Chamtivost

Chamtivost https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445432/bmid_chamtivost-5Qx-445432.png 4 135 40

Konec chamtivosti!“ volají demonstranti. „Smrt kapitalismu!“ Lidé po celém světě vycházejí do ulic. Protestují proti úsporným balíčkům, masové nezaměstnanosti a hladu – následkům nové ekonomické krize, která ohrožuje firmy, banky i celé státy. Dochází k eskalaci vnitrostátních i mezinárodních konfliktů. Ze situace těží jen hrstka nejbohatších. Řešení má přinést mimořádný summit v Berlíně. Proslulý nositel Nobelovy ceny Herbert Thompson se na něm chystá pronést řeč, která by mohla změnit svět: údajně totiž objevil vzorec, který zaručí blahobyt pro všechny. K tomu ale nedojde. Thompson a jeho asistent umírají při autonehodě – ta má ale svědka, který se rychle stává součástí nebezpečné hry.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Vendeta
Originální název:

Gier , 2019


více info...

Přidat komentář

Jack Bauer
22.04.2024 4 z 5

Kniha mě chytla i přes slabé komentáře hned od začátku, ani chvíli jsem se nenudil. Jen nemám rád téma demonstrací, revolucí apod.

kikies
11.04.2024 3 z 5

Zajímavé téma a skvělá myšlenka. Bohužel se ale čtenář při čtení (obzvláště pokud není z oboru) moc zamotává do terminologie a teorií, kterým nerozumí, a navzdory počáteční touze se zorientovat se nakonec vzdává a po zbytek děje pouští informace jedním uchem dovnitř a druhým ven. Čímž pravděpodobně přichází o zásadní kus celého toho kouzla. Snažila jsem se, líbilo se mi to, ale v zásadě jsem to byla schopná vnímat jen povrchově a povrchně.


brabofka
15.02.2024 3 z 5

Ekonomický thriller. Příběh se rozjíždí pomalu, také trochu vinou množství postav. Zhruba uprostřed se děj rozbíhá, a začíná odsýpat. Konec se místo grandiózního finále začne opět topit v moři postav a ještě všech ekonomických frází a vysvětlení. Za mě slabší. Další knihy autora ani zkoušet nebudu.

Madelisi
02.09.2023 4 z 5

Toto jsem měla číst na vysoké, když jsem všechny ekonomické teorie měla v malíčku. Tento ekonomický thriller byl velmi napínavý, obsahuje všechny Elsbergovy znaky.
Jednotlivé linky se opět propojily, přesto pár výtek bych našla. Třeba poskok, co všechno zorganizoval, byl moc nevýrazný. Z postav se mi moc líbil Fitzroy. Z hlediska hlavních padouchů (vykonavatelů) musím připsat autorovy bod - celou dobu jsem čekala, kdy obrátí. Dostala jsem celkem zvrat.

m2056
30.08.2023 3 z 5

No přečteno ale kolikrát je to bráno až do extrému moc odborně to mě nebavilo.

pastelkaX
27.07.2023 5 z 5

Ekonomický thriller. Místy se jedná o opravdu napínavou knihu, ve většině jsem ale tápala, jelikož ekonomii rozumím asi stejně jako Alena Schillerová. Bylo přínosné si to přečíst? Jistě, je jen málo knih, které vám nic nepřinesou. Pochopila jsem o co tam šlo? V základu ano. Pochopila jsem všechny myšlenky, teze a výpočty? Tak to ani omylem. Minimálně půlka knihy pro mě byly nepochopitelné pojmy.
Pokud to mám srovnat s Blackoutem, tak tam jsem se chytala víc a mělo to mnohem akčnější spád. Určitě ale zvážím zkusit i další autorova díla, protože jestli je v něčem geniální, tak je to schopnost mistrně popisovat ty největší hrozby současného světa.

Dolik13
05.06.2023 2 z 5

V půlce knihy končím. A to jsem se fakt snažil, opravdu. Jenže děj mě až na dějovou linku Jana mě vůbec nebavil. Vrchol čtenářské nudy pro mě byl matematický příklad s klasy, kdy jsem si fakt připadal jak na základní škole, kdy jsem trpěl u hodiny matematiky. A možná i proto mě knihy nezaujala, protože se to v ní hemží ekonomickými pojmy, burzou, bankami a to asi není nic pro mě. Takže se dostávám vlastně k jednoduché rovnici Tato kniha = nezajímavá kniha.

petrpospa
03.04.2023 4 z 5

Něco pravdy na tom asi bude. Stačí nejen číst, ale i přemýšlet. A to platí u všech Elsbergovych knih.

kuba-cz
02.03.2023 4 z 5

Mám rád autory, kteří si dají práci. Pan Elsberg využívá témata přesahující hranice děje, což je příjemné. Při četbě této knihy máte pocit, že se vzděláváte, ačkoliv se jedná o typický akční thriller. A právě ten děj je opravdu plošina, kterou bych asi dokázal napsat i já. Ale to koření kolem, zasazení do celospolečenského tématu, mě moc bavilo. Moc jsem se nedokázal ze začátku začíst.. ale po 100 stránkách už to fičelo parádně. Je to jiné, než Blackout a - nebojte se - není to depka. Stále je to jen fikce.
Nicméně v roce 2020 naznačit - toto není spoiler vázaný k ději - že Rusko přesune armádní jednotky k Ukrajině, nebo dát si na obálku obchodní loď, která se půl roku po vydání knihy zasekne v Suezu - - je prostě paráda. Ten člověk by mohl předpovídat budoucnost.

st18321
14.12.2022 4 z 5

I přes nižší známky v recenzích mě kniha skoro po celou dobu bavila. Ke konci to troch drhlo ale záměr byl dobrý. Knihy od Elsberga mám rád. Líbí se mi, že se u nich člověk něco dozví z reálného světa. Blackout byl ale o něco lepší proto pouze za čtyři hvězdy.

evik_svistik
30.09.2022 3 z 5

Zatím nejslabší kniha od M. Elsberga, těžko jsem se tím prokousávala, rozhodně mě to nechytlo a matematické výpočty tomu nepřidaly. Někoho to možná zaujme, ale můj šálek to bohužel není.

Bustedka
04.08.2022 4 z 5

Není thriller jako thriller. Elsberg si tradičně vybírá téma celosvětového ohrožení. Blackout (výpadek proudu) byl fantastický. Zero (únik dat na netu) a Helix (genetické upravování při IVF) mě zas až tak moc nebavily.

Od Chamtivosti jsem se ale nemohla odtrhnout. Jenže jsem si vědoma toho, že tohle nebude kniha pro každého. Téma ekonomické krize, chudoby, sociální nerovnosti, je sice něco, co hýbe společností dnes a denně. Ale vzhledem k tomu, že je kniha protknutá ekonomickými teoriemi (byť laicky vysvětlenými), nebude to každého bavit. Nadšení nebudou ani přiznivci komunismu, protože ekonomicky to prostě nevychází. Ale to je zas jiný příběh.

valeria0031
22.06.2022 4 z 5

Ve srovnání s ostatními knihy autora, není kniha tak napínavá.
Řadila bych v pořadí Zero, Blackout, Chamtivost, Helix
Avšak jako vždy, myšlenka úžasná.
Myslím, že autorova mise je rozšířit povědomí o ekonomických konceptech a to se mu taky daří.

CharlesWard
13.06.2022 1 z 5

Tohle se táhlo. Kniha má navíc naprosto zmršený font, kdybych četl ve fyzické podobě, budu k tomu nutně potřebovat lupu. Naštěstí je možné velikost písma na čtečce zvýšit, takže pomůcka Sherlocka Holmese nebyla nutná.

bigbabe
15.04.2022 4 z 5

Knihu jsem si začátkem roku vybrala jako téma ČV coby 4.knihu autora.
A protože jsem chamtivá, tak jsem začala číst od jeho první knihy a proto mohu srovnávat s ohledem na všechny ostatní. Blackout se mi asi líbil nejvíc kvůli napětí a měla jsem dojem, že je to opravdu i reálné, že se to může stát (i ve světle dnešních událostí, které ale v době mého čtení ještě nenastaly).
Zero si myslím, že se děje, jen to někteří ještě nevědí nebo si to nechtějí přiznat.
Helix je možná dost podobný případ jako Zero, ale (snad) to není ještě v takové míře nebo jsem jen málo informována (nebo si to nechci přiznat).
Chamtivost pro mě byla bližší vzhledem k mému vzdělání. Myslím si, že ekonomicky nepolíbení čtenáři mohou mít problém s určitými pasážemi a jména ekonomů jim nic neřeknou a tak jim ujdou souvislosti. V každém případě si myslím, že i tato autorova kniha je realistická, že se může stát, ale nemyslím si, že by to byl tak rychlý pád. Ale to je účel všech autorových knih; ukázat extrém, vystrašit, ukázat případné následky našeho chování.
Ve všech knihách oceňuji autorovu odbornou znalost, přípravu na každé z témat.

antiope
13.03.2022 3 z 5

Člověk se nevyhne porovnání s Blackoutem, který zůstává autorovou nejlepší knihou. Ale i Chamtivost je napínavá a čtivá kniha, se kterou nesáhnete vedle.

Svamburger
10.03.2022 2 z 5

Elsberg má dobré myšlenky. Kdo četl Blackout či Helix ví, že je místy i vizionař, ale za mě neumí vytvořit slušnou zápletku. Příběh předvídatelny a nudný, akce nijaka. Zabijáci jsou banda amatérů, co nedokáží včas zmáčknout spoušť. Těch několik čmaranic o farmářich jistě svět nezachrání. Asi s panem spisovatlem končím. Chválím trefnou obálku nákladní lodi napěchovanou k prasknutí.

Annkag
01.02.2022 3 z 5

Trocha to místama zadrhávalo ale jednoznačně u mne vyhrává téma a děj knihy.

Sefira770
27.01.2022 4 z 5

Emm wow

ferda16
03.11.2021 5 z 5

Knížka se mi moc líbila. Jsem matematický antitalent, o ekonomii ani nemluvě. Ale kniha je psaná dobře - odborně jen lehce, jinak laicky, takže napínavý děj Vás udrží ve střehu a v napětí. Samozřejmě nejde srovnat s Blackoutem, ale také jde o úplně jiné téma, takže já bych to ani nesrovnávala a všem knížku doporučuji.