Nielada Nielada komentáře u knih

☰ menu

Meteorit z Mušlovky Meteorit z Mušlovky Veronika Valentová

Určitě jednodušší než Prašina, ale přesto moc fajn. Určitě doporučuji, klidně od čtvrté třídy.

13.02.2024 5 z 5


Dobrodružství sněžného muže Dobrodružství sněžného muže Ivona Březinová

Četli jsme s dětmi ve třetí třídě. Za mě je chvílemi lehce zastaralá, ale děti se u ní hodně bavily.

13.02.2024 4 z 5


Strašák v hlavě: Jak se zbavit úzkosti a pracovat s myšlenkami Strašák v hlavě: Jak se zbavit úzkosti a pracovat s myšlenkami Petr Kopista

Kniha srozumitelně vysvětluje, jak funguje úzkost. Nabízí možnosti řešení a předkládá hodně situací ze života. Myslím si, že mnohé principy si může čtenář odnést také do jiných rovin života, i když zrovna s úzkostí nebojuje.

13.02.2024 5 z 5


Odkud se bere sníh Odkud se bere sníh Taras Prochasko

Moc krásná kniha. Vtipný příběh, poklidné tempo vyprávění, pohoda a nádherné ilustrace. Vřele doporučuji!

28.12.2023 5 z 5


Vražedný chlad Vražedný chlad Louise Penny

Musím říct, že po prvním díle pro mě přišlo zklamání. Kniha se vlekla a děj ani postavy na mě nepůsobily věrohodně. Dočetla jsem jen z rozhodnutí a opravdu nevím, jestli budu pokračovat v dalších dílech.

26.12.2023 2 z 5


Zátiší Zátiší Louise Penny

Po komplet přečtené Klevisové a Nesserovi jsem konečně opět našla detektivku podle mého gusta. Znáte to - takové ty zdržovačky a okecávačky, které mnohé čtenáře detektivek štvou, protože zpomalují děj. Pro mě však znamenají bohaté líčení krajiny, vykreslení charakterů postav a malou sondu do kanadské společnosti. A k tomu ten sympatický lidský komisař! Nadšeně se tedy vrhnu do dalšího dílu. Ještě že jich je tolik!

21.11.2023 5 z 5


Prevítovi Prevítovi Roald Dahl

U nás ve třetí třídě se z této knihy stal naprostý hit a děti na ni čekají pomyslnou frontu ve školní knihovně.

16.11.2023 5 z 5


Slečna Stinnesová na cestě kolem světa Slečna Stinnesová na cestě kolem světa Lina Jansen

Skvělá kniha, která obsahuje mnoho z toho, co se mi na knihách líbí - pěkný jazyk, dobrodružství spojené s poznáváním, osobní příběh zajímavé a silné osobnosti. Asi to bude jedna z mých srdcovek.

16.11.2023 5 z 5


Povídání u povidel / O vakeriben paš o lekvaris Povídání u povidel / O vakeriben paš o lekvaris Květoslava Podhradská

Opravdu pěkné povídání o životě Romů, vhodné i pro menší děti. Oceňuji celkové provedení knihy, včetně ilustrací.

08.08.2023 5 z 5


Sibiřské haiku Sibiřské haiku Jurga Vilė

Nesmírně silná kniha. Text i ilustrace skvělé. Doporučuji starším dětem i dospělým.

25.11.2022 5 z 5


Kapka Ája Kapka Ája Alena Mornštajnová

Ačkoliv mám knihy Aleny Mornštajnové moc ráda, tahle mě bohužel trošku zklamala. Více jak samotný text mě zaujaly ilustrace a naučné doplnění, které hodnotím velmi kladně.

02.11.2022 3 z 5


Temné léto Temné léto Dan Simmons

Doporučuji fanouškům Stranger Things + dobré literatury. Děj se nejprve odvíjí pomalu, což o to. Pravdou však je, že se díky tomu skvěle dostanete do nálady knihy a ta je prostě báječná a příšerná zároveň (jak se dá od hororu čekat).

28.09.2022 5 z 5


Divnější planeta Divnější planeta Nathan W. Pyle

Divná a ještě divnější planeta je čtivo a obrazivo, které prostě miluju!

21.05.2022 5 z 5


Stvořitelé katastrof Stvořitelé katastrof Michal Vaněček

Kniha přináší originální variaci na díla Karla Čapka a aktuální téma/témata, která velmi dobře vysvětluje dětským i trochu méně vědecky nadaným jedincům, jako jsem například já. Přes to, že obdivuji Karla Čapka a moc mě toto zpracování zajímalo, musím bohužel konstatovat, že mě nebavila - i když jsem se o to snažila. Kniha je určena dětem, ale hlavním postavám je kolem třiceti, čemuž odpovídá celé vyznění příběhu. Za celou dobu se tam ani nemihne žádné dítě či dospívající jedinec, děj je mnohdy spíše popisující než strhující a celkově tomu chybí dobrodružství a napětí, přestože o tom vlastně děj má (asi) být. Možná mi to prostě nesedlo. Moc by mě zajímal názor dětských čtenářů. A pokud je to bude bavit, tak super - protože názorový a hodnotový přínos toto dílo rozhodně má.

21.05.2022 3 z 5


Rozsypaná slova Rozsypaná slova Martin Daneš

Snažila jsem se najít, jakou cenu autor za tuto knihu dostal, a nepovedlo se! Toto čtení je opravdu skvost, po všech stránkách a na všech stránkách. Už dlouho mě žádná kniha tak nenadchla. A přání autora - aby si čtenář po přečtení knihy šel přečíst něco od Poláčka - se už teď chystám vyplnit.

16.05.2022 5 z 5


Liščí oči Liščí oči Petra Hůlová

Kontroverzní kniha, to každopádně. Hodně mě potěšilo, že se někdo rozhodl psát pro děti o roce 1968 a přiblížit okupaci Československa - obzvláště, když tato hrozba i v současnosti stále nad někým visí. Chvílemi mě kniha moc bavila a zasmála jsem se u ní, měla velmi silné momenty popisující například události v Praze - v tom vidím její přínos pro představu o historické události. Často mi však připadla rozvleklá, se spoustou drobných událostí a popisů, které neposouvaly děj. Kladla jsem si otázku, jestli tohle děti vůbec přečtou, já bych to asi jako dítě vzdala. V tom však nevidím hlavní problém. Od začátku mě kniha provokovala množstvím názorů, se kterými jsem se nemohla vůbec ztotožnit. Možná je to záměr a nějak se to vysvětlí, říkala jsem si. Čekala jsem napnutě, ale konec ve mně pohřbil veškeré naděje na obrat k lepšímu. Bohužel - knihu nebudu doporučovat dětem, možná tak dospělým, aby si na ni udělali vlastní názor, než ji vloží do rukou svého dítka.

02.02.2022 2 z 5


Spolek přátel krásné literatury a bramborových koláčů Spolek přátel krásné literatury a bramborových koláčů Mary Ann Shaffer

Prostě a jednoduše - já jsem si tu knihu zamilovala!

08.01.2022 5 z 5


Nikolina cesta Nikolina cesta Michaela Fišarová

Myslím si, že by si měli přečíst nejen děti, ale také dospělí - a hlavně ti, co pracují s dětmi. Kniha je vážně krásně napsaná. Někdo tu již napsal, že to je přijatelné i pro citlivky, tak se k tomu připojuji, protože obzvláště těžce nesu příběhy, kde je popisováno násilí na dětech. Tento příběh jsem ale dala a nejen to, hluboce se mě dotkl. Paní Fišarová pojala dané téma neuvěřitelně citlivě a přitom uvěřitelně, nevtíravým způsobem nabízí také doporučení či povzbuzení pro všechny, kdo se v podobné situaci ocitají.

28.07.2021 5 z 5


Zabít není snadné: Strhující příběh nejmladší nizozemské odbojářky Zabít není snadné: Strhující příběh nejmladší nizozemské odbojářky Wilma Geldof

Kniha se mi moc líbila. V obrovském množství knih věnovaných válce má jistě své místo, není tuctová. Kromě napínavého děje nabízí i morální otázky a ukazuje hrdinku ve světlých i temných chvilkách. Inspirace životním osudem je za mě také velké plus.

15.07.2021 5 z 5


Francesco Tirelli a jeho zmrzlinářství Francesco Tirelli a jeho zmrzlinářství Tamar Meir

Vřele doporučuji. Krásné ilustrace, skvělá cesta, jak seznámit malé děti s holocaustem.

14.07.2021 5 z 5