Jo Nesbø životopis

norská, 1960

Životopis

Jo Nesbø (1960 v Oslu), současný norský spisovatel a hudebník, původním vzděláním ekonom a finanční analytik, zpočátku pracoval jako makléř a novinář.

V roce 1997 odstartoval jeho literární dráhu kriminální román Flaggermusmannen (Netopýří muž), první detektivka, v níž vystupuje osobitý a nekonvenční kriminalista Harry Hole. Svému autorovi přinesla kniha okamžitě obrovský úspěch, Nesbø za ni obdržel Rivertonprisen, cenu udělovanou Klubem Riverton za nejlepší literární či dramatický počin s kriminální tematikou, a Glasnøkkelen, Skleněný klíč, skandinávskou cenu za nejlepší kriminální román.

Po Netopýrovi následovaly další knihy s Harrym Holem v hlavní roli: 1998 Kakerlakkene (Švábi), 2000 Rødstrupe (Červenka nese smrt), 2002 Sorgenfri (Bezstarostná, česky jako Nemesis), 2003 Marekors (Pentagram), 2005 Frelseren (Spasitel), 2007 Snømannen (Sněhulák), 2009 Panserhjerte (Pancéřové srdce, česky jako Levhart), 2011 Gjenferd (Přízrak), 2013 Politi (Policie), 2017 Tørst (Žízeň), 2019 Kniv (Nůž).
Harry Hole ožívá také v podobě mluveného slova - audioknihy čte mistrně Hynek Čermák.

Další díla:
Po sedmi románech s Harrym Holem si vzal Nesbø načas volno a v roce 2008 napsal svižný thriller Lovci hlav (Hodejegerne). Zužitkoval v něm své zkušenosti z let strávených ve světě finančních analytiků, který vykreslil s mistrnou dávkou černého humoru. Hlavní postavou je Roger Brown – lovec mozků – jenž je nucen přivydělávat si krádežemi uměleckých děl. Lovci hlav vyšli také jako audiokniha, kterou načetl Filip Švarc.

Výrazný úspěch zaznamenala také kniha Syn z roku 2012. Kniha pojednává o mladém vězni jménem Sonny Lofthus, který uteče z vězení a vydává se na krvavou pomstu mafii, která přinutila k sebevraždě jeho otce.
Další knihy jsou například Krev na Sněhu a její volnější pokračování s názvem Půlnoční Slunce, oba vydané v roce 2015.

Podle jeho předlohy byl natočený norský televizní seriál Okupace o hypotetické okupaci Norska Ruskem. Seriál měl premiéru v norské televizi 5. října 2015. V České televizi byl první díl odvysílán 7. ledna 2017.

Kromě detektivek píše i humorné knihy pro děti věnované své dceři. V úspěšné sérii vystupuje dvojice kamarádů a excentrický profesor Doktor Proktor, čekající na svůj velký objev: 2007 Doktor Proktors prompepulver (Doktor Proktor a prdící prášek), 2008 Doktor Proktors tidsbadekar (Doktor Proktor a vana času), 2010 Doktor Proktor og verdens undergang, kanskje (Doktor Proktor a konec světa. Možná... ) a 2012 Doktor Proktor og det store Gullrøveriet (Doktor Proktor a velká loupež zlata).
Hlasem dětských Nesbøvek je prozatím ve třech vydaných audioknihách David Novotný.

Za své kriminální romány získal Jo Nesbø kromě výše zmíněných cen řadu dalších literárních ocenění. Celkem byly jeho knihy přeloženy již do 35 jazyků a vyšly ve 140 zemích světa. Jen ve čtyřapůlmilionovém Norsku se jich doposud prodalo jeden a půl milionu. (zdroj životopisu: knihazlin.cz)

Ocenění (5)

2023 - Český bestseller (Nejprodávanější audioknihy) - kniha Zatmění
2019 - Český bestseller (Překladová beletrie pro dospělé) - kniha Nůž
2014 - Český bestseller (Detektivní romány) - kniha Přízrak
1998 - Glasnyckeln (Skleněný klíč) - kniha Netopýr
1997 - Rivertonprisen - kniha Netopýr