Případ prezident

Případ prezident https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495889/bmid_pripad-prezident-LRZ-495889.jpg 4 33 15

Jak daleko jsme ochotni zajít? Právnička Dana Marinová nevěřila, že tenhle den jednou skutečně přijde: řecká policie zatýká z pověření Mezinárodního trestního soudu bývalého amerického prezidenta a v diplomatických kruzích se okamžitě rozjíždějí chaotická vyjednávání. Ve Spojených státech vrcholí kampaň před prezidentskými volbami a úřadující prezident si nemůže dovolit žádný skandál. Bílý dům proto vyhrožuje soudu i všem zemím Evropské unie. A Dana Marinová se ocitá tváří v tvář soupeři, který se zdá být nad její síly. Podobně je na tom i její klíčový svědek, jehož výpověď by mohla kdysi nejmocnějšího muže světa definitivně poslat za mříže. Ale americké tajné služby jsou mu na stopě. Speciální komando se zároveň připravuje na ozbrojené osvobození exprezidenta – jeho vydání do Haagu je třeba zabránit všemi způsoby…... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Vendeta
Originální název:

Der Fall des Präsidenten , 2021


více info...

Přidat komentář

ctenarJanhCf4
29.12.2023 odpad!

Totální zklamání. Od výborného Blackoutu jsou jeho knížky stále více ideologicky poznamenané. Až se propracoval k této neskutečné, levicově progresivistické sračce. Hnus. A ještě navíc špatně napsaný.

kikies
16.11.2023 4 z 5

Zajímavé téma, které mě zaujalo na první pohled. Právnické pozadí takového potenciálního případu, jeho komplikovanost a problémy na každém kroku - jistě, dají se očekávat, ale člověka to dost připraví o iluze, že by někdy Mezinárodní trestní soud něčeho zásadního mohl dosáhnout. Moc mi neseděla postava Dany. Pokud MTS tento případ považoval za důležitý, jednalo se o významnou osobnost a daly se očekávat komplikace, proč tam vyslal jen nezkušenou pracovnici a ne tým vyzbrojených právníků? Mediální mela, která se rozjela mi zase naopak připadala nesmírně reálná a svým způsobem mě pobavila. Jednání řeckého soudu a bezohlednost k anonymitě evidentně ohroženého svědka už méně. Jako mělo to své mouchy, ale celkově hodnotím jako velice zajímavé a přínosné čtení.


jirimatejka
14.08.2023 4 z 5

(SPOILER) Zajímavé téma, dobře zpracované, zjevně namířené proti Trumpovi :) Trochu chybí jasné vysvětlení, kdo stál za únosem/vysvobozením.

Jenda75
23.07.2023 3 z 5

Kniha má spád. Hned od prvních stránek je kniha protknuta dějinnými nitěmi, které se vzájemně prolínají. Kniha se mi líbila.

Madelisi
14.07.2023 4 z 5

Utopie, která vypadá reálně. Zvlášť v dnešní době, kdy existuje zatykač na současného představitele jedné země. Akorát jejich reakce zatím nedosahuje extrémů americké strany.
Super svižná četba.
Postav tu máme dost, ale podstatnou roli hrají asi jenom dvě nebo tři.

Luci19346
04.06.2023 4 z 5

Pro mě taky nejhorší M.Elsbergova kniha. V prvních 70% knihy se odehrávalo hlavně před soudem, pro mě hrozná nuda. Nerada se ale vzdávám, tak jsem pokračovala. Posledních třicet procent mělo spád a četlo se skvěle.
Jak již píší čtenáři předemnou, výběr jmen Steve a Sean byl velmi nešťastní. Taky se mi jména pletla. Zapamatovala jsem si je až ke konci knihy.
Na knize se mi líbil hlavně fakt, jak se politici otáčí za veřejným míněním.

kirkpatrick
24.04.2023 4 z 5

Zajímavý politický thriller v něm, o co by šlo, kdyby byl zatčen bývalý americký prezident v cizím státě Mezinárodním trestním soudem? Celosvětové protesty a demonstrace a další projevy, které by následovaly by otočily každodenní život vzhůru nohama. Při čtení mně napadaly myšlenky, zda je toto možné nebo jde o sepsaný nesmysl nebo báchorku. Každopádně je to dobře napsané a proto to hodnotím jako nadprůměr.

Mahuleno
21.03.2023 3 z 5

Mám přečtené všechny Elsbergovy knihy a tentokrát jsem byl trochu zklamán. Dlouhý průběh jednání u řeckého soudu, pro mne příliš rozvleklý i když je zřejmé, že pro Řeky je to prekérní situace a je třeba to rozvést. Téma samo o sobě závažné a politicky výbušné. Postup žalované strany by možná nebyl v reálu příliš odlišný a kdyby Elsberg psal knihu o nějaký rok později, mohlo to být ještě napínavější. Thriler to začíná být v podstatě až po únosu prezidenta z vězení a to už má čtenář za sebou pár set stran. Takový detail - nešťastná volba jmen Steve a Sean, už tady v komentáři zaznělo, že to čtenáře trochu mátlo, měl jsem stejný problém. Poněkud nejasné pod čím praporem únosci byli. Kniha mohla být klidně tenčí, chvílemi jsem měl pocit, že jde o "normostrany". Problém číst (fyzicky) ještě zařídil nakladatel tlustým papírem, takže mimořádná tloušťka knihy byla nepříjemná, v podstatě nešla dobře otevřít. Tato výtka se objevila v komentářích hned několikrát.

Ella_85
01.03.2023 5 z 5

Chvili mi trvalo, nez jsem se zacetla a chytla tempo a styl vypraveni. Pribeh je napsany tak zajimave, az si misty rikate, ze tohle bylo opravdu v tv, o tomhle se psalo a tohle se opravdu stalo a kombinujete, dedukujete a nakonec stejne nevite, kde je pravda.
Dnesni doba je fakt blazniva a to co se deje, si uz ani v te televizi nevymysli. Za me plny pocet :-)

bigbabe
18.01.2023 4 z 5

Zase úžasná kniha tohoto autora. Dost dobrej nápad to číst v době prezidentských voleb u nás. Dobře propracované, i v pracovní den (vstávám kolem 5) jsem šla spát v 23:57, protože to už bych neusnula, musela jsem to dočíst.
A bohužel opravdu téměř reálné.

soukroma
28.12.2022 4 z 5

Jsem teprve na začátku a nevím, zda takový komplikovaný politicko-právně-vojensko-byrokratický příběh vůbec zdolám (kniha se navíc špatně drží a čte), ale nemohu než si po úvodní scéně postesknout: volání po předvolání Putina před Mezinárodní trestní soud je z mnoha důvodů opravdu jen zbožným přáním, chimérou, vždyť jen dokázat zatknout vysoko postavenou a mocnou osobu je prakticky nemožný úkol - přinejmenším byrokraticky, výkonně i právně (nepočítají-li se - oprávněné - obavy všech zapojených o vlastní křeslo či dokonce hlavu...).
Aktualizace 17.3.2023 - "Mezinárodní trestní soud v Haagu vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina" - a je to tu, jenže jen aby to nebylo jen plácnutí do vody...!

Nakonec přečteno vcelku rychle, přes nebývale nepříjemnou vazbu knihy - příliš utaženou, aby ji bylo možné v pohodě vůbec otevřít a číst. Ocenila jsem autorův nápad a hlavně značně komorní děj, kdy se nepouštěl do obsáhlých odkazů na válečné zločiny všech dob ani se nesoustředil na dosavadní výsledky Mezinárodního trestního soudu. Rovněž počet vystupujících osob byl umírněný (přesto se mi drahnou chvíli pletl Steve se Seanem, což souviselo s podivným členěním textu do kapitol a podkapitol/odstavců). Na druhou stranu ale obsáhlost románu mohla zahrnout nějakou tu košatost, např. namísto závěrečných 150 stran zběsilé akce.

Maličko s odstupem po dočtení mi připadá, že to byl poněkud chvilkový autorův nápad (v době kovidové - dopsáno na konci roku 2020) a že se celé této nesmírně složité oblasti prostě nevěnoval (ani nemohl) nějak důkladněji. Mj. Dana jako hlavní zástupce Mezinárodního trestního soudu byla vylíčena jako elévka, nezkušená, neschopná, jen se zkušeností z obléhaného Sarajeva jejího dětství a útěku rodiny do Německa a související nenávistí k válečným zločin(c)ům. Podobně byl poněkud očesán původ a důvody Seana jako žoldáka.

SPOILER
Ale nejvíc mne zarazil klíčový bod celého politicko-válečně-právnického thrilleru, a to požadovaný důkaz odvolacího řeckého soudu v podobě osobní výpovědi "svědka", kterým byl whistleblower. Ten nemohl dosvědčit vlastně vůbec nic - celé video bylo na jeho mobil nahráno náhodou, mimo jeho dosah a záměr, on u celého rozhovoru přítomen vůbec nebyl, takže snad jen horko těžko mohl potvrdit, že mobil byl jeho, pokud vůbec... Nemluvě o jeho vystavování všem nebezpečím jeho mezinárodního zviditelnění, což by přece soud musel brát v potaz (požadavek, aby se dostavil do 24 hodin do Athén, když nikdo nevěděl, kde se nachází, v době mezinárodního zatykače ... absurdní).

Proto také své počáteční vysoké hodnocení poněkud umírním na 75%, s tím, že i další autorovy knihy si vždycky ráda přečtu.

BookEater
16.11.2022

Když pominu skvěle napsaný příběh, pobavily mne velmi iniciály bývalého prezidenta... jestli on tím autor nechtěl něco málo naznačit?

Báryčtení
12.11.2022 4 z 5

(SPOILER) Když jsem si knihu vyzvedla, dost mě prekvapila jeji tloušťka, má 571 stran, na pohled se to jeví jeste vice. Negativem toho je, ze se kniha stale zavírala. Nicméně příběh je čtivý a pěkně odsýpá.
Bývalý americký prezident Douglas Turner je zatčen v Athénách z pověření Mezinárodního trestního soudu. Na místě je mladá právnička Dana, ktera na případu nekolik let pracovala. Trestny tribunal vinní exprezidenta z válečných zločinu. V USA se blíží prezidentské volby a soucasna hlava státu chce obhajit a prave tato udalost se ji moc do kramu nehodi.
Autor tak rozehrava politickou, diplomatickou a soudní i špionážní hru. Čtenáře vtahuje do deje, ktery je licen jen behem par dní. Do konce jsem byla celkem napnutá, jak to vse dopadne.
Kniha se otevira hned zatčením, coz me trochu prekvapilo. Chybelo mi jakesi nastíneni pripadu, chtela bych o něm vedet vice. Neni moc jasne, z ceho je exprezident obvinen. Prvni čtvrtina/tretina se celkem vlekla. Konec byl na mě zas uspechany a jak z akčního filmu. Mozna mene je vice by tady tomu prospělo.

Joujalicka
26.10.2022 5 z 5

Pátá kniha od Elsberga a opět jsem nadšený. Jeho styl psaní miluji. Skvělý politický thriller.

veverrka11
19.10.2022 4 z 5

Tuto knihu jsem dostala od @kate_valter a @knihydobrovsky v rámci #spoluprace moc děkuji za projevenou důvěru
Na letišti v Athénách nechá Mezinárodní trestní soud zatknout bývalého amerického prezidenta. Jaký poprask se tímto činem vyvolá? A lze vůbec něco takového dotáhnout do zdárného konce?
Knížka je tak trochu bichlička a má bezmála 600 stran. Na každé z nich ale autor mistrně rozehrává mocenskou hru. Děj se odehrává během několika dní, na několika různých místech a se spoustou protagonistů, což může někomu ztěžovat čtení. Já sama jsem se ztrácela ve členech americké delegace.
Jak už je o autorovi známo, děj se částečně opírá o reálná fakta i instituce a příprava příběhu musela autorovi zabrat spoustu času. Sám autor v doslovu říká, že tato situace se zatím nestala, ale že nereálná také není.
Co bych knize vytkla jsou některé nepřesnosti, např. že v řecké věznici má převážná většina vězňů mobilní telefon nebo zapalovač. Dalším velkým problémem pro mne byl klíčový důkaz (nemyslím si, že by jeho pořízení mohlo takto proběhnout) a samotné chování řeckého soudu.
Velmi mě překvapilo, jaké background story autor postavám, zejména zaměstnancům Mezinárodního trestního soudu připravil.
Knížku bych doporučila všem, komu se líbily autorovy předchozí knihy. Také těm, kteří mají rádi příběhy typu, co by, kdyby... A také všem odpůrcům nejmenovaného amerického prezidenta

Autorovy další knížky

Marc Elsberg (p)
rakouská, 1967
2017  77%Blackout – Zítra bude pozdě
2018  75%Zero - Oni to vědí
2019  74%Helix - I ty budeš nahrazen
2020  72%Chamtivost
2022  79%Případ prezident

Kniha Případ prezident je v

Právě čtených4x
Přečtených47x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených1x
Knihotéce80x
Chystám se číst44x
Chci si koupit21x
dalších seznamech1x