Kudík Kudík komentáře u knih

☰ menu

Šach a mat Šach a mat Ali Hazelwood

(SPOILER) Od autorky je to má druhá kniha, kde nejvíce oceňuji netradiční téma, a to šachy. Sama jsem je rekreačně hrála v dětství, ale přesto nebo proto si pamatuji již jen tahy jednotlivými figurkami. V dané sestavě hráčů, kteří se v titulu vyskytují, mám se svojí znalostí jistotu prvenství, pouze bude od konce. :) Mallory Greenleafová se svým až sebeobětováním pro svojí rodinu, resp. matku a sestry, byla až na svojí promiskuitu, skvělá. Její výchova správně odrzlých mladších sester mě po celý čas bavila, hlavně jak skvěle zvládly to, že jsou „mrchy“. Ohledně Nolana Sawyera/Královraha jsem byla překvapená, a to jak autorka zajímavě a netradičně otočila jisté role u hlavních postav, a co se zrovna z něj vylouplo. Bezmála až v samém závěru čtenář zjistí, jak jsou si Mall a Nolan podobní, a že se dříve nebo později měli potkat. Bavila jsem se u dvojice Tanil, protože přesně takové kamarády Nolan potřeboval. Moc pěkný je i epilog od Eleni a zajímavá je autorčina poznámka, která mě nijak nepřekvapuje a věřím, že postava jako byl M. Koch byla vyobrazena na reálných základech. 4,5*

26.04.2024 4 z 5


Domek pro dva Domek pro dva Kathryn Taylor

Kratší a přesto pohodový příběh ze života dvou (vlastně tří) veterinářů, kdy menší a drobná Julia Shawová zatouží po místě mimo Londýn, kde nalezne práci a domov. V Londýně se jí ve vztahu a v práci nezaslouženě nezadařilo, a proto reagovala na inzerát místní veterinářky a přijela i se svým Bungeem. :) Příjezd není úplně nejhladší a jisté pomoci se jí dostane od jejího „konkurenta“ v podání vysokého a zcestovalého doktora Henryho Campbella. Kam tato snaha o získání domova v Cove Cottage a okolí povede je předem jasné. Přesto je to příjemný náhled do života veterinářů a pacientů.

22.04.2024 4 z 5


Anglická lekce Anglická lekce Natasha Boyd

Po předchozí části jsem se na novou lekci a „staré“ známé těšila. Možná až moc. Tento díl byl totiž v několika ohledech jiný, předně mi přišel příběh okolo Andrey a Evana ve výsledku hodně překombinovaný. Tušila jsem zápletu ohledně „chlapce s kolem“, ale to vše ostatní… těch náhod bylo prostě moc. Navíc současný kontrolou posedlý Evan mi moc nekorespondoval s předchozím bodyguardem. Škoda původní party, i když se zde Josie, Xavier, Rod a Kuchař různě mihnou, ale jistě se zasloužili i více prostoru. Čtení trochu kazily chyby, a to převážně v záměně rodu. 3,5*

17.04.2024 4 z 5


Zaostřeno na tebe Zaostřeno na tebe Amy Lea

Předně se mi líbila poznámka autorky, a to proč stvořila postavu Crystal, a to ženu plnoštíhlé postavy s velkou zálibou v posilování a smíšeného původu, která jede svůj styl milovat sama sebe, u které se jedná jak o fikci, tak i vlastní zkušenosti.
Crystal mi sama tak pozitivní, jako co hlásila jako fitness influencerka, nepřišla. Naopak hasič a Zloděj stojanů Scott Ritchie byl skvěle vyobrazená postava, u které se postupně odhaluje, co za jeho prvním kontaktem a následném škádlení a škorpení stálo. Líbili se mi rodiče, starší sestra Tara, vč. společných prarodičů v podání Flo a Martina. Překvapil mě důvod "závěrečného dramatu" ústřední dvojice, protože autorka to původně směrovala trošku jiným směrem. I přes celkem zajímavé téma, kyberšikanu, hejty, fitness atd. to vidím na 3,5*

14.04.2024 4 z 5


V zajetí zimy V zajetí zimy Naomi Novik

(SPOILER) Po mnou přečtené autorčině knize "Ve stínu Hvozdu" a sérii "Scholomance" se jedná o opět parádní kousek, ke kterému se za čas ráda znovu vrátím. Předností děl NN je charakteristika postav, správná dávka fantasy a napětí, vč. inspirace nejen slovanskou mytologií, ale v tomto případě i židovskými tradicemi a zvyky.
V knize máme tři hlavní hrdinky, a to Mirjem, Wandu a Irinu. Každá pochází z trochu jiné společenské vrstvy, ale přesto se jejich osudy silně protínají. Mirjem pochází z rodu lichvářů a významnou roli zde mají i její rodiče, děda, a také její vazalové. Wanda je jediná dívka pocházející z osmi dětí z chudé rolnické rodiny, kde přežila pouze ona a její dva bratři Sergej a Stepon. Irina je dcerou vévody, i když její dětství a dospívání v malém a strohém půdním pokoji s "chůvou" Magret nebylo moc plné blahobytu a vřelosti. Další zásadní postavy jsou "bezejmenný" král Staryků a car Mirnatius vč. Černoboha. Zajímavou postavou je i Timur Karimov, která mě chvilku přivedla na scestí.
Osobně se mi asi nejvíce líbil příběh a pohled Mirjem, i když Irina s Wandou byly hned v závěsu. První dvě měly velkou dávku důvtipu a odhodlání, avšak ze začátku ani jedna z nich neoplývala nadmíru citem, i když jejich skutky si trochu protiřečily.

Odpověď na dotaz: Jaké má královna Staryků povinnosti?
„Odvíjejí se od jejích darů, kterýžto máš pouze tento jediný,“ odpověděl. „Zabav se s ním.“
„Když nebudu mít nic pro zpestření, možná se začnu tak nudit, že s tím úplně přestanu,“ namítla jsem. „Klidně mi můžeš říct, jaké mám další povinnosti, a nechat na mně, abych se rozhodla, co zkusím.“
„Dokážeš za letního dne rozpoutat stoletou zimu nebo ze země vyvolat nové sněhové stromy?“ zeptal se uštěpačně. „Dokážeš pozvednout ruku a uzdravit zraněnou horskou stěnu? Až toho budeš schopná, tehdy budeš skutečnou královnou Staryků. Do té doby si přestaň bláhově namlouvat, že jsi něčím jiným, než ve skutečnosti jsi.“

11.04.2024 5 z 5


Svátky v Kavárně nových začátků Svátky v Kavárně nových začátků Debbie Johnson

Druhý díl je trošku kratší, dá se říci, že je to taková sváteční jednohubka, kde se setkáváme s Beccou, což je mladší sestra Laury z přechozího dílu. Autorka sice uvádí, že se snaží psát tak, aby předchozí díl nebylo nutné číst, ale já si myslím, že je to více než třeba. Samostatně by to mohlo působit, že se jedná o spolek mírně trhlých lidí, jejichž úmysly čtenáři lépe dojdou, když čtení naváže.
Becca byla (v dospělosti) skvělá sestra a teta, hlavně v období krize, kdy jí bylo po smrti Davida (švagra) opravdu potřeba. Měla své tajemství, které se projevilo hlavně v době jejího rebelování v dospívání a ve vztahu k vánocům. Škoda, že se nesvěřila, min. své sestře. S kým jí budou dávat do páru bylo jasné již v předchozí části a já tím nejsem vůbec zklamána (možná, kdyby to tak nedopadlo), protože např. akce "myčka" mě hodně pobavila. :) Nevím, zda vyjdou další díly, ale třeba 4., který je o Willow, anebo 5., kde je Katie a její syn Saul, si ráda přečtu. A jsem ráda hlavně za postavu Edie Mayové, která ve svých 90letech umí tak skvěle hrát šarády :), naslouchat a krmit svého "snoubence".

07.04.2024 4 z 5


Léto v Kavárně nových začátků Léto v Kavárně nových začátků Debbie Johnson

(SPOILER) Čtení o kouzelném (nejen pracovním) místě v Kavárně nových začátků, kam si to namířila Laura Walkerová i s dětmi Lizzie a Natem, vč. černého labradora Jimba, a to po dvou letech truchlení nad zbytečnou a pro ni devastující smrtí manžela Davida. Je znát, že místo je opravdu smyšlené, protože tam by chtěl na snídani na míru každý, i když zrovna Frankova verze není nic moc. Cherie věděla, proč si Lauru po jejím motivačně odhalujícím dopise vybrala. Přesně takové místo všichni čtyři potřebovali. Laura se znovu probrat z módu zombie matky, děti být opět dětmi a Jimbo svůj odpočinek. Nově nabití přátelé vč. majitelky jsou sebranka těch správných lidí, kterým každému autorka něco naložila. Třešničkou je veterinář Matt podobný Harrisonu Fordovi, když hrál Hana Sola. :)

07.04.2024 4 z 5


Bodyguardka Bodyguardka Katherine Center

(SPOILER) Uznávám, že začátek, kdy se čtenář seznamuje s Hannou Brooksovou, trošku pokulhával, ale od chvíle nástupu Jacka Stapletona na scénu, to bylo zábavné. Hanna ani netušila, jak moc se Robby v jeho tříbodovém hodnocení její chybovosti plete a jak umí být vtipná. Jack na to přišel relativně brzy a pro oba dva to mělo zázračně terapeutické účinky.
I přes jistá klišé kniha obsahuje originální prvky, např. chovatelku corgiů s vražednými sklony, zálibou v aktech a pletení svetrů. :)
Škoda jak z toho Robby/Bobby ve výsledku vybruslil, protože když ne od Prcka, tak min. od Taylor měl být po zásluze "odměněn" a nedostat Londýn. Osobně bych pod vedením Glenna být nechtěla, ale někteří kolegové byli taky pěkná díla, např. Kelly a Doghouse. :) Celkově příjemné čtení. 4,5*

02.04.2024 4 z 5


Bezpečné místo Bezpečné místo Nora Roberts

(SPOILER) Musím souhlasit s biki, protože tohle dílo je typická Nora v její přesné posloupnosti.
Děj je rozdělen na tři navazující části, a to Plány, Nový začátek a Kořeny, kde se dobře seznámíme s barmankou a amatérskou psycholožkou Morgan Albrightovou, která neměla až tak lehké dětství, protože se díky otci, armádnímu důstojníkovi, s matkou často stěhovala z místa na místo. S Morgan rychle projdeme její dětství, vzdělání, až do dospělosti k pořízení domu na hypotéku, díky kterému se seznamuje se svojí nejdříve podnájemnicí a posléze i dobrou kamarádkou Ninou Ramosovou, i s její rodinou a přítelem Samem. Aby Morgan vše zvládla, má dvě zaměstnání a celkem málo volného času, přesto se v baru seznámí s někým novým. Jak to proběhne je uvedeno v anotaci, kdy Morgan ve výsledku nezůstane nic ani její identita, jen hromada problémů a dluhů. Vrací se proto ke své matce a babičce, což je sympatické duo. Následně si nalézá novou práci v resortu rodiny Jamesonových, kde potkává hromadu nových přátel, a to vč. Milese a hlavně jeho psa Howla, který je celkem neuvěřitelný, jako jeho "majitel". :)
Děj je celkem rozvláčný, ale s popisnou prací za barem, motivací klientů a zákazníků, dále také krásnou rodinnou soudržností. Je zde hodně postav, ale není problém se v nich orientovat a zajímavě je zde popsán vývoj vraha, což byl solidní psychopat.

30.03.2024 4 z 5


Pan Náladový Pan Náladový Penelope Ward

Na jedné straně jelen Dax Moody a na druhé ptáček Wren McCallisterová, kteří oba dva byli neuvěřitelně pohlední, ona navíc talentovaná, on bohatý, ale v jistém ohledu oba naprosto nepoužitelní. V podstatě je začátek o tom, že si Dax objedná privátní masérku (pouze masérku), a to s jistým skrytým úmyslem, ale na masáž při jejich první schůzce ani nedojde. Osobně se mi z postav více líbily ty vedlejší, a to Rafe, hospodyně Shannon a otec Chuck, kteří to mají v hlavě více srovnané. Nevím, ale nešlo zde o nic zakázaného, navíc při takové chemii bylo odpírání a oddalování zbytečné. Nemít kniha jen pár stánek a nebýt od mé oblíbené autorky, tak hodnotím hůře. 3,5*

27.03.2024 4 z 5


Z popela Z popela Aly Martinez

Stačí tak málo a život se ve zlomku okamžiku změní v popel, avšak z popela se může zrodit i Fénix, který sice zemřel v ohnivých plamenech, ale následně povstává a je symbolem nejen smrti, ale i znovuzrození a síly.
Eason Maxwell byl také bájná postava, protože tolik dokonalosti...., které si jeho žena Jessica necenila, to až zamrzí. Co na tom, když má někdo své sny a přesto se snaží o zabezpečení rodiny, ale druhý mu nijak nevychází vstříc a pouze jej peskuje. Nejlepší přátele v podání Bree Wintersové a Roba, kde mě odhalení v necelé polovině děje nijak nepřekvapilo, jen silně znechutilo, protože to bylo jako ze života, v tomhle složení kolem sebe opravdu nechcete.
Líbilo se mi, že Eason i Bree přes veškeré truchlení neopomíjeli Ashera, Madison a Lunu. Samotný závěr byl trošku moc, ale říkala jsem si, že se k něčemu schyluje, i když osobně jsem čekala něco méně nepravděpodobného. Autorka si v nečekaných zvratech a odhaleních libuje, každopádně dokáže vykouzlit čtivý příběh na pár stránkách a v tomto případě i s krásným epilogem. 4,5*

25.03.2024 5 z 5


Patříme k sobě Patříme k sobě Beth Moran

(SPOILER) Příběh z fiktivní vesnice Ferrington, která je inspirována příběhem z hornické vesnice v hrabství Nottinghamshire, rozdělené řekou, kde v letech 1984-85 při celostátní stávce horníků, byli na jednom břehu stávkující a na druhém stávkokazi.
Eleanor Sharpleyová se skrývá za pseudonymem Nora Sharpová, která je proslulá svými recenzemi, kde si nebere servítky na různá restaurační a ubytovací zařízení. Identitu se snaží úspěšně tajit, ví o tom pouze její zaměstnavatel, asistentka, přítel a "nejlepší" kamarádka Charlie. "Nejlepší"... protože spolu více než rok nejsou v kontaktu a Eleanor se o ní a jejím osudu dozvídá až poté, co u ní, na Damsonově farmě, hledá útočiště před trollem, který své útoky stupňuje.
Zde potkává Daniela.... a nové kamarádky. Becky a její maminku Dr. Zivu, která mě u úlů a jmenování osazenstva dostala :), které jsou z jednoho břehu a Alici z druhého. Eleanor vyrostla v penzionu svých rodičů "U Chocholaté kachničky", takže se žádné výzvy na farmě nezalekne, pouze svého šíleného stalkera.
Příjemné čtení, kde trošku zamrzí Danielova reakce a nijak nepřekvapí identita pronásledovatele. Předchozí autorčin titul "Taková, jaká jsi" se mi líbil přece jen více.

23.03.2024 4 z 5


Proměna Vyvoleného Proměna Vyvoleného Val Daniels

(SPOILER) Cindy, pracující jako opravářka, je zakoukaná do svého kamaráda Parkera, majitele PC firmy, kterou založil, a který nemá ani tušení co k němu cítí.
Parker Chaney obdržel pozvánku na sraz se svými spolužáky a rozhodl se tentokrát na něj jít a dvořit se již 2x rozvedené starší sestře Cindy, v podání Mallory. Z tohoto důvodu požádá svojí kamarádku ať mu pomůže změnit a vylepšit jeho styl. Jak to dopadne je asi předem jasné. V rámci žánru ucházející průměr 2,5*.

20.03.2024 3 z 5


Ranč a prsten Ranč a prsten Val Daniels

(SPOILER) Samantha Yeagerová hned v úvodu zachrání babičku Marka Chandlera, který je jí velmi vděčný, a to do chvíle, než si myslí, že z toho chce vytřískat žalobu a obdržet více peněz, než již dostala. Anebo je to jinak? Každopádně její vtipy s akční babičkou Elizabeth u něj nenachází pochopení. Ale vzhledem ke zranění Sam a jejímu tajnému štěněti, je nucen všechny na babiččino naléhání dopravit na ranč, o který tu celou dobu běží.

20.03.2024 2 z 5


Nádherně krutý Nádherně krutý J. T. Geissinger

Autorka prostě umí. Její knihy jsou si podobné "pouze" v tom, že na začátku je ona a on a v závěru jsou to již oni, protože co kniha, to jiné prostředí a zajímavé postavy.
Zde si nešlo neoblíbit Tru již od jejího počátečního žvatlání, kdy cca po 11 měsících navazovala delší hovor se svým vlkem. Dále její akce a rozhovory s Declanem a Killianem (už aby vyšel i jeho příběh) jsou zábavné. Nejvíc jsem se nasmála u Killianova popisu Diegova likvidačního umu. U Liama jsem pořád čekala, co se z něj vyklube a jaká tajemství skrývá, ale to co z toho v závěru vyšlo, jsem nečekala. Oceňuji poděkování od autorky, které je celkem osobní a její P.S. ohledně Truvy, byla ta správná tečka na závěr.

20.03.2024 5 z 5


Bodyguard Bodyguard Suzanne Brockmann

Harry O'Dell a George Faulkner jsou parťáci z řad FBI a dostávají se k případu, kde se Alessandra Lamontová stala lovnou kořistí mafiánského bosse Michaela Trotta, kterého její skoro exmanžel okradl. Harry s ním má sám nevyřízené účty, protože ho při jeho zastrašení připravil o syna a exmanželku. O Allie nemá nijak valné mínění a odrazuje jej i její půvab.
Sice je děj předvídatelný, ale líbí se mi znát názory obou hlavních postav, Harryho přeživších dětí, hlavně v podání Shauna a dále parťáka George a jeho zvláštního vztahu s exmanželkou a současnou přítelkyní. U poslední zmíněné trojice George, Nicole a Kim jsem nevěděla, koho litovat dříve a víc, ale ve výsledku nenašel štěstí nikdo.
Kniha má spád, akci, trošku napětí, i když škoda uspěchaného závěru. Každopádně autorka umí vykreslit velmi zajímavé postavy, které nejdou pro slovo daleko. 4,5*

17.03.2024 5 z 5


Po stopách vlka Po stopách vlka Cami Wolf

Předností je vícero.... např. parádní obálka, poutavý příběh plný zajímavých postav z řad vlkodlaků, upírů, démonů, ďáblů a lidí. V podstatě se jedná o dějově celkem nadupanou kratší jednohubku z nové 6ti dílné série.
Trošku mi vadil styl autorčina psaní, a to že kniha působí jako od náctileté, ale po zjištění, že tomu tak není a psala to náročně zaměstnaná žena, v tom nalézám i dobovou nadsázku, a o to více se těším na pokračování.

SPOILER spojený s domněnkami:
Myslím si, že již nyní po příběhu (Je)Leny Collins a Maxe Blacka, mají nakročeno ke "štěňatům", protože kdyby nechali Matta mluvit, tak vědí. :) Dále se mi rýsují ostatní páry, a to v podání Damian/Jess, Kevin/Camilla a Lucius/Tally. V rámci ostatních dílů se jistě objeví další postavy, anebo dostane prostor Matt s Dr. :) Kdo ví, ale já si to ujít nenechám. 3,5*

16.03.2024 4 z 5


Osamělá Meredith Osamělá Meredith Claire Alexander

(SPOILER) Kniha, která doslova klame obalem. Upřímně jsem nečekala, co se zde skrývá, protože anotace v kombinaci právě s takovou obálkou, působí relativně "neškodně".
Meredith a její vzpomínky na dětství, dospívání a období těsně před izolací se střídají se současností, která je nejlepší z toho, co jí zatím potkalo. To čím si prošla se svojí sestrou se vůbec nedá nazvat dětstvím, natož šťastným. Nechápu, že jakkoliv nezasáhlo okolí, ať již otec nebo tetička Linda, protože tohle na zásah bylo. Střípky různého psychického či fyzického týrání, a do toho později někdo jako Lucas, to by bylo moc i na celkem odolného jedince. Práce podpůrné skupiny byla zajímavá a pro lidi v japonštině označené jako hikikomori (6m a více), celkem nezbytná. A to co pro Mer dělala Sadie, její podpora bez jakéhokoliv odsouzení a pořízení zrzavého Freda, to byla asi ta nejvíc pomoc, kterou potřebovala, vč. času, kterého se jí dostalo. I přes smutný děj je kniha ukončena s nadějí na lepší zítřky. 4,5*

13.03.2024 5 z 5


Zlaté enklávy Zlaté enklávy Naomi Novik

(SPOILER) Po konci přechozí části jsem se rovnou vrhla na závěr této trilogie, a již od prvního dílu jsem měla tucha, že sudba prababičky Deepthi bude skrývat zakopaného psa, a také kniha "Sútry zlatého kamene" a chřtáni budou mít větší význam. Po dočtení mohu konstatovat, že v tomto jsem se nespletla, ale i tak je zde dost překvapení a odhalení, hlavně co se základních kamenů enkláv týče, a také tajemství ohledně Oriona a NY. S ohledem na ostatní vedlejší postavy mě překvapilo, že se zde Chloe v podstatě pouze mihla, a např. Magnus na budku nedostal vůbec. :) Nejbližší přítelkyně El však chybět nemohly, jen se mi nezamlouvala vsuvka s Liesel. K nátuře El mi to nesedělo a bylo to spíš jako moderní trend, který do děje nezapadal.
Překvapením pro mě byla hlavně předposlední kapitola, kdy jsem část četla raději dvakrát, protože mi drobná souvislost evidentně uniká, ale každopádně jsem za tento závěr ráda. Do Scholomancie se jednou ráda vrátím, a to nejen k láskyplným projevům El vůči Orionovi :), ale hlavně odvaze a odhodlání, které projevila a autorčině propracovanosti děje.

09.03.2024 4 z 5


Poslední absolvent Poslední absolvent Naomi Novik

Druhý díl navazuje a ukazuje jaké to je být čtvrťákem. El se mi líbí snad ještě více než v předchozí části. Její styl adopce prváků, pojetí výuky, odrážení různých útoků, veškeré akce a trénink v tělocvičně.... to je magický balíček plný přátel a postav z prvního dílu, tak i mnoha nových. Děj a akce mírně zaniká v popisech, ale osobně mi to vůbec nevadilo, protože je evidentní, že se blíží epické finále. Jsem ráda, že jsem na ně nemusela čekat, protože ten závěr.....

09.03.2024 5 z 5