Ať se rozhodneš jakkoli přehled

Ať se rozhodneš jakkoli https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428852/bmid_at-se-rozhodnes-jakkoliv-siD-428852.jpeg 4 85 85

Skrytá síť série

1. díl

Na jisté varšavské ulici dojde k dopravní nehodě, při níž zemře herec a moderátor oblíbeného pořadu pro děti Ryszard Buczek. Všechno ukazuje na to, že ztratil kontrolu nad vozidlem. Redaktorka bulvárního portálu Julita Wójcická je ale přesvědčená, že Buczekovi někdo s odchodem z tohoto světa pomohl. Nezkušená novinářka začne pátrat na vlastní pěst a brzy si uvědomí, že pravda o smrti oblíbeného moderátora je mnohem děsivější, než by si kdo dokázal představit. Julita obdrží anonymní varování a s hrůzou zjišťuje, že ve světě řízeném moderními technologiemi nic není jako dřív. Zločinci pracují novými, dosud neznámými metodami, všechno je dovoleno a každý náš krok na síti lze dohledat…... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Host
Originální název:

Cokolwiek wybierzesz , 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ať se rozhodneš jakkoli. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (26)

Mabie
09.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Do nedávné doby jsem byla klasický uživatel, který má sice základní povědomí o kyberbezpečnosti, nekliká na neznámé odkazy, neodpovídá na e-maily nigerijským princům ani americkým lékařům, kteří po něm touží, a tak nějak jsem si nepřipouštěla, že se mě nějaké nebezpečí na internetu týká. Ale když jsem vinou stejného hesla přišla o e-mail i Facebook, změnila jsem názor. Každého z nás "obyčejných" uživatelů, kteří používají chytré telefony, tablety, e-mail a podobné záležitosti se to týká.

Zpočátku se mikropříběhy té spousty osob trochu míjely, ale postupně se propojil osud novinářky, policisty, herce, kněze a mnoha dalších postav a postaviček do neskutečně aktuálního obrazu dnešní doby. Popisovaný bulvár je nechutný, hlavní hrdinka zpočátku velmi naivní, ale s postupujícími kapitolami a otevíranou problematikou darknetu se z toho stává nefalšovaný thriller. A když zazněla otázka australského policisty "A máš silné nervy? slyšel jsi někdy, jak křičí znásilňované pětileté dítě?", tak jsem si uvědomila, že jsem při svém nepříjemném střetu s kyberprostorem vlastně měla štěstí, že temnota toho prostoru je neskutečně děsivá a že by se všichni, kdo používají chytré technologie, měli v oboru IT vzdělávat. A třeba se cítit trochu paranoidní, protože "my už v tý dystopický kyberbudoucnosti žijeme. Jenomže interface je uživatelsky příjemnej, takže to nikomu nedošlo." Vypadá to všechno nevinně, ale jak pravil autor "Internet je zmršený, aplikace jsou zmršený, uživatelé jsou zmršený."

Za edukativní stránku přidávám knize hvězdičku - za mne je to plný počet.

Dela111
04.02.2024 5 z 5

Ať se rozhodneš jakkoli je thriller z prostředí temných stránek internetu, ze světa hackerů a je napsaný tak, že jej lehce pochopí i čtenáři, kteří nejsou zrovna odborníci v oboru IT. Zároveň se tu vyšetřuje trestný čin, který patří k těm nejodpornějším.
Hlavní hrdinka, bulvární novinářka Julita, si všimne určitých nesrovnalostí v případu jedné dopravní nehody a když na ně poukáže ve svém článku, zjistí, že šlápla do pořádného vosího hnízda. Od té chvíle už pro ni není bezpečno nikde. Její znalost počítačových sítí je sice průměrná, ale ani to, ani skutečnost, že přijde o práci a díky jistým fotkám na netu i o důstojnost, ji nezastaví v hledání pravdy. Tuto postavu je lehké si oblíbit.

Tohle je skvělý thriller o internetové kriminalitě a o nebezpečí jaké nové technologie představují. Jejich používání je zdánlivě anonymní, přitom však naopak umožňuje totální formu sledování.
Zpracování příběhu bych hodnotila 4*, tu 5. přihazuji za námět. Prosím víc knih, které otevírají téma nebezpečí kyberprostoru a které do čtenáře rýpou otázkou, jakou hodnotu má pro nás soukromí a jakou cenu jsme připraveni zaplatit za jeho ztrátu.
Doporučuji, tohle rozhodně stojí za přečtení.
Mimochodem - dotaz pro nakladatelství Host - druhý díl již autor dávno vydal, proč nevyšel u nás? ;-)


broskev28
30.12.2023 4 z 5

Ať se rozhodneš jakkoli je kniha, na kterou se chystám snad už téměř rok. A když jsem se k ní konečně dostala, rozhodně nelituju, naopak.
Prvotina mladého polského autora je výborná – dobře přeložená, jazykový redaktor taky odvedl kvalitní práci a hlavně téma je výsostně aktuální. Popis internetového bulváru s názvem Meganewsy je otřesný, počínaje způsobem jeho fungování a konče odměňováním zaměstnanců. Ovšem pořád je to jen neškodná hračka ve srovnání s darknetem.
A jestli jsem doposud nefandila chytrým mobilům a hodinkám, odteď se jim budu vyhýbat velkým obloukem!

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (26. týden)

21.06.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ať se rozhodneš jakkoli v seznamech

v Přečtených97x
ve Čtenářské výzvě11x
v Doporučených15x
v Knihotéce78x
v Chystám se číst91x
v Chci si koupit13x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

polská literatura hackeři politické thrillery kyberkriminalita

Autorovy knížky

Jakub Szamałek
polská, 1986
2020  88%Ať se rozhodneš jakkoli