LaPetja LaPetja komentáře u knih

☰ menu

Lidé, kteří mě znali Lidé, kteří mě znali Kim Hooper

(SPOILER) Pochopitelné? Možná ano. Odpustitelné? Nikoliv! Emily se vdává velmi mladá, ale vše s Drewem ustojí. Nicméně jim do života citelně zasáhne Drewova matka, její Parkinson a tím i 24hodinová péče o ni. Tady se dá odpustit, že to Emily nakonec nedala. Ale nadobro zmizet a nechat své blízké vč. manžela věřit, že je mrtvá? Ne! A to vlastně jen proto, že měla paralelní vztah, který nedokázala přiznat.

Škoda, že až vážná věc nutí lidi napravovat to, co v životě pokazili. Hvězda dolů za nedopsaný konec.

12.07.2021 4 z 5


Skoro úplně normální Skoro úplně normální Hannah Sunderland

Effie. Co si o ní myslet? Jak by sama o sobě řekla - 28letá násoska bez špetky sebevědomí a s rodiči ve vedlejším pokoji.

Naštěstí potkala blba. Avšak díky té pohromě, chápej rande naslepo, v podobě Daze, se setkala s Theem.

Theo by zasloužil metál v trpělivosti, Effie jednu zleva i zprava, aby se probrala a přestala se tolik zaobírat svým sebevědomím, kterého by se za nehet vešlo.

Nicméně osud je osud, kterému neporučíš, ale naproti mu jít musíš. Nezbývá, než Effie držet palce.

27.06.2021 4 z 5


Sama sebou Sama sebou Jojo Moyes

'Začni žít, Clarková. A buď odvážná.' A tak Louisa začala a nakonec i byla.

Stále s prázdným srdcem po Willovi, se milá Lou vydala do New Yorku za Nathanem a novou prací. Že život v NY probíhal všelijak je jasné, ale že bude obviněna z podvodu, to mě vytočilo. Při své loajalitě ke své zaměstnavatelce, rádoby kamarádce, si to totiž Lou nechala líbit a najednou se ocitla bez práce i střechy nad hlavou. V New Yorku!

Nakonec však i Lou najde své místo na světě a vše se v dobré obrátí. Nejvíc mě těší, že zůstala v New Yorku a kdo ví? Třeba se tak dočkáme dalšího dílu.

27.06.2021 4 z 5


Deset malých černoušků Deset malých černoušků Agatha Christie

Léta jsem se A.CH. bránila, aniž bych popravdě věděla proč. Jsem velká fanynka krimi a přečetla jsem toho spoustu - ale tahle detektivka mne dostala! Žádné brutální násilí, ale promyšlený poutavý příběh. 10 lidí je pozváno na ostrov, každý z jiného důvodu. V životě se tito lidé nesetkali a přeci mají něco společného. Ale co?

09.09.2019 5 z 5


Hadrový panák Hadrový panák Daniel Cole

Překombinovaná béčková detektivka, do které se autor snažil snad vecpat vše, co ho v danou chvíli napadlo. Dlouhá zmatečná souvětí, zbytečné dvě časové dějové linie, žádné nečekané obraty, uštěkaná Baxterová a velké zklamání z vraha, kterého prostě nemáte šanci uhodnout (ne, zahradník to není). Za mne tedy ne.

15.07.2019 2 z 5


Vypravěčka Vypravěčka Jodi Picoult

Vypravěčka nám nabízí zajímavý pohled na holocaust - z pohledu oběti a z pohledu člena SS. Saga je prostá mladá dívka, kterou jednoho dne požádá Josef Weber, aby ho v nezaslouženě požehnaném věku sprovodila ze světa. Saga samozřejmě starého muže nemůže jen tak zabít a žádá si jeho příběh. Ten ji dovede až k vlastní babičce Mince, která přežila holocaust. Josefův a Minky příběh jsou z tak rozdílného světa a přeci z tak stejného, že z toho mrazí od první do poslední stránky.

Pro mne jedna z nejemotivnějších knih této tématiky, udělejte si na ni čas a klid.

10.07.2019 5 z 5


Útek z tábora 14 Útek z tábora 14 Blaine Harden

Kniha, která se čte s těžkým srdcem. Vědomí, že to co zrovna čtete, se v danou chvíli děje desítkám tisíc lidí, kteří jsou v tuto chvíli vězněni pracovním táboře, je strašné. Kniha obsahuje spoustu zajímavých faktů nejen o životě hlavního protagonisty, ale o Koreji jako takové. Víte, kolik lidí má armáda? Jak je vůbec možné utéct? Jak se v takovém táboře žije a jaké tam jsou jediné přípustné pravdy? Proč kvůli jednomu 'viníkovi' zavřou celou rodinu po tři generace? Vše se v knize dočte, ale jak říká Sin - je to příliš těžké, abychom to my vůbec pochopili. Knížka, na kterou budete ještě hodně vzpomínat a nedá vám nepátrat po dalších infcích o KLDR.

29.04.2019 5 z 5


Malý pražský erotikon Malý pražský erotikon Patrik Hartl

Vtipné, čtivé, skvěle psané. Děj dostává názvu, lechtivé, lehce erotické, ze života. Líbilo se mi odehrání děje na Praze 6. Doporučuji nejen knihu, ale také si pusťte nějaký rozhovor s autorem. Získá si vás tím, že píše s láskou a také svým smíchem, který jste určitě ještě neslyšeli - musíte vidět! :)

07.04.2019 3 z 5


Bábovky Bábovky Radka Třeštíková

Takový humbuk kolem knihy. Nebo kolem Třeštíkové a jejího manžela? Nevím, každopádně Bábovky si to nezaslouží.

Jednotlivé příběhy jednotlivých osob. V každém příběhu dané osoby najdete dalších několik jmen. Všechna jména se dříve nebo později objeví v příběhu jiném. Je to blázinec na n-tou. Myslím, že v dobře napsané knize by se nemělo neustále listovat sem a tam nebo si snad dělat poznámky. Kniha vlastně ani nijak nekončí. Proč jsou tam zbytečné pasáže o bábovkách? Aby měla autorka název? Nevím. Hrozná souvětí i na pět řádků, míchanice aktuálního děje s fantazírováním, není to moc přehledné a žádný z příběhů nemá žádné rozuzlení (prostor pro fantazii?).

Malý spoiler: proč to odnesla zrovna paní Dobrovolná?

07.04.2019 1 z 5


Hvězdy nám nepřály Hvězdy nám nepřály John Green

Bez bolesti by člověk nepoznal radost. Bez přečtení této knihy si zdravý člověk ani neuvědomí, jaké má štěstí. A také to, že zítra může být všechno jinak.

Hazel Grace a Augustus. Dvojice, kterou svedl dohromady těžký osud, vypráví knihu o rakovině, pomíjivosti života i o tom, že i těžce nemocní lidé mají nárok na to, aby vedli vcelku normální život.

Kniha je psána s lehkostí, netlačí na pilu "jen proto, že je o rakovině" a zda vás konec dojme nebo nedojme, to už je jen na vaší vnitřní síle. I tak bych knihu moc nedoporučila tomu, komu někdo na rakovinu odešel.

14.02.2019 4 z 5


Dva proti Říši Dva proti Říši Jiří Šulc

Na tuhle knihu si najděte klid, budete se potřebovat soustředit. Ne proto, že by kniha byla psána zmateně či těžkým jazykem. Ale proto, že nebudete chtít, aby vám utekla jediná myšlenka! Skvěle sepsaný příběh českých hrdinů, příběh o zradě, cti, lásce i neskutečné vůli. V díle najdete nejen vše kolem parašutistů, jejich přípravy i provedení atentátu, ale také pohled ze strany německé. Knihu doporučuji i těm, kteří se válečné tématice vyhýbají. Před panem Šulcem smekám, kdyby šlo hvězd 6, dostal by je.

05.02.2019 5 z 5


Stříbrná zátoka Stříbrná zátoka Jojo Moyes

Oceňuji pojetí vyprávění příběhu, a to z pohledu jednotlivých postav. Nejvíce jsem si oblíbila rozpustilou Hannah, která na měla zdravý náhled na svět. Do jejího světa a Stříbrné zátoky se z popudu peněz přikradl byznysman Mike, který v Autrálii naštěstí pochopí, že peníze a dlouhonohá blondýna nejsou všechno. I přesto jsem se do prvních pár desítek stran nedokázala vůbec začíst, zlomilo se to až jen díky tomu, že jsem si představila ten svět, ve kterým Hannah žije a potají jí velmi záviděla. Další postavy mne celkem míjeli, bohužel jsem se do nich nevžila a snad mi bylo i jedno, jak to s nimi dopadne.

17.11.2018 3 z 5


Než jsem tě poznala Než jsem tě poznala Jojo Moyes

Tak tahle kniha mne chytila za srdce. Příběh pojednává o kvadruplegikovi Willovi, který k nevoli svých nejbližších pomýšlí na asistovanou sebevraždu. Matka už neví kudy kam, proto Willovi najme trošku bláznivou společnici Lou. Lou zjistí, že pravý důvod, proč ji matka najala je to, že doufá, že Lou přiměje Willa, aby si sebevraždu rozmyslel.

Kniha není žádné citové vydírání ani přeslazená romance. Je to velmi citlivě napsané dílo, o jehož tématu budete přemýšlet ještě dlouho po přečtení.

14.10.2018 5 z 5


Zloba Zloba Chris Carter

Na první straně vás kniha chytne a už vás nepustí, dokud ji nedočtete. Sympaťák Robert Hunter je povolán k jednomu případu, který se ho až příliš osobně týká... Skvěle a neotřele psáno od vraha k oběti, a přesto tu není prostor pro nudu. Je velmi zajímavé sledovat pochody vraha, jeho zvrácenost a nenucenost a zároveň musím ocenit bravurní znalost psychologie hlavních postav. Doporučuji, za mne nejlepší Carterovka.

20.09.2018 5 z 5


Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců J. K. Rowling (p)

Srdcovka :)

15.09.2018 4 z 5


Jeden za druhým Jeden za druhým Chris Carter

Konečně jsem udělila plný počet bodů, pro mne zatím nejlepší kniha Ch. Cartera. Byla jen otázka času, kdy Carter zahrne Annu do děje a to dodalo knize ten správný šmrnc. A hlasování? Cena života je nebezpečně nízká a online hlasování to jen dokázalo. Bojím se, že i taková by byla skutečnost.

15.09.2018 5 z 5


Sochař smrti Sochař smrti Chris Carter

Morbidní až na půdu, ale i tak to byl v závěru strhující příběh. Teprve rozuzlení té míře násilí dalo tvář a důvod. Skvěle a čtivě napsané.

13.09.2018 4 z 5


Noční lovec Noční lovec Chris Carter

Vyšetřete si volný večer, Nočního lovce jen těžko odložíte nedočteného. Pecka!

06.09.2018 4 z 5


Popravčí Popravčí Chris Carter

Byla toho napsána spousta. Chris Carter ale pozvedl detektivní žánr na zcela novou úroveň. Pecka!

06.09.2018 4 z 5


Dvojitý kříž Dvojitý kříž Chris Carter

Duo Robert Hunter a Carlos Garcia mne chytilo a už nepustilo. Skvělý svižný děj, krátké čtivé kapitoly, nečekané rozuzlení. Takhle si představuji ten správný thriller!

06.09.2018 4 z 5