NoViolet Bulawayo citáty

Elizabeth Zandile Tshele · pseudonym

zimbabwská, 1981

Citáty (7)

„Nebe je nuda, copak jsi to neviděla v tý obrázkový knížce, když jsme chodili do školy? Je to jenom rovina a všude bílo a nikde nic barevnýho a všechno je děsně upravený. Jako by tam byli samý bláznivý dozorci, co by ti furt jen říkali ‚dělej tohle, nedělej tamto, kde máš boty, zastrč si triko, pššt, tohle Bůh nemá rád, potrestám tě, mluv potichu, nebo vzbudíš anděly, jdi se umejt, jsi špinavej‘,“ prohlásí Bastard.


Došlo mi, že to, co dělá z lidský tváře člověka, je maso. Když ale to maso zmizí, zbude někdo, koho ani nepoznáte.


Když se jim podíváte do tváře, je to, jako by něco, co tam mívali, prostě vstalo, vzalo si svoje věci a odešlo.


Pod rukama mi přijde jako vyschlý dřevo, ale v propadlejch očích má zvláštní světlo, jako kdyby spolknul slunce.


V Americe jsou silnice jako prsty ďábla, jako Boží láska, dosáhnou všude, ale co je smutný, je to, že vás nezavedou domů.


Vedle závěsů je kalendář, je už starej, ale Matka Ostatků si ho nechává, protože je na něm Ježíš Kristus. Má vlasy jako žena, plaše se usmívá a hlavu má trochu skloněnou na stranu. Je vidět, že na tom obrázku chtěl vypadat vážně hezky. Míval modrý oči, ale já mu je přemalovala na hnědý, jaký mají všichni ostatní, aby vypadal normálně. Ale Matka Ostatků mě za to tak seřezala, že jsem si celý dva dny nemohla sednout.


Zastavím se před plakátama, pak se rozhodnu jít dál, když tu uvidím dévédéčka. Vezmu si jedno, co na něm stojí Salt a má na obálce Angelinu Jolie. Žádnej film s Angelinou Jolie jsem vlastně neviděla, jen vím, že může jet kamkoliv na světě a vzít si dítě, jaký jen bude chtít.