for-com for-com diskuze

☰ menu

Nejlepší knihy, které jste přečetli v roce 2015

Za loňský rok jsem přečetla 49 knížek.
Ty, které ve mně zanechaly největší dojem jsou:
Vyhnání Gerty Schnirch od Kateřiny Tučkové
Jen láska je skutečná od Briana L. Weisse
Už mě vidíš? od S. J. Bolton
Všichni žijem' v blázinci, rozhovor pana Honzáka s Renatou Červenkovou

zajímavou atmosféru pro mě měly knihy:
Kvítek karmínový a bílý od Michaela Fabera
Just Kids od Patti Smith
Rybí krev od Jiřího Hajíčka (velmi milé překvapení)

naopak zklamání zavládlo po přečtení knih:
Tekutá láska od Zygmunta Baumana
Dům spánku od Jonathana Coea

06.01.2016


Hledám knihy na téma...

Napadají mě knihy jako Homo psychoticus http://www.databazeknih.cz/knihy/homo-psychoticus-236953 a nebo Neslibova jsem ti procházku růžovým sadem http://www.databazeknih.cz/knihy/neslibovala-jsem-ti-prochazku-ruzovym-sadem-42476. První jsem četla je dobrá, druhou ne, ale hodnocení má dobré. Snad jsem alespoň trochu pomohla.

15.12.2015


Nejlepší knihy, které jste přečetli v roce 2014

Přečteno: 58

Milá překvapení

Florian Illies - 1913: Léto jednoho století
Stanislav Grof - Holotropní vědomí
M. L. Stedmanová - Světlo mezi oceány
Carol Tavrisová, Elliot Aronson - Chyby se staly (ale ne mou vinou)
STephen Chbosky - Ten, kdo stojí v koutě
Andrew Miller - Čistý
Stanislav Komárek - Muž jako evoluční inovace?
Daryl Sharp - Skrytý havran
Pavlína Brzáková - Ze mě: Cesta blázna a vnitřní svět Jaroslava Duška
Ransom Riggs - Podivné město

Knihy, se kterýma jsem se minula

Herman Brusselmans - Bývalý bubeník
Rob Grant - Neschopnost
Laurent Gounelle - Filozof, který nebyl moudrý
Evžen Boček (Jan Bittner) - Deník kastelána (a přiznám se, že ani Aristokratka mě nijak nenadchla)
Tommaso Braccini - Před Draculou

01.01.2015


Nejbližší akce aneb Co, kdy a kde ve světě literatury

Pokud nebudete mít v neděli 7. 12. 2014 co dělat a zajímají vás malá nakladatelství stavte se do Prahy na 2. zimní Knihex.

http://www.knihex.cz/novinky/knihex-04

27.11.2014


Podtitul knihy

Také se přimlouvám za podtitul, zrovna teď jsem ho řešila u jedné knihy, kterou jsem přidávala. Myslím, že by tam být měl, ale v názvu vypadá hrozně:)

06.12.2013


Počet hvězdiček

eraserhead: tak to se omlouvám:) Hlavně ta první reakce na mě působila trochu "agresivně", tak proto ta poznámka o tom hádání;) Naprosto beru Tvé námitky a mnohdy s nimi i souhlasím. Je mi jasné, že vždycky se najde někdo, kdo bude s daným stavem nespokojený (ať už se jedná o hodnocení pomocí procent či hvězdiček). Jde mi právě o to, že jsou zde lidé, kterým současný stav nevyhovuje (nebo ne tolik), tak by nebylo špatné dát jim i tuto možnost: hodnocení podle hvězd by zůstalo (počítalo by se z něj výsledné procento), jen by byla možnost doplnit ho právě tím procentem a kolonka pro komentář by zůstala tomu, čemu je primárně určená:)
Ad procenta: Ano ten rozdíl tam samozřejmě je, i u těch 78% a 82%:) Logicky je kniha hodnocena vyšším procentem z nějakého důvodu pro hodnotitele lepší, sice o chlup, ale je:) nemám ani tak problémy s těmi nižšími hodnoceními, ale to v podstatě za mě vysvětlil Gnomo (takže díky:))
Jinak abych to nějak uzavřela. Sto lidí, sto chutí, každý k hodnocení přistupuje jinak, někomu to vyhovuje takhle, někomu ne. Jen jsem chtěla dát návrh na alternativu pro ty, kteří by rádi hodnocení spíše procenty, protože s hvězdičkami mají nějaký problém (nebo jim to tolik nevyhovuje). Tím pádem by se to nemuselo celé překopat a zároveň by to mohlo uspokojit ty, kteří by raději něco jiného. Nebo třeba možnost u knihy udělat si poznámku (viz. k tomu co si napsal, nač někdy použiješ kolonku komentář).
Počítám s tím, že to nejspíš neprojde, ale chtěla jsem to alespoň zkusit:)

26.09.2012


Počet hvězdiček

Nemá cenu se hádat. Zvyk je železná košile, mně zatím hodnocení procenty přijde jako nejlepší, Tobě evidentně ne. Ano myslím si, že komentář by měl být mnohem obsáhlejší, než dvě čísla, to je můj názor. Počkám si, co k tomu řeknou moderátoři a pak se podle toho zařídím:) Hezký den Ti přeji:)

26.09.2012


Počet hvězdiček

eraserhead: problém to samozřejmě není, ale ne každý má potřebu ke každé knize psát komentář. A upřímně komentář jen s procenty mi přijde zbytečný.
Fajn, byl to jen návrh, nikomu ho nenutím. Jen jsem pár let byla zvyklá hodnotit procenty, takže mi to chybí.. a ano, pro mě rozdíl mezi knihou, které dám 85% nebo 95% prostě je:) Každý nejsme stejný;)

26.09.2012


Počet hvězdiček

Systém hodnocení podle hvězd mi taky nepřijde moc šťastný, ten rozptyl mezi jednolivými hvězdami je totiž poměrně velký. Je mi jasné, že předělávat se to už nebude, ale napadlo mě, jestli by nešlo přidat takové "doplňující" okénko, kde by si uživatel sám pro sebe (ale samozřejmě i pro ostatní) upřesnil své hodnocení (právě v těch procentech), které by neovlivňovalo žádným způsobem to současné hodnocení, jen by ho doplňovalo.

25.09.2012