Yuval Noah Harari citáty

izraelská, 1976

Citáty (8)

Byli nám příliš podobní, než abychom je mohli ignorovat, a příliš odlišní, než abychom je uměli tolerovat. (Sapiens)


Jakmile pocitům přisoudíme velkou váhu, budeme po nich toužit, a tím i víc trpět Sapiens: Od zvířete k božskému jedinci


Kdyby všichni homo sapiens najednou ztratili schopnost mluvit o věcech, které neexistují, Peugeot by okamžitě zmizel a s ním by se ze světa vytratily i burzy, církve, státy, peníze nebo lidská práva. (Sapiens)


Když lidskou představivost inspiroval let Sputniku a Apolla 11, tvrdilo se, že do konce století budeme žít ve vesmírných koloniích na Marsu a Plutu. Nevyplnilo se téměř nic. Objevil se však nepředstavitelný Internet. (Sapiens)


Když prožíváme něco příjemného, nejsme spokojeni. Buď se bojíme, že potěšení zmizí, nebo doufáme, že ho bude ještě víc... Proto jsou i nejmocnější vládcové odsouzeni k životu v úzkosti, k neustálému útěku před smutkem a bolestí a k honbě za větším potěšením. Sapiens: Od zvířete k božskému jedinci


Ozbrojené ovce jsou mnohem nebezpečnější než ozbrojení vlci. (Sapiens)


Štěstí možná tkví ve sladění osobních představ o smyslu života s převládajícími představami společnosti. Je-li můj osobní příběh ve shodě s příběhy lidí kolem mne, snadno sám sebe přesvědčím, že můj život má smysl, a mohu v takovém přesvědčení najít štěstí. (Sapiens)


V minulosti blokovala tok informací cenzura. Dnes funguje cenzura opačně a zaplavuje nás nepodstatnými informacemi. Nevíme, čeho bychom si měli všímat, a často marníme čas debatami o malicherných záležitostech. V dávných časech se moc rovnala přístupu k informacím. Dnes spočívá ve znalosti, co přehlížet. Homo Deus: Stručné dějiny zítřka