pastelkaX pastelkaX komentáře u knih

☰ menu

Hra o duši Hra o duši Javier Castillo

K druhému dílu jsem se dostala s delší pauzou od dočtení prvního. A asi bylo dobré vzít si odstup.
Tohle je skvělý, dobře propracovaný a napínavý příběh. Jen ta Mirren... Nemůžu se zbavit dojmu, že i bez ní by ta kniha jako celek zvládla vlastně fungovat. A lépe. Ne že by hlavní hrdinové s psychickými problémy nebyli čtenářsky atraktivní, ale je potřeba, aby tam aspoň občas prosvitl nějaký paprsek naděje. Tady Mirren se po celé dvě knihy rýpe v hlubinách vlastní sebelítosti a to se čte blbě. Nijak nesnižuju její trauma, ale musí se chovat jako úplná ... ? Znám x jiných literárních postav, které si prošly mnohem horšími věcmi a jejich příběh zdaleka není tak depresivní jako ten Mirrenin. Navíc to z velké části upozaďuje hlavní linku knihy, tedy pátrání po ztracených dětech.

04.03.2024 4 z 5


Mám tě ráda, nemám tě ráda Mám tě ráda, nemám tě ráda Jo Watson

Klasická červená knihovna na zlepšení nálady, neurazí, nenadchne. Odpočinková záležitost s předvídatelným dějem. Ale je to takový roztomile milý.

04.03.2024 4 z 5


Playground Playground Lars Kepler

Nápad skvělý, styl psaní poutavý. Bohužel celkový dojem se ztratil někde mezi depresí a úvahami, proč lidé uvázlí mezi životem a smrtí žijí vlastně běžný "život" obyvatele Sudet za dob uhelných prázdnin - všechno je šedivý a hnusný, čerstvý jídlo je scifi a umřít je vlastně výhra.
Tuhle knihu mi doporučila náhodná známá, která to vychválila jakožto brutální thriller plný zvratů a jako bonus i pokus o ztvárnění posmrtného života. Brutální to je, ale tahle posmrtná říše působí spíš jako nějaký fantasy druhý svět, kam vyvolení mohou courat tam a zpět, což představám "co bude potom..." dost ubírá na autentičnosti.
Už jsem ale četla i horší knihy a sice to hodnotím spíš jako fantasy paskvil, než jako mrazivou sondu do posmrtného života, ale nuda to rozhodně nebyla. Jo a po sakra dlouhé době tu máme hlavní ženskou postavu, co používá i mozek a nejen přirození a z průserů se umí vytáhnout občas i sama vlastními schopnostmi, což hodnotím velice kladně.

04.03.2024 3 z 5


Cyklus vlkodlaka Cyklus vlkodlaka Stephen King

Takový milý bonbónek od Kinga v jeho nejlepší formě, přečteno za chviličku. Nevím, co takových let bránilo českému vydání, ale je ostuda, že jsme museli čekat 40 let.
Díky a klaním se, Mistře!

06.02.2024 5 z 5


Ex v éteru Ex v éteru Rachel Lynn Solomon

Hodnotím nízko, tentokrát z čistě subjektivních dojmů. Tři čtvrtiny knihy jsem se spíš nudila a do čtení jsem se musela nutit. Prostředí rozhlasu mi zkrátka nepřijde moc atraktivní, aby mě na něm postavený příběh nějak zaujal. Že se postavy občas chovají nelogicky považuju za bolístku obecně všech romantických příběhů.

21.12.2023 2 z 5


Genesis Genesis Chris Carter

Starý dobrý Carter. Někomu může připadat, že se opakuje, že je to furt na jedno brdo. Někdo tady dokonce použil slova, že už vykrádá sám sebe. A víte co? Nic z toho mi ani trochu nevadí. Po těch 12 knihách musíte Roberta Huntera prostě milovat. Takže za mě opět plný počet hvězdiček a snad si Chris pospíší s další knihou.

14.10.2023 5 z 5


Našeptávač Našeptávač Donato Carrisi

Doprčic autore! Průběh je relativně dobře promyšlený, má hlavu a patu, hlavní postavu si rychle oblíbíme a dějové zvraty nás nenechají v klidu. Ale jedna, jedna jediná věc je důvod, proč jsem to četla asi týden, i když jinak mám tenhle typ příběhů na 2, 3 večery! Žádná lokalita, žádný město, stát, vesmír, co já vím. Příběh, ač vlastně celkem dobrý, tak působí strašně neukotveně a pokud bych měla vybrat hlavní věc (krom občas zbytečně rozvleklých popisů a občasného tápání, kde že to su), proč už v téhle sérii nebudu pokračovat, tak je to tahle geografická neukotvenost. Tady mě to nízký hodnocení i opravdu mrzí, ale tomuhle nemůžu dát všechny hvězdy...

18.09.2023 3 z 5


Druhá šance Druhá šance Adam Pýcha

Tohle není jednoduché čtení. S veškerou úctou k autorovi, kterého neskutečně obdivuji za zápal, s jakým pracuje pro Knihy Dobrovský, se budu snažit být co nejvíc objektivní.
Především, ten příběh je geniální. Svou komplexností, hloubkou a propleteností časů, světů, realit i postav, které se v něm vyskytují. Fakt obrovská poklona. Tohle napsat vyžaduje neskutečný talent. Není chybou autora ani příběhu, že osobně jsem po většinu čtecího času tápala kdo, co a proč. V kapitolách, kde bylo potřeba dávat pozor na 110% mi to přišlo ne tak zajímavé, abych tomu tu patřičnou pozornost věnovala. Což mělo za následek, že ne všechno jsem v závěru pochopila.
Dobré tři čtvrtiny knihy jsem se do dalšího čtení musela spíš nutit a na konci jsem si připadala jako student, co se moc nepřipravil na zkoušku a právě stojí před zkušební komisí.
Máte si z mé recenze vzít to, že kniha byla nudná a nemáte ji číst? Ani v nejmenším. Přečtěte ji, vydržte a dávejte dobrý pozor. Na konci budete mít o čem přemýšlet, i když třeba úplně nepoberete všechno. Jo a sice je to scifi, ale tohle by se klidně mohlo stát.

04.09.2023 5 z 5


Ozvěny run Ozvěny run Christina Courtenay

Tuhle knihu jsem otevírala s trochou skepse a zavírala s nadšením a slzami dojetí. Opravdu krasný, chytlavý, romantický příběh a jako bonus se dozvíte i něco o archeologii. Přečteno za dva dny, i když bez zbytečného vyrušování prací, jídlem a spánkem by stačil i jeden den. Už se těším na autorčinu druhou knihu z této série.

02.09.2023 5 z 5


Chamtivost Chamtivost Marc Elsberg (p)

Ekonomický thriller. Místy se jedná o opravdu napínavou knihu, ve většině jsem ale tápala, jelikož ekonomii rozumím asi stejně jako Alena Schillerová. Bylo přínosné si to přečíst? Jistě, je jen málo knih, které vám nic nepřinesou. Pochopila jsem o co tam šlo? V základu ano. Pochopila jsem všechny myšlenky, teze a výpočty? Tak to ani omylem. Minimálně půlka knihy pro mě byly nepochopitelné pojmy.
Pokud to mám srovnat s Blackoutem, tak tam jsem se chytala víc a mělo to mnohem akčnější spád. Určitě ale zvážím zkusit i další autorova díla, protože jestli je v něčem geniální, tak je to schopnost mistrně popisovat ty největší hrozby současného světa.

27.07.2023 5 z 5


Sherlock Holmes a  Krvavá zrada Sherlock Holmes a Krvavá zrada Mark A Latham

Čteno bez předchozí zkušenosti s psaním A.C. Doylea a Brama Stokera.
Knihu jsem dostala v rámci některé akce od KD jako eknihu. Na začátku jsem měla pocit...asi jako bych se dívala na jihoamerickou telenovelu od prostředka. Ten pocit bohužel přetrval až do poslední věty. Objektivně: Příběh je skvělě napsaný, autor skvostně pracuje se stylem psaní. Nepochybuji, že překlad nebyl nic snadného. Příběh vlastně plynule ubíhal a dával smysl.
Subjektivně: Lidičky, já čtu Kinga a Cartera. Mrtvoly rozsekaný na kousíčky a to je ještě slabota. A tady se pár anglických gentlemanů znepokojuje nad...dvěma, třema lidma, co někdo celkem normálně odpravil kvůli prachům a starému rodinnému tajemství. Soryjako, asi už je ze mě, minimálně z čtenářského hlediska, cynický, bezcitný magor, ale tohle mě prostě nezaujme. Celá kniha působí zkrátka až příliš starosvětsky. Neříkám, že nebylo zajímavé si ji přečíst. Ale taky netvrdím, že budu v téhle sérii pokračovat. Tohle opravdu nebyl můj šálek kávy.

21.07.2023 4 z 5


Zloba Zloba Chris Carter

Kdybych nevěděla, že tahle série je teprve asi v půlce, považovala bych Zlobu za zlatý hřeb. Jen si teda po každé Carterově knize říkám, že ujetější, zlejší a krvavější už to být ani nemůže. A on mě pokaždé přesvědčí, že může. Jediný, co bych vytkla je, že chyběl Carlos García.

17.07.2023 5 z 5


Znamenitá mrtvola Znamenitá mrtvola Agustina Bazterrica

Nevadí mi, když kniha šokuje. Dokonce mi ani nevadí, když je krvavá a násilná. Mám problém, když z příběhu cítím manipulaci a vydírání. Jíst zvířata je v pořádku, jíst lidi v pořádku není a nikdy nebude. Vadí mi, že mi autor podsouvá, že je to v podstatě totéž. Že pocity můžu a žen s vyoperovanými hlasivkami jsou stejné, jako mají kuřata, krávy nebo prasata. Vege lobby musí nad tímhle dílkem jásat. Já s dovolením potlačím zvracení a na tuhle nechutnost se budu snažit rychle zapomenout. Jo, a k večeři si klidně to kuře dám.
Tahle kniha měla jednu dobu obrovský hype a já se nedivím. Je opravdu odporná a dá se pochopit, že o tom lidé mluvili. Jenže ta nechutnost je bohužel to jediné, čím zaujme. Vyprávění z 3.osoby je zmatené, styl psaní absolutně nepoutavý a celé to působilo trochu jako delší slohovka Grety Thurnberg ze 6.třídy. Postavy si nestihnete nijak zvlášť zprotivit ani oblíbit. A ten konec? Co to mělo být?
Upřímně jsem si tuhle knihu dlouho "šetřila" a těšila se na ni. Rozhodně NEdoporučuji. Je to odporné, nechutné a literární kvality se hledají jen velmi těžko.

02.07.2023 2 z 5


Pohádka Pohádka Stephen King

King ve své nejlepší podobě! Konečně a po velmi dlouhé době kniha, kterou jsem měla chuť číst i při řízení. Což je samozřejmě špatný nápad a nikdo to nezkoušejte.
I Charlie Reade zjistil, že jsou i jiné světy, než tento. A že i když nemusí být nutně na první dobrou přátelské, dobří lidé se najdou všude. Jen občas ti dobří lidé potřebují trochu postrčit k odvaze bojovat se zlem. Popisovat příběh, když oficiální synopse je tak krásně napsaná, by bylo zbytečné. Tak jen krátce: pokud máte rádi Kinga a z nějakého důvodu stále váháte tuhle knihu otevřít, udělejte to! Pojďte do Empisu a prožijte tohle dobrodružství taky. Jediné, čeho můžete litovat je, když se dostanete na konec. Mít na zahradě kůlnu, jdu se mrknout, jestli tam není studna;)

30.06.2023 5 z 5


Blackout – Zítra bude pozdě Blackout – Zítra bude pozdě Marc Elsberg (p)

Myslím, že až příště vypadne proud, už pokaždý si vzpomenu na tuhle knihu.
Co by vlastně takový velký výpadek znamenal? No to, že bychom nemohli půl dne bezduše brouzdat na instagramu, je zdaleka to nejmenší. Tenhle příběh je tak děsivý, protože následky blackoutu popisuje opravdu věrně a do sebemenších detailů, které by vás ani ve snu nenapadly. Pro vlastní klid v duši chci věřit, že je to vlastně přece jen malinko přehnané. A taky doufám, že si to přečetli všichni bezpečnostní experti.
V knize je hromada technických detailů z oboru elektro a IT, ale zážitek ze čtení to určitě nerušilo, naopak jsem si leckde rozšířila obzory. Příběh plyne lehce, poutavě a i přes místy otravně rychlé přeskakování mezi jednotlivými linkami, kterých je alespoň v první půlce knihy fakt dost, si stihnete hrdiny zamilovat. Hlavně Italovi a novinářce se prostě nedá nefandit.

27.06.2023 5 z 5


Pandořina hvězda – Bariéra Pandořina hvězda – Bariéra Peter F. Hamilton

Pro běžného čtenáře druho a třetiřadých thrillerů s nálepkou 'bestseller' byl tohle celkem šok. Téma mě lákalo a nalákalo, ale místo akce, přímých řečí a akčních scén se dočkáte velmi, ale velmi podrobného popisu toho, jak by reálně mohl náš svět vypadat za 300 let. Kromě několika odstavců, kdy opravdu čekáte se zatajeným dechem, se jedná o necelých 700 stran prostého popisu. Pro úplné porozumění bych navíc potřebovala alespoň tři semestry kvantové fyziky. Ale i přesto, že se v žádným případě nejedná o jednoduchou, odpočinkovou četbu, do dalšího dílu se určitě zakousnu taky. Minimálně proto, že se zase přiučím něco nového.

19.04.2023 5 z 5


Ohnivý muž Ohnivý muž Joe Hill (p)

...a nejhorší je, když se s koncem světa přemnoží nejen virus, který ho způsobil, ale spolu s ním i nejrůznější vyznavači pseudonáboženství. Proč pseudo? Protože má představa Boha je taková, že ať už je jakýkoli, určitě nemá v úmyslu nikomu ubližovat a určitě to nepožaduje ani po svých ovečkách.
Tohle byl poutavý, brutální a nelítostný průvodce ohňovou apokalypsou. A jak už je v rodině Kingů zvykem, opět se nám jednotlivé charaktery krásně vybarvily. Pokud bych měla myšlenku téhle knihy shrnout? Lidi jsou neskutečný svině a když se všechno posere, umí být ještě větší svině. Ale nikdy nesmíš ztratit naději, víru v dobro a odvahu dělat správné věci. Pokud se ti to podaří, není už vlastně ani tak důležité jestli to přežiješ. Důležité je zůstat ČLOVĚKEM.

04.04.2023 5 z 5


Láska Láska Geneva Lee

Slaďárnu jako je tohle už jsme všechny někdy četly a zcela jistě i nějakou další číst budeme. V čem je tahle jiná? Vlastně v ničem. Začínáme sledovat příběh sexuálně nenasytného poloboha a skromné, stydlivé dívky, kteří si po nejpozději 2 knihách přiznají, že to není jenom všudypřítomné znesvěcování ložního, spodního a jiného prádla, ale nehynoucí láska až do konce života.
Co mě překvapilo je, že touto knihou příběh Alexandra a Clary končí, a ač Královská sága pokračuje, už se budeme seznamovat s novými hrdiny. No, tak šup šup milí překladatelé, těch knih už v originále vyšlo asi 8, tak ať máme zase brzo co číst!

23.03.2023 5 z 5


Rohy Rohy Joe Hill (p)

Hurá, Joe se jednoznačně potatil a my čtenáři tedy máme jistotu, že literární talent rodiny Kingovy si budeme moci užívat ještě dlouho.
Rohy jsou román o tom, že i hodným lidem se dějí zlé věci a naopak zlým lidem může štěstěna přát déle, než by bylo milé. A o tom, kdo představuje dobro a kdo zlo se dá taky polemizovat. V knize silně rezonuje teologický podtón, není ale nijak nepříjemný ani rušivý a naopak i mně jako člověka považujícího se za bezvěrce to přinutilo se nad některými výklady morálky zamyslet. Ostatně, kde jsme došli k tomu, že Satan je ten horší? ;) A nebylo by právě tohle Božím záměrem?

10.03.2023 5 z 5


Pověz včelám, že se nevrátím Pověz včelám, že se nevrátím Diana Gabaldon

Nejde ani popsat, jak moc jsem se na tuhle knihu těšila a jak moc jsem nadávala, že překlad trvá rok (!!!). Asi už chápu, proč trval tak dlouho, protože tohle byl po Paměti kostí druhý nejutahanější díl téhle série. Jestli mě jako čtenáři trvalo 3 měsíce to přelouskat, jak skličující musel být proces překladu. Od ostatních dílů už bych se opakovala, takže svou recenzi zkrátím na: Méně Lorda Johna, Williama a jejich lapálií, více života na Hřebeni a jak já říkám, ságy rodu Fraserů. Ale tohle je čistě můj subjektivní názor a ve fanouškovských kruzích jsem se svou antipatií k lordu Johnu Greyovi celkem ojedinělým případem. A ač jsem obvykle za pokračování i kdyby mělo být úplně o ničem, tady i já si říkám, že desátá kniha snad bude poslední. Jinak se nám z toho Diana už nemá šanci vymotat a GRRM už jednoho máme, více spisovatelů s většími ambicemi než jim zbývá let života myslím nepotřebujeme.

18.02.2023 4 z 5