Josef Kratochvíl citáty

česká

Citáty (7)

Celé fyziodetekční vyšetření je založeno na předpokladu, že přirozeností člověka je mluvit pravdu. Proto se u většiny lidí v okamžiku, kdy nehovoří pravdu, zvyšuje emoční napětí, které se projevuje změnou krevního tlaku, změnou chemického složení žaludečních šťáv, krve, ale také zčervenáním, zblednutím, mrkáním očních víček, třesem rukou... všechny tyto změny přístroj zaznamená a výsledky odhalují "bílá" místa vyšetřovaného. Jak samotný důkaz je u soudu použít nelze. Celá tato metoda kriminalistického postupu je vlastně podpůrný prostředek v situaci, kdy vyšetřovatel má indicie, má nepřímé důkazy, ale spáchání zločinu nemůže jednoznačně prokázat a hledá cestu.


Cítil jsem, jak si ten člověk se mnou pohrává, jak silou vůle zakrývá, aby nedal příliš najevo svou převahu a dokonalost, o které byl nade vší pochybnost přesvědčen. Byl to slušný výkon vesnického ochotníka, který se na malou chvíli vžil do role, ale já stále slyšel falešné tóny lži.


Chtěl jste inkasovat pojistku a stát se vlastníkem nemovitostí, abyste splatil dluhy a dál mohl žít životem, na který nemáte. Za úkladnou vraždu Vás soud v prvé instanci odsoudil ke 14 letům vězení a odvolací soud rozsudek o vině i trestu potvrzuje, takže kromě dlouholetého trestu jste nezískal nic. Vrahové po svých obětech nedědí.


Kokain je zákeřný zabiják. Rychle v těle metabolizuje, je ho těžké zjistit. Zpočátku vyvolává pocit jistoty, síly a duševní svěžesti. Dostavuje se euforie a přesvědčení o nezranitelnosti a nesmrtelnosti, ale ve skutečnosti způsobuje infarkt myokardu, jaterní onemocnění a duševní poruchy.


Podle odborníků má nejméně každá desátá žena zkušenosti s domácím násilím. Vzdělání nebo inteligence s tím absolutně nesouvisí. Ba právě naopak, často jde o lidi, do kterých byste to nikdy neřekl. V práci pečliví, přesní, nikdy neodmlouvají, nehádají se, zkrátka bezkonfliktní typy, kteří ve skutečnosti nezvládají pracovní zátěž nebo neúspěchy a postavení v zaměstnání, které neodpovídá jejich představám a ambicím. V takovém případě ztrácejí půjdu pod nohama a alespoň doma si potřebují dokazovat, že jsou tam pány. Je úplně jedno, co žena udělá nebo řekne, jako záminka k výbuchu poslouží cokoli.


Pondělí není zrovna dnem, kdy normální člověk od rána hýká radostí, že může jít do práce a osm až dvanáct hodin musí makat.


U nás je domácí násilí stále ještě považováno za soukromou věc. Nikdo se do toho nechce míchat. Sousedé, policie, instituce. Ani právní řád nemá pro toto jednání žádnou speciální kvalifikaci. Muž ji izoluje od okolí, žena postupně ztrácí sebevědomí, bojí se o děti, nakonec hledá chybu jenom v sobě... Taková žena je téměř bezmocná, nemyslíte?