PapayaD PapayaD komentáře u knih

☰ menu

Terapie sdílením Terapie sdílením Ester Geislerová

Ehm... tuhle knihu jsem přečetla - "přečetla!" - během patnácti minut v knihkupectví. A prosím, řekněte mi, k čemu to je dobré. Je opravdu někdo schopný tohle napsat a ODESLAT? To tak někdo opravdu někdo uvažuje? Teď si připadám jak totální grammar nazi, že si po sobě kontroluju i/y...
Ta kniha je totální škoda papíru. Jako, k čemu je potřeba bílá bublinka na růžovým papíru? Tohle mělo zůstat na internetu. Tam to totiž neničí české lesy...
A ten druhý díl je šílený, ale opravdu šílený průser.

29.02.2020 odpad!


Posmrtný život Holly Chaseové Posmrtný život Holly Chaseové Cynthia Hand

Vánoční koledu mám moc ráda a proto jsem před Vánoci nemohla vynechat tenhle retelling. Bohužel ale musím hodnotit jako průměr. Nesympatické postavy (až na duchy a Stephanie), příběh celkem předvídatelný, konec taky nebyl žádná hitparáda. Nápad se Skruží firmou byl perfektní, bohužel jsem tak nějak nepochopila, jak vlastně funguje. Ale na Vánoce to bylo fajn.

14.01.2020 3 z 5


Sněží, sněží... Sněží, sněží... Lauren Myracle

Sněží, sněží mám ráda. Čtu ho každý rok před Vánoci a vždycky mě baví a naladí na vánoční atmosféru. Nedostatky tam jsou, samozřejmě, ale lidi, jsou přece Vánoce :D.

14.01.2020 4 z 5


Vypálená nenávist Vypálená nenávist Angie Thomas

Měla jsem celkem vysoká očekávání, ta se ale úplně nenaplnila, bohužel. Líbí se mi téma, které knížka zpracovává, i postavy, které se chovají uvěřitelně, ale nijak zvlášť nepřirostou k srdci. Neuvěřitelně mě ale vytáčel styl psaní, který mi chvílemi připadal jako slohová práce žáka deváté třídy.

14.01.2020 3 z 5


Mistr a Markétka Mistr a Markétka Michail Bulgakov

Tak, a teď nevím, jestli je chyba ve mě, nebo v knize, ale když se dívám na komentáře níže, spíš bych tipovala tu první možnost.
!MOŽNÉ SPOILERY!
Do knihy jsem se nemohla pořádně začíst a často jsem se přistihla, že utíkám myšlenkami pryč od děje. Začátek jsem asi vůbec nepobrala, od Berliozovy smrti to celkem šlo, ale jakmile se v ději objevila Markéta a odletěla na čajíček k Satanovi, začala jsem se opět ztrácet. Takže vlastně nemám šajna o začátku a konci (a o něčem mezi tím, meh).
Co ale musím vyzdvihnout, jsou postavy Satana, Kňoura, Mistra a básníka Ivana a příběh Piláta, kterého už asi navždy budu vidět jako člověka s migrénou.
!KONEC SPOILERŮ!
Dílo jsem asi nečetla v pravém rozpoložení, protože jsem ho nejspíš nepochopila (tím ale nechci zpochybňovat autorův talent). Zkrátka, přečtěte, uvidíte. Já se ke knize ještě vrátím, a snad už to bude šťastnější setkání.

07.12.2019


Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek Jane Austen

Pýcha a předsudek je kniha úplně mimo mou komfortní zónu, ale četla jsem na ni spoustu pozitivních ohlasů a když jsem měla možnost si ji v knihovně půjčit, nemohla jsem říct ne.
A byla jsem opravdu příjemně překvapená! Autorka píše sympaticky, příběh ubíhá jedna báseň a hlavní hrdiny si jednoznačně zamilujete. Z každé stránky na čtenáře dýchá zamilovaná, místy mile naivní atmosféra a o trapné a vtipné situace taky není nouze. A to prostředí má taky něco do sebe, chtěla bych tu dobu navštívit.
Ke knize se určitě někdy vrátím a s klidným srdcem ji můžu doporučit. Vážně, zkuste to, nebudete litovat.

07.12.2019 5 z 5


Na Větrné hůrce Na Větrné hůrce Emily Brontë

Čekala jsem romanťárnu a ono to bylo plné nenávisti a pomsty. Vůbec mi to ale nevadilo, jelikož mám takové příběhy raději, než ty růžové romantické.
Postavy byly nesympatické, ano, ale ono to vlastně tak mělo být. Heathcliff je opravdu téma k diskuzi, chápu, jak se asi musel cítit, opravňuje ho to ale k tomu, co dělal?
Kateřiny byly nesympatické obě, ani jednu, ani druhou jsem neměla ráda, nesoucítila jsem s nimi a ostatní byli kandidáti na Bohnice. Ale jak jsem řekla, ono to tak mělo být a do příběhu to sedělo.

26.11.2019 4 z 5


Mapa kostí Mapa kostí Jane Yolen

Od Mapy kostí jsem neměla žádná očekávání, a možná i proto se mi tak líbila. Napínavý, čtivě napsaný děj opravdu baví, chvílemi jsem i chtěla věřit, že se to skutečně stalo. Líbily se mi myšlenkové pochody dvojčat (hlavně ty Chaimovy), soucítila jsem s nimi a doufala ve šťastný konec spolu s nimi. Jen mě mrzí, že se postavy moc nevyvinuly, nepostřehla jsem žádnou změnu v jejich psychice. Na podobné téma jsem četla Mischling a ten byl o něco výš.

26.11.2019 4 z 5


Kytice Kytice Karel Jaromír Erben

Kytici jsme povinně museli přečíst do školy jako povinnou četbu, a tak se mi do ní pochopitelně moc nechtělo. Na konečný dojem to ale nemá žádný vliv, Kytice je klasika, některé básně nebo verše jsou známé snad všem. Básně jsou srozumitelné, s děsivou atmosférou a tragickým koncem.
Za nejlepší považuji Kytici, Vodníka, Svatební košili, Polednici, Zlatý kolovrat a Štědrý den, oproti tomu Věštkyně byla slabší.
K maturitě doporučuji a hodnotím 5*

03.11.2019 5 z 5


Říjnová země Říjnová země Ray Bradbury (p)

Říjnová země se svou pochmurnou atmosférou je sbírka strašidelných pohádek jako dělaná na podzim.
Některé povídky (Další v řadě, Kostra, Malý vrah, Trpaslík, Kosa, Emisar, Muž shora, Vítr) spolu s předmluvou, která opravdu stojí za to, jsou perfektní a byly by na 5*. Bohužel jsou tam povídky, které mě osobně moc nezaujaly (např. Bdělý žeton H. Matisse). Také bych ocenila, kdyby byly povídky delší.
Dávám 4* z 5*.

27.10.2019 4 z 5


Evžen Oněgin / Евгений Онегин Evžen Oněgin / Евгений Онегин Alexandr Sergejevič Puškin

Já píši vám - co můžu více?

Je to poezie, která mě nikdy nelákala, možná proto, že jsem ji nikdy nedovedla pořádně pochopit a ocenit. Oněgina jsem začala číst víceméně jen proto, že ho máme na maturitním seznamu. A i když je to poezie, i když je to povinná četba, nepřipadal mi nudný. Verše měly hlavu a patu, byly skvěle poskládané, tempo bylo svižné, Evžen byl hrozný fracek a Taťjana, ta byla tak upřímná a nevinná. Puškin prostě věděl, co dělá, opravdu mistr své doby.

14.10.2019 5 z 5


Snílek Neznámý Snílek Neznámý Laini Taylor

Na knihu jsem slyšela celkem rozporuplné recenze, spíš negativní než pozitivní, a proto jsem k ní přistupovala s určitou skepsí. Navíc mám přečtenou autorčinu předchozí trilogii (která byla skvělá) a tak jsem se po dobu čtení neubránila srovnávání.

Knížka mě kupodivu příjemně překvapila. Jedná se o pomalejší, ale velmi čtivý fantasy příběh plný snů, fantazie a emocí. A parádní obálky, která má takový snový nádech.

Jediné, co bych vytkla, je délka. Někdy byl už děj zbytečně natahovaný a motal se v kruzích. Také mi chyběl slovníček pojmů a mapa, protože jsem, hlavně ze začátku, měla problém se zorientovat.

Hodnotím 4* a těším se na další díl.

14.10.2019 4 z 5


Možná jednou Možná jednou Colleen Hoover

Tak to nevyšlo. Nedočetla jsem. Celá tahle knížka mi přišla zbytečně vleklá, ubrečená a přeslazená v jednom. Popravdě, Ridgeovi a Sydney jsem nefandila, oba mi byli neskutečně nesympatičtí. Nevěřila jsem ani Ridgeovým citům k Maggie.
A jak může kluk, který je od narození neslyšící, psát hudbu? Kdyby ohluchl až postupem času, tak ano, chápu, ale takhle mi to nedávalo smysl.
Obálka se mi taky nelíbí, takže další bod dolů.
Takže to vychází tak na 45%, což je 2,5*

22.08.2019 2 z 5


O dívce Grace O dívce Grace Anthony Doerr

O dívce Grace je zvláštní kniha. Je to příběh s moc krásným poselstvím, příběh o tom, že se nevyplatí vzdávat se, protože naděje umírá poslední. Příběh, nad kterým se občas musíte pozastavit a zamyslet se. S hrdinou jsem soucítila každou stránku a chtěla se co nejdřív dozvědět konec, který se sice, vzhledem k počtu stran, zdál být v nedohlednu, ale kniha je svižně napsaná a čtení uteče jako voda. Myslím, že kniha si rozhodně zaslouží vyšší hodnocení, než má zde na databázi. Já jí dávám 90% a doporučuji všem, kteří si chtějí přečíst příběh o muži, který se vzdal všeho kvůli jedné vidině.

21.08.2019 5 z 5


Bez šance Bez šance Neal Shusterman

Po úžasné Smrtce jsem byla zvědavá na další autorovy knihy a bála jsem se, že mě Bez šance zklame. Nezklamala. Originální příběh vás nenechá odejít, musíte číst a číst, dokud knihu nedočtete. Soucítíte s postavami a fandíte jim, bojíte se o jejich osud. Stalo se jen mě, že jsem po celou dobu čtení musela přemýšlet o smrti?

21.08.2019 5 z 5


Schindlerův seznam Schindlerův seznam Thomas Michael Keneally

Komentář píšu hned po dočtení knihy, takže mé dojmy jsou tak čerstvé, jak jen mohou být.
Kniha je to bezpochyby velice silná a drsná, po dočtení ve vás zaručeně zanechá hluboký dojem. Smekám před panem Schindlerem, zachránil nezanedbatelný počet lidí před strašným osudem. Klasika mezi válečnou literaturou. Hodnotím 5*

13.08.2019 5 z 5


Čarodějova nevěsta 3 Čarodějova nevěsta 3 Kore Yamazaki

Příběh se začíná ještě víc rozjíždět, přidávají se nové postavy, Čise získá nového parťáka, některé věci se nám objasnily, něco, nebo spíše někoho zase zahalí nová tajemství. Kresba nádherná. A miluju doslovy na konci. Hodnocení 5*.

09.08.2019 5 z 5


Čarodějova nevěsta 2 Čarodějova nevěsta 2 Kore Yamazaki

Ještě že mám doma třetí díl.
Tohle bylo úžasné, nevím, jestli tuhle mangu může něco překonat. Je tu víc akce oproti prvnímu dílu, který byl spíš takový seznamovací. A příběh Matthewa a Miny - úžasné. Dojemné. A nejspíš začínám milovat kočky (můj pohled na ně se měnil už u shlédnutí Kuroshitsuji, ale tady jsem je začala obdivovat o něco víc :D). Ilustrace jsou nádherné, jako u prvního dílu, hlavně ty celostránkové u začátku každé kapitoly, jejichž názvy jsou z nějakého nepochopitelného důvodu v angličtině, takže Papaya musí zapojit mozkové buňky. Ach jo.

09.08.2019 5 z 5


Čarodějova nevěsta 1 Čarodějova nevěsta 1 Kore Yamazaki

Mám ráda anime. Koukám na anime. Bohužel k manze se tolik nedostanu, a tak je tohle moje druhá manga (první byla Tokyo Ghoul, kterou mimochodem taky doporučuji, i když anime raději ne). Ale jsem nadšená od první stránky! Je to lepší než Tokyo Ghoul. Miluju Čise a Eliase a Angelicu :D. Jsem zvědavá, co přinesou další díly.

08.08.2019 5 z 5


Aristoteles a Dante odhalují záhady vesmíru Aristoteles a Dante odhalují záhady vesmíru Benjamin Alire Sáenz

Líbilo se mi to. Vážně. Sice jsem čekala něco jiného, něco jako Simona, ale nezklamalo mě to. Hezká, milá odpočinková knížka o dvou teenagerech, kteří chtějí poznat svět, ale hlavně sami sebe. Hrdinové jsou zhruba stejně staří jako já, takže jsem u některých myšlenek měla pocit, jak kdyby mi je autor vytáhl z hlavy. Navíc je knížka opravdu čtivě napsaná.
Doporučuji a hodnotím 80%, tedy 4* z 5*. Tu jednu hvězdičku musím bohužel strhnout za Ariho, občas byl fakt na přes držku a taky proto, že jsem čekala o něco víc LGBT :).

08.08.2019 4 z 5