SirenKa SirenKa komentáře u knih

☰ menu

Noc špatných polibků Noc špatných polibků Dagmar Digma Čechová

Ale jako jo, moje druhá kniha autorky, o co horší obálka o to lepší příběh. Román pro ženy odkoukaný ze života, předvídatelný bez objevného přesahu, leckdo v něm najde sebe, nebo určitě někoho, koho zná. Doporučuji jako nenáročné, odsýpající čtení třeba na dovolenou.

30.04.2024 4 z 5


O starém Řecku ve výtahu O starém Řecku ve výtahu Theodore Papakostas

Ach jo.. takový krásný počin vědce o pohledu na historii světa pro nás laiky. Ještě jsem se nesetkala s knihou, kde by překladatel zabil autora a to hned několikrát už na 2. a 3. straně textu a pak znovu a znovu. To si vážně v nakladatelství ani jednou nevyhledali tohoto oblíbeného influencera? Nejmenuje se totiž Archeostoryteller ale Archaeostoryteller. Pro mne to knihu významně degraduje, jak má člověk věřit dalšímu textu? A koukám, že oba recenzenti chybu šíří vesele dál.

23.04.2024 3 z 5


Alchymista Alchymista Paulo Coelho

Komerční rychlokurs, příručka, když chceš filosofovat a vypadat jako intelektuál a nemáš doopravdy načteno.

13.04.2024 2 z 5


Astrid Lindgrenová Astrid Lindgrenová Susanne Lieder

Ke knihám se nevracím, ale Děti z Bullerbynu jsem četla několikrát a to posvátné nadšení, kdy se mi knihu v knihovně podařilo ulovit, si vybavuji i po desítkách let, to rozhodně něco znamená.

Román o životě slavné spisovatelky není nijak výjimečné nebo strhující čtení, je to ale pohodovka, ze které, jak už tady někdo psal, na vás dýchne dětská a poměrně plachá duše světoznámé autorky. Jsem ráda, že jsem se o jejím životě něco dozvěděla.

Obálka se zrcadlem je velmi trefná, věřím, že by z ní byla Astrid nadšená.

P.S.: Co by byla Astrid bez Heleny Zmatlíkové?! (Toho si nevšímejte, jen si tu přihazuji další poklonu z dětství)

13.04.2024 4 z 5


Zahradní slavnost Zahradní slavnost Václav Havel

Tuhle maturitní otázku si vytáhnout před xx lety tak budu nešťastná.

Teď vidím, že jsem uzrála. Wow, tohle je naprostá pecka, brutální, geniální. Neskutečně jsem se bavila.

02.04.2024 5 z 5


Někdo z nás Někdo z nás Kristýna Trpková

Tak toto byla jízda, bohužel z kopce. Asi jsem byla příliš natěšená po detektivní trilogii. První polovina je totálně odfláknutá, nastavovaná jak maturitní písemka, aby se naplnil počet slov. Naprosto nesmyslné, zbytečné, urputné popisy kdekoho a kdečeho, slovník přídavných jmen byste z toho dali dohromady. Kdybych nepřečetla ty první tři detektivky, tak knihu odložím. Druhá polovina je lepší, detektivní část ok, ale zklamání budu ještě chvíli vydýchávat.

01.04.2024 2 z 5


U severní zdi U severní zdi Petra Klabouchová

Kniha se čte velmi dobře, ale je to nehezké čtení.
Moje generace je v tomto tématu naprosto nedovzdělaná.
Děkuji.

20.03.2024 5 z 5


Vetřelec Vetřelec Kristýna Trpková

Když jsem v prvních 80ti stranách 3x (slovy třikrát) narazila na slovo "majestátní" (ramena, altán a dům), nevěřila jsem vlastním očím. Měla jsem pocit, jako by autorka tak trochu usnula na vavřínech, ty dlouhé, místy až patetické popisy všeho. Kriminální část skvělá - napínavá, emotivní, originální. Ale jako jo, nenechám si ujít další knihu.

29.01.2024 3 z 5


Vesnice Vesnice Kristýna Trpková

Začala jsem prostředním dílem ze série, kniha je dobře napsaná, napínavá a čtivá od samého začátku.

03.01.2024 5 z 5


Marion: Guvernantka královské rodiny Marion: Guvernantka královské rodiny Fern Britton

Pro mne dobytá další oblast literatury, do které jsem doposud nezabloudila. Příběh Marion je dobře napsaný, čtivý. Pokud by se odehrál jak byl popsán, věřím, že Marion život u dvora zcela pohltil, a o partnera v podstatě nestála, ač to sama neviděla/nechtěla vidět. Měla v podvědomí ukotvený stereotyp vdát se, mít děti, dělají to tak všichni, že.. Nedokážu si představit svéprávnou ženu, která by reagovala jako ona v otázkách vlastní budoucnosti. S odstupem mi příjde fascinující (nikoliv překvapivé), že "vzdělávání" budoucí šlechty měla na starost nedovzdělaná, naivní dívka z venkova, a to v širokém období od batolete po mladou ženu. Neměla jim co předat jak v hloubce a rozsahu informací, tak co se týče osobního postoje, přístupu k životu a vlastně nějaký rozsah, čeho se mělo vzdělávání týkat, se v knize vůbec nezmiňuje. Člověk se prostě nechce dovídat o intelektuální prostotě vládnoucí královské rodiny, do které takto v podstatě skvěle "zapadla" i sobě (královně) rovna nepříliš bystrá Diana. Výbornou postavou byl Tommy, jeho paměti by mne rozhodně zajímaly. Museli se ti komorníci a předsedové vlád, kteří měli něco v hlavě, na "image" dvora neskutečně nadřít. ... PS: A stejně občas s potěšením spočinu na nějaké fotce dokonalé královské rodinky :-)

29.12.2023 5 z 5


Svetlo v okne Svetlo v okne Marion Kummerow

Neuvěřitelný, ale čtivý příběh o vůli žít, o strachu, naději a beznaději zasazený do válečného Berlína, Lipska a Paříže. Autorka je znalá historických a místních souvislostí a tyto informace, přiměřeně dávkované do téměř romantického příběhu mne docela obohatily.
Konec za mne trošku rychlý a nedotažený ve věci "financí".

"Opravdu je dobro zabíjet jiné lidi?" V této otázce jsme se jako lidstvo evidentně nikam neposunuli.

14.12.2023


Kufr pana Lederera Kufr pana Lederera Jan Jelínek

Kniha se nečetla úplně sama, ale i tak jsem ji přelouskala až do konce. Autor zmiňuje řadu historických událostí, začíná před druhou světovou válkou, popisuje životní peripetie židovského mladého muže, jeho lásky, rodiny. První část je dějově i fakty zajímavější. Druhá část knihy se přehoupne v něco, co připomíná příběh pejska a kočičky, jak vařili (nastavovali) dort. Hrdina se mění v nesympatického zazobaného seladona, který (asi dle autorova mínění) ví, po čem ženy touží. Obávám se, že to autor myslel vážně.

06.12.2023 2 z 5


Co neodvál ani čas Co neodvál ani čas Hana Marie Körnerová (p)

Začnu zhurta kritikou, prodávat knihu, ve které není ani zmínka o tom, že se jedná o soubor dvou již dříve vydaných samostatných knih, považuji tak trochu za podvod. Já jsem knihy naštěstí samostatně nečetla, tak to nějak přežiju. A dále už k románům, čte se to samo, jak je u autorky zvykem. Paní Kornerová má opravdu dar zachytit čtivě atmosféru naprosto prchavých a zdánlivě bezvýznamných okamžiků lidského života. Já jsem byla v 70 letech dítě a odevzdanost žen, jejich postavení v rodině i společnosti, nalajnování života v té době je v knize popsáno naprosto hmatatelně. Zcela autenticky přičichnete k šedi a bezvýchodnosti reálného socialismu konce 20. století. Radosti i starosti bez příkras. První díl byl dějově zajímavější, optimističtější, ale tak už to s těmi dekádami v životě chodí, což...

02.12.2023 4 z 5


Dívky ve sněhu Dívky ve sněhu Stacy Green

Napínavá krimi, co se čte sama, od začátku do konce. Vůbec mi tam ale nesedla celá ta romantická dějová linka, která degradovala celkový dojem z knihy i pofesionalitu hlavní hrdinky. Chtěla jsem detektivku poslat dál kamarádovi, nakonec ten román pro ženy odkládám do knihobudky. Fakt škoda.

25.11.2023 3 z 5


Heřmánkové údolí Heřmánkové údolí Hana Marie Körnerová (p)

Čtivý příběh o všedních i nevšedních osudech, které zažívaly naše babičky a prababičky. Ženy. Měla jsem pocit, že Heřmánkové údolí vidím i cítím naživo. Včetně radostí, strastí a bolestí mladé hrdinky. Včetně uvědomění si, jak důležité je pro člověka pozitivní nastavení mysli a schopnost vidět život z té hezčí stránky, jak důležitá je pokora v blahobytu, ve kterém žijeme a nad kterým neustále někdo bohapustě remcá.
V dřívějších komentářích jsem zaznamenala stížnost na gramatické chyby a překlepy, nezachytila jsem, v nových vydáních budou zřejmě opraveny.

04.11.2023 5 z 5


Hvězdy na cestě Hvězdy na cestě Karin Krajčo Babinská

"Každý má svůj příběh a my ho nikdy nevidíme celý."
Skvělá kniha, až mne mrzí, jak jsem ji zhltla. Po Tsunami jsem už žádné průměrné, povrchní čtení nečekala. A to jsem se tedy nespletla. Postavy a děj vás vtáhnou, vyvolají emoce a kdo jste byli někdy v Řecku, budete tam zas. Ale trochu pozor, s hrdiny se život nemazlí a z depky nebo smutku vás kniha nejspíš nevytáhne. Ráda si počkám na další autorčin román.

29.10.2023 5 z 5


Hlas kukačky Hlas kukačky Hana Marie Körnerová (p)

Moje první setkání s autorkou, začínám těmto plynoucím vyprávěním přicházet na chuť (styl je hodně podobný mé oblíbené p. Mornštajnové), ikdyž v historických událostech jsem se trochu ztrácela. Hezky zpracovaný příběh o ženské síle. O nekonečném množství energie vyplýtvané na naplňování nesmyslných rodinných, manželských, společenských očekávání. Můžeme si nalhávat co chceme, ale přestože už jsme částečně opustili bizár, který prožívaly 4 generace hrdinek, rovnováha mužského a ženského elementu je v našem světě stále v nedohlednu. Při čtení jsem myslela na dnešní matky v Izraeli a Palestině, ty asi taky doma nemají na růžích ustláno. Už se těším na další knihu.

26.10.2023 5 z 5


Repetilky Repetilky Jan Hostáň

Moje první knížka! První samostatně přečtená, dárek ze školky s věnováním z r 1979. Přečetla jsem ji snad stokrát a ani si nepamatuji, kolikrát jsem někomu do památníku "kreativně" překreslila kytici ze strany 24.


Aha, mhm! Něco mám!
Aha, mhm! V troubě! :-):-):-)

24.10.2023 5 z 5


Kdo ti píše? Kdo ti píše? Dagmar Digma Čechová

Uff . Jsem ráda, že jsem knihu nepřibalila na dovolenou, můj šálek čaje to určitě není. V podstatě do poloviny knihy jsem čekala, co se bude dít, né že by se to pak zlepšilo, spíš jsem si zvykla. Postavy nesympatické, je to takové nijaké, nemastné neslané, předvídatelné, bez špetky napětí nebo humoru, jako příběh, který nechtěně odposlechnete někde ve vlaku, před koncem vystoupíte a je vám jedno, že nevíte jak dopadl. Řecko? Tak to jsem v knize nepocítila, ani kdybych u čtení jedla gyros. Ovšem ta obálka na obálce, ta se povedla!

02.10.2023 2 z 5


Než zjistíš pravdu Než zjistíš pravdu Elena Minářová

Velmi hezky čtivý, realistický, napínavý thriller až do samého konce. Nějakým záhadným řízením osudu se mi dostávají častěji do rukou knihy, s jejichž hrdinami lidsky a morálně nijak nesouzním. Zápletka z minulosti mi úplně neladila s profilem zavděčitsechtivé hlavní postavy, ale každý máme své dny, vteřiny které naše životy mohou obrátit vzhůru nohama...Tohle mne bavilo a budu se těšit na nějaký další kousek od autorky.

09.09.2023 5 z 5