Jo Nesbø

norská, 1960

Diskuze (136)

Přidat příspěvek

ddkk
14.10.2023

Jo vydal další samostatnou knihu pod titulem Natthuset (Noční dům). Je to tentokrát horor o asi 220 stránkách...

SnidaneSKnihou
07.09.2023

Pan spisovatel s velkým P!


Petr13103
09.04.2023

Zdravím všechny, pokud chcete hlasovat o nejlepší krimi/thriller/horor, tak zde máte odkaz: https://www.databazeknih.cz/seznamy/nejlepsi-krimi-thrillery-horory-71705?action=added

Hansel
11.01.2023

Za mě skvělá zpráva, že Krvavý měsíc je už slovensky. (Vůbec mi SK nevadí.)

heavy66
11.01.2023

Jo Nesbo je spisovatel temné strany, mlhy a studeného deště, holých skal a pustých lesů, spisovatel chladu, který proniká až do morku kostí. Ať se jeho román odehrává v Austrálii, Thajsku, Africe nebo Norsku, vždycky to platí!
Nikdo jiný by nedokázal stvořit hlavního hrdinu, depresivního alkoholika s brilantním úsudkem a něžným srdcem!

Petr13103
03.01.2023

Nesbø je vskutku výborný autor. Zvlášť se mi líbí jeho styl psaní v různých dějových linkách, drží pak napětí až do konce. Hodně se mi líbil sněhulák ale jsem zatím u švábů tak uvidíme:-) Ale štve mě jedna věc a to napsal jeden z uživatelů:

Tak slovensky vychází Krvavý měsíc už v prosinci.. Doufám, že se brzy dočkáme i v češtině...

K739
08.11.2022

Předevčírem na Dvtv dvacetiminutový rozhovor Michaela Rozsypala s Jo Nesbø (v angličtině, s českými titulky).
Jo N. je mi sympatický už tím, jak je oháknutej. Jeho riflová bundička mi připomíná, bůhví proč, přesně tu, co nosili v raných sedmdesátkách Steve McQueen nebo Paul Newman. V padesáti se začal (více) věnovat (skálo)lezení, dnes věnuje lezení stejné množství času, jako psaní, a to mu táhne na 70. Chce lozit do konce života (a já, blbec, uvažuji, že ho budu číst až budu upoutanej na lůžko). Teď jede za Adamem Ondrou do Brna, kam ho Adam pozval, polezou prý spolu něco v okolí Brna (tipuju hráz vod priglu?)
Zajímavé hlášky:
Dobrou knihu poznáte už po prvnìch pěti stránkách.
Píšu příběhy, které bych si sám rád přečet.
Lezu hlavně proto, že mi to nejde.
Mám v Oslu byt s výhledem na město, se zařízenou pracovnou, kávovarem atd. a dlouhou dobu to bylo jediné místo na světě, kde jsem nedokázal psát.
Taky se svěřuje, že za svou nejlepší knihu považuje Království, proč se HH jmenuje jak jmenuje a jestli HH přijde do nebe :-).
Sympatický chlapík.
Musím si od něj něco přečíst.

Peta0405
06.11.2022

Tak slovensky vychází Krvavý měsíc už v prosinci.. Doufám, že se brzy dočkáme i v češtině...

rikke
27.10.2022

Jo zavítal do Prahy a Seznam zprávám poskytl rozhovor: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/kultura-jo-nesbo-bohati-se-neboji-chudych-ale-stredni-tridy-217666

ddkk
02.10.2022

Je to tady, 13. díl HH pod názvem Krvavý měsíc je už v Norsku venku. A má fantastické recenze!
A co víc, možná to nebude poslední Harryho dobrodružeství...

ddkk
20.07.2022

Zdá se, že se snad v dohledné době dočkáme dalšího pokračování série s Harry Holem. Jo Nesbo to alespoň přislíbil čtenářům internetového časopisu VG. V rozhovoru prozradil, jak kniha začíná:

...Harry se probudí v bungalovu v Laurel Canyonu v Los Angeles a vidí kočku držící v tlamě myš, jak na něj zírá... Harry má dlouhý velký vous, je téměř k nepoznání. Náhle se probudil v domě majitelky nemovitosti, která stojí ve dveřích a říká, že má telefonický hovor z Osla. Je to Katrine Bratt a potřebuje si s ním hned promluvit...Když se s Harrym znovu setkáme, je to ve chvíli, kdy žije jako bezdomovec v jediném městě na světě, kde je možná nejjednodušší přežít bez floka v kapse, jmenovitě v Los Angeles...


Více na:
https://www.vg.no/rampelys/bok/i/nWBXLx/jo-nesboe-avsloerer-ny-harry-hole-bok-lever-som-uteligger

JAnlauf
24.05.2022

Král je mrtev, ať žije... Nesboho jsem četl před pár lety a úplně mě pohltil. Hlavně série s Harrym Holem. Zatímco první knihy byly dobrý rozjezd, Sněhulák, Přízrak a Policie jsou naprostá špička. Ty příběhy jsem si tak zamiloval, že jsem jednou skutečně obul Martensy a vydal se do Osloských uliček na místa, kde se vše odehrávalo (je vtipné, že některé příběhy se odehrávají na velmi malém prostoru). A pak přišlo vystřízlivění a kocovina jak po dvou flaškách Jima Beama. Žízeň a Nůž mi přišly vyloženě slabé, navíc byl natočen katastrofální filmový Sněhulák (vážně se autor podílel na scénáři?) a ani další knihy jako Syn nebo seriálová Okupace už nezaujaly. Prozatím jsem tedy severskou krimi odložil a hledám na jiných místech. Prvním knihám s HH to ale na kvalitě nic neubírá a nadále budou patřit mezi mé nej.

moma08
19.12.2021

Jo Nesbo je můj miláček mezi autory díky HH, kterého miluji a každou knihu s ním!!!

ddkk
15.10.2021

V těchto dnech vyšla další povídková kniha, kterou Jo Nesbo nazval Rotteøya og andre (Krysí ostrov a jiné příběhy).

Pět příběhů se tentokrát odehrává v blízké budoucnosti - v postpandemické Americe a na Krysím ostrově, v Shredderu, kde jistý vědec objevil skartovač paměti, ve španělské Pamploně, na hadí farmě v Africe a nakonec ve velkém byznysu, který sužuje jakéhosi psychologa, který je shodou okolností také vrah...

Máme se na co těšit.

eleonen
11.09.2021

Tohle bylo úplně náhodné setkání...Detektivky nejsou můj žánr. Sháněla jsem nějakou audioknížku a mezi prvními se tam objevil Nesbo a jeho Žízen. Nečetla jsem anotaci, jenom jsem měla v povědomí, že je to severský autor nic víc. Musím říct, že ačkoliv to byla trochu neštastná volba co se týče pořadí, tak jsem byla nadšen . Začala jsem tedy pěkně od začátku celou sérii a nečetla nic jiného. Harry Hole byl borec a bavil mě. Autor ty dějové linky vždycky hezky spojil. No a prostření Norska bylo taky velké plus. Během velmi krátké doby jsem přečetla celou sérii HH a to mluví ku prospěchu autora dostatečně.

EvikU.
04.05.2021

macicek2 navazují. Když jsou v sérii, je lepší je číst postupně.

macicek2
04.05.2021

Prosím chci se zeptat jdou jeho knihy postupně (navazují) ???nebo můžu číst který chci na přeskáčku???? Děkuji za odpovědi :-)

Lindule
23.01.2021

Stále mě baví

kakalo
11.11.2020

Jo Nesbø je skvělý autor detektivek i knih pro děti! Doktor Proktor je super!!!

Adlinkaa
29.08.2020

Jo Nesbø si mě získal hned po první knize, což se u mě zas tak často nestává. Knihy od tohoto spisovatele bych asi nemohla číst v kuse, ale když je čas od času s něčím prostřídám, bude to naprosto skvělá volba.