HollyUndead Online HollyUndead komentáře u knih

☰ menu

Zlý úmysl Zlý úmysl Lisa Jackson

Šestý díl začíná trochu rozdílně oproti předchozím. Autorka se totiž podrobněji zabývá minulostí Ricka Bentze. Nicméně vůbec to nebylo ke škodě. Naopak, byla to příjemná změna. Styl psaní však autorka nezměnila, její rukopis je stále patrný, takže kniha byla opět velice čtivá a nenechala mne klidným. Opět se napětí dalo krájet a teprve ke konci jsem začal mít jasno, kdo za tím vším stojí. A moje poznávací buňky též byly ukojeny, neboť bylo zajímavé dozvědět se něco o jednom z našich "neworleanských" hrdinů. Těším se na 7. díl.

23.04.2024 5 z 5


Velký Gatsby Velký Gatsby Francis Scott Fitzgerald

Kniha není nijak složitá a četla se velmi dobře. Příběh je zajímavý, čtivý a dobře zpracovaný. Dá se přečíst během chvilky. Čekal jsem sice trochu víc, nicméně i tak autor nabídl velice poutavý příběh meziválečné (popřípadě poválečné) doby v americkém prostředí. Přestože něco málo tomu chybělo, nedokážu přesně definovat co, kniha se mi líbila a určitě si přečtu i něco dalšího od tohoto amerického autora.

20.04.2024 4 z 5


Výprava za hrdinstvím Výprava za hrdinstvím Angie Sage

Další díl této kouzelné série o Septimusi Heapovi mám za sebou, a musím říct, že se mi ta série líbí čím dál tím víc. Kromě zajímavého příběhu plného kouzel se místy objeví i vtipnější a úsměvné pasáže, v některých částech zase naopak napínavé a temnější. Nicméně je velice příjemné po práci nebo o víkendu uniknout z reality a ponořit se do jiného světa plného kouzel, temných tvorů, draků, kouzelníků, princezen, alchymistů a tajných míst jako bylo například Sídlo Foryxů. Opravdu se těším na další pokračování.

07.04.2024 5 z 5


Silmarillion Silmarillion J. R. R. Tolkien

Tolkien byl prostě génius. Od svých dětských let miluji filmové ztvárnění Pána Prstenů. Tuto trilogii jsem přečetl nedávno. Nicméně nyní, po přečtení Silmarillionu, jsem získal úplně jiný a nový pohled na všechno, co se událo. Bylo pro mě nesmírně zajímavé číst o tom, jak byl vytvořen svět Středozemě a jaká byla jeho celá historie.

Tolkien vytvořil svět složený z několika ras a rodových linií, jejichž příběhy se navzájem proplétají a vytváří úžasný a kouzelný svět plný vznešených a krásných, ale také temných a smutných emocí. Ať už se podíváme na ty nejmocnější, mocné i na ty podceňované, ať už se podíváme na jakoukoliv rasu tohoto velkolepého příběhu, vždycky najdeme hrdiny světla, ale také ty, kteří podlehnou vábení temnoty. Fastasy svět tu má opravdu velký přesah i do reálného života, pokud tedy je člověk ochoten a schopen tyto myšlenky nalézt a přijmout.

01.04.2024 5 z 5


Dvacet tisíc mil pod mořem Dvacet tisíc mil pod mořem Jules Verne

Tohle bylo mé první setkání s tvorbou velikána Sci-Fi literatury. Do tohoto žánru jsem zatím moc nepronikl, nicméně věřím, že si častěji k němu najdu cestu. Verne umí skvěle popsat atmosféru i prostředí, ve kterém se příběh nachází. Příběh byl velice zajímavý, hodně dobrodružný a plný přírodovědeckých i biologických popisů. Hlavní postavy byly dobře charakterizované a popsané. Jsem si jistý, že se v budoucnu začtu i do dalších románů tohoto Sci-Fi velikána.

27.03.2024 4 z 5


Ztracené duše Ztracené duše Lisa Jackson

Pátý díl této série jsem opět nemohl odložit. Jak jsem psal v komentáři u předešlé knihy - autorka tolik nemění svůj styl, některé faktory a motivy stále opakuje, ale budu se opakovat, funguje to. A proč měnit něco, co se prostě dobře čte a funguje dlouhodobě? Do popředí se tentokrát dostává Kristi, dcera Ricka Bentze. Tohle byla příjemná změna. Velice zajímavý byl i ústřední kriminální motiv - kult upírů či vampýrů na škole Všech svatých. Tohle byl velice zajímavý paradox. A koncovka? Nebudu nic předesílat. Každopádně se strašně těším na další pokračování!

11.03.2024 5 z 5


Světové dějiny do kapsy Světové dějiny do kapsy Alexander von Schönburg

Já jsem si čtení této knihy velice užil a moc mě zajímalo, co tato publikace nabídne. Rozhodně se nejedná o chronologický přehled toho, co se v lidské historii stalo, proto bych možná uvažoval o změně názvu. K dalším mínusům bych přidal, že kapitola ohledně umění je sice zajímavá a má k podpoře historie určitě důležitý vztah, ale jelikož se ta kapitola má věnovat umění, rozhodně bych nevynechával hudbu, uměleckou literaturu nebo třeba architekturu. To je k negativům vše.

Osobně se mi líbilo, jak autor dokázal své myšlenky popsat. Některé filozofické nebo politické (a jiné tematické) pojmy byly složité, ale jindy zase dokázal názory či své subjektivní pohledy vyjádřit dost odlehčeným způsobem. Tato směsice vědeckého a odlehčeného způsobu mě bavila a přišla mi zajímavá. Navíc autor není přímo historik, čímž do historie vnáší další zajímavý úhel pohledu. A nikde neskrývá, že čerpal z jiných zdrojů, což mne vede k myšlence, že autor k sepsání své knihy přistupoval svědomitě a s úctou k vědeckému bádání. A velice kvituji zakončení knihy: vyvrácení některých omylů případně osvětlení některých obecných nejasností s originálním a lehce úsměvným zakončením.

Abych to shrnul, nelze od téhle knihy očekávat objektivní shrnutí historie. Jedná se o subjektivní pojednání o historii lidstva, jedná se o zajímavý náhled na dějiny a na některé vybrané důležité momenty.

06.03.2024 5 z 5


Poprava Poprava Matt Witten

Tohle byla kniha, kterou jsem nedokázal odložit, dokud jsem ji nedočetl. A byla ta zajímavá, že jsem ji přečetl během jednoho dne. Velice kvalitně zpracovaný příběh, který mne nenechal klidným. K hlavní hrdince jsem cítil velký soucit, uznání a následně obdiv. Přál bych si, aby na světě bylo více agentů (detektivů či policistů), jak byl vylíčen agent Pappas. Doufám, že se dočkám další knihy tohoto autora.

04.03.2024 5 z 5


Příběh kriminálního rady Příběh kriminálního rady Ladislav Fuks

Píšu tento komentář a jsem zcela vyveden z míry. Už tento samotný fakt jednoznačně hovoří o tom, že kniha byla napsána velice kvalitně a dobře. Tento kriminální příběh, doplněný o rodinné drama mezi otcem a synem, zcela předčil má očekávání. Byl jsem velice překvapený pointou příběhu. Od Fukse jsem už četl Spalovače mrtvol, takže si říkám, že jsem mohl podobnou koncovku očekávat, nicméně i tak mne zcela vyvedla z rovnováhy.

03.03.2024 5 z 5


Vražda na faře Vražda na faře Agatha Christie

Bravurně napsaná detektivka, ve které není až do konce jasné, kdo spáchal danou vraždu. Na detektivkách tohoto typu se mi moc líbí, že každou chvíli padne podezření na někoho jiného, takže čtenář pochybuje dokonce i o tom, kdo je vlastně obětí (natož pak vrah). Navíc se mi líbilo, že to bylo líčeno z pohledu faráře. Do příběhu zapadl skvěle.

22.02.2024 5 z 5


Kola osudu Kola osudu Wilbur Smith

Tak konečně mám úspěšně za sebou celou sérii Řeky bohů! Byla to velmi dlouhá, nebezpečná a dobrodružná cesta. Poslední díl se mi líbil stejně jako předchozí. Smith (a Chadbourn) dokázal udržet vysokou úroveň.

Kniha byla velmi dobrodružná a napínavá od začátku až do konce, hluchých a nudných pasáží bylo opravdu málo. Tentokrát měl hlavní hrdina trochu jiné vlastnosti než předchůdci, nicméně odvahu měl stejnou. Už od začátku bylo jasné, o co v knize půjde, ale i tak mě čtení moc bavilo a nezastavil jsem se, dokud jsem knihu nedočetl.

Avšak souhlasím s názorem Mája777, že tolik dílů této série a neustálé návraty k předchozím dějům, mohou způsobovat chaos a nepřehlednost v tom, jak příběh vlastně "ve skutečnosti" vypadal, jako by nám Smith a jeho kolegové předkládali několik verzí jednoho příběhu.

Nicméně ani tento faktor mě nijak negativně neovlivnil. Když vezmu knihu jako takovou, moc jsem si četbu užil a opět mi nezbývá než ji doporučit dalším čtenářům a fanouškům dobrodružně historické literatury.

20.02.2024 5 z 5


Nové království Nové království Wilbur Smith

Tato série pokračuje, i když v 7. dílu z trochu jiného úhlu pohledu, tedy z pohledu života Huie. Velice se mi celý příběh líbil. Jsem rád, že Smith s Chadbournem našli něco zajímavého, o čem nebyla řeč v dílech předchozích. Vrátili nás v čase zpět na začátek této série, tedy k příčinám vpádu Hyksósů. Nemyslel jsem si, že by ten příběh mohl být ještě zajímavý a poskytnout něco nového, ale vypravěčské schopnosti autorské dvojice mě přesvědčily o opaku. Velice jsem kvitoval návrat mého oblíbence z první série - Tana. Taita zde hrál o něco menší úlohu, ale je jasné, že se objevit musel, což též bylo naprosto v pořádku. Jsem velice zvědavý na (možná zatím) poslední díl - Kola osudu.

15.02.2024 5 z 5


Oko Oko Bernard Minier

Poté, co Minier napsal Lov, který byl o něco slabší (z mého pohledu), jsem věřil v to, že se autor opět vrátí ke svému vrcholu. Má očekávání byla hodně vysoká. A obojí se mi vyplnilo. Minier (a Servaz) se vrátil v plné síle a dokonce ještě předčil má vysoká očekávání! Knihu jsem odkládal jen velmi nerad. Přečetl jsem ji za dva dny, což o mnohém vypovídá. Hororová atmosféra mě nenechala lhostejným. Minier opět skvěle dokázal popsat velmi napínavou a mystickou atmosféru plnou zajímavých změn v psychologii postav a příběhových zvratů. Strašně mě zajímá i osobní stránka Servazova života, protože ten férový a již trochu postarší (nicméně pro pachatele stále nepříjemný) polda mi přirostl k srdci. Vždyť s ním trávím již 8. knihu a s napětím a opět vysokým očekáváním budu vyčkávat na další (deváté) pokračování této strhující série.

07.02.2024 5 z 5


Čas žít, čas umírat Čas žít, čas umírat Erich Maria Remarque (p)

K tomuhle románu lze jen těžko hledat slova, protože slova, která lze k tomuto válečnému tématu napsat, napsal již autor sám. Aby člověk pochopil ta slova jako strach, smutek, žal, bezmoc, bída, smrt, zuboženost, hrůza, děs, starost, lhostejnost, vzdálená naděje, špína, ztráta - to vše může člověk pochopit po přečtení této knihy. Všechna tahle slova obestírají celý román temnou mlhou. Dokonce i při dovolené se člověk nemohl těchto slov vzdát. To mě zaráží nejvíce. U sebe jsem Remarquea pasoval na mistra válečné a meziválečné literatury. Věřím, že nejsem jediný, kdo to tak cítí.

05.02.2024 5 z 5


Ivanhoe Ivanhoe Walter Scott

Moc se mi líbilo to naivní ztvárnění středověké Anglie nedlouho poté, co byla přemožena normanskými dobyvateli v čele s Vilémem. Scott tuto dobu popisuje velmi zdatně, z jeho líčení jsem si připadal, jako bych tam sám byl. Postavy mají jasně daný charakter již od chvíle, co se na scéně objeví a nijak se nevyvíjí. Popis je však velice zajímavý. Ať už se jedná o popis vztahu mezi Normany a Sasy, Židy a jinými národnostmi, zbojníky a panovníkem - vše ve mne budí zájem a úctu k autorovi, jak dokázal tyto vztahy popsat. Působí to reálně i nereálně zároveň. Občas jsem měl potíže s rozsáhlostí a samotným popisem, nicméně i tak tento historický román hodnotím jako velice zdařilý a příjemný.

30.01.2024 4 z 5


Absolutní strach Absolutní strach Lisa Jackson

Třetí a čtvrtý díl série zatím vedou v žebříčku této série. Obě knihy na sebe poměrně navazují a doplňují se, navíc se sem vrací dcera Bentze (Kristi). Autorka umí velice čtivě psát a svůj příběh vypráví velice poutavě. Děj je napínavý až do konce a v jednotlivých částech poskytuje zajímavé zvraty. Přesto je znát, že díla této série si jsou podobná v určitých bodech: náboženský fanatik, sexuální scény a zápletky, Bentz či Montoya (častěji oba zároveň), rodinné problémy a velice složité rodinné vztahy všech aktérů románu. Styl autorka nemění v těchto ohledech, ale proč měnit něco, co se líbí, co se dobře čte, je to napínavé a vždy to nabídne dobrý požitek ze čtení? Já být autorkou, také styl neměním. Vřele doporučuji a hurá na 5. díl!

11.01.2024 5 z 5


Tulák po hvězdách Tulák po hvězdách Jack London

Jsem moc rád, že jsem dílo Londona začal poznávat. První setkání patřilo knize Martin Eden, tohle je mé druhé setkání s velikánem americké literatury přelomu 19. a 20. století.
Kniha nabízí velice silný příběh Darella Standinga, jehož krutost amerického soudního systému uvrhla do trpkých životních podmínek. Právě tyhle podmínky však měly za následek sepsání tak silného názoru ohledně života a smrti. Všechno je podáno velice čtivě, zajímavě a poutavě, takže ani spletitost příběhu neubírá na touze dočíst tohle veledílo až do konce. Vůbec jsem netušil, že London mohl něco tak silného napsat. Nicméně opak je pravdou, bylo to pro mě mile překvapení a jsem zvědavý, co dál objevím v dalších dílech tohoto spisovatele. Vřele doporučuji k přečtení!

09.01.2024 5 z 5


Physikus Physikus Angie Sage

Třetí pokračování se mi moc líbilo. Zase nám nabídlo něco nového z kouzelného světa Septimuse Heapa. Tentokrát k hrdinům příběhu promluvila minulost - královna Etheldredda a její syn Marcellus Strak. Příběh je velice zajímavý, napínavý a čtivý. Moc se mi líbila i nová hrdinka Snorri se svým "mazlíčkem" Ullrem. Nemohu než doporučit tuto knihu dalším čtenářům a v budoucnu se s radostí vrhnout na další díl.

20.12.2023 5 z 5


Odpočítávač Odpočítávač Amy Suiter Clarke

Nebyl to pro mě úplný top co se detektivního a thrillerového žánru týče, ale román to byl velice zdařilý, čtivý a napínavý. Některé zvraty se daly poměrně snadno očekávat, logicky se dalo odvodit, co a proč se v knize děje. Nicméně ani tohle mi nebránilo si tu knihu užít. Strhávám za předvídatelnost jednu hvězdičku, ale díky originalitě podcastového prostředí (rozhovory v podcastu jsou součástí vypravování), kvalitně charakterizovaným postavám a zajímavému námětu, který autorka zpracovala kvalitně, čtivě a napínavě, se nebojím dát knize 4 hvězdičky.

14.12.2023 4 z 5


Havran (14 básní) Havran (14 básní) Edgar Allan Poe

Moc mne překvapil přístup E. A. Poea k tvorbě básní z jeho eseje Filozofie básnického díla, ve které rozpitval svůj přístup ke své vrcholné básni Havran. Z toho, jak básně tvořil, ale hlavně přímo z těch samotných básní, jsem byl v přímo šoku či úžasu zároveň. Pesimismus, úzkost, bolest, ztráta ... to vše lze vyčíst z každé básně této sbírky. Samozřejmě, když si pak člověk přečte na konci jeho stručný životopis, pochopí, proč k takové životní depresi Poe dospěl. Nicméně nikdy mne nenechá chladným, jakým způsobem velikáni všech dob a světových literatur dokáží v depresi, pesimismu, úzkosti, bolesti a sklíčenosti najít krásu jazyka, kterým to všechno vyjádří. Je to neskutečná básnická sbírka.

07.12.2023 5 z 5