Tori.U Tori.U komentáře u knih

☰ menu

Dej mi své jméno Dej mi své jméno André Aciman

Z knihy je cítit léto a protkává ji mladá láska. Elio cítí obsesivní lásku a cloumají s ním hormony a přitom zažívá nejlepší léto svého života. Skvělé oddechové čtení.

31.01.2024 5 z 5


Ten, kdo stojí v koutě Ten, kdo stojí v koutě Stephen Chbosky

Knihu jsem právě dočetla podruhé a nemůžu uvěřit, že jsem zapomněla, jak je skvělá.

Čte se velmi snadno, bez námahy jsem se ponořila do Charlieho hlavy a viděla svět jeho očima. Jazyk není vůbec náročný, což dle mého názoru ale neubírá na literární hodnotě - přecijen čteme v podstatě deník neurodivergentního teenagera, není na místě očekávat hluboké jazykové hrátky.

Na jednu stranu jednoduchý nenáročný coming-of-age román, který se čas od času dotkne vážných osobních témat. Na druhou stranu nás může už ubíjet, jak Charlie po celou dobu _jen stojí v koutě_ a je jen pozorovatelem svého života, namísto toho, aby v něm hrál vlastní roli. Líbí se mi metafora, kdy si postavy mixováním hudby v podstatě vyznávají lásku a náklonnost.

Líbí se mi malé poznámky o životě utrousené mezi odstavci, úderné a trefné. Neříkají nic nového, ale ta prostost a nevinnost, se kterou jsou předneseny, jsou úsměvné a pozoru hodné. (Každý přijímá jen takovou lásku, kterou si myslím, že si zaslouží.) (Na mámině kabelce je skvělé, že je jedno, co zrovna potřebuješ, protože ona to má.)

Necítím se po přečtení obohacena o nějaké zásadní poselství, ale můj svět je po přečtení krásnější. Příště, až jak se k ní za několik let zase vrátím, si ji chci přečíst v originále

06.08.2023 5 z 5


Kým vychladne káva Kým vychladne káva Toshikazu Kawaguchi (p)

Naprostý brak. Psané jak stereotypní anime pro teenagery, postavy mají přehnané reakce a projevy (žena která několik stran leží hlavou na stole a lituje se je jak vytržená z nějakého meme). Série extrémně podobná anime Death Parade/Billiards, až na to že vydaná knižně.

Čteno v angličtině.

25.07.2023 1 z 5


Alchymista Alchymista Paulo Coelho

Je zde jasná podoba s Malým princem. Když knihu člověk čte jako dítě, tak nějak chápe, že je tam nějaké poselství, ale ještě ho možná nedokáže uchopit, ne úplně. Má stejný impaktních jako to, že vás rodič zavolá k večeři.

Pak si to během střední školy/rané dospělosti přečtete znovu. Poselství je křišťálově jasné, kniha se ho nesnaží skrývat mezi řádky. Je prosté a jednoduché a je to jedno z mnoha rčení, která vám dospělí vždycky říkali. Nevidíte žádný důvod číst celou knihu, poselství je křišťálově jasné z každé jednotlivé kapitoly, kterou si zrovna otevřete.

Dovedu si představit, že přijde třetí fáze, lidé, kteří se už usadili a žijí svůj život. Dovedu si představit, že zde jsou dvě cesty. Buď jim zůstane původní hořkost a knihu zahodí, protože pro ně nemá žádnou přidanou hodnotu, poselství se dá podat několika slovy, není třeba číst v podstatě příliš dlouhou pohádku. A pak zde jsou ti, kteří si skutečně udělají nějakou zpětnou sebereflexi - jak moc se v životě rozhodovali hlavou a jak moc srdcem..

Nemyslím si ale, že životní cesta je takto přímočará. Existuje spousta cest, kterými se vydat a více z nich může být správných.

Poselství je v podstatě vykřičeno do tváře. Na druhou stranu autor dobře poukázal na druhotné "důsledky" následování svých snů a měla pár dobrých postřehů ohledně opuštění komfortní zóny apod.

25.07.2023 3 z 5


Proč spíme Proč spíme Matthew Walker

Velmi motivující. Extrémně science-based, i s referencemi na výzkumy, což velmi oceňuji. Obecně je ale velmi špatně čitelná, není to zrovna lehké čtení.

13.07.2023 4 z 5


Atómové návyky Atómové návyky James Clear

Podle mě jedna z nejlepších self-improvement knih, které jsem zatím četla.
Spíš než stresujícími metodikami se zabývá motivací, která by měla za změnou návyků stát. Samozřejmě, jako každá self-improvement kniha obsahuje spoustu balastu, ale -
Velké plus za mě je, že na konci každé kapitoly jsou v odrážkách shrnuty ty nejdůležitější body, které by si měl čtenář odnést. To velmi zvyšuje čitelnost celé knihy.

13.07.2023 5 z 5


Zeď vzpomínek Zeď vzpomínek Anthony Doerr

Příjemné čtení, krásná práce se slovy. Je vidět, že autor do každého příběhu vložil tunu usílí a výzkumu, jelikož je schopný popsat velmi specifické situace do nejmenšího detailu, čímž dodává příběhu na autenticitě.

13.07.2023 5 z 5


Pět jazyků lásky Pět jazyků lásky Gary Chapman

Poselství skvělé. Může ale klamně navádět k tomu, že jakmile najdete svou škatulku, bezchybně vám vyjadřování se příslušným jazykem bude stimulovat lásku v partnerském vztahu. Myslím že je potřeba poselství této knihy brát s rezervou a nesnažit se jej brát jako dogma, spíše jako nový nápad, jak se na prožívání lásky dívat.
Nemluvě o tom, že některé příhody, které autor vypráví ze svých párových terapií jsou naprosto zcestné, degradující problematiku domácího násilí.

13.07.2023 3 z 5


Malý dům Malý dům Kjóko Nakadžima

Příjemné odpočinkové čtení. Velmi laskavé vyprávění, vtažení do historické epochy.

13.07.2023 5 z 5


Etická coura Etická coura Dossie Easton

Kniha, ve které nebylo jediné zbytečné slovo. Doporučuji komukoliv, kdo se nebojí ohlédnout se za vlastními partnerskými vztahy, nehledě na ne/monogamní nastavení.

13.07.2023


Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

Člověk se při čtení cítil velmi blízko přírodě, která byla krásně vykreslená. Pohodové čtení, ke konci příběh eskaluje a nutí vás knihu zhltnout najednou.
Čteno v angličtině.

13.07.2023 4 z 5


Tatér z Osvětimi Tatér z Osvětimi Heather Morris

Zlehčování holokaustu, neautentické.

06.07.2020 odpad!


Kečupová mračna Kečupová mračna Annabel Pitcher

Začnu číst. Bezva, začátek super. Objeví se Max, nic moc. Objeví se Aaron - bezva! Pak tedy nějaký děj. Celou dobu (Respektive než mi kamarádka vyzradila konec, ale co už.) čekám na epické vyvrcholení, ale... žbluňk. Závěr se mi líbil, nebyl to přeslazený happyend. Zoe mě celou knihu zklamávala, hlavně když si uprostřed pracovní doby odběhla za klukem, aby se cicmali. Líbí se mi vývoj jejího vztahu k Stuartovi, přestože si ty dopisy dost možná ani nečetl. Dottin deník na konci byl o ničem, ale bonusový dopis pár stránek před ním bych si nejraději zarámovala

09.03.2016


Perličky dětství Perličky dětství Věra Gissingová

Velmi na mě zapůsobily její myšlenky, co se týče její vlastní identity, nebo oddanosti k vlasti. Je fascinující, jakým pohledem se dívala na Beneše a Masaryka, obzvláště v porovnání s přítomností.

07.03.2016 5 z 5


Forrest Gump Forrest Gump Winston Groom

Po filmu jsem toho asi čekala víc. Byla jsem připravená na přemrštěný děj, ale až takhle? Nespisovná forma sice podtrhuje charakter, ale na čtení je nesnesitelná. Forrest mě jako člověk zklamal. Líbil se mi akorát začátek a konec.

12.01.2016 2 z 5


Marťan Marťan Andy Weir

Naprosto úžasné! Tak jsem se ponořila do děje, že jsem přes víkend zapomněla na povinnosti, ale vůbec mi to nevadí! Rozhodně to nebyl promrhaný čas, obdivuji autora za to, že dokázal někdy i složitější postupy tak srozumitelně popsat.
Trochu mi vadí, že nebylo věnováno více pozornosti Markovým dojmům, a to nejen na začátku příběhu.
Ve čtení po pomohly moje koníčky (mat, fyz, ch.), ale přesto se myslím, že člověku stačí základní škola, aby neměl žádné problémy s pochopením někdy ani to ne.

11.01.2016 5 z 5


Až včera dorazíš Až včera dorazíš Rebecca Stead

Jen málokdy se vracím k dětské literatuře, ale tohle je jedna velká výjimka. Miranda je sice otravná hlavní hrdinka, ale vždy se pousměji nad tím, jak jsem si podobná s Markusem. Ostatní postavy jsou všechny jedinečné a autorka vše popisuje do nejmenších detailů, přesto nenáročně.

29.11.2015 5 z 5


Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Pokaždé když ji přečtu, tak je to jiný příběh. Klasika opravdu nikdy neumírá, v tomto případě to platí dvojnásob.

29.11.2015


Eleanor & Park Eleanor & Park Rainbow Rowell

Chvilkami roztomilé, chvilkami trapné, na konci uspěchané - to jako krátké shrnutí. Mám ráda, když v sobě má kniha myšlenku a poselství, ale tady jsem na žádné nenarazila. Na začátku jsem čekala smutný konec, ale to, jak to dopadlo, bylo akorát.

29.11.2015