Atómové návyky

Atómové návyky https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418125/bmid_atomove-navyky-M78-418125.png 4 695 123

Atómové návyky ponúkajú overený návod, ako sa každý deň zlepšiť o jedno percento bez ohľadu na svoje ciele. Popredný svetový odborník na tvorbu návykov James Clear odhaľuje praktické stratégie, ktoré vás do detailov naučia, ako si dokonale osvojiť drobné prejavy správania, ktoré vedú k pozoruhodným výsledkom. Ak vám padne zaťažko meniť návyky, problém nie je vo vás, ale v systéme, ktorý ste si vybrali. Neopakujete zlozvyky preto, že sa nechcete zmeniť, ale preto, že ste si na zmenu zvolili nesprávny systém. Nestúpate na úroveň svojich cieľov, klesáte na úroveň svojich systémov. S Atómovými návykmi získate plán, ktorý vám pomôže vystúpiť na novú úroveň. James Clear dokáže rozložiť komplikované témy na jednoduché prejavy správania, ktoré sa dajú okamžite zaviesť do každodenného života a práce. Čerpá z biológie, psychológie a neurovied, aby vytvoril zrozumiteľnú príručku o tom, ako docieliť, aby ste dobré návyky vnímali ako nevyhnutné a zlé ako nemožné. Čitateľov inšpiruje a pobaví aj pravdivými príbehmi zlatých olympijských medailistov, oceňovaných umelcov, úspešných podnikateľov, život zachraňujúcich lekárov a hviezdnych komikov, ktorí sa pomocou umenia malých návykov vyšvihli na vrchol svojej profesie. Atómové návyky zmenia spôsob, akým uvažujete o pokroku, a poskytnú vám nástroje a techniky, aby ste sa dokázali posunúť vyššie – či už ste športovec a chcete vyhrať preteky, líder, ktorý túži zoptimalizovať svoj podnik, alebo jednotlivec, ktorý by chcel skončiť s fajčením, schudnúť, zbaviť sa stresu či dosiahnuť trvalý úspech.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura naučná , Osobní rozvoj a styl

Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

Atomic habits , 2018


více info...

Přidat komentář

alef
včera 3 z 5

Opakování je matkou moudrosti!

Staré přísloví, a jak se zdá, platí dodnes. Tak by se dalo shrnout poselství této jedné z mnoha příruček osobního rozvoje. Vlastně se nezabývá ničím přelomovým – zaměřená je (jako mnoho jiných) na produktivitu a jak jí dosáhnout, přesto si myslím, že není na škodu (právě v duchu výše uvedeného přísloví) občas si některé zásady připomenout.

Znám je, asi všechny, zhruba vím, jak na to, vím, že to funguje, a přesto je občas stejně nerespektuji, a taky si myslím, že je to tak správně – život se prostě nedá tak úplně nalajnovat, to ovšem nic nemění na tom, že jsou to pravidla užitečná a když něco opravdu, opravdicky chceš (moc po tom toužíš) – tak tahle metoda, věřte nebo ne, opravdu funguje!
Protože, tady totiž platí ještě několik dalších starých známých přísloví:

- Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá!
- Co zaseješ, to sklidíš!
- Trpělivost růže přináší!
Pozn. Už jsem skoro jak teta Kateřina - pro ty, co znají Saturnina :-).

A co to znamená v praxi?
Prostě si pamatuj, že i drobné pravidelné změny v našich návycích, které nám můžou přijít třeba i nanicovaté, můžou být ve finále, pro splnění našich přání, představ, tužeb, docela podstatné – úspěch totiž často přichází po malých krůčcích, a jen zcela výjimečně nějakou dramatickou proměnou – ty se stávají totiž maximálně jednou za 10 let. Pozn. jak říká pan Chocholoušek pro ty, co znají Jáchyme, hoď ho do stroje :-).

„Naučíte-li se jeden nový poznatek, nestanete se hned géniem. Zasvětíte-li však učení celý život, odměnou vám bude zásadní transformace. Každá kniha, kterou přečtete, vás nejen naučí něco nového, ale navíc vám ukáže již osvojené poznatky v novém světle.“
Jak říká pan Warren Buffett: „Tak zkrátka poznání funguje. Hromadí se jako složený úrok.“
Jinak se tomu taky říká - kumulace produktivity, a znamená to docela jednoduchou věc – stačí, když každý pracovní den splníte jeden úkol navíc, ani si toho nevšimnete, až jednoho dne překročíte kritickou mez (po dlouhé řadě malých činů) – a přijde kýžený výsledek.

Takže nezapomeňte, že měřitelné výsledky často nejsou zrovna vidět (jde o opravdu dlouhou řadu malých krůčků) a neztrácejte vůli pokračovat :-).

A pozor! „ Vítězové a poražení mají často ty samé cíle!“ – takže výsledek vždy záleží na zvoleném postupu.

To nejzásadnější, co si z knížky asi odnáším, je pak toto připomenutí:
„Když chcete změnit své chování, musíte nejdřív změnit své myšlení.“
Krok za krokem!
Co stojí v cestě? (které moje návyky mi brání)
Co by pomohlo dostat se do cíle? (které by naopak byly prospěšné)
A teď mysli!
Prober si své vzorce chování – proč jednám tak, jak jednám a co by dávalo větší smysl.
A nezapomeň! – Je to tvůj život – tak se v něm musíš cítit příjemně!
Takže to zas nepřeháněj, buď prostě k sobě i k svému okolí jen všímavější! Často si tak ušetříš spoustu vynaložené námahy na něco, co za to nestojí, anebo si jen ušetříš spoustu práce!

-markéta-
04.04.2024 2 z 5

Vždy, když dočtu nějakou seberozvojou knihu, tak si řeknu, že to byla poslední, kterou jsem četla. No, nebudu vám psát, kolikrát jsem si to již řekla a kolikrát jsem to porušila. Nemám ráda tyto knihy, protože mě akorát rozčilují.
Musím se však přiznat, že začátek mě velmi bavil a myslela jsem si, že možná změním na tento žánr názor – ne, nic takového se konat nebude, omlouvám se.

V každé seberozvojové knize si něco málo uvědomím, ale nemyslím si, že se díky knize někdo rozhodne změnit svůj život a otočí ho o 180 stupňů.
Ano, všichni máme špatné návyky a jsme líní a nekonzistentní u těch nových a náročných, ale tak to prostě je a tak to i bude. Možná si to uvědomíme po přečtení knihy více a zkusíme to změnit, ale určitě se nezměníme na zbytek našich životů.

Bylo fajn si knihu přečíst, měla jsem ji a svém listě velmi dlouho, ale již se k ní nevrátím a jsem zase na nějakou dobu vyléčená od tohoto žánru.


Kackac77
18.03.2024 4 z 5

Audiokniha
Zajímavá a poučná knížka. Chvílemi mě štvala, většinou ve fázích, kdy upozorňovala nebo vysvětlovala nějaký můj špatný návyk :-). Dávalo to smysl, vše bylo dobře vysvětleno, jak to vlastně funguje s našimi návyky z psychologického hlediska. Zároveň tam je i spousta návodů, co s tím, jak to udělat, aby moje návyky pracovaly z dlouhodobého hlediska pro mě a ne proti mně. Jenom takový ten americký motivační způsob mě tam trošku vadil. Celkově myslím, že knížka může hodně pomoct.

tuommo
06.02.2024 4 z 5

Můj návyk přečíst každý rok alespoň 1 soft skill knihu byl tímto splněn. Je vlastně fajn si občas přečíst o věcech, které třeba i (pod)vědomě dělám a uvědomit si je, zhodnotit a třeba i přenastavit... metodika návyků i zbavování se špatných je popsána solidně. Celkově spokojenost jak s knihou, tak i s tím, co jsem si z ní vytáhl a použil.

Pavel666
04.02.2024 5 z 5

Kniha přečtená jedním dechem. Vše začínám postupně uplatňovat a musím říct že to opravdu funguje, když člověk chce! Stačí vše dělat po částech, protože už jen tím začíná naše postupná změna. Stručně a jasně jsou v knize rozebrány 4 kroky, kterými se řídit a rozhodně je ve všem budu uplatňovat. Velmi přínosná kniha.

Klamm
28.01.2024 4 z 5

Je to už nějakých dvacet let, co jsem si přečetl útlou knížečku Metoda kaizen od Roberta Maurera. Ta mě osvítila, v mnoha ohledech pomohla a jako lenochovi dala návod, jak si v životě zajistit vše nezbytné, aniž by to kdovíjak bolelo.
Pokud mám na zahradě hromadu dříví, nemusím jí uklidnit za den a pak dva dny ležet strhanej a hekat. Raději to budu dělat několik dní po částech, v klidu a zbytek dne se pak můžu s dobrým pocitem věnovat i jiným zálibám. Je ale podmínkou (a to zdůrazňuji), že každý den z té hromady dříví alespoň nějaké minimum ,,ukrojím"! Jednoho dne je práce hotová a vy ani nevíte jak. Malými krůčky k velkému cíli, je i principem knihy Atomové návyky. Je to v podstatě metoda Kaizen, ale více rozvinutá, vymazlená, se spoustou tipů a někdy bohužel zbytečně ukecaná...
70%

Terka1975
25.01.2024 3 z 5

Je zde popsáno, co vlastně všichni děláme, ale neuvědomujeme si to. Stojí za přečtění, je to sice náročné ( spíš je člověk pohodlný ) v uvedení do praxe, ale popsaný systém nás může navést na cestu, jak si návyky pěstovat. Rozhodně jsou zde zajímavé tipy, pominu-li, že některé tipy jsou opravdu americké.

Kyri
22.01.2024 2 z 5

Pokud Vám sedí vojenská disciplína a nemáte nijak zásadní psychické potíže, určitě to zkuste. Autor vychází z operantního podmiňování krys. Ráda bych řekla, že je to sarkasmus, ale bohužel, není. Jen je dobré vědět, že na některé "zlozvyky" silná vůle prostě nefunguje, a zaměřit se místo na cíl na proces mi přijde sice objevné, ale tak nějak je to cesta spíš zpátky, než dopředu.
Ale věřím, že to někomu v něčem přeci jen může pomoct, proto ty dvě hvězdy.

eva2683
02.01.2024 3 z 5

Ako sa zlepšovať malými krokmi a dosiahnuť veľa. Zaujímavá, inšpiratívna kniha, ktorá mi ozaj poskytla par dobrych nápadov, ktore vyskúšam asap ale...
Veľmi ťažko sa mi citala. Nebavila ma, napriek vyššie spomenutému. Vždy na začiatku kapitoly príklad z praxe, resp. skutočný príbeh, to ma nabudilo a potom mi väčšina prišla ako obkec. Tu a tam užitočné veci a zas obkec :)

Pafka643
02.01.2024 4 z 5

James Clear dostál svému jménu. Píše jasně a stručně.

4 krokový model a jednotlivé zákony jsou vysvětleny tak jednoduše, že je pochopí každý. Obdobně je na tom i struktura knihy a jednotlivých kapitol.


Myšlenky knihy lze shrnout na několik A4, ale to bych neviděl jako problém.
U seberozvojové literatury jde přeci jen především o akci a experimentování s představenými technikami. Čtení je zde pouze prvním krokem. Proto přístupnost témat spíše vítám.
Jestli toužíte po čtenářské výzvě, doporučil bych Stručnou historii času nebo knihu Ulysses. Náročnost Atomových návyků tkví především v tom, co čtenář změní po jejich přečtení.

Já si jdu dál válet šunky
Ale co uděláte vy?

Neo1tex
31.12.2023 2 z 5

Myšlenka knihy je bezesporu dobrá, ale dala by se popsat přibližně na třech stranách A4 i s obrázky bez toho, abyste oproti knize přišli o jedinou podstatnou informaci.

susen9085
19.12.2023 5 z 5

Naprosto skvělá kniha!
Již mám za sebou několik literálních děl o seberozvoji, efektivitě a samozřejmě návycích, ale Atomové návyky jsou nepřekonatelné. Doporučuji opravdu všem, i lidem, kteří jsou již ,,znalí" seberozvoje a ,,dostatečně" efektivní.
Také mi velice pomohlo číst kapitolku denně, aby se mi informace lépe rozležely v hlavě, než kdybych ji celou přečetl za den/ dva.
Určitě nečtu naposledy a jako jednu zmála knih ji nepošlu dál.
Jedním slovem OBOHACUJÍCÍ!

Hoxer
19.10.2023 4 z 5

První polovina knížky suprová, získal jsem mnoho zajímavých tipů, jak se každým dnem zlepšovat. Druhá půlka se mi již četla hůře, přišlo mi, že místy jsou kapitoly psány na sílu. Doporučuji čtenářům, kteří mají rádi osobní rozvoj.

yousips
16.10.2023 3 z 5

Knížka je velmi zajímavá a je za mě určitě zpestřením knihovny každého čtenáře, který se chce den ode dne zlepšovat :) (kdo ne...)

Spousta nápadů byla zajímavá a vhodně zakomponovatelná do mého života, na druhou stranu mnoho návyků/doporučení, která autor popisoval byla úplně jasná doporučení, o kterých každý ví a nemá cenu se jimi moc zabývat, tím pádem mě pár kapitol trochu nudilo.

doporučení studentům, co mají univerzitní Bookport, je tam kniha zdarma, v rámci učebnicového tarifu od školy :)
(aspoň u nás na UK)

Whobey
16.10.2023 5 z 5

Hodně kvalitní kniha. Je plná nápadů, podnětů a ozkoušených způsobů, jak fungovat efektivněji. Líbí se mi plno vychytávek, ale i pochopitelnost doložená různými příklady ze světa byznysu, sportu i běžného života lidí.

Sirina
05.09.2023 5 z 5

Tuhle knihu jsem četla docela dlouho, ale myslím, že je to dobře. Člověk nad ní potom mnohem více přemýšlí a zjistí, že to, co autor popisuje, skutečně funguje. Zatím jedna z nejlepších knih o osobním rozvoji.

Bookworm175
24.08.2023 5 z 5

Zatím jedna z nejlepších knih v oblasti sebe-rozvoje.
Názorné příklady toho jak se lze zbavit špatných návyků a osvojit si ty dobré ( z pohledu čtenáře).
Také spousta zajímavých studií a příkladů z praxe.

Terezka_U
14.08.2023 3 z 5

Co se týká knih z oblasti osobního rozvoje, tak je to jedna z těch lepších, přesto mi po jejím dočtení zůstaly rozporuplné pocity. Kniha se dobře čte, autor uvádí mnoho zajímavých příběhů, a dalo by se zde najít několik pravidel, které mají potenciál pomoci lidem s rozvojem. Mám ale dojem, že pokud by se člověk začal řídit vším, co autor uvádí, zbyde z něj jen robot opakující činnosti bez zjevného důvodu. Chybí mi zde hlubší zamyšlení nad smyslem návyků. Osobně to pro sebe beru jako spíše takovou nabídku toho, co můžu vyzkoušet, než komplexní návod.

blak
13.08.2023 3 z 5

Popravdě docela zklamání. Asi už jsem takových knih přečetl moc, a všechny se opakují. Ale návod "jak začít" obsahuje, třeba to někomu pomůže.

bravefox
08.08.2023 2 z 5

Tuhle knihu jsem si koupila z důvodu, že mi byla nesčetnětkrát propagovaná. Čekala jsem tedy něco opravdu přelomového, ale bohužel se tak nestalo a vše stojí na několika velmi známých a logických pilířích, které jsou nám vštěpovány už od dětsví. Autor k tomu všemu opakuje to samé pořád dokola. Ovšem kniha se i přesto četla vcelku dobře. Je to prostě takový ten průměr s velmi silnou marketingovou kampaní.

Štítky knihy

rozvoj osobnosti, osobní rozvoj populárně-naučné publikace

Autorovy knížky

James Clear
americká, 1986
2019  86%Atómové návyky

Kniha Atómové návyky je v

Právě čtených210x
Přečtených1 087x
Čtenářské výzvě102x
Doporučených81x
Knihotéce411x
Chystám se číst769x
Chci si koupit286x
dalších seznamech12x