Ty chladné oči

Ty chladné oči https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509369/bmid_ty-chladne-oci-YZ1-509369.png 4 631 170

Mráz přichází z duše. Historický román od autorky bestselleru Až uvidíš moře. Válka hraje s lidmi krutou šachovou partii, pěšáci se promíchají, na barvě uniformy tolik nesejde. Během nacistické okupace Smolenska se setkají okouzlující ruská dívka Neonila a český mladík Emil donucený bojovat za wehrmacht. Když se spolu po válce usadí v Československu, vznáší se nad nimi stigma kolaborace, a tak jim nezbývá než opatrný život ve strachu. Utají svou minulost a dokážou se po tom, co zažili, dívat na svět i jinak než chladnýma očima? A může strach ospravedlnit krutost spáchanou na jiných? Scarlett Wilková přichází s druhým románem, v němž opět otevírá citlivé a málo reflektované téma novodobých dějin.... celý text

Přidat komentář

marketa1860
26.04.2024 5 z 5

Nádherná kniha, ve které lze najít všechny emoce - lásku, strach, nenávist, podezírání, ublížení... Osud výjimečně krásné Nily na pozadí kruté války, kdy každý bojoval o život svůj a své rodiny, jakýmkoliv způsobem. Myslím, že díky povaze Nily se jí podařilo přežít, založit rodinu, prožít život tak, jak si přála. Ale okolnosti a způsoby jsou šílené.
Knihu jsem zhltla za dvě odpoledne, chystám se na další od paní Wilkové.

Lenka541
21.04.2024 5 z 5

Všechny předcházející komentáře k této knížce jsou pro mě jakýmsi shrnutím,co bych chtěla napsala sama. Silný a nezapomenutelný příběh, který si zaslouží všechny hvězdičky od všech čtenářů.


uzivatel1190
15.04.2024 5 z 5

Skvěle napsané, velmi čtivé, nemohla jsem se odtrhnout. Určitě doporučuji.

doroth28
14.04.2024 5 z 5

Paráda největší!

Kanimůra2
14.04.2024 5 z 5

Já jsem knížku doslova zhltla na jeden zátah. Zajímavý námět. Plný počet si zaslouží.
Ale hlavní hrdinka mi byla nesympatická. Ne, měla jsem jí plný zuby. Ale to vůbec neubírá na čtivosti. Krásná knížka

Aya81
08.04.2024 4 z 5

Zajímavý a dobře napsaný příběh. Krásně demonstruje, jak ve složitých životních etapách museli lidé bojovat za vlastní život i způsobem, se kterým se vnitřně neztotožňovali (služba ve wehrmachtu, ošetřování zraněných vojáků nepřítele apod.), za což potom čelili celkem nespravedlivému odsouzení (protože všichni tak rádi zjednodušujeme a pohlížíme na svět černobíle...). Na druhou stranu ale u některých již převážila myšlenka vlastního prospěchu nad lidstvím a shovívavostí k druhým. Kde je ta hranice? A jak snadné je mezi těmito stavy rozlišit?
Hlavní hrdinka mi byla z duše protivná. I když její motivaci k chování v podstatě chápu, na mnoha příkladech se dostala za hranu a jen dokázala, že jí na nikom kromě sebe samé nezáleželo.

marketa7
03.04.2024 5 z 5

Za mne velmi čtivé, příběh je skvěle vystavěný. Dlouho jsem přemýšlela nad hlavní postavou Neonilou. Způsobila hodně zla, její nelehké hledání svého místa v té tak složité době, situacích a místech provází celý příběh. Stála za spoustou zla, odsoudit ji by ale bylo příliš jednoduché a snadné. Vlastně jen chránila sebe a rodinu způsobem, jaký jí přišel nejvhodnější, prioritou nebylo ublížit. Doporučuji.

gabra03
02.04.2024 5 z 5

Tato kniha mi bude rezonovat v hlavě ještě hodně dlouho...

Jonny
02.04.2024 3 z 5

K hodně postavám se budu v myšlenkách vracet. Nejvíc asi k Emilovi.
Čtivé. Místy napínavé. Místy mi tuhla krev v žilách (nejvíc mě zasáhlo nemluvně utopené aby neprozradilo partyzány).

GaleW
28.03.2024 4 z 5

Knížka se mi moc líbila a určitě stojí za přečtení. Jen jsem po celou dobu přemýšlela, jestli je mi Neonila sympatická nebo ne. Jestli všechno, co udělala bylo skutečně pouze proto, aby se měla ona a její blízcí dobře, nebo to byla trošku potvora. Nakonec jsem došla k závěru, že A je správně, tak mi jí bylo trochu i líto, že celý život prožila v obavách, aby se neopakovalo to nejhorší, co měla za sebou. Úplně šťastná nikdy nebyla, ani nemohla být.

HH77
24.03.2024 5 z 5

Začátek se mi trochu táhl, ale pak me kniha naprosto pohltila a mohu ji tak dat plný počet hvězdiček. Velmi ctiva a napínavá. Chování hlavni hrdinky bylo tedy opravdu přes čáru, jak už tady někdo psal. Chtěla chránit sebe a své nejbližší, ale způsob, který zvolila, byl tedy hodně špatný.

Terrez93
24.03.2024 5 z 5

Tak tahle knížka bylo milé překvapení.
Krásný příběh zasazen do děje druhé světové války a popisuje následné roky po ni, kdy Neonila čelila různým životním situacím, které nebyly zrovna nejpříjemnější, protože za války pomáhala všem raněným bez rozdílů jejich národnosti.
Hlavní hrdinka působí, až bezcitně, ale měla to hodně těžké a snažila se přizpůsobit, udělala by cokoliv, aby se její rodina měla dobře. Některé její činy byly až přes čáru, ale i o tom život je.
Knížka mě bavila a líbila se mi o něco víc, než Až uvidíš moře.

Jana512
19.03.2024 4 z 5

Kniha zachycuje nelehké období 2. světové války. V příběhu jedné zdravotní sestry Neonily, se v závěru války situace zkomplikovala, protože zdravotnice pomáhaly bez rozdílu všem raněným. Tehdy pomohla ruská zdravotnice českému vojákovi, kterého donutili Němci bojovat za ně. Celý román popisuje pak, jak Ruska musela opustit svou vlast a žila pak v České republice a provdala se za českého vojáka. Její mentalita je jiná, často se svými klady i zápory nezapadala do prostředí, ve kterém žila a celý jejich život byl tím značně poznamenán. Byla to nelehká doba, a i po válce při nástupu komunistického režimu se Neonila vyznačovala svým tvrdým chováním.

Ambo
18.03.2024 2 z 5

Autorka si pro vyjádření příběhu a toho, čím si její postavy procházejí, vybrala vhodný styl. Výborně napsané, bavila mě každá stránka.

Mateo67
09.03.2024 4 z 5

Chladný odosobněný styl, chladné rozhodování a jednání, chlad čišel z každé strany. Nedokázala jsem číst jinak než s chladným odstupem. Přesto jsem se snažila pochopit a přijmout chování Nily. Někdy to šlo snáz, někdy hůř, avšak poslední strany zmrazily veškeré mé vstřícné pocity. A prostě nemůžu dát pět.

Zorka
07.03.2024 4 z 5

Relativně dlouhou dobu jsem přemýšlela, jestli mě kniha baví, nebo nikoli. Možná proto, že hlavní hrdinka je opravdu zvláštní osoba, ke které ten těžko pocítíte velké sympatie. Když ale člověk dočte, říká si, že to stálo za to.

Terusha003
29.02.2024 5 z 5

Moje druhá kniha od S. Wilkové. Zaujala mě stejně, nebo možná o něco více než Až uvidíš moře. Od knihy jsem se nemohla odtrhnout a s napětím jsem čekala, jak vše dopadne. Jedna z největších knih, kterou jsem v poslední době četla.

pavlačinka.1
29.02.2024 5 z 5

Kdyby to šlo, dám deset hvězdiček. Mooooooc se mi kniha a celý příběh líbil. Obdivuji, že autorka je nestranná a nikde jsem nenašla ani náznak "co si myslet" a co je "správné"...výborně se četlo...

Ayame420
17.02.2024 5 z 5

"Člověk občas koná objektivní zlo, v němž je subjektivně přesvědčen, že zlem není" - četla jsem kdysi v jedné knize. Tento citát se mi přesně vybavil v souvislosti s hlavní postavou s chladnýma očima, Neonilou.

Autorka knihy mě ani tentokrát nezklamala. Opět poukazuje na historické události z uvěřitelného a lidského pohledu, ne jen jako pozorovatelka zpoza jakési jednobarevné fólie, která hodnotí dobro/zlo - tuhle postavu měj rád/tuto ne. Vykresluje postavy, jak již zmíněno, lidsky. Lidsky a tak, že čtenář nemá jasně předem dáno, kdo z hrdinů mu bude sympatický a kdo ne - nejde tak glorifikovat žádného z nich, pouze s některými jejich činy sympatizovat, nad některými se zděsit hnusem, jindy soucítit - a často se zamyslet, jak bychom se v takových situacích zachovali my sami.

Další plus dávám (stejně jako u Až uvidíš moře) za neotřelé a originální téma celé knihy. Taky za skvělé vykreslení atmosféry v kapitolách rozdělených pokaždé do dvou desetiletí. Všechny tajemné kličky, které v průběhu knihy nijak nekončí a nevysvětlí se hned, dostanou svoji chvíli a vysvětlení na konci. Příběh vás tak udržuje v jistém napětí, ale zároveň hromadí další a další plynulé události v životě postav, takže se opravdu nudit nebudete.

Děj plyne velmi rychle a přitom poutavě, knihu přečtěte za dva večery. Přesto ve vás zanechá pocity, které jen tak nevymizí. Vím, že ke knize se dříve nebo později zase vrátím. 5/5

Clara_C
09.02.2024 5 z 5

Před minulostí neutečete. I když se stále snažíte přizpůsobovat. A není úplně důležité co si o vás myslí okolí jde o to, jaký máte názor sami na sebe, za co se stydíte a na co jste hrdí. Nebyla to jednoduchá doba, ale jak je vidět naučené chování se táhne dlouho přes generace. Konec mě překvapil, myslím tim závěrečný dopis.

" Emil si byl vědom toho, že další generace už o něm a dalších mladících, kteří navlékli nacistické uniformy, vědět nebudou. Nikdo jim to už neřekne, nikdo je o této jedné kapitole dějin nebude učit, a tak nebudou vědět, jak složitý život může být, jak těžká rozhodnutí člověk musí udělat, jak málo může ovlivnit, co se s ním stane, kam ho mocní pošlou, co mu přikážou činit. A on to pak činí a připadá si přitom jako sněhová vločka, která se bezmocně zmítá ve vánici. Budou znát jen svět, ve kterém je vše předem nalinkované a není žádoucí o něm přemýšlet. "