Tchyně

Tchyně https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/436445/bmid_tchyne-03d-436445.jpg 4 574 169

Lucy svou tchyni poznala před pěti lety. Ačkoli se k ní Diana tehdy chovala přátelsky a zdvořile, Lucy okamžitě poznala, že nesplňuje její představy. I přesto se jí snažila vždycky zavděčit. Teď se našlo Dianino tělo a vedle něj dopis na rozloučenou. V něm se píše, že raději zemře hned, než aby sváděla únavný boj s rakovinou. Jenže při pitvě se žádná rakovina nenajde. Místo toho patolog odhalí stopy jedu a dušení. Navíc je zřejmé, že každý člen rodiny něco tají. Ale co? A kdy už konečně všechno to tajnůstkaření skončí?... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Mother-in-Law , 2019


více info...

Přidat komentář

kalimaskry
23.04.2024 5 z 5

Trvalo mi pár stránek, než jsem se začetla. Ale dlouho jsem neměla v ruce takový skvost! Rozhodně ji řadím mezi knihy, ke kterým se jednou vrátím. Přečtěte si ji, Dojdou vám věci, třeba že peníze nejsou vše a bez práce a vytrvání nejste nic. A rodina je prostě nejvíc

Svetlana54
17.04.2024 5 z 5

Tak tahle knížka mě dostala, po všech stránkách. Čtivost, vykreslení postav, všechno. Bylo mi těch dvou hlavních hrdinek Lucy a Diany strašně moc líto. Jak dlouho k sobě hledaly cestu a pak..No - život není peříčko.


Lejdus
13.04.2024 5 z 5

Pozor, připravte si kapesníky! Zpočátku byl děj knihy vleklý - nebavil mne styl a rozdělení minulost-přítomnost a dvě postavy. Nicméně jsem se do toho nakonec začetla a v 3/4 knihy jsem brečela skoro na každé stránce. Jak jsou vztahy v rodině propletené, jak každý vidí stejnou událost zcela jiným způsobem. Krásně popsané vnímání stejné situace a vnitřního rozpoložení dané osoby, co my z něj vidíme nikdy není tak, jak se daná osoba cítí. Přesně o tom život je.

Barbara182
01.04.2024 4 z 5

Skvěle napsaná knížka o složitosti rodinných vztahů a nedorozuměních, která mnohdy vzejdou ze špatné komunikace. Líbilo se mi, že je kniha vyprávěná nejen z pohledu Lucy, ale i z pohledu její tchyně, úžasně to totiž ukazovalo, jak někdy naše jednání působí na druhé úplně opačným dojmem, než bychom chtěli. A ano, asi jsem měla raději tchyni Dianu :-) Až mi jí bylo chvílemi líto, jak byla mezilidsky neohrabaná. Jinak kdyby byla kniha vyprávěná jen z pohledu Lucy, byla by hodně depresivní, takhle to bylo aspoň vysvětleno, ozvláštněno, rozhodně dobrá volba. Čtení jsem si užila a dost dlouho jsem podezírala nesprávného člověka, což je u detektivek jedině dobře :-)

Janadvorackova
11.02.2024 5 z 5

Skvěle napsané postavy Lucy a Diany.
Spíš než tím, co si dávají najevo navenek, zaujmou věci nevyslovené.
A kolikrát právě ty utvářejí vztahy...

Opatov
28.01.2024 4 z 5

Audio. Děj zpočátku nedává moc smysl. Ale pak se vše propojí a střídání osob a času se mi líbilo. Příběh matky a její rodiny a smyslu peněz.

evin84
06.01.2024 2 z 5

Kniha mě teda moc neoslovila. Nečetla se špatně ale zadny wow efekt se nekonal.Překvapuje mě takové kladné hodnocení. Jsou teda lepší knihy.

knihomolka27
06.12.2023 3 z 5

(SPOILER) Čekala jsem pohodovější krimi příběh nebo něco na ten způsob, a jak jsem četla tak jsem zjistila, že tahle kniha není úplně tím, čím se tváří že je....a to pro mě bylo překvapení. A vlastně v dobrém, ale kdybych věděla o co přesně půjde tak bych si knihu sama od sebe nevybrala.

Tchýně je totiž v první řadě hlavně drama, které není tak černobílé jak je v tomto žánru zvykem. Sledujeme tu příběh hned z několika úhlů pohledu, přičemž za hlavní hrdinku by se dala považovat Lucy, která se přivdá do rodiny s velmi zvláštní tchýní, která má poněkud radikální a osobité názory na život a výchovu dětí obecně.

Tím, že se nám střídá pohled jak z pohledu tchýně tak snachy o to je to celé smutnější. Celá tahle knížka je totiž o tom, že kolikrát není nic tak horké jak se zdá, a i k tomu nejzvláštnějšímu chování může mít člověk důvod....ale ty postavy spolu vůbec nemluví, takže dochází k samým nedorozuměním. A vám je postav líto, ale na druhou stranu chápete i tu druhou stranu a takhle se to točí celou knihu. Když k tomu přidáte ještě velmi smutný Dianin příběh a pak ten konec, tak je to doopravdy hodně sentimentální knížka, která se né vždy čte lehce.

Za mě má kniha velké díky za to, že mě donutila popřemýšlet nad mnoha motivy, které kniha obsahovala, byl jich doslova plná a jeden motiv byl zajímavější než druhý. Líbilo se mi, že se dokáže ztotožnit i s chováním, které třeba není úplně obvyklé, ale tato kniha tato trochu tabu téma zpracovává celkem přirozeně a připomíná nám, že pořád jsme jen lidské bytosti a neměli bychom se stydět za naše pocity. Díky tomu je ta kniha hutná, ale zárověn vám uteče strašně rychle.

Nakonec jsem dvě hvězdičky odtrhla za ten konec, který mi přijde už trochu přitažený za vlasy.

Kristy.Seb
03.11.2023 4 z 5

Je to jen problém, a ten zůstává problémem jen do chvíle, než ho vyřešíš.

Tak tohle byla jízda. Celou knihu jsem kroutila hlavou nad Dianou, její výchovu jsem prostě nechápala. Měla něco do sebe, ale...

Jessica007
30.10.2023 5 z 5

Moje druhá kniha od autorky. První jsem četla loni knihu Hodná sestra, jakmile vyšla - a byla skvělá. A nyní jsem si přečetla tuto, už delší dobu nachystanou, knihu Tchyně. Hodnou sestru u mě nepředčila, líbila se mi o něco méně (Hodná sestra je pro mě TOP), ale líbila se mi i tak opravdu hodně. Kniha čtivá, nemohla jsem se od ní odtrhnout, zajímavá, výborná psychologie postav. Moc jsem si čtení užila. Výborná kniha. Doporučuji (spíš tedy ženám).

Majdalenka
26.10.2023 4 z 5

Takový lepší průměr. Kniha se dobře četla a téma bylo celkem originální. Pár věcí mi tam nedávalo smysl, ale to se dá dopustit.

mignon
13.10.2023 5 z 5

První knížka od této autorky a hned trefa. Skvělý čtivý styl, zajímavé téma (kdo z nás se alespoň v něčem nepozná!), trochu psycho.. Moc se mi to líbilo.

beer.veronika
10.10.2023 4 z 5

Super námět. Diana mi byla strašně nesympatická..

mirunda
17.09.2023 5 z 5

Kniha byla velmi zajímavá. Líbilo se mi prolínání minulosti a součastnosti. Jen by to chtělo více času na čtení.

Renca.ch
10.09.2023 5 z 5

Zajímavý psychologický thiller, kniha se dobře četla. Diana mi na začatku lezla na nervy, později se sice stala více sympatickou, ale i tak některé její chování a jednání bylo zvláštní a málo pochopitelné. Konec byl překvapivý, urychlený, ale i tak bylo vše podstatné vysvětleno.

micha-ella
21.08.2023 4 z 5

Hned bych se podepsala pod komentář [VeronikaAug], přesně tohle jsem si myslela při čtení - i po přečtení! Knížka se mi líbila, tchýně rozhodně ne!

Peace
30.07.2023 5 z 5

"Život nikdy není jednoduchý."

Od autorky jsem v minulosti četla Rodinu odvedle, která mě upřímně moc nenadchla. Tchyně pro mě měla ovšem úplně jiný spád. Od děje se jen těžko odcházelo, jak čtivě byl napsaný. V průběhu knihy mi byla více sympatická Diana, ale postupně jsem si našla cestu i k Lucy.
Jsem ráda, že jsem si knihu přečetla, mohu ji s klidným svědomím vřele doporučit!

klarinka9974
10.07.2023 5 z 5

Kniha se mi moc líbila, nic náročného a přesto čtivého se špetkou záhady. Každý člen rodiny měl něco do sebe a i když byla Diana občas dost ostrá, nelze jí to zazlívat. Vše bylo dobře vysvětleno a odhaleno. Skvělé a rychlé čtení na letní večeři.

rodak
02.07.2023 5 z 5

Občas čtu tyto žensko-společenské romány.A tchyně mě velmi bavila.

Evkae36
21.05.2023 5 z 5

Po delsi dobe kniha ktera me fakt zaujala. Prolina se zde minulost se soucasnosti a postupne se dozvidame jak to vlastne vsechno vzniklo. I kdyz od pulka knihy jsem tusila, nebo vlastne vedela, i tak byla kniha super.

Autorovy další knížky

Sally Hepworth
australská, 1980
2019  73%Rodina odvedle
2021  83%Tchyně
2022  87%Hodná sestra
2016  83%Tajemství porodních bab

Kniha Tchyně je v

Právě čtených9x
Přečtených706x
Čtenářské výzvě72x
Doporučených23x
Knihotéce252x
Chystám se číst437x
Chci si koupit107x
dalších seznamech7x