painthers painthers komentáře u knih

☰ menu

Neděle odpoledne Neděle odpoledne Viktorie Hanišová

Asi se budu lišit v komentářích s ostatními čtenáři, ale mě kniha napřed bavila, čekala jsem tam něco tajemného v pozadí, těšila jsem se na závěr, kterým se konečně dozvíme, co se děje v “neděli odpoledne. Závěr mě ale lehce zklamal. Myšlenka dobrá, zajímavě nastiňující, jak mohou být životy různých lidí nešťastnými náhodami tak zničeny a v rámci rodin i provázaně. Nicméně přišlo mi to celé trochu hůř uvěřitelné.

15.04.2024 3 z 5


Cesty z nemocné společnosti Cesty z nemocné společnosti Erich Fromm

Další ze skvělých Frommových knih, a to říkám i přes to, že s mnoha jeho závěry nesouhlasím.

Hned na začátek bych řekla, že mě lehce uklidňuje fakt, že tato kniha vysvětlující nebezpečí robotizace člověka a jeho odcizení v kapitalismu, což vede k masivnímu rozšíření duševních poruch, byla napsána už v padesátých letech. Za celých sedmdesát let žádná společenská apokalypsa nenastala a dnes si tedy tuto knihu můžeme přečíst jako stejně aktuální a uklidnit se tím, že nebezpečí, o kterých píše pro budoucnost, možná nebudou tak horká, jak se na první pohled může zdát.

Zadruhé - mnoho myšlenek, které Fromm předestírá, mi přijdou jako zásadní k zamyšlení, diskuzi či úvahám, jak bychom si mohli život jako společnost nastavit lépe. Bohužel mě ale často zklamala navrhovaná řešení. S některými argumenty se Fromm nevypořádal vůbec (namátkou třeba s tím, že v rostoucí specializaci a dělbě práce je člověk od cílového produktu nutně oddálen a představa opětovného “polidštění činnosti je opravdu cestou spíše zpátky), jiná řešení mi přijdou naopak nereflektující další společenské skutečnosti. Fromm píše o nutnosti centrálního plánování společnosti v kombinaci s decentralizovaným rozhodováním třeba v rámci výrobních družstev - ač ekonomicky je již dokázáno, že v centrálním plánování neexistuje možnost ekonomické kalkulace a tyto společnosti tedy nebudou schopny uspokojovat adekvátně potřeby svých členů - nutně tedy vznikne přesně to, co v Sovětském svazu, tedy nedostatek a chudoba. Frommem navrhovaný socialismus podle mě ani nereflektuje to, že lidé jsou různí až do té míry, že mnozí prostě v komunách nebudou chtít žít; mnozí jiní zase nemají potřebu o čemkoliv rozhodovat nebo participovat tak, jak Fromm předestírá. Mnoho dalších výhrad bych měla k tomu, že píše o socializaci zisků a spolurozhodování v rámci firem - nikde však nevidím nic o socializaci ztrát; nebo další výhrady o přiměřené rovnosti v odměňování - které buď musí zas nutně obsahovat centrální plánování - které opět povede k neefektivní alokaci sil - nebo centrální vládu, která násilně někomu část jeho výdělku odebere a přerozdělí jinému. Ad reklama - reklama samozřejmě není jen explicitní v podobě televizní nebo novinové reklamy, ale i implicitní - lidé se kolektivně pro něco nadchnou, o něčem si vypráví, celebrita si něco oblékne jak tedy mají vypadat ta Frommova drastická zákonná omezení proti reklamě, která mají údajně člověka odvést od konzumního smýšlení? A není už toto drastické omezení krokem proti lidské svobodě, která společnosti nedá na výběr a pouze jí rovnou vnutí, že něco nesmí konzumovat?

S obdobnou oponenturou bych mohla ještě pokračovat, je toho mnoho proto prosím nepřistupujte k této literatuře nekriticky. Zajímavá je zejména i proto, že dokáže vybízet ke kritické diskuzi a nad mezemi společnosti se doopravdy zamýšlet.

31.03.2024 4 z 5


Zničit Zničit Michel Houellebecq

Příběh, který začíná široce - dramatem prezidentské volby ve Francii, vrcholné politiky a atentátů, které ovlivňují celý svět, a který se postupně redukuje až do osobního příběhu života, smrti a koloběhu odcházení. Pro mě první Houellebecq - a líbilo se mi to. Líbilo se mi zejména to, že mezi řádky dokáže oslovovat i aktuální horká politická témata - ekologii, imigranty, rostoucí rasovou nesnášenlivost a podobné.

18.03.2024 4 z 5


Problém tří těles Problém tří těles Liou Cch'-sin

Nejsem úplně cílovka pro sci-fi příběhy, v podstatě mě z toho mála, co jsem kdy četla, zaujala kdysi jen Duna. Rozumím ale kvalitě tohoto příběhu, protože je to zajímavý, usazený do reálnýho pozadí a rozhodně si nedává malé cíle. Dovedu si tedy představit, že v rámci běžného sci-fi žánru je tahle kniha o mnoho zdařilejší a velkolepější. K tý Duně to má ale pořád daleko. 70 %

03.03.2024 4 z 5


Na Chesilské pláži Na Chesilské pláži Ian McEwan

Asi to hodnotím pozitivněji jak někteří ostatní čtenáři, protože já v knize vnímala hlavně tu myšlenku - že ve 40. letech se o mnoha věcech nemluvilo, že vztahy byly založené na nějakých nevyřčených předpokladech a očekáváních a že i lidé, co se měli rádi, okolo sebe našlapovali v uctivé vzdálenosti. Poslední stránky byly krásným melancholickým ohlédnutím za životem. Knihu jsem četla v originále, tak nedokážu hodnotit českou verzi.

01.03.2024 3 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Nebudu psát nic k příběhu, ať nespoiluju. Je to určitě čtivé, bavilo mě to. Také to není náročné čtení, vzala jsem si to jako oddechovku v náročném týdnu. Závěr mě však trochu zklamal.

25.02.2024 3 z 5


Letní světlo, a pak přijde noc Letní světlo, a pak přijde noc Jón Kalman Stefánsson

Povídání o životech lidí v malé islandské vesnici, kde není ani kostel s hřbitovem a kde jde čas pomalu svým tempem, v těsné vazbě na přírodu, na světlo a tmu a vzájemné místy i zvláštní vztahy sousedů. Bohužel mě to ale už od poloviny tolik nebavilo.

18.02.2024 3 z 5


Severka Severka Nina Špitálníková

Příběh Severokorejky, který románovým způsobem zpracovává netypický pohled na Severní Koreu, a to na život dcery z prominentní rodiny, která sice vyrůstala v nesvobodě diktatury, ale jinak měla život kvůli svému postavení celkem spokojený. Líbí se mi polemika ke konci knihy, která sice chápe, že život Severokorejců je jedna velká lež, nicméně i my ve svobodných zemích se do nějakých pavučin lehkých přetvářek a model také dokážeme uzavřít. Nebudu dál spoilovat.

11.02.2024 4 z 5


Nepatrná ztráta osamělosti Nepatrná ztráta osamělosti Eli Beneš

Plný počet hvězdiček nedávám jen proto, že je kniha poměrně dlouhá a místy mi připadala už roztahaná. Pokud to ale vydržíte, tak je to krásný (ale zároveň dost bolestivý) příběh mladého Žida, kterému kus života, duše a vše dobré, co jako mladý člověk mohl mít, vzala válka a Osvětim. Vrací se do Prahy, kde postupně přichází na to, že se vrátil z přátel i rodiny jediný, přichází postupně na to, co všechno mu nacisté vzali a že život ostatních lidí v Praze je vzdálený tomu jeho a pádí si někam vlastním tempem a směrem, bez pozastavení či spočinutí ve vzpomínce. Pro mnoho lidí po válce, kteří zažili podobné, už pak nejspíše nebylo žádné doma, kam se vrátit, a svět jim náhle vůbec nepatřil. Příběh války totiž neskončil v roce 1945. Mnoho osob spáchalo ještě leta poté sebevraždu, protože se nedokázali s událostmi a ztrátami srovnat. A mnozí museli začít úplně nový život, s novými lidmi kolem, na novém místě stejně jako nakonec hlavní postava Petr Stein.

10.02.2024 4 z 5


U severní zdi U severní zdi Petra Klabouchová

Uf. Autorka má velký talent se svým stylem dostat člověku pod kůži a ta kniha je pak dost ostrá. Chvílemi asi jedna z nejostřejších, co jsem kdy četla. U toho s lehkostí klouzá přes poetické popisy přírody a hřitova, přes moudra, někdy až příliš naturalistický popis stáří, zapomínání, samotu až přes ironické poznámky k osudu a temný humor. Zadařilo se i více dějových linek, které provádí člověka příběhy, které dělí desetiletí lidských osudů.
Jestli autorku ještě neznáte, tak tohle opravdu stojí za pozornost. Nejen pro společensky zásadní téma, ale za mě i jako literární počin. Dávám plný počet a doporučuji.

25.01.2024 5 z 5


Zpověď farářky Zpověď farářky Martina Viktorie Kopecká

Druhý díl byl mnohem lepší jak díl první! Povídání o životě farářky. O zpovědích, o pohřbívání, o cestě ke kněžství, o tom, jaké to je neustále být pro své farníky, jak být jako žena farářka sama sebou, jak se kloubí kněžská práce s psychoterapeutskou, oddechové příjemné čtení.

22.01.2024 3 z 5


Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Na knihách od Tučkové se mi líbí, že vezme reálnou část české historie a přetaví ji poutavým románem do popularizační podoby pro běžného čtenáře. Bílá voda je zejména o perzekucích církve za socialismu, vyobrazuje ke konci ale i “temnou stránku církve v podobě mocenského a často rigidního aparátu. Myslím, že snaha destrukce církve socialistickým státem a komunisty u nás byla silná, desítky let devastující a mající své stopy bohužel až do přítomnosti. Jsem moc ráda, že tohle téma autorka vytáhla na povrch. Náročné čtení, ale doporučuji!

21.01.2024 4 z 5


Bůh je mrtev, nic není dovoleno Bůh je mrtev, nic není dovoleno Tereza Matějčková

Soubor esejů o současné společnosti prokládáný rozhovory s různými spisovateli a akademiky. Za mě excelentní, nepochybuju, že tahle kniha půjde na konci roku do mého TOP výběru za letošní rok!

08.01.2024 5 z 5


Učebnice létání : Příručka pro výcvik soukromého pilota letounů - PPL(A) Učebnice létání : Příručka pro výcvik soukromého pilota letounů - PPL(A) Karel Zitko

Fakt nevim, jak se dá ohodnotit učebnice. Dávám nicméně plný počet bodů, protože mi přijde, že ač je to celkem tenký paperback, obsahuje většinu zásadních informací k tomu, se stát pilotem ULL/PPL. Nepřehltí vás detaily a má hodně názorných obrázků.

03.01.2024 5 z 5


Hegelova fenomenologie světa Hegelova fenomenologie světa Tereza Matějčková

Hehe, přiznám se, že tohle bylo pro mě jako pro nefilozofa docela silné kafe. Četla jsem to dlouho, vždycky tak 20 stran denně, i tak jsem se často ztrácela, nebo textu tolik nerozumněla. Byly ale části, které se mi líbily, zejména sedmá kapitola: Prozaický svět.
Z knihy jsem si vytáhla řadu citací, budu to muset trochu vstřebat a časem se k nim ještě vrátit.

02.01.2024 4 z 5


Deník farářky Deník farářky Martina Viktorie Kopecká

Paní farářka je mi z deníku sympatická, myslím, že s ní bude legrace a byl to pro mě zajímavý exkurz do života druhé osoby, který je tak jiný než ten můj. V druhé polovině už mě to tolik nebavilo, ale jako oddechové čtení ke kávě při vánočním shonu to bylo místy fajn.

20.12.2023 2 z 5


Dlouhá trať Dlouhá trať Viktorie Hanišová

Trochu čtení do deprese, ale přesně tak to mám občas ráda. Povídky s tématem smrti, sebevraždy nebo šílenství byly uvěřitelné, poutavé Líbilo se mi to! Pokud chcete trochu té temnoty, která číhá všude ve společnosti mezi námi, tak směle do toho.

01.12.2023 4 z 5


Etika anarchokapitalismu Etika anarchokapitalismu Kristopher A. Borer

Kniha, která rozebírá etické principy libertariánství a anarchokapitalismu od těch nejzákladnějších, až po ty složitější, komplexnější, místy i kontroverzní.
Anarchokapitalismus je konzistentně ucelený politicko-filozofický koncept, zde v knize je na fiktivních postavách na opuštěném ostrově a následně v mořském městě Freeport ilustrována jeho aplikace.
Nedokážu posoudit, jestli je to kniha pro úplného začátečníka anarchokapitalismu (mám pocit, že by mi vyvolávala na závěr možná víc otázek jak odpovědí), ale základní kameny, jakými jsou vlastnická práva, princip neagrese a rozdíly mezi morálkou / etikou - ty rozebírá dobře. Příjemné čtení!

26.11.2023 4 z 5


Letuška z economy aneb Co na Instagramu neuvidíte Letuška z economy aneb Co na Instagramu neuvidíte Petra Jirglová

Rok jako letuška v Dubaji v podání zábavné mladé dámy ze Sokolova.
Kniha se mi moc líbila, o to víc, když mi ji v duchu předčítal hlas autorky. :D

19.11.2023 5 z 5


Lustr pro papeže Lustr pro papeže Jan Tománek

Vždycky je dobré si připomínat, jak odporný byl socialistický režim a že se k mnohým lidem choval stejně jako jím nenávidění nacisti. V českých pracovních táborech trpělo a zemřelo mnoho nevinných lidí, kteří si zasloužili žít v obklopení svých blízkých na svobodě. Mám strach, abychom se nějakého obdobně nelidského režimu zase jednou nedočkali. . .

14.11.2023 3 z 5