Ludmila Čírtková citáty

česká, 1954

Citáty (4)

A jak má být rodič přísný? Stačí používat selský rozum a dát srozumitelné hranice a limity. Tohle ano, tohle už ne. A být v tom důsledný.


Co může rodič udělat pro to, aby z jeho dítěte nevyrostl zločinec? – Mít dítě rád takové, jaké je. Udělat si na ně čas. Dívat se mu od očí, když na vás mluví, nebo vy na něj, a dělat si představu, co chce vyjádřit. Vzbuzovat v něm pocit důležitosti. Základ je, aby dítě rodičům důvěřovalo: když se naučí důvěřovat mámě a tátovi, naučí se důvěřovat i ostatním lidem a mít je rád. Když je máma neprůhledná a nebezpečná, jde dítě do světa vybaveno tím, že druhým se nedá věřit. Rodič může vlastně poškodit dítě dvakrát: geneticky a pak ještě výchovou. Problematický rodič předává většinou i problematickou výbavu, a pak dítě i problematicky vychovává.


Frustrovaný, nespokojený člověk, který má pocit, že mu nikdo nerozumí, může dojít k následující konstrukci: nikdo mě nechce, nikdo se o mě nezajímá, nejsem pro nikoho důležitý. A tak mě nesvazují žádné normy, které platí pro druhé. To oni mě odmítli, to oni mě stavějí na vedlejší kolej, já jim nic neudělal. Takový člověk může říkat: tohle je nesrozumitelný svět plný nepřátel. Tak na sebe upozorním, aby na mě nezapomněli. A jestli z tohoto světa odejdu, vezmu někoho sebou.


Vrazi jsou orientovaní na moc a kontrolu nad obětí. Ppřitahuje je být pánem nad životem a smrtí. Imponuje jim možnost rozhodovat o ultimativních, nevratných věcech.