Johannus Johannus komentáře u knih

☰ menu

Spasitel Spasitel Andy Weir

Samotný příběh je dobrý, ale úplně mi nesedí jednoduchý až rutinní styl psaní. Extrémní množství přímé řeči, minimum popisů či bližšího vysvětlování zkoumaných jevů, které jsou tak na úrovni střední školy. V zásadě tam není nic nového nebo cokoli k hlubšímu zamyšlení. Víc než kniha mi to přijde jako scénář k dobrému seriálu na streamovací služby. Hlavní postava je středoškolský profesor fyziky se všemi z toho vyplývajícími mentálními omezeními. Kdyby to nemělo "takové to mezihvězdné srdíčko" (dojemné a úsměvně okamžiky), hodnocení by bylo o hodně nižší. Takové easy reading, které nepotřebuje plnou čtenářovu pozornost (což však občas není od věci).

02.05.2022 5 z 5


Vzpomínka na Zemi Vzpomínka na Zemi Liou Cch'-sin

Poslední díl se mi hodnotí nejhůře. Je takové roztahané, působí to na mě skoro jako povídková knížka. Některé části jsou skvělé, některé téměř zbytečné. Na konci to do sebe ovšem zapadne a výsledek je velice dobrý a těžce melancholický. Jako celek je trilogie perfektní.

Sin je dobrák od kosti. Vsadím se, že její poslední rozhodnutí bylo v kontextu ojedinělé, a tedy úplně k ničemu.

23.09.2020 5 z 5


Temný les Temný les Liou Cch'-sin

Možná ještě lepší než první díl, rozhodně to obsahuje více zvratů. Mohlo by to být krapet technicky a filosoficky náročnější, ale na druhou stranu se to vážně pěkně čte a odsýpá to. Asijský pohled není extrémně exotický, ale knihu pěkně zpestřuje. Je to prostě velice dobré.

24.06.2020 5 z 5


Problém tří těles Problém tří těles Liou Cch'-sin

Některé části jsou výborné, pár pasáží je slabších. Jako celek je to velice dobré. Jdu číst druhý díl.

28.05.2020 5 z 5


Děti noci Děti noci Dan Simmons

Trochu slabší Simmons. Sny o krvi a železe jsou super, zbytek je takový normální. Jako vždy pěkně faktograficky nastudované.

17.12.2019 4 z 5


Macanudo 7 Macanudo 7 Liniers (p)

Začíná to být repetetivní. De facto jediný strip nebyl vysloveně k popukání, což dříve neplatilo.

09.12.2019 3 z 5


Anatém Anatém Neal Stephenson

Perfektní kniha. Určitě patří do TOP 3 knih, které jsem kdy četl - vedle Ílionu od Dana Simmonse a Nádraží Perdido od China Miévilliho. A to do toho počítám také "klasickou" literaturu jako Quo Vadis apod., nejen sci-fi. Již v průběhu četby jsem nakoupil vše dostupné od Neala Stephensona.
Výborné filosofické disputace, perfektní postavy, spouta vtipu a skvělá imaginace, založená dle všeho na vědeckém zakládě (kvantová mechanika, teorie multikosmů apod.). Byla vážně radost to číst. Chci víc!

24.09.2019 5 z 5


Míle a míle Míle a míle Robert Kirkman

Scénáristicky OK, ale výměna ilustrátora byla obrovská chyba. Ilustrátor první knihy byl o několik tříd lepší. Ten "nový", který sérii kreslí od druhého dílu, tvoří na úrovni malůvek pod školní lavicí. Kolikrát nejde rozpoznat osobu, barvu kůže, emoce, ani co se vůbec děje... Ach jo, ach jo...

25.08.2019 4 z 5


Synové impéria Synové impéria Bill Willingham

Dobré, tentokrát však s vícero vedlejšími příběhy, které děj moc neposouvají. Poslední příběh o návštěvě u Severáka je nakreslený tragicky, přitom dějově je dobrý. Nechápu, že to nechali kreslit takové lamy.

19.05.2019 4 z 5


All you need is kill - Stačí jen zabíjet All you need is kill - Stačí jen zabíjet Rjósuke Takeuči

Nepřehledně nakreslené, některé stránky není vůbec patrné, co se děje. Také docela předvídatelné. Film se mi líbil mnohem víc.

14.05.2019 3 z 5


Zápisník smrti 12 Zápisník smrti 12 Tsugumi Ohba

Jako celek to bylo dobré, ale ke konci sérii trochu došel dech, nebo mě trpělivost. Kdyby to bylo o něco kratší, dopadlo by to lépe. 6., 10., 11., 12. a 13. díl se mi při čtení rozpadly. Tiskárna (Euro-Print Přerov) zjevně použila vadné lepidlo. Jelikož prodejce zkoušel více kusů, vypadá to na kompletní vadnou sérii, což znehodnocuje ostatní díly, které drží pohromadě. Možná bych si to užil lépe, kdybych nemusel při čtení přidržovat a rovnat vypadávající listy.

04.05.2019 4 z 5


Zápisník smrti 10 Zápisník smrti 10 Tsugumi Ohba

Trošku slabší díl. Kniha se mi rozpadla na několik kusů po přečtení první kapitoly.

29.04.2019 4 z 5


Vlci Vlci Bill Willingham

Tento díl mi přišel krapet slabší a moc krátký, přestože Wolfi a Sněhu patří mezi mé oblíbence. Samotná Wolfiho mise byla příjemným zadostiučiněním.

29.03.2019 4 z 5


Trpká období Trpká období Bill Willingham

Vedlejší příběhy byly slabší, navíc byly opět mizerně namalované - Akins solidně maluje tak leda domy, postavy a hlavně obličeje jsou strašné. Jelikož vedlejší příběhy zabírají cca 40% knihy, na plný počet bodů to nebylo.

05.03.2019 4 z 5


Zápisník smrti 8 Zápisník smrti 8 Cugumi Óba (p)

Opět výborné. Dostává se to mj. do politické roviny, kterou jsem čekal od začátku, ale takto dává hezky smysl. Tento díl se mi při čtení nerozpadl. Čtyři jiné rozpadlé díly vymění bez problémů prodejce, Crew ani nezareagovali, což je poněkud trapné. Jinak jsem rád, že to čtu až nyní, kdy jsou dostupné všechny díly. Vážně by mě štvalo čekat měsíce na další díl.

28.02.2019 5 z 5


Cikáda Cikáda Shaun Tan

Je to dobré, ale vážně krátké.

28.02.2019 4 z 5


Zápisník smrti 7 Zápisník smrti 7 Tsugumi Ohba

Na tomhle komiksu mě baví, že je pěkně promyšlený a (s přimhouřením očí na některé žánrové ústupky - geniální středoškoláci apod.) vše stále logicky sedí. Dále mě nepřestává překvapovat, jak se rychle vyvíjí (prostě se s tím vůbec nepářou). U některých událostí bych čekal, že přijde následek až za několik dílů. Ale ono ne, frčí to jak rychlík a řeší to další kapitola. Akorát se mi tento díl také hned po otevření rozpadl, takže to nevypadá na ojedinělý problém s lepidlem.

20.02.2019 5 z 5


Pochod dřevěných vojáčků Pochod dřevěných vojáčků Bill Willingham

Vážně skvělé. Za mě jeden ze tří top literárních počinů za posledních 20 let - vedle Nádraží Perdido od Chiny Miévilleho a Ílionu a Olympu od Dana Simmonse. Pan žabák útočící na létající krávě je nezapomenutelný und also Frau Totenkinder. Akorát mě štve kresba vedlejších příběhů, která je podstatně slabší než kresba hlavního příběhu.

17.02.2019 5 z 5


Zápisník smrti 6 Zápisník smrti 6 Cugumi Óba (p)

Velice dobrá korporátní dějová linka. Už se toho stalo hodně, a to jsem zatím v polovině série. Akorát mne velice zklamala samotná kniha, která se mi při prvním otevření rozpadla na několik kusů. Lepidlo kompletně povolilo a listy vypadly z přebalu. To samé se mi stalo také při pokusném otevření 12. dílu. Lepidlo bylo nažloutlé oproti jiným kusům v sérii, které jsou v pořádku. Tak jsem zvědav, jak promptně se k tomu vydavatel postaví.

16.02.2019 5 z 5


Láska jako z pohádky Láska jako z pohádky Bill Willingham

Vážně perfektní. Zlatovláska je správná mrcha, Wolfi super, Sněhu správná ledová královna, Hořčičák Pete a létající medvěd... :-) Někteří malíři vedlejších příběhů jsou krapet slabší (zejména Talbot neumí nakreslit obličej, aniž by postava strašně přehrávala), ale scénář byl zatím pokaždé skvělý. Kvalita se stále zlepšuje, tak doufám, že to vydrží.

08.02.2019 5 z 5