morpyth morpyth komentáře u knih

☰ menu

Stmívání Stmívání Stephenie Meyer

Nějak nevím co si myslet. Znám film a líbil se mi a to samé očekávání bylo od tištěné podoby. A upřímně to zklamání je poměrně velké. Líbí se mi ten nápad, ikdyž je ohraný, tak pořád funguje - obyčejná školačka se zamiluje do kluka, který je nebezpečný upír. Taková zamilovaná klasika. Ale po celou dobu čtení mi to připadalo, jako by to autorka sepsala v deváté třídě na okraje školního sešitu a pak to jen tak vydala. Pořád se tam opakovaly jedny a ty samý výrazy a fráze a celý to bylo takový plochý. Ač byla snaha o vykreslení dokonalosti postav, má nedůvěra byla velká. Edward neměl žádné charisma, cokoli řekl nebo udělal znělo nepřesvědčivě. Belly nemotornost,nedůvěra, že o ni všichni kluci stojí a že je ve skutečnosti úžasná, byla unavující.
Věřím, že se to někomu líbí, ale poprvé musím uznat, že film je povedenější než jeho knižní předloha. Navíc u filmu strávíte daleko méně času než u knížky, která vám ke všemu dá jen zlomek vzrušení a napětí.
P.S. Ty tři hvězdičky jsou za příběh.

18.02.2019 3 z 5


Cinder & Ella Cinder & Ella Kelly Oram

Po dlouhém přemýšlení a váhání došlo i na tenhle titul. Podle vzhledu obálky se očekávala klasická sladká knihovnička pro dvanáctileté holky. A svým způsobem se toto očekávání naplnilo. Příběh byl až extrémně moc idylický a celkově to bylo něco nad čím zaplesá srdce každé romantické duše.
Co se postav týče, bylo to opět až moc ideální. Všichni buď ideálně zlý nebo ideálně hodní. Cinder byl sympaťák, chytrý ,vtipný, sexy. A Ella se mi líbila ze všech nejvíc. I přes všechny problémy a překážky, které jí autorka nachystala, zůstala bojovnicí a nevzdávala se.
Líbilo se mi, jak si jak se vztah Elly a Cindera postupně posouval kupředu. Až pak přišlo to velké finále, na které se netrpělivě čekalo celých 200 stran. Ale příjemných 200 stránek. Děj se tak hezky plynul. Pořád se něco dělo až najednou přišel závěr a u kterého si myslím, že romantičtější povahy musely zatlačit slzičku.
Celkově je to velmi čtivý příběh, jakmile minete první řádky máte jasno, že to dočtete až do konce. A zjistíte, že nerealističnost tohoto příběhu, je na tom všem to nejhezčí.

09.02.2019 5 z 5


Začít znovu Začít znovu Mona Kasten

Tak co k tomuhle říci? Původně to bylo myšlený jako výlet do jiného žánru než normálně a k mému překvapení se výlet změnil v klidnou plavbu, která mě pustila na pevninu až na poslední stránce.
Celý se to četlo samo. Najednou se záložka ocitla ve čtvrtině, pak z ničeho nic přeskočila do půlky a pak náhle byl konec.
Co se týče hlavních postav - Allie i Kaden jsou naprosto uvěřitelní lidé s hromadou tajemství a smyslem pro humor. Jsou milí, občas paličatí a prostě nedokonale dokonalí. Myslím, že snad každý si je musí zamilovat.
Celý to plynulo tak postupně, klidně, pozvolně a přitom tam pořád bylo něco... něco co neustále provokovalo (nezodpovězené otázky, důvod proč Allie je ze všeho tak na měkko, proč Kaden se chová tak nepřístupně).
Pokud přemýšlíte, tak můžu doporučit. V příběhu není žádná část, která by byla nudná nebo zbytečná. Všechno do sebe perfektně zapadá a postupné odkrývání minulosti hlavních postav nikoho nemůže nechat tuhle knížku odložit na dobu neurčitou.

06.02.2019 5 z 5


Renegáti Renegáti Marissa Meyer

Takže po dočtení Měsíčních kronik mi bylo jasný, že od téhle autorky si přečtu cokoli dalšího z jejího pera. Proto Renegáti byla jasná volba. A myslím, že to byla dobrá volba.
V první řadě je nutný ocenit autorčin nápad. Superhrdiny známe všichni, ale mě osobně se moc zamlouvali jejich neobvyklé schopnosti (dívka, které se nafukuje hlava - to si myslím chce pořádnou fantazii).
Co k postavám. Líbili se mi. Občas se vyskytl problém s logikou, kterou Nova používala, ale to byla jen chvilková nedorozumění. Občas se ve mě pralo, které ta strana je vlastně vůbec správná. Renegáti nebo Anarchisti? Ale myslím, že to byl záměr autorky.
Celkově, začátek byl takový více měně klidný, pozvolný a vyloženě na začtení. Zbytek už měl lepší spád a četl se vlastně úplně sám. Ale i přesto všechno mi tam chyběla nějaká jiskra nějaký ten šmrnc, který by mě dokázal odrovnat a okouzlit.
Přesto můžu doporučit. Pokud váháte, tak neváhejte a čtěte, stojí to za to.

24.01.2019 5 z 5


Falešný polibek Falešný polibek Mary E. Pearson

Tenhle titul mě zaujal především obálkou. Obrázek se mi moc líbil a celkově na mě knížka působila jako příjemná oddechovka.
Už po prvních stránkách se ukázalo, že se celý příběh bude hezky číst a nic se nebude zbytečně moc dlouho táhnout. Celkově knížka měla takový příjemný spád a přišlo mi, že se tam vše vyskytovalo v takové přájemné vyváženosti (zvraty, láska, akce). A musím uznat, že určit, kdo je zabiják a kdo princ bylo opravdu hodně těžký, ale ne nemožný.
Co se týče jednotlivých postav. Nemůžu si pomoct, ale jako by, na mě ani jedna z nich neudělala moc velký dojem. Ano, hlavní tři postavy se nechovaly úplně špatně, ale z nějaké důvodu ty ostatní (hlavně Pauline) si počínaly uměle, protivně, nesympaticky.
Přesto si myslím, že tuhle knížku můžu doporučit. Je hezká a když se jisté detaily opominou, tak se dostanete pěkný příběh, plný hádanek, nečekaných situací a taky lásky.

04.12.2017


Nebezpečná láska Nebezpečná láska Kateřina Petrusová

K téhle knize sklouza má ruka v podstatě z nouze. České spisovatele nevyhledávám a když se ukázalo že se to odehrává v NY... Je, kolena se mi podlamovala strachem co z toho vypadne, ale ukázalo se hnedka na první stránce, že je to napsáno velice čtivě. A když se tam objevil Mike, tak bylo jasno. Knížka najednou byla moc tenká a celý příběh moc rychle utekl. Větší část je vtipná, svěží a opravdu se u ní upřímně pobavíte. Postavy vám nebudou dělat žádné velké problémy. Jsou sympatické a chovají se přirozeně. S potěšením zjistíte, že ani Paige není žádná srágora a dokáže bojovat.
Pouze konec mi přišel takový okoukaný, ohraný a po tom perfektním začátku poněkud slabý. Ale dobře, dejme tomu. Nějak to autorka zakončit musela a myslím, že se jí to i povedlo.
Jako oddechovka je to super počtení. Takže můžu jen a jen doporučit. Za mě 4 a půl * (což nejde, takže opět zaokrouhluji nahoru).

04.10.2017 5 z 5


Winter Winter Marissa Meyer

Opět tu je ta fantastická obálka, stejně jako u předchozích dílů. Kniha se čte krásně a vy si jen s hrůzou uvědomujete, jak se ty přečtené stránky hromadí a těch které vám ještě zbývají, žalostně ubývá. Tenhle příběh, styl toho jak je napsaný zaručuje, že nejde přestat. Přestat můžete až na poslední stránce, na posledním řádku u poslední tečky se slzami v očích a pocitem, že se někde stala chyba a tohle přeci nemůže být všechno.
Ikdyž je Winter trochu praštěná myslím, že si ji téměř každý musí oblíbit stejně jako předešlé hlavní hrdinky. Každá má něco do sebe a skvěle doplňují a dávají dohromady něco nekonečně úžasného.
Co mě na knížce trochu mrzí je to, že si zakoupíte téměř 800 stránek textu, a přesto tam není úplně vše. Klidně by tam ještě pro každou hrdinku mohla být kapitola navíc. Ale to nechala autorka na naší fantazii, takže nezbývá než se s tím smířit. Bohužel.
Co se stalo Vlkovi – patří to k tomu. Připadá mi, že autorka tady trochu přitvrdila a nešetřila ani nečekanými zvraty ani krví. Což nebylo úplně na škodu. Pouze ještě musím s velkou nelibostí přiznat, že občas mi to lehce připomínalo sérii Hunger Games.
Jinak není co vytknout. Prostě je to úžasně zpracovaný příběh a další slova jsou zbytečná.

05.01.2017 5 z 5


Finále Finále Becca Fitzpatrick

Ano, zde se jde do finále. Becca Fitzpatrick tu zakončuje celou sérii a mně nezbývá nic jiného než zatleskat. Ovšem mam takovy pocit, že to bude spíš radostí, že už je konec. Nemůžu říct, že by se mi nápad nelíbil, naopak. Nápad je to podle mě dobrý. Zápletka, která postaví Noru a Patche proti sobě moc originální není, ale to se dá lehce opominout. Spíš mi některé scény a myšlenkové pochody Nory přišli buď moc naivni nebo moc střelené. Ztotožnit se s Norou někdy byl pro mě nadliský úkon. Ale musím na Noře ocenit, že se rozhodla bojovat. Neschovala se jako jiné hlavní hrdinky podobných románů (např. Pád) za svého udatného přítele, ale sama se rozhodla něco podniknout. Hlavní postavy - většinou si s nimi sednete. Sice momenty, kdy by jste nejraději vstoupili do celého příběhu a nafackovali jim, se vyskytují velice často, ale co naděláte? Nadechenete, dáte si pauzu a pak jedete dál.

Můj koněčný názor: Kdyby autorka do toho jednoduchého příběhu, ve kterém okamžitě poznáte dobráka od darebáka (i když by to tak být nemělo), nenastražila nějaké vtipné scénky či rozhovory, bylo by to celé, tak nějak o ničem. Zklamalo mě, že už ani Vee není taková jako v prvním díle. Ovšem kolem a kolem celkem vzato, nebylo to úplně špatné. Pokud máte rádi temné scifi a fantasy s pořádnou dávkou "lásky až za hrob", se špetkou napětí a humoru, tak si to klidně přečtěte, zklamaní nebudete.

07.05.2016 4 z 5


Zavržený Zavržený Becca Fitzpatrick

Tenhle knižní kousek se mi dostal do rukou - jak jinak? - úplnou náhodou. A co by se k tomu dalo říct? Snad jen: je to dost dobrý.
Knížka se čte prakticky sama. Možná to je tématem, možná je to tajemným charekterem Patche, o kterém se stejně jako Nora chcete dozvět jednoduše vše. Možná je to jen a pouze tím řádkováním. Těžko říct. Kadopádně, co se postav a příběhu týče, je to takové zajímavé. Bohužel ani tady se to neobejde bez nějakých "ohraných" scén, jinými slovy se jedná o kliše, které je možno vidět v každém druhém americkém filmu. (Chápu Nora se s Patchem musí sblížit, ale někdy mi to přišlo už moc.)
U postav je dominantou už zmiňovaný Patch. Záhadný, tajemný, sexy. Úznávám, něco na tom bude, ovšem snad jediný, kdo tomu dodává pořádnou dávku homoru je Vee, která pro dobrou hlášku nejde daleko. Cokoli udělá nebo řekne, vás naprosto dostane a Nora vedle ní působ jako šedá myš.
Takže co na to všechno říct? Tohle počtení není ztráta času. Jak bylo řečeno, je to dost dobrý. Ty chyby které byly vyjmenované, jsou zanedbatelné o proti těm plusům, které řeklo tolik lidí přede mnou. Tudíž můžu snad jen doporudčit.

07.11.2015 4 z 5


Past Past Andrew Fukuda

Tady by se hodilo říct něco jako: Wow. Po přečtení předchozích dvou dílů už víte, jak se v tomhle prapodivném světě orientovat. Víte, jak to tu chodí a jak tu přežít. Hodně věcí, které v předchozích dílech nedávaly smysl se vyjasní. A vy zjistíte, že autor má vše parádně promyšlený.
Co vás ale zamrzí je, že se nedozvíte úplně vše. Nikdo vám neobjasní osudy některých postav a je tedy na vás, abyste si je domyslely.
Dále se celý příběh čte prakticky sám. Opět některé postavy mě hodně štavy, jiné méně a ty, které se staly mými oblíbenými se buď změnily tak, že se zařadily do první kategorie a některé si prostě jen tak umřely.
Opět se z toho pokusím vyloudit nějaký jednotný závěr. Pokud jste zhltli Hon a Kořist, tak tady potom není co řešit a prostě začněte i s Pastí. Jinak, kniha by si možná i zasloužila plný počet hvězd, ale ty z nějakého důvůdu dát nemůžu. I když mi desky na nějaký čas prakticky přirostly k dlaním, stále mi přijde, že Pasti něco na plný počet prostě chybí.

07.09.2015 4 z 5


Kořist Kořist Andrew Fukuda

Tento díl je nejslabší z celé série. Ano kniha se čte skoro sama, ale něco tomu tady chybí. Něco co vás v jedničce drželo u stránek a nutilo vás hltat každé slovo, tady tak trochu polevilo.
Některé postavy mě doslova točily, jiné mi chyběly. Stále se tu objevovaly různé logické neodstatky. Přesto musím uznat, že konec mě více než mile překvapil. Něco jakoby se zlomilo a vše se vrátilo do kolejí předešlého Honu.
Tady nemám moc co dodat, proto mé konečné rozhodnutí by znělo asi takto: čtyři hvězdy se mi zdají hodně, tři zase málo. Jelikož tři a půl nejde a pětka se zaokrouhluje nahoru dávám čtyři. Pokud jste četli Hon, Kořist je dobré pokračování, ale na svého "staršího sourozence" prostě ještě nemá.

05.09.2015 4 z 5


Hon Hon Andrew Fukuda

Opět by se dalo říct, že toto dílo patří mezi ty méně známé. Žádné reklamy, upoutávky. Pokud nějaké byly, nenacházely se v mé blízkosti. Tudíž můžu říct, že kniha se mi do rukou dostala náhodou. Ano uznávám, hodně mě oslovila obálka.
Co říct dál? Kniha se čte hezky a poměrně to odsejpá. První stránky jsou sice takové úvodní, takže občasné pochyby o dalších vyhozených penězích se také objevily. Ale postupem času, kdy se příběh trochu rozpohyboval, se pochybnosti ztratily. Potom až do konce bylo vše přečteno jedním dechem.
K jednotlivým postavám nemám moc co dodat. Některé mě štvaly méně, nektré více.
Konečný verdikt dle mého názoru zní následnovně: neokoukané, originální nápady, které nám přinesly nový pohled na "upíry". Ovšem všude je něco a ani tohle dílo se neobešlo bez značných much (copak se Gen nikdy v dětství neodřel, nezlomil nehet..? A co potom u Záře v dospívání?). Jinak můžu jenom doporudčit a narovinu říkám, že pokud sem tam přimhouříte očko budete nadšení.

02.09.2015 4 z 5


Zamilovaní andělé Zamilovaní andělé Lauren Kate

"Bez komentáře." Ano, to by se asi hodilo ze všeho nejvíc, protože mé hodnocení odpovídá za vše. Přesto mi to nedá. Musím si rýpnout, protože větší odpad mi pod rukama ještě neprošel.
Na rovinu: nekupovat, nečíst, nedotýkat se, ani o tohle "dílo" nezavadit pohledem, protože toho není hodno. Je to pouze plýtvání času, peněz a vašich nervů.

29.08.2015 odpad!


Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

Kde začít? Když takhle kniha vycházela, bylo kolem toho velké "haló". Ať se člověk mihl kolem jakékoli výlohy knihkupectví, byla to právě tato obláka, katerá na vás zírala přes naleštěné sklo. Poté, když se mi dostala do ruky, mě neskutečně přitahovaly ty fotografie. Konec konců, tohle bylo něco úplně jiného. Ano, knížky s obrázky máme doma asi všichni, ale tohle bylo fantasy s "opravdovými" fotografiemi, které ještě ke všemu slibovaly "temnou" atmosféru. Takže bylo jasno, za 350 kč, skončila kniha u mě doma na polici. A narovinu říkám, byla to chyba.
Příběh zas tak čtivý není, vlastně začátek mě docela nudil. Vlasně celá kniha mě docela nudila. A musím říct, že mé očekávání nečeho překvapujícího, něčeho co mi vyrazí dech, se ani zdaleka nenaplnilo. A je to obrovská škoda. Ty fotografie, nejsou zlé, ale vystavět na nich celý příběh??? Prosím jenom to ne.
Jestli z toho mám opět vyloudit nějaký rozumný závěr, tak vím, že tady to těžký nebude. Pokud si ji někde půjčíte, bude se vám válet doma na stole a vy nebudete mět opravdu do čeho rýpnout, jděte do toho. Ale pokud se vám naskytne příležitost dělat COKOLI jiného, než si tohle přečíst, neváhejte a s klidným svědomím běžte třeba umývat nádobí, protože tady o nic nepřijdete.

24.08.2015 2 z 5


Cress Cress Marissa Meyer

Locika. Takhle pohádka mě nikdy moc nebrala, tedy snad jen do té doby, než se objevil animák Tangled a vlasně skoro po pěti letech se znovu objevila v této "upravené" verzi. A jedním slovem nemám co dodat. Po celou dobu má kniha spád, stále se něco děje, je tam mnoho zvratů, překvapení a nic tam není "na víc". Přeskakování mezi jednotlivými postavami mi nevadilo. Sice se občas dostavilo to podrážděné prskání ve stylu: "jak to dopadne?" nebo "a teď nic nevím". Ale to bylo pouze ze začátku, protože vás po několika prvních kapitolách zajímá úplně všechno.
Takže aby bylo jasno, tohle je zajímavá fantasy, která vás opravdu hodně pobaví, zároveň vás bude napínat, nedovolí vám přestat číst a na konci vlasně zjistíte, že je to jako droga. Nejradši byste chňapli po dalším dílu, který bohužel ještě není.

21.08.2015 5 z 5


Erebos – Hra, která zabíjí! Erebos – Hra, která zabíjí! Ursula Poznanski

Takováhle počítačová hra by u mě opravdu zabodovala, tedy pokud by zůstala v mém počítači a nemíchala by se mi do skutečného života :-)
Jinak co se knihy týče, dostala se mi do ruky úplnou náhodou. Dle mého názoru toto dílo patří mezi ty méně známé, takže mé očekávání nebylo žádné a možná právě proto to bylo velice milé překvapení, že se mi příběh tak rychle dostal pod kůži. Nickovi se z mé strany dostalo pochopení a i trochu více té závisti, když hře tak rychle propadl. Být na jeho místě, nebylo by tomu jinak. Konec mě upřímně překvapil. Má pusa zůstala otevřená ještě dlouho po tom, co mé oči zhltly poslední řádky a můj mozek dlouho zpracovával, že je po všem. Ale i přestahle veškerá plus mě cosi nutí dát jenom čtyři hvězdy. Vím, že si teď budu nejspíš protiřečit, ale možná za to může právě ten konec.
Verdikt: pro každýho fandu PC her je tohle sen. Jinak super napínavé sci-fi. Když nad koncem nebudu moc přemýšlet, nemám vlastně ani moc co vytknout. Můžu doporudčit.

20.08.2015 4 z 5


Únos čtvrté princezny Únos čtvrté princezny Julia Golding

Tady je težké cokoli říct. Knížka je svěle napsaná, takže ten dokonale promyšlený svět, pocity jednotlivých postav a jejich myšlenkové pochody vám skoro ožívají před očima. Sice takové pohádkové fantasy, ale co???
Příběh nikde nedrhne, chování postav je přirozené stejně jako jejich duchovní vývoj - především samotné Tashi. Jinak pokud se mám vyjádřit ke všem postavám, jsou takové černobílé - není to myšleno zle, pouze říkám věci jak jsou. Víte, kdo je hodný a kdo zlý, už od prvního okamžiku, kdy se s ním seznámíte. Nemyslím, že to je na škodu. Ne tady.
Věříte každému slovu, které autorka napsala. To, že knížka není na díly a celý příběh je v jednom vydání pro mě znamená jedině plus.
Pro odpočiněk super knížka. Zaujme, překvapí a hlavně nezklame.

06.08.2015 5 z 5


Vypravěčka Vypravěčka Jodi Picoult

Tuhle knížku ve svém osobním žebříčku řadím hodně vysoko. Sice nedosáhne až na úplný vrchol, ale i tak je označení "světový bestseller" - dle mého názoru - oprávněné. To že se prolíná minulost se součastností mi nijak nevadilo. Vyprávění Minky mě dostalo, součastnost mi do toho celého příběhu tak nějak zapadla, že se celá knížka četla jedním dechem a nutné přestávky - hlad, žízeň, potřeba se vyspat a další - byly otravné. Přesto pokud úpřímně můžu říct, co mě doopravdy zaujalo a neskutečně bavilo, byl příběh Anii a Alekse. To že romantický děj byl od začátku jasný mi nevadilo. A mám takový pocit, že po vyprávění Minky, se ve mě pralo tolik emocí a informací, že tahle prkotina, jako Sage a Adam a Leo mi byla úplně...
Konec mě zase tolik nepřekvapil. Už během čtení mi bylo jasné, že to nebude jen tak a každý, kdo ten příběh jenom trochu vnímal a používal u toho mozek, tak už v té nemocnici mu muselo dojít, že je něco špatně.
Takže pokud chcete nějakou knížku, která vás dostane, tady jednu máte!!!

06.08.2015 5 z 5


Hledání Aljašky Hledání Aljašky John Green

Ok, ok, ok.... Pokud se mě někdo zeptá, co se mi líbilo víc, jestli Hvězdy nám nepřály nebo tohle, bez rozmýšelní mu odpovím: Hvězdy. Ale na to se mě asi nikdo ptát nebude, co? Tak jen kdyby to někoho zajímalo :) Jinak kniha (jak už bylo řečeno) je rozděla do dvou částí. Předtím a potom. Předtím se celkem dalo číst - vtipné rozhovory, konání postav, docela se mi zamlouvala Aljaška a Plukovník, takže se to bylo v pohodě. Potom byla jedna velká nuda - tedy pokud nepočítám Maxxe, upozorňuji, že Maxx vystupuje pouze na dvou stránkách z celé části. Druhá část se vlekla a na konci stejně vše došlo k tomu, co už všichni víme minimálně od mateřské školy - stejně jednou všichni umřeme. Tudíž, pokud vás tato kniha zajímá a máte možnost si ji někde půjčit, není důvod přemýšlet a nepřečíst si ji. Začátek je docela slušný, dá se u něj i zasmát a Aljašku si z 80% oblíbíte. Ovšem pokud si ji chcete koupit "na zkoušku" - stejně jako já a nejste Greenovi oddaní fanoušci - rozmyslete si to. Hvězdy stojí úplně stejně a na to první seznámení s tímto autorem jsou naprosto perfektní.

23.07.2015 3 z 5


Příběh draků Příběh draků Rachel Hartman

Po dočtení této knihy, nevím, co říct. Možná by se hodilo něco jako: skvělý nápad, kniha byla pěkně napsaná a další a další.... Ani jedno popřít nemůžu, kniha měla poutavý příběh, jen na můj vkus tam bylo vše tak nějak na dlouho. Začátek mě upřímě moc nebavil, Serafínina zahrada mě nudila, některé postavy mi byly protivné, jediné co mě zaujalo a upřímně pobavilo bylo přirovnávání lidí ke švábům. Ovšem, ve 3/4 knihy , vše jakoby se najednou obrátilo, kniha konečně měla to, co mi tam celou dobu chybělo, nějaký spád, akci, konečně se něco dělo.
Jestli mám z toho všeho vyloudit nějaký jednotný závěr, jsem na rozpacích. Pokud kniha bude mít nějaké pokračování, určitě si ho přečtu a budu doufat, že těch 200 stran vysvětlování, nudných rozhovorů a popisů tady na začátku nebylo úplně k ničemu. Pokud ovšem tohle bude jediný příběh, kterého se dočkáme, budu litovat utracené paníze.

21.07.2015 4 z 5