Fidorr Fidorr komentáře u knih

☰ menu

Ohněm i mečem 1. Ohněm i mečem 1. Henryk Sienkiewicz

Do doby začtení jsem měl trochu problém s jazykem, ale postupem stran jsem si to zamiloval. Autor klade důraz na víru, čest, spravedlnost a hlavně lásku k vlasti. Velmi surově popsané bitvy, rozmluvy urozených pánů byly mírněny příběhem obrovské lásky, ale i humoru v podání pana Zagloby. Já jsem byl nadšený jak to všechno do sebe krásně zapadalo a těším se na pokračování.

28.01.2024 5 z 5


Den Trifidů Den Trifidů John Wyndham (p)

Skvělá kniha. Začátkem jsem moc nevěděl co od ní čekat, ale děj mě nutil číst dál a dál. Když se člověk zamyslí tak si uvědomí, že příroda je naším pánem a tím by jsme se měli řídit. I když sci-fi, realita v chování některých jedinců za jakékoli situace přijít k moci je velmi smutná a ponaučení z minulosti nepřichází a nepřichází. Krásná ukázka toho, když lidé drží při sobě, zvládnou cokoli, bohužel při sobě drží stále méně. Změna v nedohlednu. 5*

18.06.2023 5 z 5


Bílá komnata Bílá komnata Vojtěch Matocha

Poslední a pro mě nejnapínavější díl celé série. Nebylo v něm tolik akce, ale napětí se dalo krájet. Co bylo záhadou bylo vysvětleno a konec byl takový jaký být měl. Celá trilogie byla opravdu skvělá a bavila mne. Že je pár věcí přitažených za vlasy, situace se opakují, děti jednají jako dospělý atd. je přece úplně fuk. Příběh o Prašině je psán pro děti a ty rozhodně nebudou nic z toho řešit jako pár zdejších odborníků a pokud je to bude bavit, budou si to stejně užívat jako já. Prostě jsem jen četl, užíval si to, bavil se a žil Prašinou. Jednoznačných 5* ;)

01.05.2023 5 z 5


Černý merkurit Černý merkurit Vojtěch Matocha

Byl jsem zvědav co přinese druhý díl a nezklamal. Jsem mile překvapený, akce a napětí nepolevilo z prvního dílu takže jsem se bavil stejně tak dobře. Prašina se mi zkrátka líbí a myslím si, že to je zrovna jeden z počinů který není třeba vůbec rozebírat. Buď se líbí nebo nelíbí.

07.03.2023 5 z 5


Prašina Prašina Vojtěch Matocha

O Prašině se říká, že je to Záhada hlavolamu v moderním kabátě a tak jsem se o tom chtěl přesvědčit sám a musím dát “ohlasům” za pravdu. Moderně pojmuté vyprávění rozhodně musí zaujmout nejen mladší čtenáře, ale i ty starší zvědavé dobrodruhy. Příběh obsahoval spoustu napětí, zvratů i akce, a to zkrátka nemůže nudit. Trošku jsem se pousmál nad nezničitelnými dětmi ať už šlo o počet zranění, dobu bez spánku nebo absenci jídla, ale to je jen muška :) Osobně se lidem na Prašině nedivím a i já bych rád žil na takovém místě bez pokroku a celého dnešního moderního světa. Za mě super čtivá kniha pro kohokoli kdo má rád dobrodružství. Tak hurá na druhý díl :)

15.01.2023 5 z 5


Devátý spolek Devátý spolek Leigh Bardugo

Po přečtení Šesti vran a Prohnilého města, nešlo jinak než číst další autorčin počin a musím říct, že z předchozího nadšení, přišlo zklamání. Téma jako takové velmi zajímavé, ale dějově hrozná chaotická nuda. Děj se táhl, spousta věcí mi přišla omílána pořád dokola a akce velice žádná až na pár světlých momentů. Přišlo mi to buď velká porce najednou v krátkosti, nebo nic. Začal mě bavit až závěr knihy který měl spád a byl v jedné časové lince (konečně), samotné rozuzlení pro mě bylo dost překvapivé a to mě možná bude lákat ke druhému dílu. Co s tím chlapem teda je mě pravděpodobně donutí :D Zkrátka a dobře jsem se nejspíš nabažil v Prohnilém městě a čekal víc. 3*

12.10.2022 3 z 5


Blackout – Zítra bude pozdě Blackout – Zítra bude pozdě Marc Elsberg (p)

V dnešní době kdy jsme prakticky všichni závislý na elektřině je představa toho co by se dělo bez ní téměř okamžitě vcelku děsivá a po přečtení by se každý měl rozhodně zamyslet. Kniha nebyla vůbec špatná, ale potenciál v blackoutu je podle mě daleko větší. Krátké kapitoly mi vyhovovaly, ale časté přeskakování v dějových linkách tolik ne. Na můj vkus spousta jmen a místy jsem se ztrácel což bych zkousl, jenže… ten konec byl dost slabý až odfláknutý. No, važme si toho co máme, rozhodně to není samozřejmost.

20.07.2022 3 z 5


Hordubal / Povětroň / Obyčejný život Hordubal / Povětroň / Obyčejný život Karel Čapek

(SPOILER) Hordubal - ****
Smutný příběh milujícího muže, který byl ochotný pro rodinu udělat cokoli. Jak se říká, každý dobrý skutek musí být po právu potrestán a za jeho lásku a oddanost se mu tak stalo. Polana je bohužel ukázkou i některých dnešních žen a to lano by opravdu zasloužila.
Povětroň - ***
Na můj vkus docela překombinované. Příběh nese spoustu poselství k zamyšlení. Hlavně otázka otrokářská je stále aktuální a to bez rozdílu barvy pleti. Bohužel mnozí z nás ve fabrikách "musíme" pracovat stále rychleji, více a za pár korun jen proto, aby panstvo nahoře se mělo lépe a lépe.
Obyčejný život - ***
Třetí příběh na mě ze začátku působil až přehnaně sluníčkovým dojmem, což nemám moc v oblibě, ale postupem se to zlepšovalo a začetl jsem se. Konec nám ukazuje kým vším můžeme být, kým vším jsme ani to nevíme a taky čím je člověk starší tím víc si uvědomuje jaký kdy ve svém životě byl a jakým nakonec na samém konci je.
Celkově to není vůbec špatná kniha, ale na mě prostě až moc filozofična. Hordubal mě vyloženě nadchl prostředím v kterém se příběh odehrával, zbylé dva bych klidně oželel, ale možná jsem k celkovému pochopení ještě nedozrál a třeba se za pár let ke knize vrátím :)

04.05.2022 3 z 5


Povídky z jedné kapsy / Povídky z druhé kapsy Povídky z jedné kapsy / Povídky z druhé kapsy Karel Čapek

Knihu bych spíš pojmenoval jako Četnické humoresky :D Spousta z nich, nebyla jen vtipná, ale i napínavá, poučná, překvapující. Kniha je psána krásnou starosvětskou češtinou a mě velmi bavila. Jako oddychové čtení ideální :)

02.04.2022 4 z 5


Cesta na sever Cesta na sever Karel Čapek

Velmi poutavě, podrobně a laskavě popsáno žití v severských zemích. Na to jak tam byl v dobách Čapkovi cesty život žádný med, ho popsal vlastně jako ráj na zemi. Já jako necestovatel jsem si knihu užil a za pomocí velmi hezkých kreseb si vše dokázal představit jako bych s ním plul Håkon Adalsteinem mezi fjordy. Jen teda by mi asi při tom dlouhém cestování vadilo na palubě ikke alkohol :D

14.02.2022 4 z 5


Myší díra Myší díra Simona Votyová

Velmi silné, ale i smutné čtení. Na to kolik má knížečka stran obsahuje opravdu mnoho. Často mě příběh vedl k zamyšlení nad sebou samým a taky nad tím kolik různých a závažných problému mezi lidmi je, přehlíží se, neřeší se a lidé s nimi jsou odsuzováni bez toho aniž by druzí věděli aspoň zlomeček toho proč se někdo chová jak debil, působí jak debil…. Rozhodně doporučuju.

26.01.2022 5 z 5


Vejce a já Vejce a já Betty MacDonald

Příjemné a místy humorné čtení, ale čtení spíše pro dámy. Jelikož myšlenka farmaření a takového života se mi velmi líbí, našel jsem si v tom to své.
Líbilo se mi časté vyprávění o krajině a počasí které dodalo chvílím tu správnou atmosféru :)
Každopádně je vidět, když se zatnou zuby a člověk vydrží, všechno se v dobré obrátí ;)

22.01.2022 4 z 5


Pes baskervillský Pes baskervillský Arthur Conan Doyle

Arci slušné čtení i když z počátku jsem se nemohl úplně začíst. Dějem se stupňovala zábavnost a nakonec jsem byl rád, že jsem případ neodložil. Naprosto klasická detektivka v podání Holmse :) Perfektně byla při čtení cítit ta syrovost a ponurost Anglie. I doba ve které se vyšetřování odehrává se mi líbí. Kniha je z těch útlejších a na počasí do kterého by psa nevyhnal, naprosto ideální :)

05.12.2021 4 z 5


Cesta zpátky Cesta zpátky Erich Maria Remarque (p)

Velmi smutné čtení, je hrozné s jakým nepochopením se museli potýkat navrátivší vojáci domů z bojů za svou vlast, za vlast pro kterou byli ochotni zemřít, které obětovali život do kterého už se po tom všem prostě není možné vrátit. Zjištění, že obětovali všechno pro lidi kteří se k nim obrátili zády a považovali je za neschopné vyvrhele musí být něco nepředstavitelného. A já se ptám… Bylo by to teď jiné? Ani náhodou, lidé jsou neponaučitelní.

17.11.2021 5 z 5


Na západní frontě klid Na západní frontě klid Erich Maria Remarque (p)

Napsáno bez servítek a se vší tou hrůzou kterou válka byla. Místy jsem si opravdu připadal, jako kdybych to zažíval s Pavlem, bylo mi hrozně. Tolik utrápených a zničených životů, že ono možná lepší opravdu nepřežít. Právem, povinná četba.

01.11.2021 5 z 5


Saturnin Saturnin Zdeněk Jirotka

Geniální!
Saturnin je u nás v knihovně řekl bych dobrých dvacet let, nikdy jsem knize nevěnoval nějak větší pozornost, film jsem také neviděl, ale řekl jsem si.. tak já to teda zkusím. A jsem za to rozhodnutí neskutečně rád! Ten humor je mi tak neskutečně blízký a řekl bych skoro až vlastní, že jsem se dlouho tak nenasmál :D Velmi se mi líbil i jazyk jakým bylo psáno. Určitě si Saturnina zase někdy přečtu, mrknu na film a zajdu i do divadla. Zkrátka a dobře, přesně můj šálek vynikajícího čaje :)

02.10.2021 5 z 5


Kořist Kořist Darcy Coates

Byl to můj první “horor” který se vlastně nakonec nekonal, ale nevadí. Začátek nebyl špatný jenže potom mne příběh začal docela nudit. Dění v lese sice napínavé přičemž hrozně vleklé a bez šťávy, naopak na druhé straně mne velmi bavil děj kolem Carly. Kniha se čte dobře skrze krátké kapitoly které mám rád, ale úplně nemusím časové označení. Poslední třetina knihy začala mít rychlý spád a já se slavnostně začetl. Konec se mi hodně líbil. Slabší 4* jsou dle mého tak akorát ;)

23.09.2021 3 z 5


Jaromír Jágr - Hledání nebe Jaromír Jágr - Hledání nebe Pavel Loněk

Jako hokejový fanatik a uctívač boha na čtyři jsem byl z knihy opravdu nadšený. Posezónní rozhovory ukazují jak se Jágr měnil rok od roku z mladého kluka a namistrované hvězdičky na vyzrálého, skromného a zodpovědného chlapa. Jeho posedlost hokejem je všem známá, ale ona je ve skutečnosti několikanásobně větší. Autorovi patří velké díky, škoda, že už další rozhovor nepřidá. Bylo by stále o čem psát, protože já věřím, že JJ tu svou hokejovou kapitolu ještě chvilku psát bude.

14.08.2021 5 z 5


Prohnilé město Prohnilé město Leigh Bardugo

Tam, kde Šest vran skončilo, tam město pokračuje v ještě větší parádě. Pokaždé, když jsem si už říkal, jak daná (mimochodem skvěle popsaná akce) dopadne, tak jsem byl opět překvapený. Těch nečekaných zvratů je tam opravdu požehnaně a to mě hrozně bavilo. Ta promyšlenost s napětím jakým vše gradovalo nemá chybu. A Ketterdam? Nemám slov :) Bylo mi až líto, že je konec. Bude mi ta banda grázlů chybět :) Kaz je frajér, ale hlavně "Žádný slzy! Žádnej funus"

13.08.2021 5 z 5


Šest vran Šest vran Leigh Bardugo

Jelikož jsem nečetl předchozí sérii Griša, tak začátek pro mě byl velkou neznámou což nakonec vůbec nevadilo, protože autorka mě výborně zasvětila do světa a už jsem hltal stranu po straně. Velmi svižný děj s poutavým vykreslením veškeré akce mě opravdu bavil. Co se týče postav tak ty bych obzvlášť vyzdvihl, protože pozvolné dávkování příběhu a charakteru každé z nich mě udržovalo po celou dobu ve zvědavosti co dalšího se o nich prozradí :) Taky spousta nečekaných zvratů mě nepřestala překvapovat. Za mě opravdu super a doufám, že ten vy*caný kupčík dostane pořádně za uši :D Jdu to tedy zjistit do druhého dílu ;)

11.07.2021 5 z 5