TheEvelyn TheEvelyn komentáře u knih

☰ menu

Ať se rozhodneš jakkoli Ať se rozhodneš jakkoli Jakub Szamałek

Velmi velmi zajímá kniha s ještě zajímavějším námětem. Upoutala mě hlavně anotace knihy a nápisy na přebalu knihy. Řekla bych snad, že by se tato kniha mohla řadit do edukativních knih i pro náctileté, neboť příběh velmi dobře nastiňuje, jak je používání všech technologií někdy i zrádné. Na druhou stranu zde stojí otázka, zda proti tomu lze vůbec bojovat? Nemyslím tím takové to všeobecné pravidlo "být opatrný", ale myslím služby, které nabízí "ten druhý" web.
Opravdu skvělá myšlenka, která byla skvěle zanesena do knižní podoby.

15.12.2023 4 z 5


Krvavé svatební šaty Krvavé svatební šaty Pierre Lemaitre

Vyjádřím svůj subjektivní názor, jak kniha zapůsobila na mě. Asi trochu vybočím z davu, ale mě kniha vůbec nezaujala. Nedokázala jsem ji dočíst až do konce, byť jsem se o to snažila, popř. jsem si ji nechala rozečtenou a za pár dní jsem se k ní vrátila. Jednak za to může hlavně psaná forma knihy ("er forma"), samotný děj pro mě jako čtenářku byl zmatený a nedokázala jsem se vlastně zorientovat v ději, protože mi přišlo, že autor dějové linie dost rychle střídal. Anotace velmi zapůsobila, nicméně ve výsledku jsem byla trochu zklamaná. Bohužel k této knize mohu sama za sebe konstatovat, že ve čtení už pokračovat nebudu. Co však vyzdvihuji je pěkně zpracovaný přebal knihy.

24.11.2023 2 z 5


Hořím pro tebe Hořím pro tebe J. T. Geissinger

No páni... Mé srdce zaplesalo. Zkusila jsem jiný typ žánru a sáhla jsem po této knížce. Knížka mě po prvních stránkách velmi vtáhla, což svědčí o tom, že autorka umí psát čtivě. Zároveň se mi líbil děj, který byl proložen dojmy a emocemi oběma stranami, tudíž jste věděli, co se honí hlavou hlavním hrdinům tohoto příběhu. Velmi jsem se u této knihy nasmála, a proto mě velmi mrzelo, když jsem dočítala poslední stránky knihy. Hlavní hrdinové jsou oba dva sympatičtí, nehledě na to, jak zpočátku byl prezentován Jacskon (jako Netvor). Musím také vyzdvihnout překlad knihy. Zpočátku dle názvu a přebalu knihy ve mně utkvěla představa, že děj bude příliš romantický a nereálný. Navzdory těmto mylným představám jsem byla nakonec příjemně překvapena. Určitě doporučuji tuto knížku ostatním čtenářům.

06.11.2023 5 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Velmi zajímavá kniha s myšlenkou, která se dennodenně jistě praktikuje v různých koutech světa. Vůbec jsem nevěděla, co od knihy čekat, neboť jsem nečetla "štítky knihy" na databázi knih, stejně tak mě minulo to, co se kolem knihy dělo dříve. Možná kdybych si předtím přečetla alespoň "štítky" u této knihy, byla bych trochu připravená a snažila se víc vnímat pozadí děje. Musím uznat, že p. Mornštajnová píše velmi nápaditě, čtivě a dokáže čtenáře vtáhnout do děje. Na druhou stranu mi přišlo, že se příběh velmi táhne a působí jednotvárně. Vůbec jsem nedokázala určit, zdali příběh bude mít vůbec nějaký zvrat (tehdy jsem netušila, co bude stěžejní téma knihy). Nicméně četba to byla velmi zajímavá a přínosná a nebála bych se dalších knih od této autorky.

24.10.2023 4 z 5


Genesis Genesis Chris Carter

No jedním slovem úžasné! Chris Carter dokáže každou knihou velmi příjemně překvapit. Tato kniha nebyla také výjimkou. Co se týče způsobu úmrtí jednotlivých obětí, nezná Carter hranice. Jeho fantazie předčí řekla bych i obyčejné smrtelníky. Jednoznačně strhující příběh s dvěma hlavními detektivy, kteří se navzájem doplňují. Neexistují zde zbytečné linky navíc, všechno je k věci, a proto se mi možná tato série líbí nejvíce. Co se týče počtu stran knihy, ze začátku jsem byla velmi překvapena, ale ve výsledku bych ocenila klidně i více, neboť kniha Vás opravdu velmi rychle pohltí. :-) Oceňuji také skoro až bezchybný překlad knihy, kdy v předchozích knihách byly dle mého názoru častější překlepy. Rovněž typické titulní strany a font písma názvu knih dává "zapamatovatelnost" svým čtenářům. Prostě a jednoduše řečeno: čtivá, dechberoucí, nápaditá je celá tato série, tento díl nevyjímaje.

18.10.2023 5 z 5


Napsáno krví Napsáno krví Chris Carter

Nemůžu uvěřit, že za chvíli nebudu mít co číst... Sérii Roberta Huntera jsem si opravdu zamilovala. Kniha "Napsáno krví" se možná poněkud odlišuje od předchozích vydaných knih tohoto autora, co se týče uchopení děje, nicméně mě to přesto i tak velmi bavilo. Nebráním se změnám, obzvlášť, když už máte jedenáctou knihu v řadě a už máte zažitý jakýsi modus operandi autora. Kniha představuje tentokrát příběh jedné kapsářky, která se nechtěně připletla do cesty jednomu vrahovi. Ten naopak po ní začne pátrat, protože mu ukradla něco, co jí nepatří. Rozuzlení je opět skvělé a stejně tak i promyšlený popis toho, co vraha vedlo takto jednat. Dvojice detektivů Robert Hunter a Carlos Garcia mě nepřestává bavit, těším se vždy na dějové linky, kde jsou oba dva, protože se spolu navzájem doplňuji. Kromě toho, jak už píšu možná po několikáté, se mi líbí myšlenkové pochody a schopnost přijít na vraha dříve, než je zabitá další oběť. Každopádně, pokud chcete vyloženě žít dějem a knihu nespustit z ruky, vřele doporučuji tento díl, nýbrž rovnou celou tuto sérii.

14.09.2023 5 z 5


Nenávist Nenávist Chris Carter

To byla zase jízda. Rozhodně kniha Nenávist a Zloba budou u mě na předních příčkách z této série. Nicméně pro budoucí čtenáře této knihy doporučuji se držet posloupnosti, a to přečíst nejdříve knihu Zloba a pak až knihu Nenávist. Pokud by se tak nestalo, ničemu by to rozhodně nevadilo, jen zde existují určité souvislosti. Knihu jsem doslova zhltla. Tím, jak kapitoly končí napjatě a otevřeně, nutilo mě to dále a dále číst. Co dokáže jeden člověk je opravdu nemožné. Nebýt detektiva Huntera, detektiva Garcii a zbytek osazenstva, tak už brečím, že Hunter umřel. Ještě, že vědomí mi říkalo, že jsou dále v pořadí dvě knížky, tudíž rozhodně detektiv Hunter neumře. Detektiv Garcia mě svým humorem velmi baví a stejně tak i detektiv Hunter a jeho typická odpověď na všechno co zná, tak pokaždé odpoví dotyčné osobě: "...hodně čtu."
Kromě toho chci ještě vyzdvihnout překlad této knihy, protože se zde nevyskytovaly skoro žádné překlepy.

02.08.2023 5 z 5


Galerie mrtvých Galerie mrtvých Chris Carter

Další opět parádní díl v této sérii. Tentokrát zde hraje významnou roli spolupráce mezi Losangelským policejním sborem a FBI. Abych pravdu řekla, tak agentku Fisherovou jsem si moc neoblíbila, neboť z ní byla cítit rivalita a nadřazenost. Na druhou stranu bylo to zase něco nového...
Během čtení jsem se i nasmála a dost často za to mohl detektiv Garcia, který v tomto díle sršil samým vtipem. To se mi velice líbilo, že autor ho takto dal do popředí a nenechával veškerý prostor pouze detektivovi Hunterovi.
Co se týče vražd, ty se stávají díl od dílu velmi sofistikovanější. Nebudu ani prozrazovat, jak vypadaly, aby budoucí čtenáři byli také překvapeni. :-)
Nicméně v tomto příběhu mně něco chybělo, hlavně jsem četla s velkou časovou prodlevou, tak jsem si vůbec nepamatovala, o čem předtím děj vůbec byl (u předchozích knihách jsem s tímto problém neměla). Jak někteří čtenáři psali již dříve přede mnou, tento díl se mi zatím do paměti moc nevryl, ale i tak toto mé tvrzení nesnižuje kvalitu díla a mé celkové hodnocení na tento díl. Hlavně když jsem si přečetla poslední stránky knihy, musím říct, že se mi až naježily chlupy na rukou z toho, jaký to má zvrat.

25.07.2023 5 z 5


Hovor se smrtí Hovor se smrtí Chris Carter

Nemůžu uvěřit, že už jsem za větší polovinou Carterové série Robert Hunter. Co pak budu jenom pak číst?

Nicméně k této knize bych mohla říct, že autorovy nápady jsou každým dílem více a více vytříbené. Celý příběh je založen na tom, že vrah si vybírá své oběti a následně s jejich nejbližšími vede videohovor, kde jsou jim položeny dvě otázky, na které musí odpovědět, jinak daná oběť zemře. Jak to asi celé dopadlo si každý umí odpovědět sám.

Docela bych i řekla, že příběh má edukativní ráz co se týče sociálních sítí, kdy druhé strany hltají informace, které sami o sobě sdílíme a mohou je tak využít ve svůj vlastní prospěch. Na druhou stranu mně opět vadily překlepy v knížce, nicméně ani tak to neubírá na kvalitě obsahu knihy.

Z mého pohledu se při odhalení vraha "wow efekt" nekonal. Čekala jsem, že se bude jednat o nějakou postavu, se kterou přišli detektivové do kontaktu častěji. Ale jak říkám, je to můj úhel pohledu a můj názor. :-) No nic, nebudu se dále rozepisovat a vrhám se na další díl.

14.06.2023 5 z 5


Já jsem smrt Já jsem smrt Chris Carter

Případy s detektivem Robertem Hunterem a jeho parťákem Carlosem Garciou mě stále překvapují. Tento případ není výjimkou. Tím, že teď čtu za sebou všechny jednotlivé na sebe navazující se díly, se stávám přímo závislou na každé jedné z nich. Nicméně možná bych měla přestat, neboť nejenom, že smrt jednotlivých obětí se případ od případu stupňuje, ale začínám si osvojovat autorův styl psaní a vím, co tak od něj očekávat. Příběh jako takový je velmi čtivý, na druhou stranu jsem však zde něco postrádala, ale nedokážu přesně určit co. Každopádně, za mě si autor svým psaním drží u mě vysoké hodnocení.

31.05.2023 5 z 5


Jeden za druhým Jeden za druhým Chris Carter

Ježíš, nikdy jsem nebyla tak nadšená, že prostě musím pořád číst. Hlavně díky tomu, že mám skoro všechny knížky z této série a po dlouhé době čtu knížky popořadě. No... co k této knížce říci? Anotace knihy je velmi poutavá a mohu sdělit, že příběh samotný je velmi strhující. Líbí se mi, že autor v každé knize sumarizuje vše o hlavních postavách, tudíž čtenář, který si zrovna otevře tuto pátou knížku v řadě, je mu vše vysvětleno a nemusí pátrat, co se dělo v předchozích knihách. Vždy je pro mě záhadou, z jakého motivu pachatel jedná zrovna takto a musím říct, že autor dění okolo něj umí brilantně vykreslit.

15.05.2023 5 z 5


Zloba Zloba Chris Carter

Páááni. To bylo opět senzační. Autor již na začátku knihy uváděl, že kniha bude poněkud trochu odlišná oproti předchozím knihám, čehož jsem se trochu bála, protože předchozí knihy mě velmi bavily a nic bych na tom neměnila. Nicméně obavy byly zcela zbytečné. Kniha je trochu jiná v tom, že pachatel je odhalen už na začátku příběhu, zatímco v předešlých knihách byl vrah znám na konci příběhu. Rovněž jsem ráda, že díky takovému případu, jsme se dozvěděli víc o Hunterově minulosti. Kniha jako taková je velmi dobře sepsaná a nutí vás o jistých věcech přemýšlet, je psychologického rázu. Chtěla bych také ještě vyzdvihnout titulní strany knih v rámci této série, byť se jedná o knihy s měkkou vazbou. Jsou naprosto báječně zpracované, jednoduché, jednotné a mrazí vás v nich po zádech. Ale abych pravdu řekla, docela si říkám, aby se takový typ literatury nestal pro někoho tím spouštěčem pro uskutečnění něčeho podobného. To si ale říkám po dočtení každé knihy od tohoto autora.

24.04.2023 5 z 5


Sochař smrti Sochař smrti Chris Carter

Pro mě další skvělá kniha v pořadí. Sochař smrti je postavený převážně na tom, že vrah po sobě zanechá velmi zvláštní dílo. Mohu říci, že toto bych nikdy nečekala, respektive nečekala jsem, že pod tímto názvem knihy bude takový výsledek. Rozuzlení příběhu je velmi zajímavé, byť jsem to trochu i předpokládala, protože nejméně podezřelý (ten, od kterého to nejméně čekáte) bývá pokaždé vrah. Musím souhlasit s některými uživateli, poslední část příběhu byla dost urychlená. Stejně tak i nakonec chápete, proč vrah začal takto jednat a v závěru s ním ještě soucítíte. Velmi jsem si oblíbila tuto sérii, avšak mi stále přijde, že největším tahounem knihy je sám detektiv Robert Hunter a nebýt jejich nové kolegyně Alice, tak v podstatě nikdo na nic nového nepřijde. Trochu mě mrzí, že Hunterův parťák Garcia nemá podobné myšlenkové pochody jako Hunter (že by se navzájem doplňovali).

31.03.2023 5 z 5


Noční lovec Noční lovec Chris Carter

No kruciš... Tohle je opravdu geniální série. Na to, jak jsem se zpočátku bála začít číst tuto sérii, tak zpětně si říkám, čeho jsem se vlastně bála? Jsem tak strašně ráda, že čtu všechny díly v řadě, tudíž mé komentáře se ještě objeví u následujících dílů této série. Nenacházím slov... Stále nechápu, kde autor bere takové nápady, motivy vraždy apod. Snad takové nápady zůstanou jen a pouze v knize. Líbí se mi, že detektivové umějí pracovat s informacemi a dokáží se v případu posouvat postupně. Robert Hunter a Carlos Garcia jsou nerozlučná dvojka a doufám, že nadále i budou! Na druhou stranu i v této knize se nacházejí jisté překlepy, které mi osobně zase tolik nevadily, ale čekala bych, že takový kvalitní obsah bude mít minimální překlepy. Jdu rovnou tedy číst další díl.

15.03.2023 5 z 5


Popravčí Popravčí Chris Carter

No já jsem jedním slovem nadšená. Velmi jsem si oblíbila tuto sérii a jsem ráda, že ještě na mě čekají další knihy v pořadí. Hlavní postava Robert Hunter mi velmi imponuje, hlavně jeho chytrostí a znalostmi. To stejné platí i o detektivovi Carlose Garciovi, i když jde vidět, že Robert Hunter zatím svými schopnosti a dovednostmi vyniká. Co se týče obsahové stránky, je kniha sepsána tak, že mě pokaždé vtáhne do děje a nechci přestat číst (když však jedete v tramvaji do práce a musíte vystupovat, tak bohužel to je ten bod, kdy ji musím odložit). Autor velmi precizně popisuje okolí místa činu. Jen nedokážu pochopit, kde bere autor veškeré nápady pro všechny ty vraždy. Vždycky si říkám, že s ničím mě autor nedokáže překvapit a ba naopak, dokáže! Na druhou stranu ale musím upozornit na častější překlepy v této knize, a to zejména v poslední části knihy. Nicméně to nesnižuje kvalitu obsahu knihy. Rozhodně mohu tento díl z této série doporučit.

24.02.2023 5 z 5


Dvojitý kříž Dvojitý kříž Chris Carter

To jsem ráda, že jsem konečně začala číst nějakou sérii od prvního dílu. Sice nerada odbíhám od jiných detektivek, protože si vytvořím jakési pouto k jiné sérii a nehodlám číst jakékoli další série podobného žánru. Nicméně jsem přeci jen ráda, že jsem nakonec udělala výjimku. Knížka jako taková s hlavní postavou s detektivem Hunterem mě velmi zaujala a upoutala, nemluvě o krátkých kapitolách, které jsou velmi čtivě napsány. Příběhu nechybí gradace, milostný románek, přátelství, vztek, hněv... prostě všechno si v něm čtenář najde. Autor velmi precizně dokáže popsat situaci tak, že se mi na rukou vždycky začaly ježit chlupy. :-) Knížka stojí za přečtení a těším se na další díl.

13.02.2023 5 z 5


Vražedná mysl Vražedná mysl Angela Marsons

Teda... To byla zase jízda. Vždycky se těším až vyjde nová kniha od této autorky. Nicméně nebýt skvělé překladatelky, rovněž také šikovné navrhovatelky obálek a prostě celému odpovědnému týmu, díky kterému můžeme toto číst, tak nevím, jak bych se k takové knížce dostala. Jsem opravdu ráda, že Angela Marsons píše svým osobitým stylem. Každý díl mě něčím baví a nadchne. Věřím, že všechny čtenáře tato kniha velice zaujala. Příběh byl svižný, nápaditý a poutavý. Avšak pro mě samotnou byl konec knihy rychlejší než jsem čekala a stejně tak i jeho rozuzlení. Nicméně nadále si autorka zachovává mou přízeň a budu netrpělivě očekávat další díl.

05.10.2022 4 z 5


Tchyně Tchyně Sally Hepworth

Vlastně ani moc nevím, jak jsem se k této knížce dostala. Možná to bude tím nezvyklým názvem knihy "Tchyně". Po přečtení anotace jsem se tedy rozhodla knížku si koupit, a musím říct, že jsem udělala dobře. Autorčin styl psaní mně velmi vyhovoval, jednotlivé kapitoly byly vyvážené a nechyběla gradace samotného příběhu. Zpočátku jsem nedokázala odhadnout, kdo by mohl stát za smrt Diany, a proto mě konec příběhu velmi překvapil. Vztah mezi tchyni a snachou hezky autorka vykresluje tím, že se zde protínají dvě dějové linie, a to minulost a přítomnost, a stejně tak tomu dopomáhají pohledy jednotlivých postav (převážně Lucy a Diany). Knížku bych rozhodně doporučila k přečtení ostatním čtenářům, které baví tato tématika.

21.06.2022 5 z 5


Hospodyně Hospodyně Natalie Barelli

Jedná se o mou první zkušenost s touto autorkou díky thrilleru s názvem Hospodyně. Velmi zdařilý přebal knihy, který jako první upoutal mou pozornost proto, abych si knihu zakoupila. Samotné členění kapitol bylo velmi vyvážené a líbila se mi vždy prázdná strana a až poté začátek kapitoly. Nicméně po obsahové stránce bych hodnotila samotný děj jako průměrný. Některé pasáže mi přišly dost zmatené, což ve výsledku na mě působilo velmi chaoticky, a tak se mi špatně orientovalo v ději. Samotný děj postupně lehce graduje, avšak závěrem knihy dochází k velmi rychlému utnutí samotného příběhu, což mě přivádí k tomu, že autorka mohla závěr knihy více rozvinout. Navzdory těmto skutečnostem se kniha četla velmi hezky, mělo to určitý nápad a samotné čtení ve mně vyvolávalo vlnu emocí.

27.05.2022 3 z 5


Za zavřenými dveřmi Za zavřenými dveřmi B. A. Paris (p)

Ty bláho... Tak toto jsem nečekala. Abych pravdu řekla, nějak jsem úplně zapomněla, že jsem si koupila thriller. Byla to hrůza teda, což určitě palec nahoru pro autorku, protože ve výsledku je myslím těžší přenést prvky thrilleru do knižní podoby než do filmové podoby. Autorka velmi dobře vykreslovala samotný děj, z čehož mi velmi intenzivně proudila v žilách krev a neustále mi běhal mráz po zádech. Ke všemu bych už nikdy thrillery nečetla před spánkem (neboť knížky čtu převážně večer), protože mám to štěstí, že se mi vždycky o tom posléze zdá. Na druhou stranu, jak někteří čtenáři již dříve avizovali, očekávala jsem trochu jiné zakončení příběhu. Hlavně mi tam chyběla samotná reakce sestry Millie a celkový dopad ukončení příběhu na ostatní postavy. Každopádně pro nadšence a vyhledávače prvků thrillerů určitě doporučuji, neboť kniha je čtivá, poutavá a zahrnuje patřičnou gradaci děje. Ale já si teď půjdu ukojit svou duši jiným žánrem.

02.02.2022 4 z 5