Pověz včelám, že se nevrátím

Pověz včelám, že se nevrátím https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496899/bmid_povez-vcelam-ze-se-nevratim-Ewp-496899.jpg 4 117 25

Cizinka / Outlander série

< 9. díl

Možná je nejbezpečnější ukrývat se v minulosti… Ovšem nic není tak nebezpečné, jako tam žít… V roce 1746 od sebe Jamieho Frasera a Claire Randallovou rozervalo jakobitské povstání a trvalo jim téměř dvacet let, než se opět našli. Nyní hrozí, že jim stejné strasti přivodí americká revoluce. Píše se rok 1779 a Claire a Jamie se na Fraserově hřebeni konečně znovu shledali se svou dcerou Briannou, jejím manželem Rogerem a jejich dětmi. Splnil se jim tak sen, který považovali za neuskutečnitelný. Avšak otřesy války jsou znatelné i na venkově v Severní Karolíně. V koloniích panuje značné napětí a politika rozdmýchává tak žhavé vášně, ze kterých by i čertovi bylo horko. Jamie dobře ví, že se jeho nájemníci staví na různé strany a že nebude trvat dlouho, než se válka ukáže i na jeho prahu. Brianna a Roger mají své vlastní starosti: mohlo by je dohnat nebezpečí, které je přimělo k útěku z dvacátého století. Občas se musejí ptát, zdali jsou útrapy osmnáctého století – jako nemoci, hlad a hrozba války – pro jejich rodinu vskutku bezpečnější volbou. Mezitím se znepřátelené armády pomalu blíží k Fraserově hřebeni. A jelikož je rodina konečně pohromadě, pro Jamieho i Claire je v sázce víc než kdy dřív.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Omega
Originální název:

Go Tell the Bees That I Am Gone , 2021


více info...

Přidat komentář

petulesa
29.01.2024 4 z 5

(SPOILER) I když podle mě nejzajímavější a nejdůležitější část knížky se odehrává na pár posledních stránkách, tak mně vůbec nevadilo číst o životě na Hřebeni, ba naopak mě to bavilo. Jsem si furt říkala, ať ještě nejdou bojovat, a pak najednou: To jako bylo to, na co jsem celou knížku čekala? :D Podle názvu jsem si myslela, že to bude poslední díl Cizinky, ale teď nevím, jestli mám být ráda, nebo ne, když na další díl budu muset čekat několik let :(

ropotamo
25.06.2023 3 z 5

Na můj vkus zdlouhavé, některé pasáže jsem přeskakovala. Opravdu nemusím dopodrobna vědět, jak Claire míchá masti a přemýšlí co udělá k večeři, zvlášť když je to na 2 a více stran. Kniha by se pak zúžila na polovinu a to by bylo jenom dobře. Dějová linka je napínavá, ale tyto výlevy autorky zbytečně odvádí pozornost.


milena8281
27.05.2023 5 z 5

S chutí jsem si přečetla další pokračování. Tentokrát jsme měli možnost strávit nějaký čas s každou větví rodiny, což bylo fajn. Celou dobu jsem čekala, jak se bude vyvíjet vztah Jamieho s lordem Johnem a Williamem. No nakonec jsem se dočkala.... Ale neskutečně mě namíchlo, že to byla jen jediná věta na konci! A čekání na pokračování bude setsakramentsky dlouhé.... Ach Diano!

Hanka343
18.05.2023

Tak jsem to konečně dočetla! Píšu konečně,ale klidně bych četla dál. Ke knihám jsem se dostala až po shlédnutí Cizinky, nic moc jsem nečekala, ale docela mě to chytlo - nechápu, jak autorka dokázala tolik stránek naplnit čtivým dějem. Doufám, že nám napíše nějaký hezký závěr.

Ludus75
07.04.2023 5 z 5

Střihla jsem si všech devět dílů pěkně po sobě a teď jsem jako na trní, jak to bude pokračovat. Je až k neuvěření jakou závislost si lze na Dianiných příbězích vypěstovat?! Líbí se mi celá sága, spíš mi přišlo líto, že Claire a Jamie přišli o společných dvacet let a občas mi připadají některé situace zvláštní, když si uvědomím, že hlavním hrdinům je mezi 45 až 62 lety... Sondovala jsem na Dianiných stránkách, kdy bude desátá kniha, ale asi se hned tak nedočkáme, průměrně potřebuje na přípravu a psaní jednoho dílu 5-6 let - to je neuvěřitelné, kolik je za tím práce a já to pak zhltnu za pár dnů! Z několika rozhovorů vyplynulo, že desátá kniha bude asi poslední, ale třeba také ne:)

martina1199
27.03.2023 4 z 5

Další díl série Cizinka je nabitý akcí, jelikož americká revoluce propuká naplno a Jamie Fraser se se svou rodinou, přáteli a nejvěrnějšími osadníky Fraserova Hřebene otevřeně staví na stranu povstalců proti britské koruně. Nebezpečí číhá na každém rohu a sám název tohoto příběhu nás připravuje na možnost ztráty některé z důležitých postav celé série. Do toho všeho zde máme Frankovu knihu, která k Jamiemu promlouvá. Vypráví mu o neodvratnosti jeho osudu, nebo je varováním a posledním projevem lásky ke Claire?

Ira13
06.03.2023 5 z 5

Chtělo by to číst všechny díly po sobě.
Občas mi unikají souvislosti a v množství postav se někdy ztrácím.
Za mě je tento díl čtivý. Děj plyne. Více me baví, když Claire léčí v tehdejších podmínkách, méně když jde o politiku a válčení.
Knihu jsem přečetla asi za 8 dní v nemocnici. Její nevýhodou je akorát váha

Petass
02.03.2023 5 z 5

Spousta linek, nových postav, popisů, vzpomínek na předchozí děj, nepravděpodobných setkání.. Začínám mít pocit, že to autorka píše spíš pro sebe, aby se mohla věnovat rozsáhlým rešerším, které ji podle všeho velmi baví. Už je to opravdu zcela za hranou reality, ale stejně je mám všechny ráda a budu netrpělivě vyhlížet další díl.

Dost mě rozčiluje, že kniha neobsahuje překlad francouzských frází. A taky mám pocit, že když si Diana neví rady, tak si kterákoliv z postav uprdne či odříhne... Neskutečně mě to vytáčelo. Ale i tak. Když ji miluješ... A tentokrát krásná obálka a musím pochválit i překlad. 5 hvězd :)

Didi15
21.02.2023 5 z 5

Tak jsme se dočkali a je škoda, že na další díl budeme muset zřejmě dlouho čekat:)
Za mě se četlo velmi rychle, asi pro mě jeden z nejčtivějších dílů. Méně boje ,více příběhu. Jsem opravdu moc zvědavá, jak takhle sága rodu Fraserů bude zakončena .

pastelkaX
18.02.2023 4 z 5

Nejde ani popsat, jak moc jsem se na tuhle knihu těšila a jak moc jsem nadávala, že překlad trvá rok (!!!). Asi už chápu, proč trval tak dlouho, protože tohle byl po Paměti kostí druhý nejutahanější díl téhle série. Jestli mě jako čtenáři trvalo 3 měsíce to přelouskat, jak skličující musel být proces překladu. Od ostatních dílů už bych se opakovala, takže svou recenzi zkrátím na: Méně Lorda Johna, Williama a jejich lapálií, více života na Hřebeni a jak já říkám, ságy rodu Fraserů. Ale tohle je čistě můj subjektivní názor a ve fanouškovských kruzích jsem se svou antipatií k lordu Johnu Greyovi celkem ojedinělým případem. A ač jsem obvykle za pokračování i kdyby mělo být úplně o ničem, tady i já si říkám, že desátá kniha snad bude poslední. Jinak se nám z toho Diana už nemá šanci vymotat a GRRM už jednoho máme, více spisovatelů s většími ambicemi než jim zbývá let života myslím nepotřebujeme.

katerina4564
12.02.2023 4 z 5

Po předchozím dílu jsem neměla velká očekávání, ale udělala jsem si radost a knihu si zakoupila k narozeninám. Rozhodně lépe čtivá než Vepsáno krví...mnohem snáz jsem se orientovala, děj mě bavil, historické prolínání bylo srozumitelné a neodvádělo pozornost čtenáře. Zápletka v druhé polovině s lordem Johnem, která zůstává otevřená a dá se díky ní očekávat pokračovaní, vypadá velice zajímavě a jsem zvědavá, co bude v pokračování.
Tím že je kniha zasazená do skutečných událostí, musí se čtenář občas vrátit ,,nohama na zem" a uvědomit si, že cestování časem a Claiřiny rozvíjející se schopnosti jsou fikce . Určitě jsem moc zvědavá na pokračování, doufám jen, že to autorka nezkazí hromadou popisů historických událostí, které čtenáře odpoutají od podstaty děje.

Michelinecka84
30.01.2023 5 z 5

Za týden knížka přečtená. Musím říct, že druhá polovina se četla mnohem lépe jelikož jsem se od příběhu nemohla odtrhnout. Škoda, že na další díl si budeme muset nějakou dobu počkat.

katynais
29.01.2023 4 z 5

Z posledních dílů je to ten nejpovedenější. Konečně málo politiky. Zase jsem se mohla ponořit do jejich příběhu a užívat si jejich život. Kdo se dostal až k 9. dílu, nemá to jinak a pochopí, co tím chci říct. S těžkým srdcem se s nimi loučím, bohužel asi na delší dobu:(

Falgen123
28.01.2023 4 z 5

Hmmm... Jak začít... První polovina knihy mě celkem překvapivě moc nebavila- samé popisky co se stalo v předchozích dílech (vzhledem k délce knih a roků vydání celkem pochopitelně) . Ale jsem milovník série takže jsem přivřela oči. Nicméně druhá polovina už byla podstatně lepší, svižnější, děj měl spád. Dějovou linku Claire a Jamieho jsem hltala jedním dechem stejně tak Bree a Rogera, celkem i Iana a Rachel ale co se týče lorda Johna a vévody z Pardloe to už podstatně méně... Ale co ten otevřený konec??? No těším se na poslední díl.

jopp
09.01.2023 5 z 5

Ani devátý díl série Cizinka mě nezklamal, naopak. Hlavní postavy, Jamie a Claire, jsou velmi sympatické a čtenář se s nimi snadno ztotožní. A i když tento díl se věnuje hodně i dalším členům rodiny, není to na škodu - jejich osudy jsou vykresleny neméně poutavě.
Velmi kvituji, že autorka ani v 9. díle "nevaří z vody", jak se často u dlouhých sérií stává. Naopak příběh je stále promyšlený a velmi dobře napsaný - je vidět, že autorka má talent a hlavně že si dala také práci se shromážděním informací o dobových reáliích, což opravdu oceňuji.
Vím, že tuto sérii někteří čtenáři odsuzují jako nezajímavou červenou knihovnu, ale já tyto názory nesdílím. Osobně mě mj. opravdu velmi zaujal autentický popis běžného života lidí v 18. století při kolonizování dnešních USA - jak bojovali s divokou přírodou, co pěstovali, chovali, lovili, s čím obchodovali, co vařili, čím se léčili, jak žili jako komunita... Mně to dalo mnohem víc než učebnice dějepisu.
Celá kniha má cca 1400 stran, ale nenašla jsem tam žádná hluchá místa, nic bych nevypustila. Navíc i při této obsáhlosti jsem v knize našla pouze jednu chybu (dvakrát totéž slovo), což v dnešní době považuji za velký úspěch (záleží mi na pravopisu, překlepech... jsem v tomto směru trochu "postižená" :-)).
Škoda, že na další díl si budeme muset asi zase hodně dlouho počkat :-)

lucie3301
03.01.2023 5 z 5

Starý Keltský zvyk byl povídat si se včelami. Včelám lidé říkali když se někdo narodil, zemřel, přišel nebo odešel, protože by jinak uletěly.




Tedy dalo mi to zabrat se pročíst skrz více než 1300 stran, ale stálo to zato!

Když jsem začala číst sérii cizinka, byl v té době na vzestupu serial, který jsem shlédla jedním dechem a stejně tak posléze i knihy.

Prostředí osmnáctého století, nejen skotská příroda a historie známá i neznámá. To vše najdete v každé knize této série. Postavy se vyvíjejí, opravdu s nimi “žijete” celý jejich příběh.

Nyní se kniha zaměřuje na širší rodinu Jamieho a Claire, takže se dozvíte spoustu nových informací například o Brianně, Ianovi, Williamovi a jejich rodinách.

Kniha je opravdu dlouhá a zaměřuje se právě více na výše zmíněné postavy což někomu nemusí vyhovovat. Já to nikdy nečetla jen kvůli romanci mezi Claire a Jamiem, takže jsem spokojena.


Strašně se těším na poslední desátý díl, protože se nám na konci příběhu začalo něco pěkně “zamotávat” a nemohu se dočkat jak to vše bude pokračovat v dalším díle

Ronnie68
02.01.2023 5 z 5

Pokračování příběhu... Ale za mě byla lepší druhá polovina, kdy se opět schylovalo k bitvě... Jen ten otevřený konec ... Už aby byl další díl...

Tesset
01.01.2023 5 z 5

Vyplatilo se čekat. Opět příběh plný akce i těch obyčejných příhod. I když má kniha skoro 1 400 stran ani slůvko tam nebylo navíc. Líbí se mi, že příběh není jen o Claire a Jamiem, ale i o jejich rodině. Pořád se dozvídáme nové věci a jejich život nepřestává bavit. Za mě nejlepší historická sága, byť tedy s prvky fantasy v podobě cestování časem atd. Nemůžu se dočkat dalšího dílu, na který si ale budeme muset nějaký ten rok počkat. Chci o těch dvou číst pořád dál a bojím se jejich konce.

vera5841
17.12.2022 4 z 5

Další dobrodružství Jamieho, Claire a jejich rodiny.

Trochu jsem se bála, že se budu ztrácet v postavách a ději, protože dát si před čtením na oživení rereading předchozích knih je při jejich velikosti téměř nemožné. Naštěstí Diana chápe a vždy do děje přidá nějaké vodítko a nenechá nás tápat.

Z této knihy mám trochu pocit, že se vlastně nic zásadního nestalo a přesto mám pocit, že bych mohla celou knihu číst o tom, jak Claire převazuje rány a trhá bylinky a pořád by mě to bavilo.

Ovšem zde je věnovaná opravdu velká část příběhům jejich rodinným příslušníkům - Briany, Iana, Williama a jejich rodinám, což mě ne vždy úplně bavilo. Třeba k Williamovi jsem si prostě nějak nevybudovala vztah. U Briany mě na začátku knihy trochu rozčilovalo, jak rozebírá každý svůj pocit, ale na konci jakoby nějaké její kapitoly úplně chyběly a téměř o ní nevíme.

A ten konec? Diana si opravdu to nejlepší nechala na závěr a skvěle mě navnadila na závěrečný díl. Doufám, že vyjde brzy. Očekávám, že to bude velká jízda.

Wiolinka
11.12.2022 5 z 5

Jsem nadšena, tento díl je excelentní, bavila mě od začátku do konce. Vše do sebe začíná zapadat!