Tyrkysová Tyrkysová komentáře u knih

☰ menu

Nultá hodina Nultá hodina Agatha Christie

Zajímavě vykonstruovaný příběh, autorka mě (zase) pěkně ošálila. Jen pro mě malé zklamání na konci (takové principiální), ale odpouštím jí :)

26.01.2023 4 z 5


Vždyť je to hračka Vždyť je to hračka Agatha Christie

Opět zajímavé čtení z této volně propojené série. Vyprávět autorka umí, ale tady je přece jen detektiv-amatér trochu ztracen a občas přehlíží nepřehlédnutelné. Jako oddechovka ideální, má krásnou venkovskou atmosféru :)

26.01.2023 3 z 5


Záhada sedmi ciferníků Záhada sedmi ciferníků Agatha Christie

Svižná detektivka s humornými prvky, která se moc hezky čte. Závěr překvapivý, jak má být :)
Propojení série je velmi volné a jednotlivé díly spolu nesouvisejí, takže se dají číst i samostatně.

26.01.2023 4 z 5


Tajemství Chimneys Tajemství Chimneys Agatha Christie

Příjemná oddychovka, ze které vám sice nespadne čelist a má trochu ukvapený závěr, ale čte se hezky. Propojení série je velmi volné a jednotlivé díly spolu nesouvisejí, takže se dají číst i samostatně.

26.01.2023 3 z 5


Prvok, Šampón, Tečka a Karel Prvok, Šampón, Tečka a Karel Patrik Hartl

Vtipná oddechovka, nic jiného nesmíte čekat. Ano, postavy se občas chovají nelogicky a stereotypně a jsou prvoplánově ploché. Když se nad to povznesete a nehledáte za tím víc, je to čtivé :)
4,5*/5*

05.12.2022 5 z 5


Listopadoví motýli Listopadoví motýli Auður Ava Ólafsdóttir

Zvláštní příběh o putování Islandem, ve kterém se ale o jeho krásách až tak moc nedočtete. Milé a specificky humorné vyprávění, které ale občas klouže po povrchu a nese v sobě jistou dávku nelogičnosti. Kvůli absenci nějakého akčnějšího děje se v některých pasážích dost táhne.
2,5*/5*

29.11.2022 3 z 5


Jednoduše a dokonale - Zelenina a luštěniny Jednoduše a dokonale - Zelenina a luštěniny Roman Vaněk

Přehledně sestavená kuchařka čistě zeleninových a luštěninových jídel - od polévek přes saláty, až po pomazánky. Opravdu jednoduše napsaná a hlavně s fotkou ke každému jídlu (oproti některým jiným kuchařkám, kde je fotka jen třeba k jednomu na stránce).

29.11.2022 4 z 5


Zelená míle Zelená míle Stephen King

Silný příběh, i když maličko rozvláčný. Kdyby byl o třetinu kratší, asi by se nic nestalo. Za přečtení ale každopádně stojí, stejně jako jeho filmové zpracování.
4,5*/5*

28.11.2022 5 z 5


Co se děje v mraveništi Co se děje v mraveništi Petra Bartíková

Leporelo je zpracováno opravdu krásně a zaujme nejednoho malého čtenáře nejen líbivými ilustracemi a průhledy. V knize je spousta detailů a děti tak mohou „číst“ a objevovat různá zákoutí relativně dlouho. Na druhou stranu textu zde najdeme pomálu – hrstce informací o mraveništi je věnována poslední dvoustrana, mnohé popisky přímo u obrázků však zůstávají nevysvětleny, což mi přijde škoda a nevyužitý potenciál. Pokud je dítko zvídavé, rodič bude muset sáhnout po svých znalostech :)
3,5/5*

13.08.2022 4 z 5


Dobrá znamení Dobrá znamení Terry Pratchett

Antikrist přichází na svět a armagedon je za dveřmi. Přidejte menší nedorozumění v porodnici, charismatické zástupce Nebe a Pekla, jezdce Apokalypsy, jednu čarodějku, dvoumužnou armádu lovců čarodějnic, několik satanistických jeptišek, pár tibetských mnichů, dva geniální britské autory, typický humor a máte skvělou knihu, kterou si užijete :)

29.07.2022 5 z 5


Volání divočiny Volání divočiny Jack London

Volání divočiny je krásný příběh. Poslouchala jsem ho v audioknižní podobě, kterou namluvil Vladislav Beneš. A bylo to štěstí. Díky jeho krásnému přednesu jsou totiž „snesitelné“ i místy opravdu hodně rozvláčné popisy, které by v tištěné podobě možná nejednoho čtenáře dokázaly odradit. Takže pokud mohu doporučit, jsou necelé 4 hodinky poslechu tou pravou volbou :)

18.07.2022 4 z 5


Ospálek Ospálek Alžběta Votavová

Velkoformátové a bohatě ilustrované provedení knihy zaujme nejednoho malého čtenáře. Určena je dětem od tří let a příběh o skřítkovi v ní doplňují praktické informace pro rodiče zaměřené na spánkové rituály. I přes všechny mouchy (viz celý článek v recenzích :)) si ho určitě s Tyrkysáčkem, až bude o chlup větší, společně přečteme. Věřím, že i díky krásným ilustracím se mu bude líbit a stane se stálicí naší rozrůstající se večerní knihovničky.
3,5*/5*

14.07.2022


Hana Hana Alena Mornštajnová

Těžko napsat o Haně něco, co ještě nikde nezaznělo - zkrátka a dobře, nenechte se odradit velkou popularitou Hany, není to jen marketingový tah, ale zasloužená pozornost.

13.07.2022 5 z 5


Do pelíšku Do pelíšku Petr Horáček

Do pelíšku má oproti autorovým jiným knihám sice méně textu, ale i tak dokáže okouzlit. Děj je velmi jednoduchý a je určen opravdu pro ty nejmenší – prakticky společně „jen“ popřejeme nejrůznějším zvířátkům „Dobrou noc.“ Bytelné leporelo je ale ozvláštněno výřezy či okénky, které podněcují dětskou zvídavost. Z naší (čti mojí a Tyrkysáčka juniora, toho času 10měsíčního) praxe ovšem kromě myší díry nejvíce zaujme poslední stránka s otáčivou hvězdnou oblohou :)

15.04.2022 5 z 5


Jak zvířátka chodí spát Jak zvířátka chodí spát Marina Rachner

Veršované vyprávění ukazuje, co před spaním dělají lvi, myšky, opičky, sovy, kočky, ježečci a taky my. Z mého pohledu je škoda některých menších krkolomností pravděpodobně vzniklých překladem (ten pocit mám u všech překládaných veršovánek) a taky několika chybek i v tak krátkém textu.

15.04.2022 3 z 5


Říkanky do postýlky Říkanky do postýlky Jan Kanyza

Minileporelo do kapsy s krásnými ilustracemi a veršovánkami je určeno pro větší děti. Říkanky jsou opravdu jednoduché a vtipné. Většina z nich je obecná a ke spánku se nevztahuje, poslední dvě ale humorné povídání pomohou uzavřít a dát jasnou tečku za čtením.
4,5*/5*

15.04.2022 5 z 5


Slyšíš mě? Slyšíš mě? Ekaterina Trukhan

Minimalistická publikace vede malé čtenáře k tomu, aby se nad vjemy okolo sebe zamýšleli více a přímo vyzývá k tomu, abyste si s ní spolu s dětmi sedli, četli si, prohlíželi ilustrace a hlavně společně o přírodě kolem nás mluvili.
3,5*/5*

07.04.2022 4 z 5


Čaroděj Zeměmoří Čaroděj Zeměmoří Ursula K. Le Guin

Série Zeměmoří patří ke klasikám fantasy žánru a rozhodně stojí za to, abyste jí dali šanci. Jako v mnoha dílech autorky zde najdete pasáže, které vedou k zamyšlení, na několika místech má kniha až melancholickou náladu. Na druhou stranu je celý děj vyprávěn relativně stručným jazykem a svižným tempem, kdy roky rychle ubíhají, a nechává hodně na představivosti čtenáře. Četla jsem již po několikáté a stále baví.
4,5*/5*

16.09.2021 5 z 5


40 dní pěšky do Jeruzaléma 40 dní pěšky do Jeruzaléma Ladislav Zibura

Líbilo se mi vyvážení mezi triem: útrapy putování – pohostinnost lidí – zajímavosti z dané oblasti / kultury. Knihu jsem si užila i se vším tím pitím čaje, puchýři, opruzeninami a horkem, protože je to hezká oddechovka. Rozhodně se vrhnu i na jeho další cestovatelské příhody.
4,5*/5*

30.08.2021 5 z 5


Prokleté domovy Prokleté domovy Ben Aaronovitch

Celý děj se točí kolem jednoho domu a autor tak čtenáře zásobí nemalým množstvím architektonických a stavařských popisů, které jsou spolu s jeho nemalou zálibou v obšírných popisech samotného Londýna místy až nudné. Musím říct, že jsem se knihou oproti předchozím dílům trochu prokousávala a někdy se v ději maličko ztrácela. Naštěstí to ale zachrání poslední cca čtvrtina knihy, kdy děj konečně graduje až do samotného bombastického zvratu na samotném konci.

24.08.2021 3 z 5