Kořist

Kořist https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458306/bmid_korist-jrO-458306.png 4 1254 378

Ve svém novém, samostatném románu servíruje oblíbená hororová autorka Darcy Coates svým čtenářkám a čtenářům mrazivý příběh dvaadvacetileté dívky jménem Eileen, která se ztratí během pěšího výletu v odlehlém lese Ashlough. O pět dní později je na břehu blízké řeky nalezen její fotoaparát obsahující podivné snímky, které byly vyfoceny až po jejím zmizení. Eileenin bratr Chris chce věřit tomu, že je jeho sestra stále naživu, a tak se krátce poté, co se policie rozhodne ukončit vyšetřování, domluví se svými čtyřmi kamarády a společně utvoří pátrací tým, jehož cílem je pročesat tajuplný les i jeho okolí a ztracenou dívku najít. Avšak čím víc se vzdalují od frekventovaných turistických stezek, tím podivnější stopy nacházejí. Postupně si začnou uvědomovat, že v lese nejsou sami… a že Eileenino zmizení nebyla jen nešťastná náhoda. V tu chvíli je však na útěk už příliš pozdě…... celý text

Literatura světová Horory Thrillery
Vydáno: , Fobos
Originální název:

Hunted , 2018


více info...

Přidat komentář

klarence
dnes 3 z 5

Moje první audio kniha a musím říct, že přednes byl výborný a dával knize větší šmrnc. Na začátku jsem, ale čekala krapet něco jiného a místy se mi to zdálo zdlouhavé. Musím přiznat, že mi to nakonec bavilo, kdy si autorka hraje s myslí. Také přiznám,že rozuzlení jsem nečekala, jen vím, že do toho lesa nikdy nevkročím :-)

keiko33
20.04.2024 4 z 5

Počúvané ako audio kniha. Táto kniha je taká hororová hra s mysľou. V lese Ashlough sa strácajú osamelí turisti. Práve sa stratila aj Eileen, ktorú sa rozhodnú jej brat Chris a jeho kamaráti na vlastnú päsť hľadať. Autorka sa s vami pohráva. Kto za tým stojí? Tajomná príšera, psychopatický vrah, alebo sa turisti v nekonečnom lese po tme zbláznia? Postavy boli ok. Tak trochu mi partia pripomínala Scooby doo. Múdra Anna, ako Velma. Hlúpučka Hailey, ako Daphne, Flint ako Fred. Idú riešiť záhadu. Aj keď výsledok nedopadne úplne bez obetí. Po celý čas som mala zimomriavky a to je pri takejto knihe najdôležitejšie a samozrejme konečne odhalenie. Musím sa priznať, že ku koncu, už mi bolo jasné kto to má na svedomí. Takže mi trochu chýbal ten wau efekt odhalenie. Trochu ma sklamal celkový dôvod. Už sa vám stalo, že kniha je po celý čas úžasná a posledných pár strán to pokazí? Koniec nebol zlý, ale ani ma nedostal. Preto len 4*. Páčilo sa mi, že najväčšia hlavička je ženská postava a to policajtka Carla.


Magrata15
14.04.2024 4 z 5

Nebyl to úplně horor, spíš detektivka. Místy trošku zdlouhavá, ale jinak se svižně střídaly kapitoly.
Závěr byl překvapující.

Ospalý_Táta
10.04.2024 4 z 5

Ale jo, napětí dobré. Nemuselo to být tak dlouhé, některé pasáže vyloženě zdržovaly. Konec slabší. "No ty vole" efekt se nekonal. Ale celkově se to četlo dobře. První kniha od autorky a asi ne poslední.

Janadvorackova
10.04.2024 3 z 5

Je to chlupaté, vysoké, hnědé, drápy to má, zelené oči. Číhá to ve tmě, škrabká to o stromy a dělá divné zvuky. Žije to v lese a lákají ho osamělí turisté. Co to je?
Příšera, kterou autorka vytvořila, aby vyzkoušela odolnost několika lidí a popohnala k práci pár policistů :).

Příběh obsahuje hnijící mrtvolu, čvachtající věci a kusy lidských těl.
Doporučuji poslouchat v lese.

bumble
05.04.2024 4 z 5

Až překvapivě dobré.
Na začátku jsem si říkal, jak tohle bude pokračovat, co se dá tady vymyslet? Ale ano, ono to šlo a rozhodně to odsýpalo. Někdy mi naivita mladých trochu zarážela, ale být v takové situaci, kdo ví, jak by se člověk zachoval sám.
Vše směřovalo k velmi zajímavému závěru a podtrhlo to jinak velmi zdařilou knihu.

adelinka
31.03.2024 3 z 5

Za mňa celkom fajn, očakávala som nejake väčšie napätie, ale napriek tomu fajn. Niekedy som bola prekvapena akým zbytočným rizikam sa mladí vystavili, ale asi to bolo potrebné, vyvolať väčšie napätie..

vybusna
25.03.2024 3 z 5

Takže nielen filmy sa točia na motívy kníh, ale sa aj píšu knihy na motívy filmov.
Počúvala som ako audio a príjemne sa pri tom varilo, žehlilo, umývalo okno. To je asi tak všetko čo môžem k tomu napísať.

mario.nette
24.03.2024 4 z 5

Něco jiného, než jsme u Darcy zvyklí :) konec mě tedy nepřekvapil, čekala jsem to. Jsou ale lepší knihy od ní (ty o domech)

rilajaan
23.03.2024 4 z 5

Trošku jiná Darcy. Děsivé, ale uvěřitelné.

Tess_BooksNerd
07.03.2024 5 z 5

Poslechnuto jako audiokniha. Toto dílo je zároveň mé druhé setkání s touto spisovatelkou. A opět mě kniha zaujala takovým způsobem, že jsem musela poslouchat každou volnou sekundu. Příběh je napínavý, nenechá čtenáře ani na minutu vydechnout. A když už si člověk říká, že to rozluštil a vše dopadne dobře, PRÁSK!! Všechny vaše úvahy a naděje spisovatelka vezme, rozcupuje na kousky a hodí vám je k nohám jako nějaký nepovedený výkres. Finále vás naprosto odrovná.

Eileen se vydává prozkoumat Ashlougský les. Koupe se v jezírku, dělá krásné fotografie a vydává se nebezpečnou stezkou prozkoumat les. Jenže se nedaří vše, jak by mělo. Najednou se ocitá hluboko v lese a ztrácí cestu zpět. Ztracená, bez zásob, bez signálu nebo spacáku. Neplánovala se v lese zdržovat déle, než pár hodin. Ve tmě je téměř bezmocná. Neustále má pocit, jako by jí něco sledovalo. Slyší divný klapot a když se otočí, sleduje ji jakési monstrum. Při útěku spadne do řeky. V noci nic nevidí, nemá baterku, nemůže zavolat pomoc. Jedinou útěchou jí je fotoaparát a blesk, s kterým si dokáže posvítit a zároveň udělat pár fotografií. Jenže pro Eileen už je pozdě.
Její rodina nahlásí zmizení, ale policie má za to, že je již mrtvá, a tak pátrací akci nevyhlásí. A tak se toho ujme její bratr Chris a kamarádi. S vybavením a skvělým plánem vstupují do lesa. Ani si neuvědomují, že je neustále něco sleduje. Příšera, která nemá slitování. S nadějí v srdcích rozjíždí pátrání po své blízké, které se během okamžiku obrátí na útěk, vlastní přežití a noční můru. Ale nic není tak, jak se na první pohled zdá. Dokáží odhalit tajemství lesa, najít Eileen a zachránit i sebe? To monstrum je silné, nepolapitelné a dost dobře připravené. Je to člověk? Na lidskou bytost je to ovšem moc obrovské a chlupaté. Že by Yeti? Hraje si s nimi pouhá fantazie? Nebo je jen kamarád vylákal na jakousi záchranou výpravu, aby je pak zvráceným způsobem zabil?

Oficiálně jsem se stala fanynkou Darcy Cotes.

Slezadav
04.03.2024 3 z 5

Moje druhá setkání s Darcy Coates mě jen utvrdilo v tom, že nevím, co na této autorce lidi tak přitahuje.
Ano, Kořist může někomu připadat strašidelná, jakýsi hororový nádech tento thriller má, dokonce i napětí je budováno celkem dobře. A docela mě bavila postava Carly.
Bohužel můj zážitek citelně sráželo nekolik nedostatků. Zejména mi skoro všechny hlavní postavy připadaly jaksi nevyspělé. Na to, že všem bylo přes dvacet to autorka tlačila až příliš směrem k nějakému ya teritoriu, jakoby se bála psát dospělé postavy pro dospělé čtenáře. Postavy jednají jako teenageři a je s nimi i jednáno jako s takovými. Proč ? Proč z toho jde pocit, jako by bylo pro postavy zcela normální ve 23 letech každý večer telefonovat rodičům, oznamovat jim, kde se nachází a ptát se na povolení, jestli mohou ven. Přičemž jsou ještě často nazývány "děcka". Tohle se bohužel táhlo celou knihou. Naivita některých postav byla až k pláči. Zakončení nebylo úplně špatné, ale že bych si z něho sednul na zadek také ne.
Co ovšem oceňuji je fakt, že se autorka nebála svým postavám ublížit, což bývá velmi častý nešvar. Pozitivním efektem pak je, že můžete mít opravdu strach, co se komu stane.
Ačkoli Kořist není dokonalá, je určitě lepší, než Hlasy v bouři, které jsem od autorky četl dříve. A musím vyzdvyhnout i Janu Strykovou, která se s namluvením audioknihy popasovala skutečně znamenitě. Za sebe bohužel této knize ale víc, než průměrné 3/5 dát nemohu.

Satyrka
29.02.2024 4 z 5

Moje první AUDIOKNIHA
Vzhledem k tomu, že v práci nemůžu číst, ale mohu poslouchat ve sluchátkách, jsem se rozhodla, že po všech těch podcastech zkusím i audioknihu.
.
Kořist bych si normálně nekoupila, byla prostě ve slevě a zároveň jsem měla od Darcy něco načteno, tak jsem to zkusila.
Co se týče vypravěčky - Jana Stryková, tak ta mi sedla, a zkusím najít něco dalšího, co načetla.
.
Co se týče samotného příběhu... Přestože je Darcy označovaná jako královna hororu, její knihy mi přijdou spíš průměrné. Ale baví mě a mně stačí to strašení, které dokáže napsat. Takže jsem byla trochu překvapená, protože kniha byla lepší než knihy, které jsem zatím od Darcy četla. Ano, dá se toho spoustu uhodnout, a já ke všemu doma četla knihu Zlý pes od Alexe Smitha a v práci poslouchala tuto a tak jsem tu měla pár podobností. Celkově jsem hodně z toho čekala a předpokládala, dokonce jsem měla dva tipy na zlouna a trefila jsem se. Je zkrátka fakt, že takový princip má hodně krimi, co čtu, a tak už prostě nikomu nevěřím. I přesto všechno mě kniha bavila, a některé postavy jsem si i oblíbila (Chrise třeba vůbec). Takže pár šoků přišlo, protože autorka byla krutější než v ostatních jejích knihách, (které jsem četla). Nečekala jsem to od ní. Z vyprávění šlo příjemné i nepříjemné mrazení a chtěla jsem vědět, co se bude dít dál. Konec mě překvapil - nečekala jsem takové "vyřešení".
.
Shrnuto - kniha byla opět takový průměr, ale za mě lepší než jsem od Darcy (zatím) četla, bavila mě, ale jak tu mnoho lidí píše, námět nebyl úplně originální. Bylo tu mnoho prvků, co už znám. I tak se ve mně příběh a hlavně jeho postavy silně usídlil a proto tolik hvězd.
.
.
Poznámky obsahující spoilery:
Když si to pak celé v hlavě znovu přehraju, záchranná mise skončila hůř než kdyby parta nic neudělala.
- Od Carly jsem čekala, že bude mít u sebe něco, co jede živě a tak Deckerovu zpověď uslyší i ostatní, ale ne. (Omluvte případné chyby ve jménech, přece jenom jsem knihu jen poslouchala)

Butterfly340
23.02.2024 2 z 5

Kořist jsem začala poslouchat jako audioknihu někdy na začátku prosince, když jsem byla nemocná. A teprve tento týden jsem se dokopala k tomu, abych příběh doposlechla. Tolik asi k tomu, jak mě bavil.

Začátek je slibný. Ten popis atmosféry a boje o přežití. Bohužel tohle velmi rychle skončí a příběh se začne točit kolem party teenagerů, kteří mozek zapnou až tehdy, když jim začne jít skutečně o kejhák. Do té doby mají hlavu jen na to, aby jim nepršelo do krku. Mohla bych tady uvést příklady jednání, u kterého jsem si chtěla rvát vlasy, ale nechci spoilerovat.
Ani vyšetřovatelka není kdovíjak sympatická. Alkoholička, který už je všechno jedno. Nějak jsem s ní nedokázala soucítit.
To jsem teda nedokázala s žádnou z postav. Co mi nejvíc vadilo bylo, že každá postava má doslova jen jeden rys, který se stále dokola omílá.

Netrvalo tedy dlouho a začala jsem fandit nestvůře.

Kniha má i světlý momenty, ale bohužel těch není tolik, abych mohla hodnotit lépe.

Přiznám se, že byla jedna část, u které mi běhal mráz po zádech. Jinak ale většinu knihy jsem žádné napětí ani děs nepociťovala (a to jsem poslouchala i o půlnoci, když jsem byla doma sama xd).
Tolik vychvalovaná Darcy Coates mě tedy zklamala. Možná ji dám ještě někdy nějakou šanci, avšak vím, že v nejbližší době to nehrozí.

Dela111
10.02.2024 4 z 5

Kořist je thriller s výrazně hororovými prvky. Příběh se odehrává v místě typickém pro horor - nekonečný hustý les, kde se člověk po odklonu z vyznačené turistické trasy lehce ztratí. Pochopitelně tu není signál, takže se pomoci nedá dovolat. Navíc v lese číhá něco nebezpečného, záhadný tvor, který se v noci vydává na lov...
Parta mladých lidí se do takového lesa vydá hledat ztracenou sestru jednoho z nich. Samozřejmě zažijí všechno, co se dá na takovém místě očekávat a jejich výprava se změní v boj o přežití...
Děj tady není originální a rozuzlení už vůbec ne. Přesně takové mi vždy přijde moc jednoduché, nebaví mě a od autora (tady autorky) není vůbec nápadité. Do příběhu je však lehké se začíst a po pár desítkách stran už čtenáře pohltí.
Prostředí je dobře vykreslené, v noci se z lesa stává děsivé místo. V příběhu nechybí napínavé i dramatické pasáže, není však postaven na násilných scénách nebo potocích krve, což tady beru jako plus.
Za mě 4*, především za čtivost. Není to nic nového, dějově i rozuzlením spíše jednoduchý příběh, ale mimořádně chytlavě napsaný.

Anniee
10.02.2024 4 z 5

Taková poměrně jednohubka která chytne a nepustí. To Darcy Coates umí. Zásadní problém s knihou nemám, dost mě bavila, ale ten konec byl opravdu až moc uspěchaný a neseděl mi ke zbytku knihy.

sirojezkin
10.02.2024 5 z 5

Tak po přečtení této knihy Vás přejde chuť na osamělé procházky po lese . Kniha je napínavá od začátku. Do konce. Navíc závěr - to byste neuhádli.

TerkinKnižnySve
09.02.2024 3 z 5

Darcy Coates - Kořist


Počet strán: 363
Žáner: #horor #thriller
Vydavateľstvo: @nasenakladatelstvi #fobos

No teda musím povedať, že ma Darcy kapku sklamala v tejto knihe :(

Ale ja jej to odpustim :)

Začiatok knihy pecka! No potom uz to taká pecka nebola , hlavna vyšetrovateľka ma príšerné na*ierala takú antipatiu uz som dlho nezažila a vlieklo sa to so mnou celú knihu.

Ostatne hlavne postavy, ktoré sa vydali na cestu hier o život v temnom lese si vyslúžili môj obdiv najmä Anna mozog celej operácie.

Myslim, že keby kniha mala o 100 stran menej dostavil by sa tak ten wow efekt z ktorého by som padla na riť a vyslúžila by si plný počet hviezd ale zbytočne naťahovanie jej ubrali veľa.

Ani mi nevadilo tie seky v kapitolách kedy v tom najlepšom jednoducho prešla na inú postavu a vy ste v napätí čakali čo bude pokračovať.

A aby som nezabudla, záver bol výborný tak ako začiatok.

Teším sa samozrejme na ďalšie knihy mojej obľúbenej horor autorky.

Za štafetu ďakujem @stafety.rachel.roo

Štafeta č. 130
Kniha č. 43

#recenzieTerka #kniznarecenzia #kniznastafeta #stafetovyzavislak #kniznizavislaci #darcycoates #korist #milujemeknihy2 #skbookstagram

Obsah:

#tajomstvo #duchovia

Ve svém novém, samostatném románu servíruje oblíbená hororová autorka Darcy Coates svým čtenářkám a čtenářům mrazivý příběh dvaadvacetileté dívky jménem Eileen, která se ztratí během pěšího výletu v odlehlém lese Ashlough. O pět dní později je na břehu blízké řeky nalezen její fotoaparát obsahující podivné snímky, které byly vyfoceny až po jejím zmizení.
Eileenin bratr Chris chce věřit tomu, že je jeho sestra stále naživu, a tak se krátce poté, co se policie rozhodne ukončit vyšetřování, domluví se svými čtyřmi kamarády a společně utvoří pátrací tým, jehož cílem je pročesat tajuplný les i jeho okolí a ztracenou dívku najít. Avšak čím víc se vzdalují od frekventovaných turistických stezek, tím podivnější stopy nacházejí. Postupně si začnou uvědomovat, že v lese nejsou sami a že Eileenino zmizení nebyla jen nešťastná náhoda.

V tu chvíli je však na útěk už příliš pozdě

Stanas513
07.02.2024 5 z 5

Tak tedy: kdyby člověk neměl nic jiného na práci a nemusel aspoň chvilku spát, od této knihy se nedá utrhnout. Právě jsem dočetla a zjistila jsem, že mám husí kůži - a není to zimou! Opravdu pěkně vykonstruovaný příběh, děj ubíhá a dochází k překvapivým obratům, hlavně na konci knihy.

lenka7679
03.02.2024 3 z 5

(SPOILER) Pozor, může se jevit jako spoiler!
Pro mě je Darcy Coates někde na půl cesty. Její horory nejsou hororové. Zde se jí podařilo vybudovat celkem dobrou atmosféru.
Tato kniha se čte oproti jejím klasickým dílům o dost lépe, protože nikde nevyskakují ti její pohádkoví bubáci. Jenže konec mě také, stejně jak už zaznělo v jiných komentářích, úplně neuspokojil. Oproti zbytku je uspěchaný a nepropracovaný. Jako by už zkrátka nějak dopadnout musel.