.Verča. .Verča. komentáře u knih

☰ menu

Austenland Austenland Shannon Hale

Videla jsem film, ktery me uchvatil. Hned jsem si sehnala knihu a za jeden den jsem ji celou precetla. Uz dlouho se mi nestalo, ze bych cetla cely den v kuse, bez odtrhnuti.
Davam 5/5, protoze jsem to milovala od zacatku do konce. S hlavni hrdinkou jsem se ztotoznila skoro hned (narozdil od filmu, kde jsem ji moc nechapala) a zajimal me jeji vyvoj charakteru. Na to, co je tohle za knihu (oddechovka pro Darcym posedle zeny), je to vazne skvely. Doporucuju vsem, co si chteji odpocinout u neceho lehciho a treba si i trochu zavzdychat nad jistou muzskou postavou... :)

30.06.2017 5 z 5


Ze života hmyzu Ze života hmyzu Karel Čapek

Určité části mi vyrazily dech a znechutily mne. Na druhou stranu, konec nebyl nijak skvělý, převratný; zkrátka tolik nenadchnul.

07.05.2016 3 z 5


Gazdina roba Gazdina roba Gabriela Preissová

Není to vůbec špatné, na druhou stranu to ani není nějaký zázrak (např. v porovnání s Maryšou). Příběh je vcelku zajímavý a rychle ubíhá, nářečí se dá v pohodě rozumět. Každopádně z mého pohledu tomu trochu ubližuje snadno předvídatelný konec - od začátku jsem přesně věděla, co se stane.

29.02.2016 3 z 5


Pygmalión Pygmalión George Bernard Shaw

Zábavná, nesložitá a nenáročná kniha, která pobaví, ale nenadchne. Dle mého názoru hodně ztrácí na tom, že se zaobírá anglickou fonetikou a český překlad, který se ke mě dostal, ani zdaleka nedokáže přenést vše z originálu. Řekla bych, že bych knihu hodnotila lépe, kdybych ji četla právě v angličtině.
Chtěla bych ocenit dialogy, jelikož byly svižné a zábavné. Naopak bych řekla, že je zde příliš mnoho scénických poznámek, které jsou mnohdy naprosto nesmyslné a nepřeveditelné na jeviště/plátno. Taky doslov byl docela dlouhý, některé jeho části byly naprosto nezajímavé a nepodstatné; celkově bych ho tam vůbec nepotřebovala.
Asi to znovu už číst nebudu (jedině možná ze zvědavosti v originále), ale pokud by někdo hledal oddechovou četbu, tak je to ideální dílo.

28.02.2016 3 z 5


Strakonický dudák Strakonický dudák Josef Kajetán Tyl

Nic proti nikomu, ale tohle bylo spíš průměrné a nezáživné, než cokoliv jiného. Zápletka pro mě nebyla dostatečně zajímavá (navíc mi přišlo, že tam stejně žádná hlavní nebyla, všechny problémy tam nastaly v jednu chvíli a o tři stránky později už to bylo jinak) a moc nechápu, co si z toho mám jako odnést. Nic originálního to podle mě nepřináší.

26.01.2016 2 z 5


Romance pro křídlovku Romance pro křídlovku František Hrubín

Přijde mi, že nerozumím poezii. Nebo fakt nevím. Jako verše hezké, příběh hezký, ale že bych z toho byla na větvi jako všichni ostatní, to těžko. Moje reakce po dočtení byla spíš "Chm, ok. Zajímavý." než "To je tak krásný a smutný a romantický, nejlepší knížka na světě."

26.01.2016 3 z 5


Muž, který sázel stromy Muž, který sázel stromy Jean Giono

Na doporučení kamarádky jsem si knihu půjčila v knihovně. Přečetla jsem ji za 20 minut na zastávce a hned po dočtení jsem si byla na 100 % jistá, že si knihu musím koupit. Protože tohle dílko prostě nesmí chybět v mojí knihovně.

Je to jednoduché, přímo prosté. Napsané způsobem, který je jasný, nekomplikovaný, ale naprosto vás polapí. Představíte si krajinu, představíte si Elzéarda Bouffiera, představíte si nádherné duby a buky. A nejlepší na tom všem je, že je to jednoduché, přímo prosté, a přitom vám to řekne víc jak většina knih dlouhých několik set stran.

Nejspíš dám tuhle knihu přečíst všem, kteří na moje přání být veganem reagují: "Jsi blbá?! Jeden člověk nic nezmění."

26.01.2016 5 z 5


Obraz Doriana Graye Obraz Doriana Graye Oscar Wilde

+ Opravdu geniální poslední věta.
- Místy zdlouhavé a nudné popisy zbytečností.

25.10.2015 3 z 5


Nad jedním světem Nad jedním světem J. H. Krchovský (p)

Mlčela, lehce rumělá,
podle mě česky uměla.
Udělal jsem jí z kundy prejt
- blaženě vzdychla: "It was great!"

Já vám nevím. Krchovský a jeho poezie je prostě něco pro mě. Proč cituji zrovna tuhle báseň? Ne, není to proto, že bych si na tom vybíjela své sexuální choutky a perverzi, ani proto, že chci být super-hustá, že znám tyhle věci. Ne. Jenom se mi líbí, jak jsou jeho básně označovány za dekadentní, odvážné a bůh ví, co ještě, přičemž píše o naprosto běžných věcech. Nikdo z nás se je nestydí dělat, ale všichni se stydí o nich číst. Proč, proč, proč.

Tahle sbírka je rozhodně skvělým dílem, doporučuji všem zabedněncům, milovníkům poezie i těm, co mají Krchovského - stejně jako já - v maturitním kánonu. Jen si představte výraz některých učitelů, až budete u své zkoušky rozebírat tohle. (Naše učitelka to, nicméně, zbožňuje.)

31.10.2014 5 z 5


Ten, kdo stojí v koutě Ten, kdo stojí v koutě Stephen Chbosky

Jedna z těch nejlepších knih, které jsem četla. Ne kvůli výjimečnému stylu psaní, ani ne kvůli naprosto neokoukaném motivu. Spíš kvůli té hloubce. Kvůli tomu, že mě tahle kniha naprosto pohltila, její autor mě uchvátil a také je to první věc, co jsem přečetla v angličtině. Když čtete tuhle knížku, nemůžete se odtrhnout a přitom ani nechápete proč. Možná, že je to tím jednoduchým stylem psaním, Charlieho zajímavým charakterem, formou psaní (dopisy) a také tím, že je tam stále čím dál víc neuzavřených příběhů... Prostě nemůžete přestat. A stane se z toho droga. A po přečtení? Já brečela. Jako malé štěně. Byl konec příběhu od skvělého a unikátního autora, byl konec Charlieho, Patricka a Sam. Co teď?
Ach ano. Číst znovu. A pak zas a zas. Protože pokaždé se zde dá najít něco jiného. Tahle kniha mi dala mnohem více, než většina ostatních. Bylo to něco, co se hodí do života. A doporučuji všem vnímavým duším, kterým nevadí se nad dílem trochu zamyslet, poplakat si a kteří hledají hlubší myšlenky.
Mimochodem... Filmová verze je taky skvělá. Ezra Miller, Logan Lerman a Emma Watson v hlavních rolí to prostě ovládli. Hlavně je velké plus, že si film v podstatě udělal sám Stephen Chbosky. Je to vidět.

I can see it.
This moment, when you know you're not a sad story. You're alive.
And at this moment, I swear.. We are infinite.

12.01.2013 5 z 5


Mrazivý polibek Mrazivý polibek Richelle Mead

Jeden z těch lepších dílů z dokonalé série, kterou prostě miluju a nedám na ní dopustit. U smrti Masona jsem měla na krajíčku a hrozně jsem si oblíbila Adriana. Áááách. :3

26.12.2012 5 z 5


Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců J. K. Rowling (p)

Koho by kdy napadlo, že puberťačka, která nejraději čte o nádherných klucích a lásce, propadne nejvíce prťavému, brýlatému klukovi, co má ošklivou jizvu na čele? Mě teda rozhodně ne.
Tohle je nádherná kniha. Roztomilý úvod do nejlepší ságy na světě. A pokud to někoho ze začátku nebaví, ať čte dál. Jednou ho to polapí. Každého to polapí. A pokud tvrdíte, že ne... Možná to bude tím, že jste první viděli filmy. Kašlete na filmy! Rowlingová je prostě první liga a každý by si měl HP povinně přečíst.
A víte co? Jdu si to přečíst znovu...

26.12.2012 5 z 5


My děti ze stanice ZOO My děti ze stanice ZOO Christiane Vera Felscherinow

Tuhle knihu by si měl přečíst KAŽDÝ. Protože díky ní vím, že se NIKDY nedotknu drog. Téhle knize nejde dát nízké hodnocení. Je to mrazivé, uchvacující, smutné, tragické a nedá se od toho odtrhnout. Všichni povinně, šup!

26.12.2012 5 z 5


Stmívání Stmívání Stephenie Meyer

Přečetla jsem to, když mi bylo 12 nebo 13. Hned jsem se zbláznila do Edwarda, chtěla jsem být Bella a každé ráno jsem pusinkovala obrázek Edy, který mi nakreslila kamarádka. Když se podívám zpátky, usmívám se nad tím. Milovala jsem tu ságu. Díky ní jsem přesedlala na fantasy a díky ní jsem začala číst mnohem více, než předtím. Konkrétně tuhle knihu jsem přečetla za JEDEN DEN. Sice budu mít vždycky radši Harryho Pottera, ale náctiletým dívkám doporučuji. Hlavně romantičkám. :))

26.12.2012 4 z 5


Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek Jane Austen

Jedna z nejlepších knih, které jsem kdy četla, konec knihy jsem doslova hltala a myslím, že se k téhle knize budu s radostí vracet znovu a znovu. Rozhodně doporučuji všem romantickým duším. Miluju hlavní hrdinku a pana Darcyho snad ještě víc. Každý charakter je vybarvený do detailů a je jiný, jedinečný, lidský. Dokonce nikomu ani nevadí předvídatelný konec... Protože tohle prostě stojí za to!

26.12.2012 5 z 5


Rozbřesk Rozbřesk Stephenie Meyer

Nejlepší díl. Ale to poslední bývají. Líbí se mi styl psaní paní Meyerové a stojím si za ním, protože jsem na tom prostě vyrostla. Teda, spíš jsem se z dítěte přehoupla na puberťáka. Jen mi přijde, že by to klidně mohlo být rozdělené na dvě knihy.
Mimochodem, Jacobovo část je zaručeně nejlepší. Hlavně ty jeho názvy kapitol. (TIK TOK TIK TOK TIK TOK - vážně? :D)

26.12.2012 4 z 5


Kytice Kytice Karel Jaromír Erben

Četla jsem to jako malá a pááni... Strašidelné a skvělé balady.

26.12.2012


Stínem políbená Stínem políbená Richelle Mead

Bohužel jsem konec věděla, když jsem narazila na spoiler asi půl roku před přečtením. Ale i tak musím uznat, že mi to vyrazilo dech. Tuhle knížku jsem totálně prožívala. A navíc tam bylo více Adriana a toho já prostě miluju. Hlavně ta scéna s ním na konci se mi líbila. Já věděla, že to nebude zmetek. Jen kdyby se Rose probrala a vybrala si jeho...

26.12.2012 4 z 5


Na vrcholu Na vrcholu Richelle Mead

Po Vampýrské akademii jsem možná čekala víc. I tak ale musím uznat, že je to jedna z lepších knih, které jsem četla a snad poprvé jsem si i oblíbila hlavní hrdinku. Docela. Těším se na další díly.

26.12.2012 4 z 5


Akademie Evernight Akademie Evernight Claudia Gray (p)

Kamarádka mi říkala, že je tahle sága lepší, než třeba Vampýrská akademie. Že je to něco výjimečného. Jenže... podle mě ne. Je to docela průměrný příběh, přičemž nechápu, co všichni mají s Lucasem a Biancu absolutně nechápu. Mnohem radši mám Balthazara. Musím uznat, že i Stmívání se mi líbilo svým provedením více. Možná, že už jsem přeupírovaná.^^

26.12.2012 2 z 5