Hary Hary komentáře u knih

☰ menu

Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Neni les, jako les. Zatimco nektery je zality sluncem, tento les je temny, zly a zkazeny.
Pro me to bylo nahlednuti do detske mylsi a duse. Proc sou nektere deti zarazene, jakoby osamocene. Co muze byt za pricinou, ze se uzaviraji cim dal vic do sebe. Je zajimave a dulezite to, jak deti dokazi vnimat rozdilneji nez dospeli. Kniha vyvolava otazky, spoustu otazek. Coz je jen dobre.
Pustit se do takoveho pribehu, muselo dat velkou odvahu a Mornstajnova to zvladla skvele....

01.05.2023 5 z 5


Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Tak co hledat a predevsim jak hledat v teto male knize.
Pravdepodobne vse pochopi jen ten, co si precetl bibli.
Pohadka zacina a na scenu vstupuje princ vyslany z nejvetsiho kralovstvi sveta, ktere nikdo zivy nevidel..
Kdyz nakreslim rybu, vetsina dospelych uvidi rybu...Tak jako klobouk.
"deti to pochopi" pro jednoho chlapka (ale neni hmatatelny) nejsou deti jako deti.
Pritom je to opravdu tak jednoduche. Vira v boha neni videna ocima ale srdcem.
Beranek je preci simbol jezise a tudiz neni potreba mit jeho obrazek. Proto krabice, je vlastne uvnitr, uvnitr kazdeho vericiho. A co takove Baobaby? Spatne myslenky, vlastnosti... potrebuje beranka aby je spasl.
"Vsechno je pripravene, rumpal, vedro i provaz.." Slysis? Probudili jsme studnu a ona ted zpiva" Hohoho, tak tohle je majstrstyk. Prave v sobe nasel studnu plnou viry v boha. Stracen uprostred pouste (neboli v realnem svete, ktery neni podstatny), nasel pro nej tu jedinou, bezednou a nevysichajici studnu, z ktere muze pit kazdy (kdo dojde poznani) plnymi dousky. Tudiz byl zachranen. Ale ne pred klasickou zizou (ktera v knize neni dulezita)
A planeta b612? Proc zrovna toto....
Bible 6:12 (Exupery bojoval za valky a zde je krasny odkaz, ze vlastne nebojujem proti lidem ale ...... a to si najdete sami)
V tehle knize je schovany klic, klic k brane nebeske.
Exupery byl vychovan jako silne verici clovek a knihu napsal pote co spadl s letadlem do pouste.... Velmi se priblizil smrti a v ten moment pro nej bylo rozhodnuto co je na svete nejdulezitejsi, stal se rybarem lidi. Ale lide nechteli poslouchat o jezisovi a tak vse ukryl zde.
Ale jinak je to krasna pohadka :)))

24.01.2023


Gott: Československý příběh Gott: Československý příběh Pavel Klusák

Pavel Klusák tu udeřil do tématu, které by mělo ukázat na dobu, kdy stát využíval propagátory režimu ke svému blahobytu.
Co si z této knihy vzít a ponaučit. Idiot hudby vlastně celou svou dobu propagoval sám sebe a zároveň byl třešeň na dortu komunistického režimu. Jak se dá manipulovat s lidmi, ostatně Hůlka se podílel na dosažení Zemana, Stropnický Babiše. Mě se ta kniha strašně líbila, jelikož ukazuje lidskou povahu, povahu osobního prospěchu na úkor svobodné mysli. A těch chcípáčků po revoluci, kteří se dostali k hudebnímu, televiznímu průmyslu je mraky (Vágner, Janeček atd.)
Je na čase je všechny takto ukazovat.... a hlavně se od nich úplně izolovat.
Skvělá kniha...

30.07.2022 5 z 5


Pod kupolí Pod kupolí Stephen King

Tak odkaz je naprosto jasný. Po přečtení téhle bichle, už nikdy nebudete chtít zašlapávat mravence a další nevinný hmyz :)) a hlavně...... předejte to dětem

22.11.2021 4 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Je to skvělé, skvělé. Pokud by tohle neměl být světový bestseller tak už nevím co.
Na českou spisovatelkou je to famózní jízda. Tak perfektně a živě popsána děsivá část válečného období.
Je vidět že paní Mornštajnová má v sobě spoustu lidského vcítění do druhých osob, soucitu, pochopení a drsné syrovosti té doby.
Bude zajímavé (a já už se moc těším) až v sobě probudí totální spisovatelský um a vystřelí do světa knihu z které se všichni p.....u. Což už Hana vlastně je.

05.01.2021 5 z 5


Pokrevní bratři Pokrevní bratři Ingvar Ambjørnsen

Slušnost, tolerance a pochopení.
To je oč tu běží. Jak by se nám v té České kotlině krásně žilo kdyby se lidé dokázali k sobě chovat s pochopením druhých. Bohužel bezmála sto let mravního úpadku se většina společnosti upnula k touze po majetku a penězích. Vysmívat se postiženým,lidem o holi chodíce a na jinak smýšlející lidi se dívat jak na podivíny.
Kniha je skvělá, vyděl sem divadelní představení a to předčilo i knihu. Je to o velkém zamyšlení.

11.10.2020 5 z 5


Komiksová historie světa #1: Od Velkého třesku po Alexandra Velikého Komiksová historie světa #1: Od Velkého třesku po Alexandra Velikého Larry Gonick

Původně jsem půjčoval pro syna. Nakonec sem se do toho úplně zažral a teď čtu už třetí díl. Učit se dějiny v dnešní době tímhle stylem, tak sem mohl být učitel historie. Takhle vím akorát historii SSSR a zkreslenou historii ČSSR. Proklínám vás soudruzi :((
Komiks je skvělé udělán, jak po ilustrativní stránce, humoru, tak v neposlední řadě stručně (kdyby to bylo podrobný, komiks nemůže být tak zábavný. Ale odkazy na nějakou událost si každý může najít díky Gonickovi který uvádí některé knihy z kterých čerpal) popsána historie světových dějin.
Velmi, velmi, velmi zajímavý a podařený komiks.

11.10.2020 5 z 5


Výstup na Eiger Výstup na Eiger Ota Pavel

Díky panu Pavlovi si mužem připomenout jaké Československo mělo skvělé sportovce (stolní tenis, házená ajiné). Pavel se dokázal fantastický vžit do osob o kterých psal a neuvěřitelně živě popsat jejich pocity. Byl to mistr který dokázal vstoupit do lidských duši a vytáhnout tam to nejkrásnější co člověk v sobě má (lidskost, slušnost, dřinu a vůli po úspěchu, férovost a další skvělé vlastnosti, které by národ měl v sobě pěstovat). V dnešní komerční době už bude těžké že by se někdo podobný zase tady vyklubal.

14.07.2020 5 z 5


Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

Tak ve čtyřiceti sem se dokopal přečíst si farmu. A jako dítě vyrůstající v té krásné ideologii soudruhú, sem lehce poznal tu krišťálovou dobu. Něco tak strašného jako komunismus, diktatura apod. bych rozhodně už zažít nechtěl. To vymejvaní mozku už od dětských let kdy se učí internacionala (zvířata Anglie), jak kvete hospodářství a kolik bude brambor za pět let. neustále lži o blahobytu země, hesla typu ANO, NE, zvýšíme duchody, zlevníme pivo na které negramoti slyší ad. podobný bludy. Moc se mi líbil osel benjemin (nějak bylo nějak bude, toť průměrný čech), klasické stádo ovcí (nedávno čínští prikyvovači) a prase pištík (ten je podobný jednomu mluvčímu pana prez.). Přijde mi to jako návod na to jak ovládat masu nevzdělanych lidi. A proto čtěte a pozorujte. Kde je bída tam je komunismus, kde je komunismus tam je bída. My kteří sme si narozdíl od Angličanu prošli komunismem tu pořád máme stranu zla a dokonce ve vládě. To je varování.

24.02.2020 5 z 5


Stařec a moře Stařec a moře Ernest Hemingway

Tak kdyby jsme měli moře, tak možná dobrý. Možná by se mohl někdo inspirovat a napsat knihu o českém myslivci, jak jde do hlubokého lesa na kance a po cestě na zpátek kdy tahne divočáka na zádech, ho přepadají vlci (co se vracejí do Čech) a ožirají mu úlovek. A celý mu ho sežerou až mu zbydou jen klektáky v kapse. Nakonec, až se doplazí po čtyrech domú, mu malý rošťák misliveček uvaří kávičku, schova klektáky do krabičky a nechá si od zkušeného staršího myslivce vypravět neuvěřitelný příběh. Jo a jeste tam dát nějaké slavné jméno. Ale jako povinná četba super, protože nejlepší na knize je to, že je tak krátká a vlastně strašně jednoduchá na zapamatování.

08.09.2019 2 z 5


Postřižiny Postřižiny Bohumil Hrabal

Jedna krásně popsaná zabijačka :)

05.09.2019 3 z 5


Útěk do divočiny Útěk do divočiny Jon Krakauer

Tezko hodnotit tuto knihu. Pro me je neuveritelne jak Alex dokazal zit. To ze zil svou cast zivota tak jak chtel sam a neomezovan druhymi je neuveritelne. Spousta lidi to krytyzuje protoze predstava ze by sli do prirody bez materialu za tisice je pro ne nerealna. Ostatne kdo si dneska dovoli v CHKO rozdelat jenom ohnicek a prespat tam, kdo se vykoupe v lomu Amerika atd ( kdopak nam to zakazuje, z jakeho prava? ) Alex tohle vsechno hodil za hlavu a zil po svem. Ale v souladu slusneho chovani kdy nikoho neobtezoval,neohrozoval. To jak umrel je smutne ale byla to JEHO vec a JEHO rozhodnuti. A nikdo nema pravo ho soudit. Pro me skvely zivotni pribeh

03.05.2019 5 z 5


Šňupec Šňupec Terry Pratchett

Tak sem poobedval jatra a jdu komentovat :) Snupec je opet perfektni detektivka s trochou lidskosti a pochopeni nejnize postavenych lidi ve spolecnosti. Kdopak asi jsou ti zahadni skreti? Odpoved by nam mohl dat treba pan Okamura. Kniha poukazuje na nabubrelost aristokratu ( je to psane pro Anglany), kteri si mysli ze jim vse projde. A samozrejme skvely humor u ktereho se musi myslet aby to dotycna osoba pochopila. Jak Elanius vedl vyslechy je proste neuveritelne a parades srandes. Politici vsech zemi, treste se lidi jako je Samuel Elanius.

03.05.2019 5 z 5


Nadané dítě: Jak mu pomoci ke štěstí a úspěchu Nadané dítě: Jak mu pomoci ke štěstí a úspěchu Monika Stehlíková

Skvela knizka a navod jak pristupovat k druhym lidem a hlavne detem. Me ta kniha hodne otevrela oci a je jedno jestli mam nadane dite nebo ne. Hlavni je otevreny pristup k vychove ditete, nesoupat je do jedne konzumni hromadky ale pestovat individualni dovednosti v kazdem z nich. Pani stehlikova skvele vse vystihla a popsala tuto problematiku. Tu knihu by mely davat do MŠ,ZŠ jako povinne vzdelavani vsem ucitelum/kam.

14.02.2019 5 z 5


Šunkový nářez Šunkový nářez Charles Bukowski

Tak nevim,nevim. Ale i zkrachovalci maji pravo psat knihy z lidske temnoty. Psat o tom ze si porad totalne v hajzlu a pripada ti to skvely, me teda vubec nebere. V zivote si clovek urcite muze vybrat lepsi zivot nez mel tenhle smutny alkoholik.

26.01.2018 3 z 5


Král Krysa Král Krysa James Clavell

Tak v prve rade je tahle kniha o obchode,byt svinak v byznyse. Kdo chce vic musi obetovat pratelstvi,vyuzivat naivitu druhych a zdimat je az do mrte. Ukazuje povahu lidi (bankere,pojistovaky,podnikatel,advokaty,exekutory a dalsi svinaky) kteri nastesti skonci jak samotny kral. Preji prijemnou cetbu. Ale dalo se z toho vymacknout vic.

22.01.2018 3 z 5


Poslední hrdina Poslední hrdina Terry Pratchett

Tak tahle kniha je takovy FC Real Madrid mezi knihami. Musim hodnotit nadherne ilustrace a cele zpracovani. Proste parada, a napad jak jdou starici nakopat bohum rit :) jedine potlesk

04.01.2018 5 z 5


Hrobka Hrobka Howard Phillips Lovecraft

Po precteni hrobky,mam chut si jit vykopat hrob. Co to melo jako byt? Blabol za blabolem, tak nudne cteni jsem dlouho nezazil. Jen jedna povidka stala za to. Nastesti po dvou dnech uz ani nevim co jsem cet. Pro me des a hruza.

12.12.2017 odpad!


Společenstvo Prstenu Společenstvo Prstenu J. R. R. Tolkien

Tak tady musim jasne konstatovat. Kam se hrabe kniha na film. Kdybi mi bylo cca 13 let a knihu jsem cet v 90satych letech, asi bych byl nadsen. V dnesni dobe je to umorne cteni. Same zdlouhave popisy krajiny(kam se hrabe Tolkien na Otu Pavla) ,histericcti hobiti, a slicni elfove kteri v knize vystupuji jak vladci sveta. Basne ktere me silene nudili .A kdyz to chvilkama zacne byt zajimave,hned to sklouzne do dalsiho marastu. A to film povazuji za jeden nejlepsi jaky jsem vydel. No nic ,kniha mi nesedla ale tak je to spravne,tak to ma byt :)

04.12.2017 3 z 5


Noční hlídka Noční hlídka Terry Pratchett

Tak tahle knizka by se mela davat jako povinna cetba vsem rekrutum (policistum i vojakum) . Tolik uprimnosti a poctivosti se jentak nevydi. Nekdy jsem se rehtal na cele kolo ale pak se clovek zamysli a vydi spoustu spiny ktera se mota kolem nas i v nenormalnim dnesnim svete. Policiste v devadesatych letech by z Elaniuse museli trnout hruzou. Senzace a nadherne sem se bavil.

04.12.2017 5 z 5