Neděle odpoledne

Neděle odpoledne https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499022/bmid_nedele-odpoledne-Sgy-499022.jpeg 4 918 239

Každá rodina má své tradice. Některá má navíc i tajemství. Život malého Tea ubíhá v pomalém, ubíjejícím rytmu. Odtažitá a samotářská matka ho vzdělává doma a namísto procházek ho vodí do komunitního náboženského centra. Pod stromečkem Teo vždycky najde jen další díl Káji Maříka. A otec každé nedělní odpoledne někam zmizí. Dospívání však nelze zastavit, a tak i Teova smutná rutina s nástupem do školy a novým kamarádem dostává první trhliny. A s ní i celá rodinná situace, obestřená mlčením, tajemstvím a smutkem. Čím více Teo stárne, tím víc se odtahuje od své rodiny. Ale i jeho vlastní samostatný život je nakonec všechno, jen ne spokojený: je v něm prázdné místo, které potřebuje zaplnit. Neděle odpoledne je příběhem o trápeních a tragédiích jedné rodiny, vyprávěným ze tří perspektiv. Co se synovi může zdát jako vyšinuté, z matčina nebo otcova hlediska najednou dává smysl. Je to kniha o vzájemném míjení i sbližování.... celý text

Přidat komentář

Aaloha
včera 3 z 5

Čekala jsem, že kniha bude stejně dobrá jako Houbařka, ale bohužel nebyla. Začátek dobrý, námět taky, ale nějak se to vleklo a úplně mě to nebavilo. Až konec knihy, kde se vše vyjasní co a jak se stalo, byl dobrý.

EvaHonsová
předevčírem 4 z 5

Způsob psaní Viktorie Hanišové mě moc nevyhovuje. Velmi si cením námětu knihy, který si autorka zvolila. První část má velmi hrubý argot a rozumím tomu, že chce spisovatelka přiblížit mluvu občanů, kteří se ocitnou na dně. Druhá část knihy je naprosto čtivá. Vede k přemýšlení. Je potřeba o věcech, které se staly mluvit.


Annicka
22.04.2024 4 z 5

Kniha je vyprávěná pohledem Tea a jeho rodičů. V první části sledujeme Tea od jeho dětství - dětskýma očima sledujeme, jak chodí na vyšetření na psychiatrii, jak z něj matka dělá domškoláka za každou cenu... Tuhle část jsem hltala. Postupem času však, asi od Teových osmnáctin, mi to celé přišlo takové ploché, šup šup, ať už jsme dál... Chápu konec této části, ale asi k němu mohlo dojít i o pár let dříve. Kapitoly matky a otce pak jsou vysvětlením všeho, co padlo předtím. Otevírá se nám život matky, která se chová tak, jak by se matka chovat neměla, a to z extrému do extrému... A pohled otce už jen domaluje poslední tahy. Až na tu kostrbatou část z Teovy dospělosti, je to povedená kniha.

RyxiraAmyGinger
21.04.2024 4 z 5

(SPOILER) První dvě třetiny knihy jsou hodně dobré. Perspektivy rodičů, které se objeví v poslední části, jsou příjemným oživením, autorka ale zároveň uklouzla k příliš polopatickému vysvětlování a na konci z té počáteční podivnosti moc nezbyde (byť uznávám, že je to přirozený vývoj vyprávění).

Allla9
15.04.2024 5 z 5

Málem mě odradil zvláštní začátek, ale jsem ráda, že jsem vydržela. Nádherná kniha.

painthers
15.04.2024 3 z 5

Asi se budu lišit v komentářích s ostatními čtenáři, ale mě kniha napřed bavila, čekala jsem tam něco tajemného v pozadí, těšila jsem se na závěr, kterým se konečně dozvíme, co se děje v “neděli odpoledne. Závěr mě ale lehce zklamal. Myšlenka dobrá, zajímavě nastiňující, jak mohou být životy různých lidí nešťastnými náhodami tak zničeny a v rámci rodin i provázaně. Nicméně přišlo mi to celé trochu hůř uvěřitelné.

verculka
15.04.2024 4 z 5

Přesně jak píšou ostatní, nejdřív jsem se nechytala a říkala si, že ji snad ani nedoctu. Jenže pak se to rozjelo a po přečtení častý z pohledu matky a otce vše najednou začalo dávat smysl.
Smutné co vše může způsobit způsob výchovy a jaké stigma si sebou pak neseme celý život.

Petra00
09.04.2024 5 z 5

Na začátku jsem knihu moc nechápala, ale postupně mě absolutně pohltila a bylo to skvělý! Ale strašně smutný a silný.

evvva
09.04.2024 5 z 5

Ano,máte pravdu, mnoho vulgarity, hnusné chování k rodičům, všechno,co nechceme,aby naši potomci dělali a tajně doufáme, že to fakt nedělají...ale ono to tam prostě patří, bez první části, kdy mě Teo fakt s..l, bych nemohla po druhé a třetí sedět téměř s otevřenou pusou a prostě jen vstřebávat to rozuzlení,které přesně do sebe zapadlo a bylo to jak pecka palicí do makovice. Jo, a ta poslední hvězda je za Barbánka,na kterého jsem úplně zapomněla a kterého mi autorka vrátila zpátky do života

ještěrka38
04.04.2024 4 z 5

Co napsat k této knize...autorka měla dobrý nápad,ale styl, jakým to podala a to hlavně první část knihy je pro mě nepřípustná.. až mi nebylo dobře z toho, jak sprosté to bylo.. mám pocit, že dneska, když není v něčem aspoň pár sprostých slov, tak to není in... Takže ubírám jednu hvězdu za tu první část.

Zuzvil
02.04.2024 4 z 5

4,5* Další kniha z pera autorky, která mě vždycky dovede svým námětem překvapit a následně především zaujmout a nepustit, dokud nedočtu. Další ze skvěle zpracovaných knih, kde si nejprve čteme (nejdelší část knihy) pohled syna, následně matky a nakonec otce, kde se kruh uzavře. Největší sdělení, které podle mě kniha předává, je, že spolu stále nedovedeme komunikovat. Upřímnost a otevřenost by tady byla velmi žádoucí a účinná. Na druhou stranu všechny hlavní postavy měli své nelehké osudy, takže bojovali často sami ze sebou či se svými "démony". Knížku moc ráda doporučím, je to opravdu um takto napsat knihu.

KatyM.
26.03.2024 1 z 5

První setkání s autorkou , ale i přes poměrně vysoké hodnocení , byla to velmi zvláštní kniha, plná vulgarismů, kterou jsem nebyla schopná dočíst.

Siege03
24.03.2024 2 z 5

Za mě nejslabší román této autorky.Nedotceno

hanzmb
23.03.2024 5 z 5

Každá autorčina kniha se bude srovnávat s Houbařkou. A žádná už třeba jejich kvalit nedosáhne. To je naneštěstí i tento případ. Přitom ten začátek sliboval něco na podobné úrovni. Bohužel od Teových 18. narozenin přijde zlom. Zatímco do té doby je čtenář vtažen do jeho prožitků a názorů, od tohoto okamžiku se jedná jen popisný styl. Trochu to zvedne začátek matčina příběhu, ale pak až do konce knihy zase spíš jen popis.
Spoiler:
Takže zůstává jen jedna otázka - je Teo vrah?

Natty
23.03.2024 4 z 5

Zpočátku jsem si myslela, že to kvůli stylu psaní vzdám - ještě, že jsem to neudělala! Nakonec jsem totiž musela uznat, že krásně vystihoval jednoduchost hlavní postavy. Všechny tři části vyprávění byly zajímavé, ať už matčino mládí a uvíznutí v sektě, nikdy nic neřešící otec, který každou neděli odpoledne někam zmizí, tak i samotný život Tea, nehledě na jejich společné velké tajemství. AHA moment přišel docela brzy, nepokazil však dočtení k oficiálnímu rozuzlení.

kusma
23.03.2024 4 z 5

Začátek knihy byl výborný, pak mě styl vyprávění a celkově děj spíš znechucoval a těšila jsem se až první část skončí. Druhé dvě části se mi ale líbily, možná mohly dostat víc prostoru. Celkově kniha dost temná a depresivní.

Ivka14
22.03.2024 4 z 5

Zvláštnost a jinakost knihy mě ze začátku velmi odrazovala. Obecná čeština, žádné uvozovky, divné postavy...
Jenže pak mi to celé došlo, poslední stránka přečtená a poslední část skládačky byla na svém místě.

Lucka_čte
11.03.2024 5 z 5

Od autorky jsem již četla její knihu Houbařka a tak jsem očekávala, že příběh bude hutný a neveselý.
A to se také splnilo.
Osud rodiny vsazené do doby nedávné, kterou máme všichni v paměti, Vás nenechá knihu odložit. Postupným vyprávěním a odkrýváním příběhu jednotlivými členy této rodiny se dostaneme k tajemství, o kterém se nemluvilo. Ačkoliv žili jako rodina, byl každý ve svém trápení sám a hledal pomoc, jak uměl, matka v sektě, otec v práci a nejhorší ze všech mi přišel život jejich syna Tea.
Rozhodně doporučuji, i když Vás to rozseká!

mnohoknih
26.02.2024 4 z 5

Pokud máte dojem, že nemluvit o problémech se vyplatí, tak si dejte tento příběh. Pokud máte dojem, že je v pořádku být v sektě, dejte si tento příběh. A sakra, chlapi, je v pořádku být v práci úspěšný, ale chce to tu angažovanost ukázat i v rodině. Autorka si, jako obvykle, vybrala hutné téma, kdy jeden problém vede k dalšímu a dalšímu a pak už to jede jako lavina. A přitom stačí mluvit a zároveň i naslouchat. U knihy je výborné, že postupně vypráví všichni z rodiny. Nejprve Teodor. Ten mluví krutopřísně pubertálně a jak s ním jde čas, mluví stále stejně vulgárně, nespisovně a nedostudovaně. Ten jazyk ho vystihuje lépe než všechny činy. Dalším vypravěčem je jeho matka.Teo nám nastínil situaci v rodině, matka nám dá dílky do mozaiky, proč se, co děje a jak snadno člověk najde pochybné štěstí v sektě. A nakonec táta Jindřich. To je snad nejsmutnější figurka. A až ten nám poví, kam každou neděli mizí a co má rodina za kostlivce ve skříni. Tady je to vtipně myšleno obrazně i doopravdy, protože Teo má ve skříni kamaráda Hyna. Čtení to nebylo veselé, ani chvilku. Pokud máte náladu na splínek, tak doporučuji.

fénix56
26.02.2024 3 z 5

Tato kniha se mi ze všech knih, které jsem od této spisovatelky četla, líbila nejméně. Hlavně kvůli první části, která je podána z pohledu Tea. Je napsána slangem a to mně strašně vadilo. Spíš snesu nářečí, ale takhle nespisovnou mluvu ne, rve mi to uši. No, při čtení asi spíš oči....

Ale protože jsme byla zvědavá, jak vše dopadne, odhodlala jsem se k dalšímu čtení. Pak už se to četlo dobře, pokud se tak dá nazvat depresívní čtení o matce uvíznuté v náboženské sektě a nemastném neslaném otci, který se v neděli odpoledne ztrácí neznámo kam.

Štítky knihy

sekty česká literatura rodina tajemství psychologické romány české romány

Autorovy další knížky

Viktorie Hanišová
česká, 1980
2018  88%Houbařka
2015  83%Anežka
2019  77%Rekonstrukce
2020  83%Dlouhá trať
2022  85%Neděle odpoledne

Kniha Neděle odpoledne je v

Právě čtených10x
Přečtených1 231x
Čtenářské výzvě341x
Doporučených48x
Knihotéce224x
Chystám se číst568x
Chci si koupit120x
dalších seznamech11x