Tiana Tiana komentáře u knih

☰ menu

Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky J. R. R. Tolkien

Po přečtení Hobita se rozhodně chystám na trilogii Pána prstenů. Nečekala bych, že mě tato rádoby "pohádka" až tolik zaujme. Fantazie zde hrála nemalou roli. Představování si hobitů, meddědů, obřích orlů, skřetů, pabouků a nevim, co ještě, mě natolik zabavilo, že mi dělávalo problém tuto knížku vůbec odložit. Parádní prolínání vtipných a mrazivých scének. Palec nahoru. :)

14.09.2014 4 z 5


Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Zajímavé, jak si s věkem vytvoříte jiný názor na tuto knížku. Jako malá jsem této knížce moc nerozumněla, chápala jsem ji "dětským způsobem", spíš mi z ní bylo smutno. Pohádky přeci vypadají jinak. Nyni po přečtení chápu, oč autorovi šlo. Hltala jsem každé jeho slovo, s otevřenou pusou jsem si uvědomovola, jak mi některé důležité věci v životě unikají. K takovému poučení stačilo Exupérovi pouze 93 stránek!
Jsem opravdu ráda, že jsem měla tu možnost si tuto knížku přečíst jak dětskýma, tak dospělýma očima.
" Stáváš se navždy zodpovědným za to, cos k sobě připoutal. Jsi zodpovědný za svou růži... "
" Správně vidíme jen srdcem, co je důležité, je očím neviditelné."

04.12.2013 5 z 5


To To Stephen King

První obsáhlejší knížka, kterou jsem zatím kdy četla. Tak pestrý, občas chaotický děj, mně zcela nadchl. Nenaskytl se moment, kdyby mě určitá pasáž začala nudit. Hororové scény - bravůrní! Charakteristika postav, prostředí, nestvůr... excelentní. Tak nedočkavá a napjatá jsem dlouho nebyla, což mě o to víc popostrkávalo ke čtení.
Bohužel zde zazní klišé, ale King je prostě king všech hororů.

11.11.2013 5 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

Velmi depresivní knížka. Nahánějící hrůzu. Měli bychom býti vděční za to, co máme. Svobodně se projevovat je k nezaplacení. Po přečtení jsem si uvědomila jaké "maličkosti" považuji za samozřejmost, v tehdejší době to bylo cosi nedosažitelného, vzdáleného. Každopádně jsem vytvořila přesnější obrázek o té době.

"Svoboda znamená svobodně prohlásit, že dvě a dvě jsou čtyři. Jestliže toto je dáno, všechno ostatní z toho vyplyne."

01.07.2013 5 z 5


Obraz Doriana Graye Obraz Doriana Graye Oscar Wilde

Nejkrásnější knížka, kterou jsem zatím kdy četla. Od začátku do konce sršila samou genialitou. Plná neuvěřitelných úvah, metafor, aforismů a paradoxů. Lehce se četla. Vykouzlila mi na tváři úsměv i zděšení. Donutila mě přemýšlet. Obraz Graye symbolizuje naše předsudky vůči kráse. Slupka může býti krásná, avšak uvnitř se nachází shnilé jablko.
Tuto knížku si jistě v budoucnu přečtu ještě xkrát.

26.06.2013 5 z 5


Stařec a moře Stařec a moře Ernest Hemingway

Jaké hlubokomyslné počteníčko. Je to ten typ knihy, kterému věnujete svůj čas jak při četbě, tak i po přečtení. Na chvíli vypnete a jen přemýšlíte o obsahu a hlavní myšlence díla. Ikdyž je to krátká knížka, děj má svůj význam. Někomu se zdají určité pasáže býti nudné či zdlouhavé, toť je věc názoru. Jde o to pochopit, co se tím autor snaží říct. Rozhodně tu nejde pouze o rybaření starce. Člověk by měl čelit životním překážkám. Chopit se jakékoliv naskytnuté šance a pevně se ji držet. Když klesne na dno, musí se vzchopit a začít znovu s ještě větším nasazením. Ten sladký pocit hrdosti, když dosáhnete něčeho, za čím se dlouhou dobu tvrdě ženete, je k nezaplacení.
Hemingwayovi tleskám a jeho myšlence jak by smet.

23.06.2013 4 z 5


Řbitov zviřátek Řbitov zviřátek Stephen King

Na "Řbitov zvířátek" mě naočkovala má kamarádka, která mi ji doporučila již před delší dobou. Celkem se stydím, že jsem se do čtení vrhla až teď. Knížku jsem měla kvapem přečtenou, aniž bych chtěla, zkrátka jsem nemohla od ní odlepit oči. Knížka mě jednoduše nepustila. Zpočátku žasnete na tak krásnou rodinnou idylkou plnou lásky, poté se však stane cosi v rozporu se vším, co se týče života a smrti. Byla jsem napjatá jak kšandy ani husí kůži jsem se nevyvarovala. Ze závěru jsem v šoku ještě teď.
- Má první přečtená knížka od Kinga a už mám zálusk na další jeho díla. Doporučji. :)

23.06.2013 5 z 5


Neználkovy příhody Neználkovy příhody Nikolaj Nikolajevič Nosov

Krásně a sladce se na ní vzpomíná. Babička mi ji vždy předčítávala před spaním, snad celé dětství. Milovala jsem tuto knížku. :)

21.06.2013 5 z 5


My děti ze stanice ZOO My děti ze stanice ZOO Christiane Vera Felscherinow

Povedená detailní zpověď feťačky. Úkaz toho, čeho jsou drogy schopné. S radostí vás zavedou na dno vašich sil, libují si ve vašem zoufalství a nemohou se dočkat až opět navštíví vaše tělo. Stává se z vás cizí člověk, jak fyzicky, tak psychicky. Najednou jste schopni konat věci, ze kterých vám v běžném životě běhá mráz po zádech. Žijete jen pro vaší malou "kamarádku" Co se děje kolem, vás nezajímá. Váš život se obrací vzhůru nohami, jestli se to dá ještě nazývat životem. Ano, takovéhle myšlenky po přečtení napadnou asi každého z Vás.
Nicméně, každý je svého štěstí strůjcem.

21.06.2013 4 z 5


Marley a já aneb Život s nejhorším psem na světě Marley a já aneb Život s nejhorším psem na světě John Grogan

Marley mi svoji náturou připomínal moji fenku. Stejně střelený podivín. :) Prvně jsem viděla film, který se mi velice zamlouval, tudíž k četbě této knížky jsem se vrhla s vysokým nasazením. Přehledně detailní popis života psa a jeho vlivy na okolí. V průběhu čtení se mi prostřídaly snad všechny emoce. Začínaje smíchem, konče pláčem.
Asi nejvíce se mi do paměti vryla tato část "Pes nepotřebuje drahá auta, velké domy ani módní oblečení. Symboly společenského postavení mu nic neříkají. Naprosto si vystačí s vyplaveným klackem. Pes soudí každého podle toho, jaký je uvnitř, a ne podle barvy hejo pleti, podle vyznání nebo společenského původu. Je mu jedno, jste-li bohatý či chudý, vzdělaný či ne, chytrý či hloupý. Dejte mu své srdce a on vám dá svoje. Je to tak prosté, a přitom nám lidem, kteří jsme o tolik chytřejší a sofistikovanější, vždy dělá takové problémy rozeznat, na čem záleží, a na čem ne."

21.06.2013 5 z 5


Pán much Pán much William Golding

Pomalu ale jistě se začínám zamilovávat do alegorie. Pán much je toho názornou ukázkou. Nelze si nevšimnout, jak skupinka uličníků snažící se přežít na ostrově, jakožto demokratickým způsobem, zdivočí. Mladší nedorostenci tupě naslouchají a přidávávají se na špatnou stranu k "divošskému náčelníkovi" ze strachu, z hlouposti, z nevědomosti a také jen pro to, aby šli slepě s davem. Místo toho, aby se společnými silami snažili zachránit si svůj holý život. Nakonec to přeci jen vyústí ve šťastný konec, jsou zachráněni...bohužel, ne všichni. Paradoxně to nepřežili ti, co se po celou dobu snažili myslet logicky a chtěli pro všechny jen to nejlepší.
Ostatně, tak to většinou dopadá vždycky.

21.06.2013 5 z 5


Válka s Mloky Válka s Mloky Karel Čapek

Další překrásná alegorie, kterou jsem četla. Za to Čapka miluju. Člověk si při četbě uvědomuje, jak je lidstvo slepé, nepoučitelné a chtivé po moci. Za všechno si můžeme sami, nejprve přiložíme k ruku k dílu a když jde do tuhého, zatloukáme a zbaběle vycouváme. Většinou to necháme zajít až tak daleko, kdy už není cesty zpět. Nakonec za chyby viníků doplácí nevinní. Lidská hloupost nezná meze..

21.06.2013 5 z 5


Alchymista Alchymista Paulo Coelho

Doufám, že se jednou také vydám vstříc svému Osobnímu příběhu...

21.06.2013 5 z 5


Šílený démant Syd Barrett a rozbřesk Pink Floyd Šílený démant Syd Barrett a rozbřesk Pink Floyd Pete Anderson

Syd Barrett je talent sám o sobě, absolutně geniální. Nelituji, že jsem věnovala útržek svého času a nechala se zlákat touto knížkou. Nejen smysluplně popsán začátek Pink Floydů, ale také vzestup a pád Syda. Velice neodhadnutelný člověk, sršící bujnou fantazí a skvělými nápady o jeho lsd výstřelkách ani nemluvě. Byl přínosem číslo jedna pro PF.....Shine on your crazy diamond...

21.06.2013 3 z 5


Jedenáct minut Jedenáct minut Paulo Coelho

Taktéž moje první přečtená kniha od tak tvárného spisovatele, kterého již nemohu vyhnat z hlavy. Jeho díla jsou tak obsáhlé, hlubokomyslné a poučné. Žasnu nad tak propracovaným příběhem, avšak konec se stal, podle mého mínění, poněkud klišé. V hloubi duše jsem doufala, že se hlavní hrdinka, vrátí zpět do své rodné vlasti a bude si žít svůj zcela nový život, o kterém tak bedlivě snila. I tak Coelhův závěr respektuji.

21.06.2013 4 z 5