Nikolina cesta

Nikolina cesta https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/172600/bmid_nikolina-cesta-172600.jpg 5 84 38

Nikola to doma nemá jednoduché. Táta je po smrti a s máminým přítelem Zdeňkem zrovna nevycházejí. Ještě že má mladšího brášku Martina, který ji má rád a se kterým si báječně rozumí. A taky paní Stoklasovou, která Martínka občas pohlídá, aby mohla Nikola do školy, kam už takhle moc nechodí. Jednou ale paní Stoklasová dostane infarkt. Martínek je zrovna u ní, zavolá jí záchranku a zachrání jí život. Paní Stoklasová mu za to chce splnit jedno přání - a Martínek si přeje, aby mohla Nikola jet na lyžák...... celý text

Přidat komentář

Atara16
28.01.2024 5 z 5

Je moc dobře,že stále vycházejí takovéto knihy.

Karolína18
28.09.2023 5 z 5

Hodně silný příběh, nenechal mě chladnou. Přála bych si, aby se takové věci vůbec nestávaly, a když už ano, aby měly všechny děti tolik síly jako Nikola.


broskev28
08.11.2022 4 z 5

Další kniha M. Fišarové reflektuje nepříjemné téma: proč ovdovělá máma dvou šikovných dětí přizve do jejich neúplné rodiny mužského, který nejenže se nepodílí na příjmech ani na chodu domácnosti, ale naopak na ní parazituje a dopouští se domácího násilí nejen na matce, ale i na dětech?
Deváťačka Nikola tohle nedovede pochopit, a my čtenáři s ní určitě budeme zajedno. Takže jen se zděšením sledujeme, jak na nedospělou Nikolu přecházejí povinnosti, které nestíhá a nezvládá její máma, jak se Nikola – ačkoli vůbec není hloupá ani líná – zhoršuje ve škole právě v době, kdy by měla usilovat o co nejlepší výsledky potřebné pro SŠ studium. Jak jí mezi prsty protéká ten nejkrásnější čas, kdy většina z nás měla kolem sebe dobré kamarády, případně prožívala první lásku . . .
Kniha má úžasné věnování a velmi smutný doslov, ale právě proto velmi doporučuju!

Knihomolka506
17.03.2022 5 z 5

"z doby kamenné "
Název knihy je výstižný. Dalo by se říct, že je to vlastně i Nikolina cesta za poznáním sebe sama. Proč? Nikola chce jet na lyžák, na který ale její máma nemá peníze.  Táta už nežije a mámin nový přítel se ji vůbec nezamlouvá. Je ale super, že má brášku Martina, aspoň si s ním má co říct. Malého Marťu ale někdo  musí hlídat, aby jeho ségra mohla jednou za čas do školy. Když ale ochotná paní sousedka dostane infarkt a Martinek s dostane jedinou dne  vše nabere rychlý spád... Autorka skvěle  popsala pocity  a prožívání situace hlavní postavy.

Akléda_
18.02.2022 4 z 5

Po letech, kdy mě tahle knížka pronásledovala, jsem se k ní konečně dostala a jsem za to opravdu ráda. I přes to, že nejsem cílovka jsem si knížku užila a jsem ráda že jsem se do ní pustila. Nikola mi ze začátku přišla trochu nesympatická a na svůj věk měla dost neodpovídající chování, ale pak se to zlepšilo. Knížka je napsána dost jednoduše, což mladšímu čtenáři vadit nebude, na mě to bylo málo do hloubky. Konec mě ale dostal a i přes to, že to bylo trochu urychlené se mi líbil a jsem za něj ráda. Teď to možná zní, že se mi knížka nelíbila, což vůbec není pravda. Jsem moc ráda, že se knížky s takovými tématy píší, zvlášť když jsou přímo cíleny pro děti, jako právě tahle.

Berulidemknihy
06.08.2021 5 z 5

Nejsem cílová skupina, každopádně kdybych se vžila do svého mladšího já, vím, že bych byla nadšená. Autorka krásně popisuje útrapy týraných dětí nenásilnou formou, tak aby to mladší čtenáři pochopili a začali si vážit toho, co doma mají, nebo jim kniha otevře oči, že to co se děje doma není ok.
Navíc můžeme nalézt v knize i krásné ilustrace v podobě koláží, které knize přidávají sílu. Kdybych měla dítě určitě mu dám Nikolinu cestu přečíst:)

Nielada
28.07.2021 5 z 5

Myslím si, že by si měli přečíst nejen děti, ale také dospělí - a hlavně ti, co pracují s dětmi. Kniha je vážně krásně napsaná. Někdo tu již napsal, že to je přijatelné i pro citlivky, tak se k tomu připojuji, protože obzvláště těžce nesu příběhy, kde je popisováno násilí na dětech. Tento příběh jsem ale dala a nejen to, hluboce se mě dotkl. Paní Fišarová pojala dané téma neuvěřitelně citlivě a přitom uvěřitelně, nevtíravým způsobem nabízí také doporučení či povzbuzení pro všechny, kdo se v podobné situaci ocitají.

Marcela14
26.07.2021 5 z 5

Krásná kniha, tuhle knihu by si měli přečíst všechny děti, aby si uvědomili že mít skvělou rodinu není samozřejmost.

Lassie777
28.10.2020 3 z 5

Knížka byla velice stručná. Nikola mi přišla trochu nesympatická. Ale jinak hezký příběh o tom ,že ne všichni to mají doma lehké. Nakonec se to Nikole a Martínkovi podařilo obrátit k lepšímu.Trochu mi to připomíná knížku Sama doma.

Marcela1968
15.03.2020

Skvělá kniha, přečtená za jeden den. Závažné téma psychicky i fyzicky týraných dětí je Michaelou Fišarovou zpracované tak, že od knihy neodradí ani takové citlivky, jako jsem já:-) Na příběhu je krásně popsaný vztah pečujícího staršího sourozence o mladšího, vliv násilnického přítele na matku a hlavně to, jak je v takových případech důležitá odborná pomoc.

MisaK81
29.01.2020 5 z 5

Přečteno za jeden den. Od Nikoliny cesty jsem se prostě nemohla odtrhnout. Místy jsem trnula strachy, hodně fandila a naštěstí to má dobrý konec.

Lucka154
04.11.2019 5 z 5

K přečtení doporučuji všem náctiletým slečnám. Těm, které řeší podobný problém jako hrdinka knížky, může situaci ulehčit a napovědět, jak z ní ven. A těm, které se s takovými starostmi potýkat nemusí, napomůže, aby si své štěstí uvědomily. Závažného tématu není třeba se bát. Kniha je napsaná tak poutavě a citlivě, že vás bude především bavit. Právem za ni autorka získala prestižní ocenění Zlatá stuha.

BaraNor
04.11.2019 5 z 5

Precteno jednim dechem. Opavdu povedena kniha.

Viki11
04.11.2019 5 z 5

Určitě stojí za to si to přečíst ;-)

andrea5636
04.11.2019 5 z 5

Krásná knížka, u které jsem i uronila slzu :-)

Linda168
03.11.2019 5 z 5

Krásná a dojemná kniha ze života.

Pavla999
03.11.2019 5 z 5

Skvělá kniha, která dětem podává jejich jazykem tak těžké a v dětské literatuře chybějící téma, jako je domácí násilí...

Akrij1
17.10.2019 5 z 5

Nikolina cesta je knížka, kterou když začnete číst, tak vás zcela jistě nepustí. Má silný příběh, který je napsán velmi emotivním a čtivým způsobem. Hlavní dějová linie je oživena přirozeně působícími dialogy mezi sourozenci – Nikolou a jejím mladším bráškou, pomocí kterých autorka mistrně dokresluje radost i smutek, bezstarostnost i břemeno odpovědnosti obou postav v daných situacích a zejména krásným způsobem vykresluje jejich sourozeneckou sounáležitost a lásku.
Nikolina cesta je knížka, která vás v určitých momentech velmi pobaví a v jiných rozhodně dojme. Je to kniha nabitá citem, která nenechá nikoho chladným. I když je primárně určena dívkám, její přečtení doporučuji i klukům a všem rodičům.
Vydávat a hlavně číst knihy, jako je Nikolina cesta, má smysl. Mění svět k lepšímu.

ReMi174
08.10.2019 5 z 5

Vynikající kniha, která je hezký příběh patnáctileté Nikoly a jejího brášky Martina. Je určena všem dětem i dospělým.

Pipi1
28.09.2019 5 z 5

Nejlepší knížka, co jsem kdy četla! Pro malé i velké!