Jordanka9 Jordanka9 komentáře u knih

☰ menu

Z kola ven Z kola ven Outi Pakkanen

Čekala jsem od knihy více - když to je severská krimi. Na Jo Nesbö a Lars Kepler i další severské autory rozhodně nemá. Jsem asi moc náročná, čekala jsem větší spád a napětí děje.

25.04.2024 3 z 5


Kdo má pod čepicí a jiné povídky Kdo má pod čepicí a jiné povídky Marie Rejfová

Konečně se mi dostala do rukou poslední kniha Marie Rejfové - tedy kniha povídek Kdo má pod čepici a jiné povídky. Moc jsem se těšila na další všetečné řáděni učitelky Josefíny Divíškové alias paní Marplové a nebyla jsem zklamaná. Každá povídka byla z jiného prostředí, dokonce si na detektiva zahrála i sestra Miroslava. Napínavé a humorné čtení - krásné vykreslené postavičky maloměsta. Doporučuji všechny příběhy s "Pepíkem" jak oslovuje Josefínu přítel komisař Tvrdík, který to s ní opravdu nemá lehké...

14.04.2024 5 z 5


Psí vycházky 5 : Fenomén Vinohradská třída Psí vycházky 5 : Fenomén Vinohradská třída Zdeněk Lukeš

5. Psí vycházky Za moderní architekturou s Ing. Zdeňkem Lukešem nás vedou nejdelší třídou v Praze , neprochází jen čtvrtí Vinohrady, ale také Novým městem, Žižkovem, Strašnicemi a částmi obvodů 1,2,3 a 10.
Můžeme vidět budovy postavené v různých slozích, mne osobně zaujaly především brutalistické objekty , z nichž bohužel již široce diskutovaný Transgas neexistuje....

12.04.2024 5 z 5


Psí vycházky 3 : Od Těšnova k Vyšehradu po břehu Vltavy Psí vycházky 3 : Od Těšnova k Vyšehradu po břehu Vltavy Zdeněk Lukeš

3.díl Psích vycházek historika architektury Ing. Zdeňka Lukeše Za moderní architekturou Prahy.
Tentokrát nás autor provází po 9 trasách od Těšnova k Vyšehradu po břehu proti proudu Vltavy.
Opět perfektně zdokumentované, mapky tras včetně popisu, krásné fotografie Pavla Hrocha a Oty Palána a 2 od autora knihy.
A samozřejmě nechybí terminologicky slovníček moderních architektonických stylů a jmenný rejstřík.
Doporučuji nejen Pražanům !!!

03.04.2024 5 z 5


Zatmění Zatmění Jo Nesbø

(SPOILER) Také miluji sérii s Harry Holem a dávám za pravdu předchůdkyni - je to sázka na jistotu. Napětí až do posledních stránek, to bravurní střídání těch 3 dvojic, musela jsem opakovaně ty poslední kapitoly pročítat, aby mi to mozek bral. Na Harryho , vlastně na Jo Nesbøa prostě nemám. Celou sérií jsem v průběhu let přečetla, teď začínám znovu Netopýrem - vydání s původním názvem Netopýří muž.
Chcete-li prožít mrazení v zádech a přitom se setkat s oblíbenými přáteli HH, do toho!

03.04.2024 5 z 5


Pekingský rozparovač Pekingský rozparovač Peter May

Poslední díl série s Li Jenem a Margaret. Strhující, plné nečekaných zvratů. Čínský policista- vedoucí oddělení a patoložka , tč. doma s jednoročním synkem to opravdu nemají lehké, mají zřejmě "neznámého nepřítele" a vše se jim v životě hroutí. Brutální vrah napodobuje svůj londýnský vzor, ale najednou je vše jinak...
Motiv neznámý - snad se dozvíme více v dodatkové povídce...

30.03.2024 5 z 5


Psí vycházky 2 : Od Čechova mostu k Muzeu Psí vycházky 2 : Od Čechova mostu k Muzeu Zdeněk Lukeš

2.díl Psích vycházek za moderní architekturou Prahy .
Tentokrát se společně s historikem architektury Ing. Zdeňkem Lukešem projdeme od Čechova mostu k Muzeu. Opět celková mapka tras, před každou částí pak podrobnější mapky. Krásné fotografie Pavla Hrocha a Oto Palána. Nechybí ani slovníček moderních architektonických stylů počínaje Historismem a konče High-techem a samozřejmě jmenný rejstřík s odkazy na zmiňované architekty, stavitele. ale i významné osobnosti ,pro které byly stavby projektované (např. vila pro bratry Karla a Josefa Čapkovy)
Nádherná knížka, musím ji mít, tak, jako celou sérii!
Zatím půjčené z Krajské knihovny v K.V.
Rozhodně doporučuji, je to skvost.

27.03.2024 5 z 5


Zeleninové zázraky z jednoho plechu Zeleninové zázraky z jednoho plechu Liz Franklin

Zcela souhlasím s předešlým komentářem Chesterton.
Knihu jsem zakoupila dceři k narozeninám a setkala se s velkým úspěchem. Krásné fotografie pečených zeleninových jídel a jednoduché popisy přípravy. Chuťově buňky dostaly zabrat a fantazie pracuje naplno -
co všechno postupně vyzkoušíme, až začne sezona čerstvé zeleniny na trhu. Praktické tématické členění pokrmů a jako bonus i pár sladkostí z pekáče !
Zjistila jsem si na netu více informací o britské autorce
Liz Franklin ( publikuje v řadě prestižních časopisech o jídle) i o populárním fotografovi a designerovi R. Parkerovi, o městech, kde žijí .
A zopakovala jsem si trochu i dějepis ( bitva u Hastingsu r. 1066 - Vilém Dobyvatel - co vám to říká? )

23.03.2024 5 z 5


Švábi Švábi Jo Nesbø

2. díl série s HH, pro mne již několikátý, nečtu chronologicky, ale jak se mi knihy v knihovně dostanou pod ruku. Zde Harry ještě mladý, ale má již za sebou velký úspěch v Austrálii. Tentokrát je vyslán do Thajska vyřešit vraždu norského velvyslance s podmínkou: velice diskrétně. Setká se se svéráznou komisařkou- je z nich dobrá dvojka. Příběh od první stránky napínavý, plný zvratů a nečekaného rozuzlení. Rozhodně si počtete , doporučuji a jak jinak - dávám 5 !

20.03.2024 5 z 5


Provence jako sen Provence jako sen Lenka Horňáková-Civade

Moje první kniha od Lenky Horñákové Civade.
Knížku i další navazující Lanýže mi doporučila paní knihovnice, když jsme si povídaly o Martě Davouze a jejích knihách o Bretani.
Milé čtení, barvitý popis přírody, zvyků, kultury i historie Provence, je znát, že autorka je umělkyní.
Obdivuji trpělivost s jakou si s manželem ( Francouz , jak jinak , i sama se postupně stala Francouzskou, další knihy psala ve francouzštině ) plnili svůj sen a ze zříceniny zámečku vybudovali vilu sloužící jako penzion.
S nasazením sil a k tomu se dvěma malými dětmi.
Sen se stal realitou, jde se dál za dalším- důležitá je cesta a ne cíl.. To pochopí jen "blázni" a snílkové.

14.03.2024 4 z 5


Celej Franz! Celej Franz! Marta Davouze

Úžasná kniha, zatím to nejlepší od Marty Davouze, co jsem četla.
Poutavě vypráví o neobyčejné ženě Věře Saudkové, ne jenom jako o neteři Franze Kafky a manželky významného překladatele E.A. Saudka.
Lidský příběh této pozoruhodné ženy nás provází temnými obdobími naší země- nacismu i komunismu, přes srpnovou invazi i sametovou revoluci a pozdější léta.
Jako členka výboru společnosti FK (sama autorka byla léta předsedkyní výboru) se setkávala s pražskými intelektuály v průběhu svého dlouhého života a postupně přehodnotila své postoje jako bývalé komunistky.
Vyprávěčský talent autorky a krásný jazyk nám nenásilnou formou přiblíží řadu známých osobností, které formovaly naší společnost 20.stoleti.
Škoda, že autorka již další knihu nenapíše.

11.03.2024 5 z 5


Psí vycházky 1 : Pražský ring Psí vycházky 1 : Pražský ring Zdeněk Lukeš

Velmi zajímavé čtení,
pana Ing. Zdeňka Lukeše jsem si oblíbila v jeho pořadech s Markétou Ševčíkovou vysílaných na ČR plus, zaujal i na přednášce o architektu Adolfu Loosovi v Karlových Varech.
Prahu a její architekturu miluji, díky panu Lukešovi se dívám na fasády domů i ve vyšších patrech než jen v přízemí!
Již mám za sebou Psí vycházky 4 a 6, chystám se na 2. Rozhodně doporučuji i těm, co se nikdy o architekturu nezajímali - v knížečkách formátu do kapsy jsou mapky tras vycházek a bohatý fotografický aparát. Při čtení vás autor nutí zamyslet se nad smutnými osudy některých krásných domů, nad jeho sarkastickými poznámkami (v závorce ) se i zasmějete.

26.02.2024 5 z 5


Architektura českých zemí – Secese Architektura českých zemí – Secese Petr Dvořáček

Pěkná, líbivá publikace poskytující základní informace o módním slohu začátku 20. století - secesi .
Zaujmou kvalitní fotografie autora, zaměřené jak na vnější pohled na jednotlivé stavby, interiéry, včetně detailů. Nadchly mě především fotografie barevných vitráží, tak typické pro tento sloh. Většina objektů se nachází v Praze, najdeme ale i stavby z Prostějova, Luhačovic, Poděbrad a dalších míst.
Nebyly opomenuty ani příklady české lidové architektury s prvky secese.
Publikaci bych vytkla chybějící popisy u jednotlivých fotografií, což znesnaďňuje orientaci, chybí rejstřík základních pojmů případně terminologický slovník.
I tak doporučuji pro doplnění znalostí o tomto zajímavém slohu nejen v architektuře.

05.02.2024 4 z 5


Divoké labutě Divoké labutě Jung Chang

Poslouchala jsem jako audioknihu v úžasném podání Hany Maciuchové.
Zrůdný systém kulturní revoluce v Číně pod taktovkou zbožnělého Maa autorka přibližuje na osudech třech generací žen - babičky, matky a dcery (autorka). Kam až prostého člověka dovede každodenní vymývání mozků...
A jsou ještě místa na naší planetě, kde takové režimy vládnou. Dávám za pravdu Pablovi 70: Už nikdy komunismus a žádné iluze o něm!!!

29.12.2023 5 z 5


Tajemství stříbrných vlků Tajemství stříbrných vlků Thomas Brezina

Poslouchala jsem jako audio ve vynikajícím podání Michala Jagelky a ač již dávno nejsem dítě, opravdu jsem se bavila.
Zaujal mně ten druhoplánově ekologický podtext na téma návrat vlků do naší přírody.

10.11.2023 4 z 5


Skutečná cesta ven Skutečná cesta ven Patrik Banga

Poslouchala jsem jako radioknihu v emotivním podání autora. Chci si pořídit i knihu, abych v klidu a postupně mohla vstřebat text a prohlédnout dobové fotografie.
Přiznám se, že jsem o autorovi neměla potuchy, to, že jeho debut získal ocenění Magnesia litera za rok 2022, mi jaksi uniklo.
Díky DK jsem se dozvěděla, že i dvojče autora - Radek má za sebou literární počin.
Autor barvitě líčí život Romů v pražském Žižkově v devadesátkách. Dost mě šokovalo chování policie - opravdu mohli tak neskrývaně a hrubě dávat najevo své rasistické postoje ? I když...v devadesátkách se toho dělo....
Nedalo mi to , trochu jsem si zagooglila, abych se o Patrikovi Bangovi dozvěděla více - třeba o jeho hudební tvorbě. Působí v hudební skupině Trio Romano ( zřejmě se svými dvěma bratry?). Pustila jsem si na You Tube jejich nahrávku Oj, mamo - líbila se mi - pobavilo mě, jak ta trojka přechází po přechodu ( kde mají čtvrtého? )
Zatím hodnotím 5 hvězdičkami - zabodoval i hlasový projev Patrika.
Po přečtení knihy budu možná objektivnější.....
Při poslechu radioknihy na Českém rozhlase plus vždy od půl dvanácté v noci, se mi vtírala myšlenka, zda to poslouchají i nějací Romové a co to s nimi dělá.....

25.07.2023 5 z 5


Kdo maže, ten jede Kdo maže, ten jede Marie Rejfová

4.kniha ze série Josefina Divíšková i moje čtvrtá, i když jsem četla na přeskáčku, jak se mi knihy dostaly do rukou v krajské knihovně . Nenáročné úsměvné čtení - hlavni hrdinka Josefína, všetečná učitelka výtvarné výchovy ZUŠ alias česká Jane Marplová opět úspěšně zasahuje do vyšetřování vraždy k nemalé libosti milence komisaře Tvrdíka. Slupla jsem jako malinu, podobně jako ostatní 3 knihy série, ty další bohužel v knihovně nemají. Doporučuji i pro černý humor v podobě imaginárních rozhovorù s babičkou a jejim prknem ve vaně...

17.06.2023 4 z 5


Dáma kontra strelec Dáma kontra strelec Dominik Dán

Knihy DD jso zárukou kvalitního napínavého čtení. Po přečtení letos vydaného titulu, musím konstatovat, že jsem byla od první stránky vtažena do děje a zůstala napjatá až do konce. Kluci vraždarský z kanceláře 141 opět perlili svými průpovidkami tentokrát hlavně na adresu prcka Kukyho, který má tentokrát nového a zdánlivě neškodného koníčka- šachy!!
Detektivové z Našeho města Krauz, Chosé, Eda, Oto, Kuky a žrout Váňa mezi legraci především tvrdě pracují bez ohledu na odpočinek a svoje rodiny. Po úspěšném vyřešení 3 roky staré vraždy se vrhají do zapeklitého případu střelby na manekýnku a bývalou sportovkyni Ivanku. Skvělá zápletka, rozhodně se nikdo při čtení nebude nudit. Akční rádius pátrání se tentokrát rozšiřuje i na sousední okres a na Maďarsko. Rozuzlení zajímavé a dost nečekané. Doporučuji pro chvíle oddechu - souhlasím s Gracianem, že příběh je dost nevšední.

14.06.2023 5 z 5


Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Štěpán Javůrek

Moje třetí kniha od autora. Příběh 2 rodin - české a německé odehrávající se v sudetské horské vesnici v létě roku 1945 mě velice zasáhl. Sama žiji v jednom takovém "sudetském domě" - ze vzpomínek babičky jsem si jako dítě nechala často vyprávět o německé rodině, se kterou řadu měsíců žili pod jednou střechou a o té krásné paní, jejíž akvarel dodnes visí u nás na verandě. Když odjížděli, všichni plakali..
Přečetla jsem si pozorně řadu předešlých komentářú a vidím,
že většinu příběh přinutil k zamyšlení. Různé pohledy, různé názory - v jednom komentáři rozpaky, na čí straně stát.
A to je právě to , za co si autora ( a určitě nejen já) hluboce cením:
Nestrannost, nadhled, nenechat se infikovat fanatismem a nesnášenlivostí, pojmy jako kolektivní vina... Ano je to těžké, ale dobří lidé si k sobě dokáží najít cestu. Stejný model se bohužel v dějinách stále opakuje...
Také se těším na pokračování příběhu.

15.03.2023 5 z 5


Sedlák pod Milešovkou Sedlák pod Milešovkou Daniel Pitek

Kniha je psaná formou rozhovorů novináře Petra Havla se známým soukromým zemědělcem Danielem Pitekem. Pokud vás zajímá problematika trvale udržitelného hospodaření, stavu českých lesů, zadržování vody v krajině, ochrana kvality půdy a zdrojů vody, jak v praxi reagovat na klimatické změny, je to kniha pro vás. Nikdo vám lépe neodpoví než tento sedlák, lesník a ochrance přírody s vice než 30 letými zkušenostmi. Povídání dvou profesionálů rozhodně zaujme a poučí..

07.03.2023 5 z 5