Janadvorackova Janadvorackova diskuze

☰ menu

Autoři, nebo antologie/koletiv autorů?

Asi nechapu...

21.04.2024


Autoři, nebo antologie/koletiv autorů?

Lenka.vilka: Že by mě něco iritovalo, to asi ne. To je moc silné slovo.
O absenci editorství nepíšu, ale o tom, že podle některých nalezených sbírek jsou editory i autoři. Jako že je to uvedeno špatně.
Jo, nezkušení vkladačí si to mohli úplně snadno splést, to se stává. A náhodou mě to i napadlo.

Touhla tady něco napravovat už mě přešla, přenechám to trpělivějším.

20.04.2024


Autoři, nebo antologie/koletiv autorů?

Hmmm, stejně nechápu, proč má jeden autor, pokud má povídku v antologii, tuto uvedenou jako "knihu, kterou vydal." U dalšího autora toto neplatí. Povídku v antologii má uvedenou pouze jako část díla. U knihy je "antologie" místo autora... to je také chujovina. Přeci valná většina antologií má editora - člověka, jednotlivce, možná dvojici... za sestavením někdo stojí. A ten by, když už nic, měl mít knihu "ve vydaných," protože se na vzniku podílel.

18.04.2024


Oblíbený autor

No obecně jsme ve škole neprobírali třeba fantastiku, horor, literaturu s válečnou tématikou (až na pár výjimek), asi aby se mezi žáky neprofláklo, že válku nezačali Poláci, jak nám svého času zblblí pedagogové diktovali.
O tomhle jsem se dokonce pohádala s učitelkou, protože starší generace mi pochopitelně říkaly to, co v komoušských učebnicích nebylo...

Literatura začínala a končila s "RUR" a "Spalovačem mrtvol." Což o to, parádní knihy, jen to bylo málo.
Pamatuji na otravný referát z "Katapultu," který jsem musela zpracovat, byť mi kniha celkově byla nesympatická. A tak jsem zpracovala i své dojmy, používala obhroublé výrazy a pak učitelka pochopila, že podobné věci mi dávat nemá :).

15.03.2024


Otázky

Gimeda: Vítejte mezi milovníky knih :).
Pavlína tou čtenářskou výzvou myslela místní každoroční čtecí akci.

Vzala jsem Vás za slovo a poslouchám prvních padesát minut z audiotéky.

Objevila jsem světy nejprve sci-fi literatury, pak zbytek fantastiky nějak v čerstvých "nácti" letech. A tenhle "Hvězdný rytíř" je asi něco, co by mě, být mi teď náct, nalákalo poohlédnout se po dalších žánrových kouscích. Dnes to mají mláďata jednoduché, můžou knihy číst ušima. Já to měla dobrodružné, když jsem šmírovala v knihkupectví a nekupovala si sváču, abych měla na knížky :).
Je skvělé, jak každá generace podněcuje ty mladší (vis. Vaše astronomie).

Příběh není složitý na pochopení. Líbí se mi takové ty náznaky typu "pochází od tamté hvězdy a jestli chceš, můžeš ji najít." To je pro mladého nadšence děsně povzbuzující.
Jo, s klidem se o tom zmíním neteři. Začala se nějak literárně projevovat, čímž mi dělá děsnou radost. Proč by nemohla začít s nějakou dobrodružnou literaturou.

12.01.2024


Diplomovky, dotazníky, průzkumy...

Pomůžete vybrat nové logo sbírky "Bílá pastelka?"
https://form.jotform.com/233393471200347

06.01.2024


Technické potíže?

Lenka.Vilka: Nevím, proč si představujete, že by se "můj problém vyřešil tím, že bych se přizpůsobila." V tomhle případě by to znamenalo vzpomenout si, od kdy do kdy jsem četla kdejakou knihu a doplnit data. Zaprvé si to fakt nepamatuji. Zadruhé tu mám záznamy za osm let. A zatřetí je to blbost už z podstaty věci - nejde to.

O to víc mě zaráží, proč ze všeho děláte problém Vy vs Někdo jiný.
A to jsem chtěla jenom blbej graf. Nedokážu si představit, co by to bylo za drama, kdybych chtěla víc.

Možná tomu nebudete věřit, ale zase takové rozdíly mezi námi nejsou. To je věc, nad kterou jsem se nedávno pousmála, protože... no prostě proto.

30.12.2023


Technické potíže?

Tedy Lenko, na to, že nemáte rady, radíte celkem fest.

30.12.2023


Technické potíže?

Lenka.Vilka: Tak v tomhle případě ne vždy je nejjednodušší vysvětlení, které asi zastáváte, to nejsprávnější.
K normálnímu vyhledání toho, co jsem chtěla, stačí měsíc, jak už jsem vysvětlila několikrát.

Na DK jsem osm, nebo kolik let. A fakt nemůžu za to, že mám knižně založené kolegyně až v práci, kterou dělám teprve tři roky.
Když čtu knížku, fakt mi nepřijde důležité zadávat nějaká data, ale čekám, že ten systém, který sdružuje záznamy, si to dokáže pamatovat a vygenerovat na dotaz. Za mě nedokonalost nikoli moje. Datum hodnocení se má chovat jako datum vložení. To, odkdy dokdy knihu čtu, je pro moje potřeby prostě irelevantní.

Mám jim říct "tyjo, holky, od třetího do osmýho jsem četla boží knížku. No fakt, tady se to píše." K čemu to je někomu, koho spíš zajímá obsah?

30.12.2023


Technické potíže?

Jako další podivnost, která ve výsledku spíš zklame než naštve:
Hromadné úpravy cen poštovného - jde to zvyšovat o pět korun, ne snižovat, ne upravovat hromadně, dejme tomu, že bych si u všech knih zadala jednotnou částku - nejde to. Musí se to ručně upravovat u každé, každičké knihy. Copak já, mám jich v bazaru pár a některé jsem z něj už i vyhodila... udělala jsem to ručně, ale mnohem rychlejší by bylo prostě zadat si cenu a nazdar.

29.12.2023


Technické potíže?

opice: 1956: To bude ono. Já si právě datum začátků čtení nezadávám. V tom seznamu přečtených se objevuje měsíc, to jo, ale nemám žádný způsob, jak si "udělat seznam jen za ten jeden měsíc." Nakonec je to jen maličkost, které jsem si všimla, asi o nic nejde.

Lenka.Vilka: To, že jde DK proti čtenářům, si někteří fakt můžou myslet, to jo.
Mně přijde třeba úplně mimo zadávat datum začátku a konce čtení, když mi nejde o dny, ale o nějaké delší období. Měsíce to zaznamenává, takže - blbě řečeno - systém asi ví, kdy je třeba květen a kdy červen. Čekala bych, že to stačí. Nestačí. No co už.
Vlastně sledováním a zaznamenáváním data se zdržuju. A pak se zdržuju i tím, když knihy hledám bez toho. A kruh se uzavírá :).

29.12.2023


Technické potíže?

opice1956: Jak "na datum ručně?"
Nezadávám si začátek a konec čtení, to je práce navíc.

29.12.2023


Technické potíže?

Opice1956: Vám jde hledat třeba podle zadání "leden 2020?" "květen 2021?" Mně ne.

28.12.2023


Technické potíže?

babicka_amalka: Vypadá to tak.

Mně by se líbilo, kdybych třeba v grafu "přečtených knih v posledních letech" klikla na rok a vylezl by mi seznam knih přečtených v tom roce.
Někdy dělám pro kolegyně "doporučení knih, které jsem četla" v tom a tom roce, ročním období, měsíci... Dávám to k dispozici jako inspiraci, když se mě někdo ptá... No a takhle bych to našla. Nevím jak jinak bych měla najít třeba knihy, které jsem četla "letos v březnu" například.

28.12.2023


Technické potíže?

No vida, srdíčko je pá. A vůbec mi to neva.
Nad čtverečky jsem ani nedumala.
Pokud pod těmi ikonami najdu takové ty základní funkce a logické cesty "do útrob DK," je mi jedno, co tam je, třeba kosočtverce.
Jů, nebo kočičky. Já chci kočičky -:))).

28.12.2023


Technické potíže?

Chesterton: Také mi někdy diskuze přijdou zvláštní. Jako: "uděláme změny, můžete o tom diskutovat" vs "jak si vůbec dovolujete mít názor?" Ale nevyužívám tolik funkcí DK jako mnozí jiní, některých změn jsem si ani nevšimla a ve výsledku mi jde spíš o čtení a sem tam komentář ke knížce, nějaký prodej, nákup a sem tam u ostatních šmíruju stylem spíše náhodným.

Jelito: Jaký je smysl těch otázek?
"úprava pro úpravu" je něco jako "práce kvůli práci."
Jako když potřebujete vykázat činnost, aby bylo vidět, že něco děláte, ale ve výsledku jste dělalo pěkný houby.
To máte ve všech lidských činnostech.
Vymyslíte lejstro, které se sice nápadně podobá již existujícímu, ale je tam kolonka navíc... Nebo vyrobíte krabici na výrobky o centimetr větší, než jste doteď dělalo. A hned je na světě nový výrobek, jupí. Prostě zbytečnosti na efekt.

28.12.2023


Technické potíže?

Mně tam skáče milion zbytečných reklam. Poskakují a nejdou na první dobrou zrušit.

23.12.2023


Otázky

robert-robi: Zkuste si dát inzerát. Takhle v diskuzi to zapadne.
Zkusila bych i jiný knižní web, plus i takovou tu bazarovou záležitost.
Já se takhle "zbavila" a "setkala se" se spoustou titulů.

21.12.2023


Technické potíže?

alabra: Možná je to blbost, ale zkuste v pc jiný prohlížeč.

20.12.2023


Technické potíže?

alabra: Já u Vašich přečtených a nekomentovaných knih rámečky mám...

19.12.2023