juliesze juliesze komentáře u knih

☰ menu

Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Bála jsem se, protože jsem zaslechla, že je to jiné, než všechny ostatní knihy. Ale bála jsem se zbytečně. Neskutečné přirovnání, trpkost v puse a procítění každé chvíle. Vžila jsem se a cítila chlad lesa. A jsem přesvědčena, že o něčem takovém musí každá žena vůči svému muži vědět - to mi nikdo nevyvrátí.

06.03.2024 5 z 5


Sudetenland Sudetenland Leoš Kyša

Nápad výborný - začátek ve mě vyvolával velkou zvědavost. Pak se z toho stalo nějaké zběsilé poletování plné přehnaných gest, které mělo údajně odhalit nějaká tajemství a to celé se zaobalilo do nepředstavitelného vztahu a lásky. Každá další kapitola ve mě nechávala jen podivnější pocit. Za téma ovšem smekám, zajímavý nápad a myšlenka neprovedeného odsunu ve mě rozonuje doteď.

06.03.2024 3 z 5


Pařížská knihovna Pařížská knihovna Janet Skeslien Charles

Přečteno jen kůvli čtenářské výzvě. Za mě oproti jiným historickým románům mi postavy přišly plytké, takové prvoplánové, hlavní hrdinka mi neseděla vůbec a připadala mi hodně neuvěřitelná. Slabší průměr.

06.03.2024 2 z 5


Srpny Srpny Jakub Stanjura

Za mě naprostý skvost. Neotřelé vyprávění, nedostáváme se do hlubokých popisů a množství postav. Připadal jsem si trochu jako lobster - dali mě do studené vody a tak pomallu ohřívali vodu, až jsem si skoro neuvědomila, že mě to málem zabilo. Výborně zvolené téma, ehkost i neotřelost. Paráda

06.03.2024 5 z 5


Knihkupec v Kábulu Knihkupec v Kábulu Åsne Seierstad

Zajímavý vhled - trochu reportážní kniha podána románovým stylem. Líbilo se mi to, ale k tématice miluju mnohem víc knihy Hosseiniho - ty vezmou za srdce a nechají tam silnou památku.

06.03.2024 3 z 5


Dravec Dravec Marek Epstein

Co se musí Markovi Epstainovi nechat je, že vybere vždy naprosto neotřelé postavy. Tedy za mě palec nahoru. Vyprávění ze tří pohledů také zajímavé. Nejvíc je za mě ale opravdu děsivé, jakým způsobem můžou mít muži nad svými ženami moc a dokážou je připravit o všechno - vyvést peníze, odebrat děti apod. Ty ženy nemají ani na advokáty a jsou opravdu otroky a věžni. Takovou knihu by si měl povinně přečíst každý soudce, který rozhoduje o dětech a péči, protože někdy mám pocit, že jsou úplně zaslepení.

06.03.2024 3 z 5


Desetkrát a dost Desetkrát a dost Scarlett Wilková

Napsat odpočinkové čtení, aby pobavilo a pohladilo je vždycky strašně těžké. Já bych v tomto směru asi srovnala s Patrikem Hartlem, kterého upřímně z duše nemám ráda pro takové prvoplánové charakteristiky ženských a mužských stereotypů, laciných fórů a nepředstavitelných situací. Oproti němu je autorka v této knize decentní, vtipné scény skládá z jiných scén než milionkrát omýlaných stereotypů mužů a žen.

Samozřejmě, nedá se tu vymyslet nic, co by bralo za srdce, al byly slovní hříčky, které mě rozesmály nahlas (popis matky co utekla do sovětského svazu mě opravdu hlasitě rozesmál). Tedy jde to, nechtít být zábavný za každou cenu, až z toho vznikne leda scénář pro průměrný český film. Hodnocení ubírám maximálně za to, že asi nejsem cílovka, ale jak bylo zhora uvedeno, mě to bavilo a nenudilo, neštvalo a chvílemi jsem fakt i oddechla.

07.02.2024 4 z 5


Rozpůlený dům: Příběh sudetské rodiny Rozpůlený dům: Příběh sudetské rodiny Alice Horáčková

Na začátku knihy jsem se vyloženě do čtení knihy trochu nutila. Byl to trochu zmatek a kniha byla psaná takovou formou deníkových zápisů, což moc numožňovalo se začíst. Protektorát a druhá světová válka začala mít zajímavé vývoje postav a jejich osudů a pak to už jen svištělo. Vlastně zpětně hodnotím i ty deníkové zápisky jako skvělé, odcejpalo to a nemuselo to mít ten balast kolem. Jednu hvězdičku ubírám právě za ten náročnější rozjezd.

11.01.2024 5 z 5


Stvůra Stvůra Kristýna Trpková

Detektiva z českého "písečku". Za mě trochu přitažeé za vlasy, ale na odpolední čtení po práci jednodušší text, bez překombinovaných masových vrahů a příběhu. Nicméně hlavní vyšetřovatelé mě jako postavy vůbec neoslovili.

06.01.2024 2 z 5


Propast smrti Propast smrti Robert Bryndza

Kniha se četla zajímavě, akorát tedy jsem zvyklá na mnohem zajímavější knihy od Brynzy. Za mě druhá série detektivních příběhů asi mnohem lepší než Kate Marshalová.

06.01.2024 3 z 5


Ďáblova cesta Ďáblova cesta Robert Bryndza

Za mě asi nejslabší kniha od Brynzy. Strašně se všechno táhlo, příběh se točil na místě. Konec měl trochu lepší spád, ale za mě konec odhadnutelný už někdy od půlky knihy, takže pro mě se žádný překvapivý zvrat nebo odhalení nekonaly.

06.01.2024 3 z 5


Osmý život (pro Brilku) Osmý život (pro Brilku) Nino Haratischwili

Knížka byla skvělá. Nejlepší část pro mě byla kniha Darii, ale celkově bylo strašně zajímavé zjistit rozpory v rodině, politické rozepře. Perfektně zpracované a velice uchopitelné a představitelné příběhy rozvětvené rodiny mezi 4 generacemi.

06.01.2024 5 z 5


Nevědění Nevědění Milan Kundera

U knih od Kundery mám vždycky šíleně rozporuplné pocity - tedy hlavně z této. Na jednu stranu cítím neskutečný um spisovatele a takové to tajemno a hlubku myšlenek, skvělá přirovnání a výborně zvolená slovní spojení. Ale vzápětí cítím z knihy chlad a lhostejnost, jakož i nabubřelost autora, který volí honosné fráze a sází na to, že bude opěvován. Nemůžu si pomoct, ale toho druhého pocitu se u čtení Kunderových knih nemůžu zbavit.

06.01.2024 3 z 5


Šógun Šógun James Clavell

Skvělý a propracovaný román, který zachycuje výborně rozpory středověké a tehdejší asijské kultury. Výborně a tence zachycené intriky a přístup všech hlavních hrdinů. Zajímavé i smutné a veselé zvraty, nečekaný konec. Trochu napětí. Za mě opravdu povedené.

05.09.2023 5 z 5


Poprava Poprava Yrsa Sigurðardóttir

Zajímavé zvrat a závěr, který hodnotím kladně a nečekaně. Autorce se podařilo uchovávat napětí celou dobu.

05.09.2023 4 z 5


Chlorid sodný Chlorid sodný Jussi Adler-Olsen

Zajímavý námět detektivky, zase něco jiného a pro mě aspoň konečně trochu uvěřitelné, že sériový vrah může takto postupovat. Ale nyní, když píšu z odstupem času tento komentář musím uznat, že si už vzpomínám jen na hrubé rysy příběhu, takže zas tolik mě určitě nezasáhl.

05.09.2023 3 z 5


Nevítaný host Nevítaný host Shari Lapena

Neměla jsem z knihy dobrý pocit od začátku. Zmatené, nedotažené, chaotické a prokouknutelné.

05.09.2023 2 z 5


Klikař Beny Klikař Beny Simona Bohatá

Mně se líbilo celkově netradiční přístup k předmětné době. Očima absolutně úplně jiných postav, humoru a společnosti. Příběh byl pro mě uvěřitelný, na náhody člověk nebyl moc zvyklý. Vše jsem Benymu přála, i když mi někdy jeho události přišly tak neuvěřitelné, jako v Motýlkovi :)

05.09.2023 5 z 5


Ty chladné oči Ty chladné oči Scarlett Wilková

Mě tedy kniha oslovila mnohem méně. Postavy mi byly nesympatické, často až zaslepené a nepředstavitelné. Vím, že lidé takhle smýšleli v rámci ochrany svého vlastního svědomí. Nicméně kniha zcela jasně zachycuje, kam daleko jsme se s našimi analýzami vztahů a důrazu na společnou komunikaci posunuli. 85%

05.09.2023 4 z 5


Očista Očista Sofi Oksanen

Líbilo se mi umělecké zpracování knihy. Autorce se podařio přenést mi trochu husinu na zádech. Příběh obou sester byl strašný a dokola se přesvědčuji, že dějiny 20. stolení v Evropě byly surové ke každému. Nelze tedy pak vůbec hodnotit chování a činy těchto lidí, kteří čelili předmětným mukám. Výborně zvolená dinamika knihy.

05.09.2023 4 z 5