Anatém

Anatém https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/125028/bmid_anatem-125028.jpg 4 116 44

Mladý frát Erasmas žije se svými přáteli za zdmi koncentu Svante Edhara, útočiště vědců, matematiků a filozofů, jehož tisíciletími prověřené rituály a řád se zdají být neotřesitelné vlivy ze záhradbí, kde mohou vznikat a zanikat města a říše, aniž by to do chodu koncentu nějak výrazněji zasáhlo. Přesto se v dávné minulosti stalo již třikrát, že byly tyto oázy poznání barbarsky rozvráceny. Teď se mají brány po deseti letech znovu na deset dní otevřít a umožnit tak konfrontaci s vnějším světem. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se za hradbami dělo něco, co by mohlo stabilitu tohoto života ohrozit, natož že by se schylovalo ke katastrofě, kterou bude moci právě frát Erasmas s vynaložením veškerého svého umu, poznání a důvtipu odvrátit. Ale to se má již brzy změnit… zdroj: www.legie.info... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Talpress
Originální název:

Anathem , 2008


více info...

Přidat komentář

JiříŠkorpík
31.03.2024 2 z 5

(SPOILER) Při čtení jsem stále bojoval s pocitem, že čas věnovaný této knize nestojí za to. Tato kniha asi představovala mou nejzazší hranici mezi nebaví mě to číst/baví mě to číst. Jinak souhlasím s příspěvkem od Eldar80. Nejlepší nápad v knize je "uvalit na někoho knihu" a uzavřená komunita vědců a filozofů v klášterech, kvůli tomu jsem do toho šel a těšil se na četbu, žel dopadlo to jinak. Děj mimo klášter jde od desíti k pěti, téměř k béčkovým dobrodružným sci-fi a vyvrcholením knihy je spíše jen konstatování, že existují vesmíry, kde se realizují všechny možnosti včetně naší předčasné smrti a radujme se tedy z toho, že žijeme v tom vesmíru, ve kterém žijeme?! To pro mě není důvod číst 700 stran.

petr_
07.09.2023 5 z 5

Při čtení této knihy jsem si oprášil svoje znalosti, hlavně přírodních věd ze studií. Chápu že četba této knihy může být pro někoho namáhavá, ale může to být tím, že nepochopí některé principy kvantové mechaniky popř. výzkumu částic. Co se týká filozofických problémů, tak ty pro mě znamenají problém, protože jsem filozofii tolik nestudoval, ale zase mi text ukázal jak o některých problémech jak o takových věcech přemýšlet.
Tato kniha mi připomněla jiné dílo autora a to Kryptonomikon, kde se různé válečné strany snažily uchovat svá tajemství, ale měli své odborníky, kteří se dokázali na základě statistiky a pravděpodobnosti dostat tajemstvím protivníka.
V tomto textu čtenář sleduje jednotlivé teorie a musí si představit co znamenají v naší realitě.
Autor popisuje společenský systém, kde vlastně žijí dvě společenské entity, které jsou sice vzájemně propojené, ale žijí odděleně a každá společenská změna je velmi bouřlivá, takže dochází k ničení koncentů vědců. Já to chápu, jako vyjádření odpovědnosti vědecké veřejnosti, za své objevy a jejich využítí a třebaže jsou tito lidé zbaveni mnoha technických nástrojů potřebných k výzkumu, jsou schopni pokračovat ve své práci.
Je to kniha zajímavá a určitě to není oddechové čtení a proto si své čtenáře musí najít, jak je vidět v recenzích dalších čtenářů.


Eldar80
02.04.2023 3 z 5

Doporučuju pečlivě promyslet, zda se do toho pustit. Zůstat na straně 300 s tím, že té filozofie a promyšlenosti je moc, by byla škoda. Já bych to nečetl, ale dostal jsem to jako dárek a možná proto je to takové zklamání. :(
Na Anatém jsem se dlouho těšil, jenže pak jsem si přečetl Diamantový věk a zjistil, že mě Stephensonův styl vůbec nesedí. Nápady má geniální, ale samotné provedení je bída. Postavy by ještě ušly, ale děj je špatný.
Stephensonovy knihy jsou skutečná výzva. Je to náročné čtení, žádná oddechová literatura. Místy to vyžaduje stejnou pozornost jako naučné knihy. Asi nemá smysl víc psát. Cílová skupina bude absolutně nadšená. Závidím jim.
Stephenson se na čtenáře vůbec neohlíží. Co Zelazny zmáslí na 200 stranách, tak Stephenson na 700. Není umění vychrlit tuny textu, ale vyhodit co není dost dobré. Zelazny má texty hravé. Tohle je těžkopádné a vypřemýšlené.
Trochu se vrací k tradici filozofických sci-fi z 50. a 60. let, ale jeho úvahy jsou zcela dnešní. Líbilo se mi, jak to bylo napsané. Vnější popis by odpovídal fantasy, ale zevnitř to bylo klasické sci-fi.
Jen ta filozofická rovina na mě byla příliš intelektuální. Úplně nejhorší bylo, když přišel nejzajímavější okamžik, který následovalo přes 100 stran filozofických keců. Po 400 stranách by se mohlo něco dít. Jenže zas ne.
Závěrečná část byla geniálně vymyšlená. Pořád jsem si říkal, že to všechno je kvůli nějakému bombastickému závěru. Jenže konce jsem si všiml jen proto, že to tam bylo napsáno. A to je jako všechno?
Jo. Tady je to napsaný: konec. Máte fakt brutální nápady a nakonec to dopadne tahle. I ten Míla moc dobře věděl, že by do toho neměl moc zabrušovat, protože pak by z toho musel vybrušovat.
Je to lepší než Diamantový věk. Zde není tolik vaty a je to čtivější. Ale je to celé nezvládnuté. Zkrátit by to nešlo. Muselo by se to napsat jinak. Pokud volíte mezi těmito knihami, tak jednoznačně doporučuji Anatém.
Hodně záleží, co jste za čtenáře. Zda obdivovatel Stephensona nebo někdo jiný. Je to pro všechny, kdo milují spojení filozofie a sci-fi. Akorát je to moc nevyvážené. Druhá a poslední kniha co od něj čtu. Nedokážu to náležitě ocenit. :( 70% 3,5*

Rav3n
03.02.2023 5 z 5

Velmi slušné sci-fi. Je třeba se však připravit na náročný začátek, kdy musíte vstřebat cizí a novou terminologii, vztahy mezi postavami, hierarchii a technologii. Ač je mnoho situací předvídatelných, má to spád a rázem jste u konce. Konec dobrý, všechno dobré, ten mě rozežrance /jakožto zbožňovatele Herberta, Asimova atd/ ale poněkud zklamal. I přesto však pořád hodně dobré.

iridius9373
15.09.2022 5 z 5

Tak tohle je kniha, která mě po dlouhé době naprosto uhranula. Začátek se sice četl těžko, protože autor nutí čtenáře přijmout docela obsáhlý slovník pojmů. Svět do kterého se vrhnete nějaký čas vzdoruje než pochopíte jeho zákonitosti, ale pak už je to jízda. Naprosto jiný vesmír, který nutí čtenáře přemýšlet. Je trochu těžké se zároveň zamýšlet nad tím jaké myšlenky autor předkládá a nevypadnout u toho z tempa. Ale číst tuhle knihu po kouskách fakt nechcete. Je uspokojivě tlustá, ale stejně je na konci škoda ten svět opustit. Některá nová slova zůstanou v mém slovníku asi napořád...

Kaik
01.08.2022 4 z 5

Uff, tohle vůbec nebyla jednoduchá záležitost. Dá se říct, že jsem ze čtení Anatému i lehce vyčerpán. Náročné po obsahové i jazykové stránce. Na jednu stranu jsem rád, že jsem to dotáhl do konce, na druhou stranu mi popsaný svět bude možná i chybět. Myšlenkově bohaté a pozoruhodné dílo, které určitě není pro každého, a Neal Stephenson je autor z potenciálem. Třeba se k němu v klidnějších dobách vrátím.

Finn69
08.06.2022 5 z 5

Tohle je další úplně nejlepší kniha Neala Stephensona, zase jiná než všechny ostatní a zase jinak skvělá. Je to sice místy fakt těžká kláda, a s překladem to musela být neuvěřitelná práce (vivat Petr Kotrle), ale ta odměna stojí za to! Takových knih opravdu moc nenajdete.
Takže zahoďte čudly, vypněte špízu, zapomeňte na celé saekulum a pusťte se do toho :) Já jsem to udělal už počtvrté a stejně mě to zase totálně odvařilo :)

Vidlička
06.04.2022 5 z 5

Jak moc bych chtěla žít v matémovém světě a nemuset vycházet ven! Bledá závist... Nenapíšu nic, co by už nezaznělo níže - chytře vymyšlený svět, nacházející se jen o něco dál na knotu než Země, a báječný překlad. Plus pro mě - pomálu děje a skoro žádná napínavost, jen neustálé vysvětlování, špekulování a aha-efekty. Rozhodně unikát, jdu se shánět po autorových dalších knihách.

bleekemolen
05.01.2022 5 z 5

dočetl jsem tohle mistrovské dílo a už asi tak půl hodiny jen sedím a přehrávám si v hlavě události, kterých jsem byl svědkem. tak detailně propracované (kolik knih má na konci věnováno xx stránek řešením matematických a logických rébusů, se kterými se hlavní hrdina v průběhu děje setkal?), až mi při čtení naskakovala husí kůže.
Zážitek však není zadarmo, autor po čtenáři vyžaduje naprostou pozornost, velká část textu tvoří debaty (témata zabíhají od filozofie až po alternativní světy), velké množství historických (děj se neodehrává na Zemi, proto je třeba nastudovat i místní dějepis) postav a událostí a nových pojmů, se kterými je čtenář průběžně seznamován pomocí slovníku. Pokud jen na chvíli polevíte v pozornosti, ujede vám vlak a spousta dalších souvislostí zůstane nepochopena.
Pokud nemáte na četbu klid alespoň pár hodin denně, ani se nepokoušejte začínat.

Fofinka
15.03.2021 1 z 5

Já jsem nedočetla, třikrát jsem se přinutila pokračovat, že nejsem srab. Ale ty sáhodlouhé popisy s cizími názvy věcí, kde jsem pouze odhadovala, co znamenají, nebo komplikované popisování prostředí bez nějakého podstatného děje.... dostala jsem se na stranu 100 a vzdala jsem to. Trochu mě to mrzí, když čtu nadšené recenze. Ale strašně se mi ulevilo, když jsem si řekla, že to nemusím dočíst.

Hellrampage
24.11.2020 5 z 5

Dosť možno najgeniálnejšia kniha, akú som kedy čítal. Zo začiatku je pritom pre čitateľa veľmi náročná, pretože autor do svojho sveta pridal tonu nových pojmov, ktoré by ste bez slovníka nemali šancu pochopiť. A obrovská poklona pred prekladateľom, ktorý tieto nové slová vhodne preložil.

Anatém sleduje príbeh fráta Erasma, ktorý žije za hradbami Svante Edhara, izolovaný od civilizácie s možnosťou sa každých 10 rokov pozrieť von do sveta. Dá sa povedať, že je takým mníchom strážiacim tajomstvá sveta spolu s ostatními. Planéta Arbre je pritom veľmi podobná našej, len sa technológie a veci inak volajú.

Prvá časť knihy je veľmi komorná a odohráva sa len v koncentu. Čitateľ sa zžije s frátmi a súrami a ich dennými aktivitami. Bolo fanscinujúce sledovať filozofické dialógy, ktoré medzi sebou viedli, no nie vždy som ich stíhal chápať. Druhá časť začne po ritu Vokát. Udeje sa veľa zvratov a nečakaných udalostí a príbeh začne mať globálny charakter. Táto časť ma bavila asi najviac. Potom príde Konvox a ten mi prišiel slabší, nudnejší - hlavne mesál s dójinami a fámulami, kde rozoberajú často nepodstatné veci. Vesmírna časť a záverečný klimax bol zbytočne dlhý. Takže prvá polka knihy super, druhá slabšia. Celkovo musím dať plný počet, pretože takáto kniha sa len tak nevidí.

Ládja
01.09.2020 4 z 5

Nikdy nečtěte Anatém...nikdy nečtěte Anatém, když na něj nemáte čas a klid. Je to skutečně kniha, řekl bych klidně i že Kniha. Nový svět, který byl stvořen novým světem. Krátký příběh, který je plný a dlouhým příběhem plný minulosti a budoucnosti a minulé budoucnosti...
Hvězdu dolu dávám za své rozkouskované čtení, kdy kouzlo příběhu ztrácí tempo.
Chtělo by to vydat všechny knihy od Stephensona. Hurá s ním do oblíbených...

Stauff
29.07.2020 5 z 5

Dlouho jsem se s Anatémem míjel. Až před týdnem jsem tu knihu otevřel a dnes dočetl. A z knihy se stala Kniha. Vše,co bych chtěl napsat, tady napsali čtenáři přede mnou. Doplnit tedy můžu jen svůj pocit z knihy. Dokonalá dokonalost, neuvěřitelná atmosféra, která mě nutila číst, dokud se mi únavou nezačaly zavírat oči (zpravidla okolo čtvrté hodiny ráno). Krásně pomalý rozjezd příběhu, všechny informace se postupně seskládávají do nádherné mozaiky (mozaiku si fakt užijete) a najednou si blahopřejete, že jste nepřeskočili ani řádek textu. Jednou větou: Kniha, která mě okouzlila a očarovala, kniha která v mém soukromém žebříčku vytvořila novou kategorii Knih s velkým K.

Bystroushaak
06.03.2020 5 z 5

Anatém. Osm let po přečtení mi při pomyšlení na to jméno zvoní v hlavě zvony koncentu Svante Edhara. Anatém, to je klid a meditace, nesmyslné knihy, které se musíte učit nazpaměť. Stoletá přísaha, tisíciletá tradice. Je to nezdolný teglon z dlaždiček na zemi, který se mi vybaví pokaždé když v páře v bazénu čumím na mozaiku na protější zdi, zatímco přemýšlím jestli jsou v těch čtyřech barvách dlaždiček zakódované zprávy.

A co vaši sousedé, upalují se zaživa? A vaši šamani, chodí na chůdách?

los
12.12.2019 1 z 5

zajímavý způsob, jak prostřednictvím žánru fantasy vykrást základní filozofické a matematické poučky

Ilmatar
29.09.2019 5 z 5

Pohltila mě. Četl jsem v dobách, kdy jsem pracoval dvanáct až čtrnáct hodin denně, a Anatém mi byl ostrovem klidu.
Kdo má rád filozofii, vědu a dobrou sci-fi, ten má dveře otevřené.

Johannus
24.09.2019 5 z 5

Perfektní kniha. Určitě patří do TOP 3 knih, které jsem kdy četl - vedle Ílionu od Dana Simmonse a Nádraží Perdido od China Miévilliho. A to do toho počítám také "klasickou" literaturu jako Quo Vadis apod., nejen sci-fi. Již v průběhu četby jsem nakoupil vše dostupné od Neala Stephensona.
Výborné filosofické disputace, perfektní postavy, spouta vtipu a skvělá imaginace, založená dle všeho na vědeckém zakládě (kvantová mechanika, teorie multikosmů apod.). Byla vážně radost to číst. Chci víc!

Jiří.H
26.04.2019

Vzdávám na straně 318. Možná někdy.... jdu na nějakou oddechovku, třeba Odysseus (Joyce). :-D

DastyX
28.02.2019 5 z 5

Už je to nějaký čas, co jsem knihu četla. Stále ji považuji za jednu z nejlepších, jaká se mi dostala do ruky. Rozhodně stojí za přečtení. Je v ní napětí, akce, a hlavně je v ní něco, co chybí v jiných knihách, něco, co člověka přinutí, podívat se na svět nebo na realitu trochu jiným z působem, než jsme zvyklí. Rozhodně mi kniha během čtení hodně dala. I když už si ji úplně nepamatuju, a některé myšlenky byly trochu složité, tak při čtení byly při troše soustředění jasné a fascinující. Doporučuji .

avel
13.01.2019 4 z 5

Velice zajímavý námět, do kterého se čtenář velice pomalu dostává. Asi nejsem z nejbystřejších, ale trvalo mi, než jsem pochopila, kde se v časové ose civilizace nachází. Dost mi vadila snaha po originálních názvech věcí, které běžně známe - bez slovníku se těžko v textu orientuje. Znám jiné knihy, které jsou do složitosti podobné a přesto slovník být nemusí - vše je v textu, aniž by to autor otravně opakoval. V závěru knihy je podobnost s naším světem vysvětlená, takže chápu autorův záměr, ale záčátek knihy (rozuměj cca 170 stran) je skutěčně náročný :)

Co mě ale nebavilo a občas jsem se uchýlila k přeskakování byly filosofické úvahy - opět - mají pro děj knihy opodsatnění, ale prostě to nebyl můj šálek kávy...

Takže času věnovaného knize rozhodně nelituji, věřím, že při druhém čtení bych pochopila mnohem víc a víc by mě to bavilo, ale natolik mi Erasmas k srdci nepřitostl, ale třeba se zas někdy potkáme... V jiném vyprávění :)