Čtec Čtec diskuze

☰ menu

Filosofování pod starým mohutným dubem

Zdá se, že si budu muset dělat část knižních seznamů někde jinde než na Databázi knih. Knížky se mi najednou veřejně producírují úplně jinde, než kam jsem je dal...

Snad je to jen nějaký mezikrok, který Dan ještě doladí. Přimlouvám se ale pro návrat k původnímu stavu nebo pro poskytnutí možnosti nastavit si zobrazení jak kdo chce.

28.07.2021


Obecně o Čtenářské výzvě 2019

To já taky... Když se blížím ke konci výzvy, tak bych si rád začal dávat knihy k dalšímu přečtení na dvě hromádky: na ty, které ještě odložím do začátku nového roku, protože se hodí do příští výzvy ... a ty druhé, co se hodit nebudou, bych si naopak rád přečetl hned.
Nojo, jenže jak je rozdělit, když ta témata nejsou? Co číst teď, a s čím naopak počkat? :-(

A ještě bych rád dodal, že současný formát výzvy se mi zdá perfektní, tak bych se přimlouval za jeho zachování co nejdéle. Je vyvážený jak počtem knih, tak i tématy, která jsou dle mého názoru citlivě volena. Jen tak dál. Pouze by se mi opravdu hodilo co nejdřívější zveřejňování témat na další rok.

18.10.2019


Přečtené knihy, hodnocení, odkazy...

babicka_amalka: u Přečtených knih je (napravo) možno upravit datum přečtení; já to používám - i když si přesně nepamatuji, kdy jsem ji přečetl, tak tam zadám třeba 1.1.1970-31.1.1970 a ona se automaticky zařadí k tomu datu (tzn. dozadu) a neplete se mi vpředu mezi aktuálně přečtenými knihami

24.02.2017


8. oblíbená kniha rodičů, prarodičů

Bonda: Naštěstí mám ještě maminku. A ta má svou milovanou Scarlett z Jihu proti Severu. V bouři a Po bouři :-)) ... Utržený hřbet prvního dílu od častého používání budu muset přilepit, ale vzhledem k vydání z roku 1947 si mohu vybírat rovnou z několika kategorií. Kniha je (po všech stránkách) starší než já a navíc - no to se podívejme - dostala Pulitzera :-)

27.12.2016


8. oblíbená kniha rodičů, prarodičů

No potěš. Kéž by byli nečetli vůbec. Protože:

- nejoblíbenější knížka mého otce - "Údržba a opravy automobilů LADA / NIVA"
"pořádná kniha, ne jako ty pro nemakačenky, co maj ručičky vod těla a eště vobě levý"
(pod stromeček jsem od něj dostal knihu "ABC domáceho majstra", ta se ale jednoho - krásného - dne vypařila; pak jsem ji našel u něj v dílně, protože "pro mě jí byla škoda")

- oblíbená kniha mé babičky komunistky - "Antonín Zápotocký: Rudá záře nad Kladnem"
"pro ty, kdo mají srdce na pravém místě" (jenže zrovna já ho mám na levém)

Bonda: Už se těším na ty mezigenerační rozhovory o literatuře :-) :-)

27.12.2016


Kniha od autora mladšího 30 let

Ano, vzhledem k tomu, že zemřel ve 24 letech, lze od něj bez zaváhání číst naprosto vše :-)

Zde jeho vlastní epitaf:

"Zde leží Jiří Wolker, básník, jež miloval svět, a pro spravedlnost jeho chtěl se bít, dřív však než mohl srdce své k boji vytasit, zemřel mlád dvacet čtyři let!"

20.04.2016


Kniha od autora mladšího 30 let

Ishmael Beah - Došel jsem daleko...
(Vzpomínky dětského vojáka - z občanské války v africké Sierra Leone)
http://www.databazeknih.cz/knihy/dosel-jsem-daleko-20782

11.04.2016