Terka_v25 Terka_v25 komentáře u knih

☰ menu

Quo vadis Quo vadis Henryk Sienkiewicz

Quo vadis - knihu jsem si vybrala podle názvu, který mě lákal. Tento latinský výrok se pro mě stal velmi oblíbeným a ráda se nad ním zamýšlím. Zpět ke knize, která pojednává o vládě císaře Nera, raném rozvoji křesťanství, arbitrovi vkusu Petroniovi, ale i o lásce, naději, pronásledování, bezpráví a zhýralosti. Život v tehdejším Římě byl jasný, pokud byl člověk na vrcholu, žil si dobře, zejména oproti ostatním prostým lidem, kteří byli jen dav, se kterým se vhodně manipuluje. V mocenském boji tehdejších elit, který je plný intrik se ale jen těžko někdo udrží napořád, což pozná i Petronius. Křesťané jsou v této knize pravými mučedníky (pro Nera obětními beránky), kteří jsou zcela oddáni víře a pro své přesvědčení obětují vše. Knihu doporučuji k přečtení a zamyšlení.

30.11.2022 5 z 5


Ostrov šedých mnichů Ostrov šedých mnichů Michaela Klevisová

Vražda reportéra Johana Ruttena, jenž měl v plánu zjišťovat skutečnosti k několik let starému případu záhadného úmrtí ženy z jednoho holandského ostrova, skýtá spoustu otazníků. Vraždu pomáhá objasnit český vyšetřovatel Josef Bergman, který to v neznámém holandském prostředí nemá úplně jednoduché. Je to taková klasická detektivka, nijak závratné tempo, malý ostrov, několik postav, hraní si s detaily a trochu toho vodění čtenáře za nos. Vrah byl pro mě překvapivý, adeptů jsem měla několik. Pro oddych fajn čtení, příště zkusím další díl z této detektivní série.

29.11.2022 4 z 5


Dům na úskalí Dům na úskalí Agatha Christie

Další přečtený případ s mým oblíbeným detektivem, který se tentokrát snaží přijít na kloub záhadě, kdo usiluje o život jedné mladé dívce. A. Christie opět v průběhu děje nabízí různé možnosti, kdo je tajemným pachatelem. Sečteno podtrženo taková klasika, byť už na začátku mi tam něco nehrálo, takže mě pachatel až tak nepřekvapil, spíš důvod proč se to celé stalo. Hastings potěšil.

17.04.2022 4 z 5


Skvrna Skvrna Gillian Flynn

Od Gillian Flynn jsem již přečetla Zmizelou, která mě nijak extrémně nenadchla, ale i přesto jsem se po letech k této autorce vrátila a do rukou se mi dostala Skvrna, která se mi po dočtení stala spíše odpudivým flekem. Knihu si pro sebe dělím na 3 části - podivný začátek, popisující "práci" hlavní hrdinky, střední část - jo, ta měla atmosféru a říkala jsem si, že by to třeba nemuselo být špatné, ale pak přišla na řadu poslední třetina. Tam se všechno naprosto otočilo, ale nemůžu říct, že by mě to potěšilo. Spíš naštvalo. Ne, Gillian asi nebude mou oblíbenou autorkou.

11.04.2022 3 z 5


Kořist Kořist Darcy Coates

Mladá dívka se ztratí v tajemném lese, noc na krku, v patách má podivné monstrum a v rukou fotoaparát. Co se sní asi tak stane? Policie samozřejmě nehýří aktivitou při jejím hledání, proto se ji její bratr s partou přátel vydává hledat, což nebyl zrovna nejlepší nápad. Musím říct, že mě kniha překvapila, nečekala jsem nic extra, ale větší část knihy mě nutila číst dál a dál. Sice si úplně nemyslím, že to byl horor a občas mi tam něco vadilo, ale vypadalo to dost zajímavě. Být samotná v takovém lese bych tedy nechtěla. Výsledný dojem mi trochu pokazilo posledních cca 50 stránek, asi budu ojedinělý případ, ale ten konec mě moc nenadchl. Nevím proč, ale tam to pro mě ztratilo atmosféru. Autorka to musela nějak zakončit, to chápu, ale čekala jsem víc po těch poměrně slušných 300 stránkách. Tady mám pocit, že autorka měla dobrý nápad na příběh, ale pak měla co dělat, aby ho vůbec vysvětlila.

14.02.2022 4 z 5


Soběstačný Soběstačný Zuzana Dostálová

Soběstačný - musím říct, že jsem v konečném důsledku měla přeci jen vyšší očekávání. Příběh o Štěpánovi je dobrý, čtivý, smutný a takový ze života. Štěpán se i přes pošramocené rodinné zázemí a další překážky nakonec stává nezávislým a samostatným. I když to znamená, že se v důsledku toho chová dospěleji než skuteční dospělí. Je to těžká škola života. Bohužel mě osobně příběh více nezasáhl, možná to je i stylem psaní autorky nebo něčím jiným, kdo ví.

28.01.2022 4 z 5


Dům na samotě Dům na samotě Michaela Klevisová

Dům na samotě je mojí první knihou od paní Klevisové a jsem příjemně překvapená. Přečetla jsem ji skoro jedním dechem. Je to taková klasická detektivka, ale je fajn. Celkově bych se shodla s komentářem od PetiJelinkova, lépe bych to asi nenapsala. Hl. vyšetřovatel Bergman mi nevadil, ale že bych si k němu vybudovala nějaký bližší vztah to se říct taky nedá. Snad se o něm dozvím více v jiných dílech ze série.

02.01.2022 4 z 5


Karty na stole Karty na stole Agatha Christie

Čtyři vyšetřovatelé a čtyři potenciální pachatelé se sejdou u partie bridže. Později se objeví i mrtvola a nezbývá než vyřešit, kdo je vrahem. Samozřejmě by to nebyl Poirot, aby na konci nevyložil své "karty". Jako oddechový příběh je to fajn, čte se dobře, ale na ty nejlepší zápletky z pera A. Christie to úplně nemá.

11.11.2021 4 z 5


1984: grafický román 1984: grafický román George Orwell (p)

Grafické zpracování slavného románu je povedené a dává mu nový rozměr. Zpočátku mi provedení přišlo příliš temné - černo-bílá kresba (příležitostně červená), ale musím uznat, že se to k tomu příběhu hodí a perfektně ho dokresluje. Místy mě množství textu odvádělo od samotné kresby. Řekla bych, že toto zpracování dobře vystihuje myšlenky a poselství 1984, takže pro ty, co si třeba netroufají na román v klasické podobě, nebo si chtějí oživit již předchozí čtení, je to dobrá volba.

29.10.2021


Nejlepší pro všechny Nejlepší pro všechny Petra Soukupová

Kdo z nás se někdy choval nebo něco (ne)udělal s vědomím, že to tak bude nejlepší pro všechny (často je tomu právě naopak). To je i případ Hany, jejího syna Viktora a babičky Evy. P. Soukupová rozehrála velmi realistický příběh. Nejvíc mě oslovila postava babičky, naopak postava Hany mi přišla lehce šablonovitá - herečka, neschopná se postarat o syna, její vztahy... Ale i přesto hodnotím knihu kladně, líbila se mi atmosféra a celkové vyznění knihy, i když neveselé, ale to je život.

11.10.2021 5 z 5


Útočiště Útočiště Jérôme Loubry

Útočiště - zajímavá kniha, kdy si autor dokáže se čtenářem dobře pohrát. Co je skutečnost a co je smyšlené, co je pravda či lež. Četlo se mi to dobře a nejvíc mě zaujala první část. Nicméně už jsem podobnou knihu o "ostrově" četla, takže jsem většinu knihy spíš čekala, jestli to skončí stejným způsobem. Proto jsem na konci nebyla moc překvapená z toho, jak to dopadlo. Taky si myslím, že autor mohl více dovysvětlit příběh v závěru knihy. To hlavní objasněno bylo, ale na něco jsem odpověď prostě nenašla. Je to škoda, snad příště.

10.10.2021 4 z 5


Zmizelí Zmizelí Sibel Hodge

Na této knize mě nejvíce zaujala obálka, a to už při vydání. Záměr knihy, řekněme poselství autorky je taky dobré a poukazuje na palčivý problém, ale to zpracování celou snahu autorky poněkud sráží. Z mého pohledu je příběh takový obehraný, bez nápadu. Ani postavy nebyly nic moc, všemu nasadil korunu inspektor Thornton. U jeho chování jsem nenašla moc logiky.

14.09.2021 3 z 5


Čapci Čapci Marie Šulcová

Kniha je velmi povedená a musím říct, že mi rozšířila obzory. Sice znám Karla a Josefa, tak jak nám o nich řekli ve škole, ale to je asi tak všechno. Takže jsem ráda, že jsem se prostřednictvím tohoto díla mohla seznámit s celou rodinou Čapkových, ale i dalšími zajímavými osobnostmi tehdejší doby, a také prostředím - Úpicí a okolím, Hradcem či Prahou. Četbu mohu doporučit a určitě sáhnu po druhém dílu.

24.08.2021


Vděk Vděk Delphine de Vigan

Velmi povedená kniha, která se sice věnuje nelehkému tématu, ale citlivě a lidsky. Autorka využívá kratších vět, takže je vše srozumitelné a bez zbytečných odboček. Knížka je taková útlá jednohubka. Určitě ale nabízí věci k zamyšlení - za co je člověk doopravdy vděčný, nevyhnutelnost stárnutí, pomoc a podpora potřebným, důležitost slov apod.
"Stárnout znamená ztrácet."

16.08.2021 5 z 5


Dívka s perlou Dívka s perlou Tracy Chevalier

Dívka s perlou aneb jak mohl vzniknout slavný obraz. Byť jde o autorčinu smyšlenou verzi, tak postava malíře Vermeera je skutečná, a protože jsem ho předtím neznala, tak jsem se dozvěděla i něco nového. Na knize se mi líbil popis celé doby a života tehdejších obyvatel, tento pohled byl pěkně propracovaný a dýchal atmosférou dávných časů. S postavou Griet jsem si úplně nesedla, ale to je můj subjektivní názor.

03.08.2021 4 z 5


Mravenci Mravenci Bernard Werber

Mravenci mě moc bavili. Nemají to ty malé všetečné potvůrky vůbec jednoduché. Jejich život v mraveništi je daný, každý má svoji roli. Je to zkrátka komplexní společenství. Navíc nebezpečí číhá skoro na každém kroku. Pozoruhodné je i mravenčí myšlení a schopnost řešit problémy. Díky Mravencům jsem si také mohla nostalgicky zavzpomínat na dětství s Ferdou Mravencem.
Mravenčí linie příběhu byla celkově super, horší už to bylo s tou lidskou a podivným sklepem - holt je to sci-fi. Ale i tak hodnotím knihu pozitivně a sáhnu po 2. dílu.

01.08.2021 5 z 5


Mor Mor Albert Camus

Náročnější čtení, ale stále aktuální a s přesahem, protože tu bude vždycky nějaká podoba moru, který zaútočí na společnost a rozebere ji na jednotlivce a odhalí jejich pravou podstatu. Někoho mor pohltí, ale některé jedince dostane na vrchol. Zajímavý je střet zájmů jednotlivce a blaha celé společnosti, to ostatně názorně prožíváme i dnes.

05.07.2021 4 z 5


V pasti lží V pasti lží B. A. Paris (p)

Zajímavý příběh, hezky se to četlo. Hlavní hrdinka Cass toho měla naloženo hodně, měla to těžké - kdo ví, jestli je blázen, trpí nemocí nebo je to všechno jinak. Jako bavilo mě to, docela dost, ale některé situace byly přitažené za vlasy.

05.07.2021 4 z 5


Příběh služebnice Příběh služebnice Margaret Atwood

Pro mě opravdu zajímavá kniha. Když si vezmu, že originál vyšel už v roce 1985, tak je to pozoruhodná vize (ne)možné budoucnosti. Začátek knihy mě chytnul, neměla jsem problém se stylem psaní autorky. Jediné na co jsem si musela dávat více pozor bylo střídání přítomnosti a minulosti hl. hrdinky. Bohužel s blížícím se koncem to pro mě ztrácelo trochu dech. Možná je to tím, že čím víc jsem knihou postupovala, tak tím víc jsem měla otázek, ale málo odpovědí. V tomto ohledu kniha dostojí svému názvu - Příběh služebnice. Její myšlenky, pocity a omezené žití jsou v popředí. Fiktivní republika Gileád je zčásti zahalena tajemstvím. Pokud se vrátím k samotné úloze služebnic, tak je to dost smutné, ale ona i ta úloha mužů byla zvláštní. Snad se více dozvím v navazující knize - Svědectví.

24.06.2021 4 z 5


Pandemie Pandemie Franck Thilliez

Pandemie se mi líbila, a to hodně. Osobně mi nevadí, že kniha pojednává z velké části o rozšíření virů a mikrobů, právě to mi přijde zajímavé. Navíc kniha v originálu vyšla již v roce 2015, to jenom český překlad vychází v této nepříznivé době. Ale není to jen o pandemii, ale vyšetřují se i brutální úmrtí, takže kriminalisté mají plné ruce práce.
Styl psaní pana Thillieze byl pro mě velmi čtivý, bez hluchých míst. Nescházelo napětí, jen některé věci mi přišly podané trochu náhodně, aby se děj posunul dále a byl tam zvrat. Ale komplexně je příběh vystavěn dobře, takže jsem spokojená. Docela mě zaujalo i temné virtuální prostředí, ve kterém nejde nikoho vystopovat. Bude tohle v budoucnosti ráj zločinu? Možná už je - to je celkem děsivé.
Větší mínus knihy už naznačily předchozí komentáře. Je to x-tý díl ze série a odkazy na předešlé díly tam jsou, takže kdo rád čte série postupně, měl by začít prvním dílem. Já jsem sice začala až Pandemií, ale určitě zkusím i jiný díl. Možná se z konce vrátím na začátek :)

12.06.2021 5 z 5