohlo by toho být asi víc, ale podle popisu mi to trochu připomnělo https://www.databazeknih.cz/knihy/rokesby-za-vsim-hledej-bridgertonovy-324722

02.09.2023


Práve čítaný príbeh - čo v ňom nájdeme?

Právě čtu Emily z Novoluní od Lucy Maud Montgomeryové. Hned na začátku Emily osiří a její zámožní příbuzní se dohadují, kdo se jí ujme. Nakonec skončí u postarší tety Alžběty, přísné, panovačné a chladné ženy. Naštěstí v Novoluní bydlí ještě laskavější teta Laura a dospělý bratránek Jimmy.

"Jimmy, necháme to dítě s tebou, postarej se o ni."
Bratránek Jimmy se postaral tak, že vzal Emily do restaurace a objednal jí kopec zmrzliny. Emily nikdy moc příležitostí ochutnat zmrzlinu neměla, a i když neměla chuť k jídlu, nepotřebovala pobízet, aby snědla dvojitou porci. Bratránek Jimmy ji s uspokojením pozoroval.
"Nemá cenu, abych ti dával něco, co může teta Alžběta vidět," vysvětloval. "Ale do tebe naštěstí nevidí. Tak toho využij, protože bůhví, kdy zase budeš mít příležitost."

Jiná pasáž se týká jistých slaďoučkých jablek, na která děti chodí k Emilyinu sousedovi. Právě kvůli takovému jablku pak Emily prožije nepředstavitelnou hrůzu.
A další se věnuje nezapomenutelným chvílím při vaření brambor prasatům, kdy je pro děti brambora se solí výjimečnou pochoutkou.

Pokračovat by mohl ten, jehož postavě v knize zemře někdo z rodičů nebo jiný blízký člověk.

24.07.2023


Knihy, po kterých pátrám - poraďte

O mé rodině a jiné zvířeně?
Možná i knížky Madeline Millerové - ale nečetla jsem, stejně jako zjevně nenáročnou romanci Láska po Řecku.

https://www.databazeknih.cz/knihy/detstvi-na-korfu-o-me-rodine-a-jine-zvirene-38489
https://www.databazeknih.cz/vydane-knihy/madeline-miller-63199
https://www.databazeknih.cz/knihy/laska-po-recku-409727

20.06.2023


Práve čítaný príbeh - čo v ňom nájdeme?

Se synem se zrovna potýkáme s knížkou Chobotem sem, chobotem tam. Pan učitel Vácha chová ve škole mnohé tvory - ovce Xenii a Oxanu, kozu Jutu nebo oslíka Kašpíka. Největší vzácností je ale mamutí mládě, které prvňáčci objeví v mrazničce v přírodopisném kabinetu. Ze snahy se o mamuta Ferdu postarat a utajit ho před nadřízenými pak vychází série rozpustilých příhod. Za zmínku stojí i veselé obrázky. Hezké první čtení.

Čte někdo knihu, kde má výraznější úlohu nějaký učitel nebo vychovatel?

08.05.2023


Hledám knihy na téma...

Cler1505
https://www.databazeknih.cz/vydane-knihy/sandra-brown-1192
Některé knihy Nory Roberts, některé od https://www.databazeknih.cz/vydane-knihy/iris-johansen-2220, nejspíš i https://www.databazeknih.cz/serie/buchanan-renard-fbi-1263. Uvažovat by se dalo i o https://www.databazeknih.cz/vydane-knihy/julie-james-72040, i když tam jsou dost často spíš právníci.
A https://www.databazeknih.cz/vydane-knihy/kathy-reichs-2125 a třeba https://www.databazeknih.cz/vydane-knihy/patricia-cornwell-2706 mají víc kriminalistiky a míň romantiky.
(A Linda Howard má podobných knížek víc.)

26.03.2023